Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Alles over afvallen
Op een gezonde manier afvallen met langdurig... Bestel nu € 12,95
Ga naar
 

Pagina helaas niet gevonden

Gezocht naar
Encyclopedie / Vlees
Vlees
Onbewerkt mager vlees past in een gezond eetpatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door andere...
Home / Thema's / Duurzaam eten / Meer plantaardig eten
Meer plantaardig eten
Steeds meer mensen kiezen ervoor om meer plantaardig te eten. Het aantal flexitariërs, vegetariërs en veganisten neemt toe. Minder vlees eten is goed voor het dierenwelzijn...
Encyclopedie / FoodFirst
FoodFirst
FoodFirst Network is een website voor gezonde leefstijl. FoodFirst raadt bij voeding aan om minimaal 400 gram groente te eten en 2 stuks fruit, te kiezen voor volle zuivel...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Vergroot rood vlees de kans op kanker?
Vergroot rood vlees de kans op kanker?
Er zijn sterke aanwijzingen dat het eten van veel rood vlees de kans op (darm)kanker vergroot. Voedingsadviezen Het beste is om per week niet meer dan 500 gram...
Home / Thema's / Duurzaam eten / Duurzaam eten in 7 stappen
Duurzaam eten in 7 stappen
Door duurzaam te eten kun je je milieu-impact fors verlagen. De grootste winst behaal je door minder vlees te eten en minder voedsel te verspillen. Maar je kunt nog meer doen.
Encyclopedie / Duurzaam eten
Duurzaam eten
Duurzaamheid is een breed begrip. De één denkt aan dierenwelzijn, de ander aan de natuur of eerlijke handel. De term duurzaamheid is gedefinieerd in het VN Brundtland-rapport...
Encyclopedie / Kanker
Kanker
Bij kanker beschadigt het DNA van een lichaamscel. Normaal gesproken wordt de beschadiging hersteld. Maar bij onherstelbare schade in het DNA, raakt de celdeling ontregeld.
Encyclopedie / Diabetes type 2
Diabetes type 2 (suikerziekte)
Mensen met diabetes type 2 (suikerziekte) hebben onbehandeld een te hoog bloedsuikergehalte. Door hoge bloedsuikers kunnen complicaties ontstaan, zoals hart- en vaatziekten,...
Home / Thema's / De stap van... / Elly (55) veranderde haar eetgedrag
Elly ging gezonder eten
Over Elly Elly van Tol is 55 jaar en woont in Bilthoven met haar man Maarten. Ze werkt in de gezondheidszorg, bij Reinaarde, een stichting die mensen met een verstandelijke...
Encyclopedie / Varkensvlees
Varkensvlees
Onbewerkt mager varkensvlees past in een gezond eetpatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door...
Vraag en antwoord / Aandoeningen / Wat houdt een risico op ziekten in?
Wat houdt een risico op ziekten in?
“Elke 100 gram rood vlees meer per dag hangt mogelijk samen met een 17% hoger risico op darmkanker” of “Bij het eten van 50 gram bewerkt vlees per dag ten...
Encyclopedie / Hart- en vaatziekten
Hart- en vaatziekten
De kans op hart- en vaatziekten wordt verkleind door een gezonde leefstijl: niet roken, een gezond gewicht, voldoende beweging en gezond en gevarieerd eten volgens de Schijf...
Receptenzoeker / Wat zijn de criteria van onze recepten?
Hoe stellen we onze recepten samen?
Producten uit de Schijf van Vijf vormen de basis voor de recepten. Denk aan lekker veel groente, fruit, volkorenproducten, vis, mager vlees, peulvruchten en vloeibare vetten. Criteria...
Home / Thema's / Gezond feest vieren / Zo voorkom je decemberkilo's
Zo voorkom je decemberkilo's
1. Luister naar je lichaam Meer is niet altijd beter. Als je voldaan bent, stop dan met eten. Je vervelend voelen omdat je te veel hebt gegeten, kan een domper zijn op de...
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Bijna de helft van de Nederlanders probeert minder vlees te eten
Bijna de helft van de Nederlanders probeert minder vlees te eten
46% van de Nederlanders probeert minder vlees of vis te eten. Dat blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum. Daarnaast eet 6% van de mensen geen vlees of geen vlees en...
Vraag en antwoord / Aandoeningen / Hoe eet ik gezond met een hart- en vaatziekte?
Hoe eet ik gezond met een hart- en vaatziekte?
Heb je hartfalen, etalagebenen of angina pectoris? Zijn er aanwijzingen dat je bloedvaten aan het dichtslibben zijn? Heb je een hoge bloeddruk? Of heb je bijvoorbeeld een...
Home / Gezond eten met de Schijf van Vijf / Wat staat er in de Schijf van Vijf? / Vis, peulvruchten, vlees, ei, noten en zuivel
Vis, peulvruchten, vlees, ei, noten en zuivel
Een snelle bonenschotel, pittige viscurry, rijst met tofu of aardappelen, groente en vlees. Wat kies jij vandaag? De trend is: meer plantaardig en minder vlees. Daarmee zorg...
Encyclopedie / Voedselzandloper
Voedselzandloper
De Voedselzandloper is niet bedoeld als afvaldieet. De ontwikkelaar Dr. Kris Verburgh stelt de zandloper voor als alternatief voor de  Schijf van Vijf.  Verburgh claimt dat...
Vraag en antwoord / Aandoeningen / Wat kan ik eten bij een hoge bloeddruk?
Wat kan ik eten bij een hoge bloeddruk?
Wil jij een lagere bloeddruk? Door je leefstijl aan te passen is er al veel winst te halen. Niet roken, zoveel mogelijk ontspannen en regelmatig bewegen helpt al veel, maar...
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Oer-Hollands voedingspatroon opvallend duurzaam en gezond
Oer-Hollands voedingspatroon opvallend duurzaam en gezond
Groen (>1) Bruin (0 tot 1) Wit (-1 tot 0)  Rood (<-1)  Groente Brood  ...
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Voedingscentrum: minder vlees eten voor iedereen mogelijk
Voedingscentrum: minder vlees eten voor iedereen mogelijk
Tussen 2010 en 2015 werd ieder jaar iets minder vlees gegeten in Nederland. Die dalende lijn heeft zich in 2016 niet doorgezet. In 2016 werd er met bijna 39 kilo vrijwel evenveel...
Home / Thema's / Plantaardig / Alles over meer plantaardig eten
Alles over meer plantaardig eten
Steeds meer Nederlanders eten minder of geen vlees, vanwege dierenwelzijn, het milieu of hun eigen gezondheid. Dat kan prima. Wil je meer weten over (meer) plantaardig eten...
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Gezond eten belangrijker dan ooit in strijd tegen kanker
Gezond eten belangrijker dan ooit in strijd tegen kanker
Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF) heeft de nieuwe aanbevelingen voor het verkleinen van de kans op kanker bekendgemaakt. Wat blijkt? We wisten al dat je de kans op...
Encyclopedie / Vleeswaren
Vleeswaren
Vleeswaren zijn producten van vlees die vaak gesneden in plakken op de boterham worden gegeten. Vleeswaren kunnen van varkensvlees, rundvlees, kip of kalfsvlees gemaakt worden.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.