Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

10 makkelijke en gezonde ovenschotels

Met ovenschotels kun je echt alle kanten op. Groente zoals prei, bloemkool, boerenkool, courgette, knolselderij en aubergine zijn heerlijk in een ovengerecht. Je kunt er gehakt, kip of vis zoals zalm bij doen, maar vegetarisch kan natuurlijk ook. Variëren met specerijen kan ook, zoals kerrie of chilivlokken. Of doe er fruit door zoals rozijnen, gedroogde abrikozen of pruimen.

Wat voor ingrediënten je ook gebruikt, een ovenschotel kan eigenlijk niet misgaan. Ga lekker aan de slag met onze makkelijke, gezonde ovenschotels en ontdek jouw eigen smaak!

Deze provencaalse ovenschotel is makkelijk te maken en overheerlijk. Kijk op onze receptensite.

Bekijk het recept voor deze Provençaalse ovenschotel.

Hoe lang moet een ovenschotel in de oven?

De bereidingstijd van een ovenschotel varieert. Vaak moet je vooraf het een en ander snijden, verwarmen of koken. Houd hier rekening mee. De ‘oventijd’ varieert, maar wisselt meestal tussen de 20 en 45 minuten. Reken op ongeveer 20 minuten als het alleen om een mooi kleurtje of lekker korstje gaat. Reken op 45 minuten als het gerecht helemaal koud is, of als de ingrediënten nog gaar moeten worden.

De oventijd hangt onder meer af van hoe warm de oven is en wat voor ingrediënten in de ovenschotel zitten. Twijfel je of een gerecht al klaar is, dan is een paar minuten langer meestal geen probleem. Als je weinig tijd hebt, kun je een ovenschotel gerust een paar uur of een dag eerder maken en later afbakken.

Tip: Je kan een koude ovenschotel in een koude oven zetten. Stel de temperatuur in en laat de oven ongeveer 45 minuten zijn werk doen. In die tijd is alles goed heet en goudbruin geworden. De temperatuur voor een oven ligt meestal tussen de 180 en 200 °C.

Oven of combi-magnetron?

Een ovenschotel heeft in een combinatie-magnetron veel minder bereidingstijd nodig dan in een oven. Voorverwarmen is niet nodig. De microgolven van de magnetron zorgen ervoor dat het gerecht heet en gaar wordt en de oven zorgt voor een bruin kleurtje. Plaats de koude ovenschotel in het apparaat en schakel de oven in op 225 °C. Stel de combi-magnetron op ca. 500 Watt. In ongeveer 20 minuten is het gerecht door en door heet en is het mooi gekleurd.

Hoe lang bewaar je een ovenschotel?

In de koelkast kun je een restje van een ovenschotel 2 dagen bewaren. Doe het restje in een goed afsluitbaar bakje in de koelkast. Invriezen kan ook. Een restje kun je in de vriezer 3 maanden bewaren. Het is handig om de naam van het gerecht en de datum op het bakje te schrijven.

Kun je een ovenschotel weer opwarmen?

Ja, dat kan. Als je een ingevroren restje ovenschotel wil laten opwarmen, laat het dan eerst goed ontdooien in de koelkast. Je kunt het restje opwarmen in de magnetron of in de pan. Zorg dat het goed heet wordt van binnen. Zo krijgen schadelijke bacteriën die er misschien inzitten minder kans. Let op: warm een restje maar 1 keer op. Een tweede keer opwarmen geeft een grotere kans op een voedselinfectie.

Recepten voor heerlijke ovenschotels

Klaar om aan de slag te gaan? Mooi. We hebben een paar lekkere recepten voor je op een rij gezet met vlees, vis en vegetarisch.

Ovenschotels met vlees

Recept van het Voedingscentrum: Sperziebonen-ovenschotel

Sperziebonen-ovenschotel

In de oven en klaar is kees!
Recept van het Voedingscentrum: Macaronischotel met courgette

Macaronischotel met courgette

Laat maar smoren en pruttelen!
Recept van het Voedingscentrum: Pompoenovenschotel met kip

Pompoenovenschotel met kip

Gouden combinatie van smaken

Ovenschotels met vis

Recept van het Voedingscentrum: Ovenschotel met vis, groente en een aardappeldakje

Ovenschotel met vis, groente en een aardappeldakje

Alles in één schaal
Recept van het Voedingscentrum: Romige vispastei met prei

Romige vispastei met prei

Met tijm en nootmuskaat
Recept van het Voedingscentrum: Ovenschotel van vis met wortel en aardappelpuree

Ovenschotel van vis met wortel en aardappelpuree

Creatief met puree

Vegetarische ovenschotels

Recept van het Voedingscentrum: Lasagne met gegrilde groente

Lasagne met gegrilde groente

Laag voor laag genieten
Recept van het Voedingscentrum: Spinazie-ovenschotel

Spinazie-ovenschotel

IJzersterk recept
Recept van het Voedingscentrum: Winterse ovenschotel met rijst

Winterse ovenschotel met rijst

Het beste van de winter
Recept van het Voedingscentrum: Schorseneren-ovenschotel van Merle

Schorseneren-ovenschotel van Merle

Dit moet je proberen!