Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar
 

Pagina helaas niet gevonden

Gezocht naar
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Voedingscentrum duidt: zijn koolhydraten slechter voor de gezondheid dan vetten?
Voedingscentrum duidt: zijn koolhydraten slechter voor de gezondheid dan vetten?
“Koolhydraten lijken slechter voor gezondheid dan vetten” was te lezen in sommige media. Canadese onderzoekers volgden ruim 135.000 mensen uit 18 landen. Er zitten...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / Richtlijnen Goede Voeding: mooi, maar daarmee zijn we er nog niet
Column: Richtlijnen Goede Voeding: mooi, maar daarmee zijn we er nog niet
Anderhalve week geleden presenteerde de Gezondheidsraad de nieuwe Richtlijnen Goede Voeding: een degelijk stuk werk van een aantal van de beste voedingswetenschappers van...
Encyclopedie / Transvet
Transvet
Transvetzuren zijn een type onverzadigde vetzuren. In de praktijk spreken we niet over transvetzuren, maar over transvet.  Onverzadigd vet is over het algemeen goed voor de...
Vraag en antwoord / Vragen aan het Voedingscentrum / Wat is nieuw in de Schijf van Vijf?
Wat is nieuw in de Schijf van Vijf sinds maart 2016?
Nieuwe aanbevelingen De aanbeveling voor groente is omhoog gegaan van 200 gram naar 250 gram naar dag, en er zijn nieuwe adviezen voor wekelijks een portie peulvruchten en...
Vraag en antwoord / Kinderen en jongeren / Is roomboter, margarine of halvarine beter voor mijn kind?
Is roomboter, margarine of halvarine beter voor mijn kind?
Roomboter, margarine en halvarine bevatten allemaal vitamine A, D en E. Roomboter bevat alleen veel minder vitamine D en meer verzadigd vet dan halvarine en margarine. Verzadigd...
Home / Pers / Factsheets / Factsheets: hoe komen de adviezen van het Voedingscentrum tot stand?
Factsheets: hoe komen de adviezen van het Voedingscentrum tot stand?
Van wetenschappelijke consensus naar praktische adviezen Het Voedingscentrum heeft als missie de consument te informeren en te stimuleren tot een meer gezonde en duurzame...
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Nieuwe Schijf van Vijf: in kleine stappen naar het ideaal
Nieuwe Schijf van Vijf: in kleine stappen naar het ideaal
Vandaag presenteert het Voedingscentrum de nieuwste update van de Schijf van Vijf en start een landelijke campagne. Het voorlichtingsmodel in de vorm van een schijf met 5...
Encyclopedie / Hormoonbalansdieet
Hormoonbalansdieet
Het hormoonbalansdieet is een dieet dat niet alleen afvallen als doel heeft, maar ook het verbeteren van de algehele gezondheid. De theorie achter het dieet is dat een hormonale...
Home / Mijn kind en ik / Dreumes en peuter / Gezond eten voor dreumes en peuter / Wat geef ik als avondeten?
Wat geef ik als avondeten? (1-3 jaar)
Hoe eten jij en je kind een gezonde avondmaaltijd? Avondeten Eet je een avondmaaltijd volgens de Schijf van Vijf, dan varieer je volop. Met groente, maar ook met aardappelen,...
Home / Mijn kind en ik / Dreumes en peuter / Gezond eten voor dreumes en peuter / Wat geef ik bij ontbijt, lunch en broodbeleg?
Wat geef ik als ontbijt, lunch en broodbeleg? (1-3 jaar)
Het ontbijt is een onmisbaar begin van de dag voor je dreumes of peuter. Ontbijten brengt de spijsvertering op gang. Bovendien voorkomt het trek in snoepjes of koekjes later...
Home / Mijn kind en ik / Kinderen 4-13 jaar / Gezond eten en drinken / Wat geef ik mijn kind als avondeten?
Wat geef ik mijn kind als avondeten? (4-13 jaar)
Een goede warme maaltijd vult de maag met gezonde producten. Ook een toetje kan erbij horen.  Wat is gezond avondeten voor jou en je kind? Avondeten Maak je een warme...
Home / Mijn kind en ik / Kinderen 4-13 jaar / Gezond eten en drinken / Wat geef ik mijn kind bij ontbijt en lunch?
Wat geef ik mijn kind bij ontbijt en lunch? (4-13 jaar)
Brood zorgt ervoor dat je kind bijvoorbeeld koolhydraten, eiwitten, vezels, jodium, B-vitamines en ijzer binnenkrijgt. Per dag eet je kind: van 4-8 jaar ongeveer 2...
Encyclopedie / Intermittent vasten
Intermittent fasting
Bekende vormen van intermittent fasting (afwisselend vasten) zijn om de dag vasten en periodiek vasten. Om de dag vasten houdt in dat je de ene dag heel weinig eet (minder...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Is ontbijt overslaan erg?
