Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

1 op de 4 koelkasten te warm afgesteld

Voedselverspilling (persmap)
85% van de Nederlandse huishoudens weet niet wat de temperatuur in de koelkast is. Vaak is de temperatuur in de koelkast toch goed, maar een kwart van alle koelkasten staat te warm afgesteld, met bederf en voedselverspilling tot gevolg. Dit blijkt uit een quickscan die in 2021 onder 326 huishoudens werd uitgevoerd, in opdracht van het Voedingscentrum.

1 op de 4 koelkasten te warm

4°C is de ideale temperatuur om voedselbederf en –verspilling te voorkomen. Exact die temperatuur is het nog niet in veel koelkasten, slechts 18%.

Onderzoeksbureau GfK heeft in opdracht van het Voedingscentrum bij 326 huishoudens een enquête afgenomen over de koelkasttemperatuur en hen gevraagd de temperatuur ook daadwerkelijk te meten met een meegeleverde thermometer. Uit deze quickscan blijkt dat een kwart van de huishoudens bederfelijk eten echt te warm bewaart. In 1 op de 4 koelkasten is het 7°C of warmer. Tien jaar geleden bleek uit onderzoek dat 40% van de mensen de koelkast te warm had staan. Daarin is dus een verbetering opgetreden.

17% van de mensen stelt de koelkast – vaak ongemerkt - onnodig koud af. Slechts een vijfde van de consumenten kan precies de temperatuur van de koelkast inschatten. De helft van de mensen stelt nooit de temperatuur van hun koelkast bij, ook al schat ruim een derde in dat hij te warm staat.

Opvallend is dat consumenten die een koelkast hebben met een temperatuurdisplay op de voorkant, de koelkast minder vaak te warm is dan bij mensen die dat niet hebben.

De ideale temperatuur

4°C is de ideale temperatuur voor de koelkast. 80% van de respondenten weet niet dat 4°C de ideale temperatuur is. Vooral vlees is bij die temperatuur het langst veilig houdbaar. Met name bij kip kan het aantal ziekmakende bacteriën, zoals listeria, ook bij temperaturen boven 4°C al langzaam toenemen. Voor andere bederfelijke producten, zoals halvarine, geopende potten en sauzen, is 5 of 6 °C koud genoeg. Maar: bij zuivel, vleeswaar en een aantal soorten groente gaat de kwaliteit dan wel wat sneller achteruit.

Het is aangetoond dat producten die heel koel bewaard worden tot twee maal langer vers en houdbaar zijn. Dit is ook de reden dat 4°C de ideale temperatuur is. Want: hoe langer eten goed blijft, hoe minder verspilling. Minder eten weggooien levert milieuwinst. Die winst is groter en scheelt meer in je portemonnee dan een koelkast die een graadje meer moet koelen. Nul tot 3°C mag ook, maar heeft als risico dat er toch wat producten die tegen de achterwand aan staan bevriezen of dat er lage-temperatuurbederf optreedt bij sommige groenten en fruit. De onderste plank boven de groentelade is meestal de koelste plek. Bovenin is het warmer. Sommige leveranciers bieden koelkasten met verschillende temperatuurzones voor vlees, vis en groenten.

Veilig verse vis bewaren

Verse vis kun je 1 of 2 dagen bewaren in de koelkast bij ongeveer 1°C. Je hoeft de koelkast daarvoor niet op een hogere stand te zetten. Een koelkast met verschillende temperatuurzones is volgens de Consumentenbond ook niet nodig, maar kan wel een optie zijn. Leg de vis gewoon op de onderste plank, in de folieverpakking, op een schaal met ijsklontjes.

Ruimte in je koelkast

Tomaten, komkommers, aubergines, paprika’s, courgettes en andere vruchtgroenten blijven lekkerder als je ze buiten de koelkast bewaard.

Gemeten koelkasttemperatuur volgens de GfK steekproef:

  • 3°C of kouder 17%
  • 4°C 18%
  • 5°C 22%
  • 6°C 17%
  • 7°C 12%
  • 8°C 8%
  • 9°C of warmer 5%

Wil je van meer producten weten hoe je ze bewaart? Check het in onze Bewaarwijzer: