Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar
 

Pagina helaas niet gevonden

Gezocht naar
Home / Pers / Factsheets
Factsheets
Het Voedingscentrum is de autoriteit op het gebied van gezond, duurzaam en veilig eten. Onze voorlichting en adviezen zijn allemaal gebaseerd op wetenschappelijke consensus.
Home / Pers / Factsheets / Factsheets: hoe komen de adviezen van het Voedingscentrum tot stand?
Factsheets: hoe komen de adviezen van het Voedingscentrum tot stand?
Van wetenschappelijke consensus naar praktische adviezen Het Voedingscentrum heeft als missie de consument te informeren en te stimuleren tot een meer gezonde en duurzame...
Home / Pers / Factsheets / Fact sheets in English / Factsheets on food waste
Factsheets on food waste
Consumer food waste Eating more sustainably  The Wheel of Five Storage of food Supplementary memorandum Food waste in Dutch households in 2016 We just began translating...
Home professionals / Hygienecode en veiligheid / Factsheets veiligheid
Factsheets veiligheid
E-nummers Open de pdf (499 kB) of lees hieronder direct de factsheet.   Voedselveiligheid is naast gezondheid en duurzaamheid een van de 3 centrale thema's waar...
Home / Pers / Factsheets / Fact sheets in English
Fact sheets in English
The Netherlands Nutrition Centre is the Dutch authority in the field of information and behaviour with respect to food and nutrition. Our information is based on scientific...
Home professionals / Professionals in opleiding / Gezond
Gezond
Home professionals / Services / Factsheets overzicht
Factsheets overzicht
Home professionals / Gezond op school / Voortgezet onderwijs / Profielwerkstuk onderwerpen
Profielwerkstuk onderwerpen over voeding
Hoe is de Schijf van Vijf ontstaan? De Schijf van Vijf is hét voorlichtingsmodel over voeding in Nederland. Het laat zien hoe je gezond en duurzaam eet. Waar is allemaal...
Home professionals / Professionals in opleiding / Informatiebronnen en tools
Informatiebronnen en tools
Het Voedingscentrum biedt informatie voor professionals (in opleiding) en consumenten. Hieronder staat uitgelegd wat je per informatiebron kunt verwachten.  Bronvermelding Gebruik...
Home professionals / Professionals in opleiding / Duurzaam
Duurzaam
Op deze pagina vind je een overzicht van de belangrijkste informatie die het Voedingscentrum biedt op het gebied van duurzaam eten.
Home professionals / Professionals in opleiding / Veilig
Veilig
Op deze pagina vind je een overzicht van de belangrijkste informatie die het Voedingscentrum biedt op het gebied van veilig eten.
Home professionals / Professionals in opleiding / Voedselomgeving
Voedselomgeving
Op deze pagina vind je een overzicht van de belangrijkste informatie die het Voedingscentrum biedt op het gebied van de voedselomgeving.
Home professionals / Productaanbod en Levensmiddelendatabank / Horeca, catering en kantines
Horeca, catering en kantines
Als inkoper en kok heb je grote invloed op hoe mensen eten. De grootte van de porties, de keuzes in fruit en groente, maar ook hoe het eten is klaargemaakt kan van grote invloed...
Home professionals / Duurzaam eten / Tools en materialen duurzaamheid
Tools en materialen duurzaamheid
Het Voedingscentrum biedt tools en materialen over duurzaam eten, voor consumenten en professionals. Tools Voedselafdruk Klimaatweegschaal Online Bewaarwijzer ...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2015 / Programma Goed geïnformeerd kiezen 2015
Programma Goed geïnformeerd kiezen 2015
Het doel van het programma Goed geïnformeerd kiezen is om alle inwoners van Nederland op een onderbouwde en betrouwbare manier te informeren over gezond, veilig en duurzam...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2013 / Programma Goed geïnformeerd kiezen 2013
Programma Goed geïnformeerd kiezen 2013
Het doel van het programma Goed geïnformeerd kiezen is om alle inwoners van Nederland op een onderbouwde en betrouwbare manier te informeren over gezond, veilig en duurzaam...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2014 / Programma Goed geïnformeerd kiezen 2014
Programma Goed geïnformeerd kiezen 2014
Het doel van het programma Goed geïnformeerd kiezen is om alle inwoners van Nederland op een onderbouwde en betrouwbare manier te informeren over gezond, veilig en duurzaam...