Is ontbijt overslaan erg?
Ontbijten zorgt voor nieuwe energie na de nacht. Je hebt vaak al meer dan 10 uur niks gegeten als je ’s ochtends opstaat. Het is daarom belangrijk dat je spijsvertering...
Vraag en antwoord / Aandoeningen / Kan ik door goed te eten mijn kans op dementie kleiner maken?
Kan ik door goed te eten mijn kans op dementie verkleinen?
Er zijn (nog) geen duidelijke adviezen te geven over wat je kunt eten en drinken om de kans op dementie te verkleinen. Gezond eten volgens de Schijf van Vijf, niet roken en...
Home / Pers / Persberichten / Nieuwe Schijf van Vijf: in kleine stappen naar het ideaal
Nieuwe Schijf van Vijf: in kleine stappen naar het ideaal
Vandaag presenteert het Voedingscentrum de nieuwste update van de Schijf van Vijf en start een landelijke campagne. Het voorlichtingsmodel in de vorm van een schijf met 5...
Encyclopedie / Pioppi-dieet
Pioppi-dieet
Het Pioppi-dieet, bekend geworden door het gelijknamige boek van dr. Asheem Malhotra en Donal O’Neill, is een ‘leefstijlplan’ dat doet denken aan een Mediterraan voedingspatroon.
Encyclopedie / Vezels
Vezels
Voedingsvezels (vezels) zijn belangrijk voor de gezondheid. Ze dragen bij aan een goede spijsvertering, een verzadigd gevoel na het eten en verminderen het risico op hart-...
Encyclopedie / Alcohol (bier, wijn en sterke drank)
Alcohol (bier, wijn en sterke drank)
Het advies is om geen alcohol te drinken, of in ieder geval niet meer dan 1 glas per dag. Dit advies is hetzelfde voor mannen en vrouwen. Matig alcoholgebruik van 1 glas...
Encyclopedie / Voedingsstoffen
Voedingsstoffen
Er zijn zo’n 50 voedingsstoffen bekend die nodig zijn voor alle levensprocessen: eiwitten (aminozuren), vetten, koolhydraten ( zetmeel en suikers) en een groot aantal vitamines...
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / 3-MCPD in voeding: meer onderzoek nodig
3-MCPD in voeding: meer onderzoek nodig
Gisteren verschenen in de media verschillende berichten over de aanwezigheid van 3-MCPD in ons voedsel. RIVM heeft onderzoek gedaan naar de inname van deze potentieel ongezonde...
Encyclopedie / Diabetes type 1
Diabetes type 1 (suikerziekte)
Diabetes type 1 is een chronische ongeneeslijke ziekte.  Naamgeving: diabetes of suikerziekte?  De volledige officiële naam voor diabetes is diabetes mellitus. Vaak hoor je...
Home / Mijn boodschappen / Eten kopen / Etiketten lezen / Etiketten vergelijken
Etiket vergelijken om gezonder te eten
Of je nou minder calorieën, verzadigd vet en zout wil eten, of juist meer vezels: de informatie op het etiket geeft je een goede houvast. Vergelijk de etiketten en...
Vraag en antwoord / Eten kopen en keurmerken / Geeft bewerkt eten meer milieubelasting dan onbewerkt eten?
Is bewerkt eten slechter voor het milieu dan onbewerkt eten?
Kijk je naar een gemiddeld eetpatroon, dan belasten bewerkte producten het milieu meer dan verse producten. Bijvoorbeeld snoep, snacks en frisdrank belasten het milieu meer...
Encyclopedie / Riboflavine (vitamine B2)
Riboflavine (vitamine B2)
Riboflavine (vitamine B2) is nodig voor de energievoorziening van het lichaam. Riboflavine zit vooral in melk en melkproducten, maar ook in vlees, vleeswaren, groente, fruit,...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Waarom is het advies margarine en geen roomboter?
Waarom is het advies margarine en geen roomboter?
Zowel roomboter als margarine en halvarine bevatten vitamine A, D en E. Roomboter bevat alleen veel minder vitamine D dan halvarine en margarine. Mensen die roomboter dagelijks...
Encyclopedie / Weight Watchers
Weight Watchers
Weight Watchers is een Amerikaans afvalprogramma. Binnen dit afvalprogramma krijgt alles wat je eet en drinkt een bepaalde hoeveelheid punten, oftewel ‘Smartpoints’. Aan de...
Encyclopedie / Fruit
Fruit
Fruit is de verzamelnaam voor eetbare vruchten. Ze worden meestal rauw gegeten en smaken zoet of zuur. Plantkundig gezien is een vrucht het eetbare deel van de bloem of wat...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Hoe krijg ik voldoende vezels binnen?
Hoe krijg ik voldoende vezels binnen?
Voedingsvezels (vezels) zijn belangrijke stoffen voor een gezonde spijsvertering. Ze dragen ook bij aan een verzadigd gevoel na het eten. En ze verminderen het risico op hart-...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Hoe wordt bepaald of een product in de Schijf van Vijf staat?
Hoe wordt bepaald of een product in de Schijf van Vijf staat?
Producten staan in de Schijf van Vijf als ze positieve effecten hebben op de gezondheid. Producten staan niet in de Schijf van Vijf als ze te veel zout, suiker, transvet of...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Is kokosolie gezond?
Is kokosolie gezond?
Kokosolie of kokosvet bevat erg veel verzadigd vet, meer dan zonnebloemolie of olijfolie. Verzadigd vet verhoogt je slechte cholesterol, en dit vergroot het risico op hart-...
Encyclopedie / Koolhydraatarm dieet
Koolhydraatarm dieet
Een koolhydraatarm dieet of ‘laag koolhydraat hoog vet dieet’ is een dieet waarmee je relatief veel energie uit eiwitten en vet haalt en weinig energie uit koolhydraten. Een...
Encyclopedie / Koolhydraten
Koolhydraten
Koolhydraten geven het lichaam energie, net als eiwitten en vetten. Vooral voor de hersenen en rode bloedcellen zijn koolhydraten erg belangrijk. De hersenen kunnen zelfs...
Home professionals / Schijf van Vijf / Ontstaan adviezen
Ontstaan adviezen Schijf van Vijf
De Richtlijnen Schijf van Vijf vormen de onderbouwing voor de adviezen voor gezond eten volgens de Schijf van Vijf. Hoe beslist het Voedingscentrum welke voedingsmiddelen...
Vraag en antwoord / Aandoeningen / Wat kan ik eten om mijn cholesterol te verlagen?
Wat kan ik eten om mijn cholesterol te verlagen?
Encyclopedie / Wet Voedselinformatie
Wet Voedselinformatie
De Europese wet Voedselinformatie stelt eisen aan welke informatie over voedingsmiddelen aan consumenten verstrekt moet worden. Zo zijn er voorschriften voor wat er precies...
Vraag en antwoord / Zwangerschap en baby / Zijn geitenmelk en sojadrink geschikt voor mijn baby?
Zijn geitenmelk en sojadrink geschikt voor mijn baby?
Naast koemelk kun je in de winkel ook steeds meer melk van andere dieren kopen. Denk aan geitenmelk, paarden- en schapenmelk. Ook zijn er steeds meer plantaardige alternatieven...
Encyclopedie / Diabetes type 2
Diabetes type 2 (suikerziekte)
Mensen met diabetes type 2 (suikerziekte) hebben onbehandeld een te hoog bloedsuikergehalte. Door hoge bloedsuikers kunnen complicaties ontstaan, zoals hart- en vaatziekten,...
Encyclopedie / Eiwitten
Eiwitten
Eiwit is een voedingsstof, net als koolhydraten en vet. Eiwit levert calorieën en aminozuren. Aminozuren zijn bouwstenen voor het eiwit in lichaamscellen. Een ander woord...
Encyclopedie / Energie (calorieën)
Energie (calorieën)
De hoeveelheid energie in een voedingsmiddel hangt af van de hoeveelheid vetten, koolhydraten, eiwitten en alcohol. 1 gram vet levert 9 kcal 1 gram koolhydraten levert 4...
Home professionals / Schijf van Vijf / Gezondheidsvoordelen
Gezondheidsvoordelen Schijf van Vijf
De Richtlijnen Schijf van Vijf bestaan uit een praktische vertaling van de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad, aangevuld met specifieke adviezen voor voldoende...
Vraag en antwoord / Aandoeningen / Hoe eet ik gezond met een hart- en vaatziekte?
Hoe eet ik gezond met een hart- en vaatziekte?
Zijn er aanwijzingen dat je bloedvaten aan het dichtslibben zijn? Heb je een hoge bloeddruk? Of heb je bijvoorbeeld een hartinfarct of beroerte gehad? Meestal is gezond eten...
Encyclopedie / Schijf van Vijf (achtergronden)
Achtergronden Schijf van Vijf
De Schijf van Vijf is een wetenschappelijk onderbouwd voorlichtingsmodel dat laat zien wat de essentie van gezond eten is. De Schijf van Vijf biedt een optimale combinatie...
Encyclopedie / Voedingsclaims
Voedingsclaims
Een voedingsclaim zegt iets positiefs over de samenstelling van een product. De claims ‘light’ of ‘vezelrijk’ zijn voorbeelden hiervan. Een voedingsmiddel moet voldoen aan...
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.