Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

De schaduwzijde van kruidenpreparaten

5 maart 2024

Vandaag kwam het RIVM met het bericht naar buiten waarbij zij kruidenpreparaten met Huperzia serrata, Tabernanthe iboga of Ashwagandha afraden. Deze stoffen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid, vooral tijdens de zwangerschap. Neem daarom deze kruidenpreparaten en ook de thee van Ashwagandha niet.

Kruidenpreparaten worden gemaakt van werkzame stoffen uit natuurlijke kruiden. Maar dat een product gemaakt is van natuurlijke ingrediënten, is nog geen garantie voor de veiligheid ervan.

Ashwagandha

Zowel in Nederland als andere landen zijn vergiftigingen gemeld. Het ging in die gevallen onder meer om schadelijke effecten in de lever. In sommige landen, zoals China en India, is Ashwagandha in het verleden onder andere gebruikt om een abortus op te wekken. Conclusie: gebruik het niet. En ook niet de thee.

Huperzia serrata (huperzina A)

Mensen kunnen last krijgen van klachten als spierverzwakking, buikkrampen, diarree, toegenomen speekselproductie, wazig zicht, tranende ogen en verlammingsverschijnselen. Er zijn ook aanwijzingen dat dit kruid schadelijk is voor het ongeboren kind.

Tabernanthe iboga

Het hartritme kan verstoord worden. In het ernstigste geval kunnen mensen hieraan overlijden. Zo zijn er wereldwijd tientallen doden gemeld na het gebruik van dit kruid, waaronder ook een paar gevallen in Nederland. Andere bijwerkingen zijn misselijkheid, acute psychoses, epileptische aanvallen en hallucinaties.

Oppassen

Het is dus oppassen met kruidenpreparaten. Dat geldt zeker als je het online koopt. We weten ook al langer dat sommige (veelgebruikte) kruidenpreparaten schadelijk kunnen zijn als ze tegelijkertijd met medicijnen worden geslikt. Lees alles over kruidenpreparaten en de veiligheid ervan.