Naast hulp bij het afvallen is het fijn om te worden aangemoedigd. Mensen in je omgeving kunnen je steunen, bijvoorbeeld door iets gezonds op tafel te zetten als jij komt eten. Maar het kan ook helpen om je aan te sluiten bij een beweegclub of steungroep. Overal in Nederland zijn er initiatieven om bij aan te sluiten. Deze pagina laat een greep van de ondersteuningsmogelijkheden zien die er bij jou in de buurt zijn.
Hulp bij afvallen in de buurt
Je kunt via de huisarts op zoek naar betrouwbare ondersteuning bij jou in de buurt. Er zijn in bijna elke gemeente programma’s om te gaan bewegen, sportconsulenten die gratis advies geven, steungroepen of informatieavonden over een gezonde leefstijl. Afspreken en praten met anderen die met hetzelfde bezig zijn, kan enorm stimulerend zijn om je nieuwe levensstijl vol te houden.
Welzijnswerk
Bij welzijnsorganisaties werken mensen die er zijn om jou verder te helpen met je vragen over gezondheid, wonen en goed functioneren in de maatschappij. Bovendien is de hulp vaak laagdrempelig en gericht op mensen uit jouw buurt. Zo kom je in contact met mensen in de buurt die met hetzelfde bezig zijn als jij.
Loop eens binnen bij een buurthuis en vraag naar de mogelijkheden om hulp te krijgen bij het afvallen. Veel initiatieven bieden hun activiteiten aan vanuit het buurthuis. Denk aan beweegklassen, steungroepen en cursussen. Ook werken er activiteitenbegeleiders en bijvoorbeeld jongeren- en ouderenwerkers waarmee je in gesprek kunt gaan.
Buurtorganisaties
Naast de grotere welzijnsaanbieders zijn er ook veel informele buurtorganisaties die steun en support aanbieden bij het afvallen. Denk bijvoorbeeld aan lokale kerken of moskeeën of de wijkvereniging.
Steungroepen
Overal in Nederland zetten mensen samen de stap om af te vallen, door middel van steungroepen. Samen sta je sterker. Door met elkaar je voornemens, voortgang, valkkuilen en succes te bespreken vergroot je de kans dat je je nieuwe eetgewoonten volhoudt. De meeste groepen komen samen op een vaste tijd en plek en hebben deskundige begeleiding. Voor een overzicht ben je bij je gemeente op het juiste adres.
Sport
Wil je gaan sporten, maar weet je niet waar je moet beginnen? Vind een sportactiviteit die bij je past: wat houd je vol qua intensiteit en duur. In veel steden heb je buurtsportcoaches, die je op weg kunnen helpen. Er zijn bijvoorbeeld hardloopgroepjes in het park bij jou in de buurt. Informeer hiernaar bij de huisarts of bij het welzijnswerk in jouw buurt.
Gemeente
In bijna elke gemeente in Nederland zijn er programma’s op het gebied van gezondheid en hulpmiddelen waar je gebruik van kunt maken. Veel gemeenten hebben een platform dat vraag en aanbod op het gebied van sport, zorg en buurtorganisaties bij elkaar brengt. Sommige gemeenten hebben speciale programma’s op het gebied van gezondheid of bieden spreekuren aan. Bij anderen kun je je vragen stellen bij een Vraagwijzer of via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning.
Het aanbod is overal verschillend, maar bij bijna elke gemeente is de sociale kaart met hulpaanbieders online te vinden. Ook kun je in bijna elke gemeente via een bewonersinitiatief geld aanvragen om zelf buurtgerichte activiteiten te organiseren rondom afvallen en bewegen. Neem contact op met jouw gemeente voor meer informatie.
Zorg
Via de huisarts vind je snel steun om af te vallen. Laat je adviseren door de huisarts over mogelijkheden die bij jou passen. Loop eens binnen en bekijk op de folders en flyers die je daar kunt vinden of er iets tussen zit wat bij jou past. Ook een fysiotherapeut of diëtist, kunnen je tips geven. Bij het consultatiebureau kun je ook terecht voor praktische tips als je met het hele gezin wilt afvallen. Bovendien bieden ook zorgverzekeraars afvalprogramma’s aan of een vergoeding voor je fitnesslidmaatschap, sportkleding of diëtist.
Opvang en onderwijs
Ben je aan het afvallen met het hele gezin? Misschien is het dan een goed idee om de school erbij te betrekken. Als de schoolarts, de mentor van je kind, de coördinator of gymnastiekdocent ervan weten, dan kunnen zij vanuit hun beroepskennis wellicht tips geven of goede aanknopingspunten bieden. Ook zouden ze gezonder eten en gezondere traktaties kunnen stimuleren. Er bestaan bestaande programma’s voor een
gezonde school die jouw kind kunnen helpen.