Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu van de Week Recept van de dag
Met een hoofdrol voor de zoete aardappel
2 personen
30+ minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar
 

Pagina helaas niet gevonden

Gezocht naar
Home / Pers / Standpunten / De gezondheidseffecten van melk
De gezondheidseffecten van melk
Melk en melkproducten (zuivel) zijn een belangrijk onderdeel van een gezond voedingspatroon. Zuivel staat dan ook in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Voor melkproducten...
Encyclopedie / Yoghurt
Yoghurt
Yoghurt is een melkproduct dat bestaat uit melk en melkzuur. Melkzuur ontstaat door fermentatie. Hierbij worden melksuikers omgezet in melkzuur door melkzuurbacteriën. Afhankelijk...
Encyclopedie / Soja en sojaolie
Soja en sojaolie
Encyclopedie / Dierziekten
Dierziekten
Onder dierziekten verstaan we hier alle besmettelijk ziekten die in eerste instantie door dieren gedragen worden. De meeste dierziekten zijn specifiek voor een bepaald dier.
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Waarom is groene of zwarte thee drinken gezonder dan kruidenthee zoals rooibosthee?
Waarom is groene of zwarte thee drinken gezonder dan kruidenthee zoals rooibosthee?
Groene thee en zwarte thee, zoals earl grey, zijn goed voor de gezondheid en bevatten bioactieve stoffen zoals flavonoïden (antioxidanten). Groene of zwarte thee drinken...
Encyclopedie / Kokos en kokosvet
Kokos en kokosvet
Kokosnoot is geen noot, maar een steenvrucht. De vrucht bestaat uit 4 lagen: kokosvezel, de schil, vruchtvlees (kopra) en helemaal binnenin kokosmelk- of water. In het vruchtvlees...
Encyclopedie / Kaas
Kaas
Kaas is een zuivelproduct gemaakt van melk. Kaas levert belangrijke voedingsstoffen, maar het bevat ook veel verzadigd vet en zout. Dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten.
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Is geitenmelk beter dan koemelk?
Is geitenmelk beter dan koemelk?
Er zijn geen duidelijke voordelen van geitenmelk boven koemelk. De samenstelling van geitenmelk lijkt veel op die van volle koemelk. Het is niet bewezen dat geitenmelk...
Encyclopedie / Transvet
Transvet
Transvetzuren zijn een type onverzadigde vetzuren. In de praktijk spreken we niet over transvetzuren, maar over transvet.  Onverzadigd vet is over het algemeen goed voor de...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Is rauwe melk gezond?
Is rauwe melk gezond?
Er zijn mensen die hun melk graag vers van de koe, geit of een ander dier drinken. Soms om de smaak, soms om gezondheidsredenen. Het drinken van rauwe melk is niet gezonder...
Encyclopedie / Bioactieve stoffen
Bioactieve stoffen
Alle stoffen, die een bepaalde biologische of fysiologische activiteit of functie hebben kunnen bioactieve stoffen worden genoemd. Het gaat meestal om stoffen in voedingsmiddelen...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Overzicht: wat staat in de Schijf van Vijf?
Overzicht: wat staat wel en niet in de Schijf van Vijf?
Hieronder vind je een overzicht van wat wel en wat niet in de Schijf van Vijf staat. Groente in de Schijf van Vijf Niet in...
Home / Pers / Persmappen / Borstvoeding (2018) / Verdubbeling van moeders die 6 maanden of langer borstvoeding geven
Verdubbeling van moeders die 6 maanden of langer borstvoeding geven
Uit de Peiling Melkvoeding 2015 van TNO onder ruim 1.700 vrouwen blijkt dat steeds meer vrouwen langer borstvoeding geven. Het percentage moeders dat na 6 maanden borstvoeding...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Welke thee kan ik het beste drinken?
Welke thee kan ik het beste drinken?
Zwarte thee en groene thee verlagen de bloeddruk en verkleinen daarmee de kans op een beroerte. Met 3 koppen thee per dag heb je al voordeel. Wat valt allemaal onder thee? Echte...
Encyclopedie / Brood
Brood
Brood is een graanproduct. Meestal is het gemaakt van een tarwemeel, gemengd met water of melk, een rijsmiddel en zout.  Volkoren- of bruinbrood is voedzaam en gemakkelijk...
Encyclopedie / Cafeïne
Cafeïne
Cafeïne is een stof die van nature voorkomt in koffie, en in kleinere hoeveelheden in thee. Ook energiedrankjes, cola, ijsthee, chocolade en chocolademelk bevatten cafeïne.  Bij...
Home / Pers / Persberichten / Nieuwe multidisciplinaire e-learning brengt kennis op peil over borstvoeding
Nieuwe multidisciplinaire e-learning brengt kennis op peil over borstvoeding
Vanaf vandaag kunnen zorgprofessionals aan de slag met de nieuwe multidisciplinaire e-learning Borstvoeding om hun kennis over borstvoeding bij te spijkeren. Een speciale...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / Allemaal aan de risotto
Column: Allemaal aan de risotto
Het Mediterrane voedingspatroon staat al jaren bekend als heel gezond. Het gaat dan wel over het traditionele van de jaren 50/60 van de vorige eeuw. Een menu met veel fruit,...
Home / Gezond eten met de Schijf van Vijf / Wat staat er in de Schijf van Vijf? / Dranken
Dranken
Voor ongeveer 60% bestaat een mens uit water. Je verliest water onder andere door te plassen en te zweten. Door te plassen voer je afvalstoffen af en met zweten blijft je...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2015 / Programma Gezond door het leven 2015
Programma Gezond door het leven 2015
Het doel van dit programma is een bijdrage leveren aan generaties die gezond opgroeien in een gezonde omgeving en die kunnen omgaan met verleidingen in hun eigen sociale en...
Home / Gezond eten met de Schijf van Vijf / Wat staat er in de Schijf van Vijf? / Vis, peulvruchten, vlees, ei, noten en zuivel
Vis, peulvruchten, vlees, ei, noten en zuivel
Een snelle bonenschotel, pittige viscurry, rijst met tofu of aardappelen, groente en vlees. Wat kies jij vandaag? De trend is: meer plantaardig en minder vlees. Daarmee zorg...
Encyclopedie / Fermentatie
Fermentatie
Fermentatie is een proces waarbij bacteriën, schimmels en gisten gebruikt worden om een voedingsmiddel te maken. Voorbeelden van zulke producten zijn yoghurt, bier en zuurkool. Bij...
Encyclopedie / Moedermelk
Moedermelk
Borstvoeding is de beste voeding voor baby’s. Moedermelk voorziet baby’s van voldoende energie en voedingsstoffen in de eerste 6 maanden. De enige uitzonderingen hierop zijn...
Eetwissel maken?
Met een Eetwissel maak je vandaag al een kleine stap binnen wat je nu al eet. Bij elke wissel zorg je beter voor jezelf en het milieu.