Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Pagina helaas niet gevonden

Gezocht naar
Encyclopedie / Milieu en klimaat
Milieu en klimaat
Vergeleken met andere landen legt het consumptiepatroon van Nederlanders een groot beslag op natuurlijke hulpbronnen als fossiele brandstoffen, mineralen en landbouwgrond. De...
Vraag en antwoord / Eten kopen en keurmerken / Wat heeft eten met milieuvervuiling en klimaatverandering te maken?
Wat heeft eten met milieuvervuiling en klimaatverandering te maken?
Broeikasgassen en opwarming van de aarde Door activiteiten van mensen ontstaan er gassen in de lucht. Deze gassen zorgen ervoor dat de warmte van de zon wordt vastgehouden.
Encyclopedie / Duurzaam eten
Duurzaam eten
Duurzaamheid is een breed begrip. De één denkt aan dierenwelzijn, de ander aan de natuur of eerlijke handel. De term duurzaamheid is gedefinieerd in het VN Brundtland-rapport...
Encyclopedie / Varkensvlees
Varkensvlees
Onbewerkt mager varkensvlees past in een gezond eetpatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door...
Vraag en antwoord / Eten kopen en keurmerken / Hoe weet je of groente of fruit een seizoensproduct is? En hoe wordt dit bepaald?
Hoe weet je of groente of fruit een seizoensproduct is? En hoe wordt dit bepaald?
Je ziet of groente of fruit een seizoensproduct is door dit overzicht met seizoensgroenten en -fruit te bekijken. Handig is ook de groente- en fruitkalender van Milieu Centraal.
Professionals / Professionals in opleiding / Duurzaam
Duurzaam
Op deze pagina vind je een overzicht van de belangrijkste informatie die het Voedingscentrum biedt op het gebied van duurzaam eten.
Encyclopedie / Rundvlees
Rundvlees
Een vrouwelijk rund is een koe, een mannelijk rund is een stier. Een gecastreerde stier heet een os. Ossen werden vooral als werkdier gebruikt. Runderen zijn echte graseters...
Wat zijn de criteria van onze recepten?
Hoe stellen we onze recepten samen?
Producten uit de Schijf van Vijf vormen de basis voor de recepten. Denk aan lekker veel groente, fruit, volkorenproducten, vis, mager vlees, peulvruchten en vloeibare vetten. Criteria...
Recepten / Hoe stellen we onze recepten samen?
Hoe stellen we onze recepten samen?
Warme maaltijden/hoofdgerechten De recepten bestaan alleen uit Schijf van Vijf-producten, met maximaal 2 dagkeuzes per persoon. Producten uit de Schijf van Vijf vormen...
Home / Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Oer-Hollands voedingspatroon opvallend duurzaam en gezond
Oer-Hollands voedingspatroon opvallend duurzaam en gezond
Groen (>1) Bruin (0 tot 1) Wit (-1 tot 0)  Rood (<-1)  Groente Brood  ...
Home / Ik ga naar school / Werkstukken en spreekbeurten
Werkstukken en spreekbeurten over eten
Gezond met groente en fruit Ga in op al het goeds dat groente en fruit je brengt! Zo hebben mensen die veel groente en fruit eten minder kans op hart- en vaatziekten en sommige...
Home / Duurzaam eten / Duurzaam eten in 7 stappen
Duurzaam eten in 7 stappen
Door duurzaam te eten kun je je milieu-impact fors verlagen. De grootste winst behaal je door minder vlees te eten en minder voedsel te verspillen. Maar je kunt nog meer doen.
Encyclopedie / Vegetarisch, veganistisch en flexitarisch eten
Vegetarisch, veganistisch en flexitarisch eten
Steeds meer Nederlanders zeggen minder of geen vlees te eten, vanwege hun gezondheid, dierenwelzijn of het milieu. Vegetariërs Iemand die geen vlees eet, maar wel ei en zuivel,...
Encyclopedie / Pioppi-dieet
Pioppi-dieet
Het Pioppi-dieet, bekend geworden door het gelijknamige boek van dr. Asheem Malhotra en Donal O’Neill, is een ‘leefstijlplan’ dat doet denken aan een Mediterraan voedingspatroon.
Thema's / Kopen, koken, bewaren / Eten kopen / Etiketten lezen / Hoe duurzamer kiezen?
Hoe kan ik met het etiket duurzamer kiezen?
Er zijn verschillende manieren om duurzaam met eten om te gaan. Zorgen dat je niet te veel weggooit, opletten met koken, maar ook in de winkel kun je duurzamere keuzes maken.
Home / Pers / Persberichten / Dit worden de foodtrends van 2020
Dit worden de foodtrends van 2020
Jaarlijks worden we overspoeld met talloze voedingstrends en de nieuwste hypes om gezond te eten of af te vallen. De inkt van het ene dieetboek is nog maar net droog of het...