Home / Thema's / Alles over bestrijdingsmiddelen
Alles over bestrijdingsmiddelen
Telers aan het woord over bestrijdingsmiddelen Factsheet bestrijdingsmiddelen Open de pdf of lees hieronder direct de factsheet Bestrijdingsmiddelen beschermen groente...
Home professionals / Services / Veelgestelde vragen
Veelgestelde vragen
In de professionals nieuwsbrief wordt elke maand een veelgestelde vraag beantwoord. Hier vind je de antwoorden nog eens terug. Staat de vraag er niet tussen? Kijk dan bij...
Home professionals / Voeding bij ziekten / Vitamines en supplementen / Aanbevelingen vitamines en mineralen
Aanbevelingen vitamines en mineralen
Vitamines, mineralen en spoorelementen zijn microvoedingsstoffen die onmisbaar zijn voor de groei, het onderhoud en een goede werking van het lichaam. Ze leveren geen energie.
Encyclopedie / Nitraat
Nitraat
Groenten en (drink)water zijn belangrijke bronnen van nitraat. Het gaat vooral om bladgroente zoals sla en spinazie. Van alle nitraat die consumenten binnenkrijgen, komt 50...
Home professionals / Voeding bij ziekten / Diëten en hypes
Diëten en hypes
Het internet staat vol informatie over voeding, afvallen en diëten. Hier vind je informatie die kan helpen om hypes te duiden richting je patiënt. Uitleg ...
Home / Pers / Persmappen / Voedselverspilling 2019
Persmap voedselverspilling (2019)
Met het voorkomen van voedselverspilling valt veel winst te behalen. Door beter om te gaan met je eten kun je jaarlijks per persoon gemiddeld €145,- besparen, dat is...
Home professionals / Voeding bij ziekten / Gezonde voeding als basis
Gezonde voeding als basis
Bekijk hier de informatie over gezonde voeding en de materialen die je kunt inzetten. Korte uitleg De Schijf van Vijf in een notendop (pdf) Wat staat in de...
Home / Pers / Standpunten / Fastfood in de publieke ruimte
Fastfood in de publieke ruimte
Het Voedingscentrum vindt dat de opmars van fastfood in de publieke ruimte moet stoppen. Met name in de grote steden is het aanbod aan fastfood zoals friet, hamburgers, kebab...
Home professionals / Voeding bij ziekten / Vitamines en supplementen
Vitamines, mineralen en supplementen
Bekijk hier de informatie over vitamines, mineralen en supplementen en de materialen en tools die je kunt gebruiken bij advies aan je patiënt. Korte uitleg Voor...
Encyclopedie / E-nummers
E-nummers
Meer weten over een specifiek E-nummer of stof? Hieronder kun je het opzoeken. Je kunt zoeken op het E-nummer of op de naam van de stof. Er worden per E-nummer maximaal...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / Gaat het volgende kabinet onze eetomgeving gezonder maken?
Gaat het volgende kabinet onze eetomgeving gezonder maken?
Volgend jaar maart komen er weer verkiezingen voor de Tweede Kamer. Dat lijkt nu nog ver weg, maar achter de schermen zijn de verschillende politieke partijen al een tijdje...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2013
Jaarverslag 2013
Voorwoord directie 2013 is het jaar dat we vol goede moed konden beginnen. De bezuinigingen van 30% liggen achter ons, dit hele kalenderjaar konden we ons richten op onze...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2012 / Programma Goed geïnformeerd kiezen 2012
Programma Goed geïnformeerd kiezen 2012
Het doel van het programma Goed geïnformeerd kiezen is om alle inwoners van Nederland op een onderbouwde en betrouwbare manier te informeren over gezond, veilig en duurzaam...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2015
Jaarverslag 2015
Voor het Voedingscentrum was 2015 in meerdere opzichten een bijzonder jaar. In 2015 hebben we ‘dromen voor 2025’ geformuleerd (zie video onderaan de pagina). Het...
Home / Pers / Persberichten / Nieuwe multidisciplinaire e-learning brengt kennis op peil over borstvoeding
Nieuwe multidisciplinaire e-learning brengt kennis op peil over borstvoeding
Vanaf vandaag kunnen zorgprofessionals aan de slag met de nieuwe multidisciplinaire e-learning Borstvoeding om hun kennis over borstvoeding bij te spijkeren. Een speciale...
Home / Pers / Persmappen / Persmap Bak goed, bak goudgeel (2019)
Persmap Bak goed, bak goudgeel (2019)
Het Voedingscentrum heeft de campagne 'Bak goed, bak goudgeel' gelanceerd om de inname van acrylamide te beperken. Door aardappeltjes en friet niet donkerbruin maar goudgeel...
Home professionals / Productaanbod en Levensmiddelendatabank / Richtlijnen en rapporten
Richtlijnen en rapporten
Richtlijnen Richtlijnen Schijf van Vijf (2016) Richtlijnen Goede Voeding (2015) Factsheet Schijf van Vijf (2016) Rapporten Rapport van het RIVM over...
Home / Pers / Persmappen / Koelkastthermometer (2017)
Persmap koelkastthermometer (2017)
Persbericht Koelkast op 4 °C met de nieuwe thermometer van het Voedingscentrum  Afbeeldingen koelkastthermometer Koelkastthermometer Koelkastthermometer...
Home / Thema's / Veilig eten / Tips en materialen
Tips: zo word je niet ziek van je eten
Veilig eten heb je zelf in de hand. In de onderstaande materialen vind je veel informatie en tips over hoe je ervoor zorgt dat je niet ziek wordt van eten. Bekijk onze...
Encyclopedie / Vleesvervangers
Vleesvervangers
Vleesvervangers leveren een aantal voedingsstoffen die veel in vlees zitten. Vleesvervangers passen in een eetpatroon met minder of geen vlees.  Eigenlijk is de term vleesvervanger...
Over ons / Wie zijn wij? / Adviescommissies
Adviescommissies
Het Voedingscentrum brengt experts op een bepaald vakgebied bij elkaar om hen mee te laten denken over uiteenlopende vraagstukken. Om ons te adviseren over gedrag en communicatie...
Encyclopedie / Dieet / Diëten
Dieet / Diëten
Het begrip ‘dieet’ houdt meer in dan gewicht verliezen (energiebeperkt dieet). Het zijn leefregels om het eetpatroon aan te passen. Er zijn ook andere diëten, zoals bijvoorbeeld...
Home / Pers / Persmappen / Invloed van de omgeving op eetgedrag (2018) / Gezonder aanbod bij kassa’s werkt, maar nog nauwelijks te vinden
Gezonder aanbod bij kassa’s werkt, maar nog nauwelijks te vinden
Als er gezondere snacks bij de kassa liggen, kiezen consumenten vaker gezond. Nieuw onderzoek van Universiteit Utrecht bij Kiosk-winkels toont dit aan. Er zijn echter maar...
Vraag en antwoord / Afvallen en gewicht / Als je vaak sport, heb je dan extra vitamines of sportsupplementen nodig?
Als je vaak sport, heb je dan extra vitamines, mineralen of sportsupplementen zoals creatine nodig?
De meeste sporters zijn niet gebaat bij extra voedingssupplementen zoals vitamines, mineralen of sportsupplementen. Ook speciale sportvoedingsproducten zoals eiwit-shakes...
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.