Encyclopedie / Fruit
Fruit
Lees meer over de fruitsoorten: Aardbei Appel Banaan Druif Peer Sinaasappel en mandarijn Fruit is de verzamelnaam voor eetbare...
Encyclopedie / Granen en graanproducten
Granen en graanproducten
Graan is de verzamelnaam voor de zaden van grassen. Bijvoorbeeld rijst, tarwe, gerst en rogge zijn granen.  Van granen worden diverse graanproducten gemaakt zoals bloem, brood,...
Home / Pers / Persmappen / Eetwissels (2019)
Eetwissel (2019)
Persbericht en campagne-info Eetwissel website: www.voedingscentrum.nl/eetwissel Persbericht: Voedingscentrum introduceert de Eetwissel Eetwissel Memospel:...
Encyclopedie / Roomboter
Roomboter
Roomboter is een smeerbaar vet dat grotendeels bestaat uit afgeroomd melkvet, dus room, en een beetje water. Soms staat er grasboter op de verpakking. Grasboter is gemaakt...
Encyclopedie / Sperziebonen
Sperziebonen
Sperziebonen worden gerekend tot de groente en staan in de Schijf van Vijf.   Groente geeft veel voordelen voor de gezondheid en verlaagt het risico op chronische ziekten.
Home / Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Voedingscentrum lanceert ‘Er is meer dan vlees’ en geeft 100 shirts weg
Voedingscentrum lanceert ‘Er is meer dan vlees’ en geeft 100 shirts weg
Met smaakmakende T-shirts met opdrukken als ‘never bean so happy’, ‘get egg cited’ en ‘it’s peanuts’ wil het Voedingscentrum het...
Home / Pers / Persberichten / Voedingscentrum lanceert mannencampagne ‘Er is meer dan vlees’
Voedingscentrum lanceert mannencampagne ‘Er is meer dan vlees’
Met de campagne ‘Er is meer dan vlees’ wil het Voedingscentrum consumenten stimuleren meer volgens de aanbevelingen van de Schijf van Vijf te eten. Het advies...
Encyclopedie / Groente
Groente
Groenten zijn de eetbare delen van een plant. Groente staat in de Schijf van Vijf. Eetbare paddenstoelen en de vruchten komkommer, tomaat, paprika en avocado worden ook tot...
Encyclopedie / Aardbei
Aardbei
Aardbei is een fruitsoort. Aardbeien bevatten weinig calorieën. Er zit veel vitamine C in aardbei, en de vrucht draagt bij aan de inname van foliumzuur. Aardbei staat net...
Home / Pers / Persberichten / Nieuwe cijfers voedselverspilling in huishoudens 2016
Nieuwe cijfers voedselverspilling in huishoudens 2016
Nederlandse huishoudens hebben in 2016 gemiddeld 41 kilo voedsel per persoon verspild. Dat blijkt uit onderzoeken van CREM Waste Management en Kantar Public, in opdracht van...
Encyclopedie / Peer
Peer
De peer is een pitvrucht, net als de appel.  Er zijn handperen en stoofperen. Conference is de populairste handpeer in Nederland. Andere handperen zijn bijvoorbeeld Doyenné...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Waarom is minder vlees eten beter voor je gezondheid en het milieu?
Waarom is minder vlees eten beter voor je gezondheid en het milieu?
Minder vlees eten is beter voor je gezondheid en het milieu. Door minder vlees te eten en dit vaker te vervangen door peulvruchten en noten verlaag je het risico op verschillende...
Encyclopedie / Kiemgroenten
Kiemgroenten (taugé, alfalfa)
Kiemgroenten zijn jonge plantjes. Ze zijn nog maar net ontkiemd, dus uit hun zaadje gekomen, voordat ze gegeten worden. Groente staat in de Schijf van Vijf. Bij kiemgroenten...
Encyclopedie / Komkommer
Komkommer
Komkommer is een vruchtgroente. Komkommer hoort bij de familie van meloen en courgette. Het is een van de populairste groenten in Nederland. Groente staat in de Schijf van...
Vraag en antwoord / Eten kopen en keurmerken / Zijn appels en peren een duurzame keuze?
Zijn appels en peren een duurzame keuze?
Appels en peren hebben van alle fruitsoorten de laagste milieudruk. De teelt belast het milieu relatief weinig, vergeleken bij andere fruitsoorten. Voor de teelt van appels...
Vraag en antwoord / Eten kopen en keurmerken / Zijn noten duurzaam?
Zijn noten duurzaam?
Noten eten in plaats van vlees is beter voor het milieu. De klimaatbelasting en het energiegebruik van noten zijn gunstiger dan van vlees en vergelijkbaar met ei. Het watergebruik...
Encyclopedie / Lupine
Lupine
Lupine is een peulvrucht. Er bestaan honderden soorten lupines. De witte, gele en blauwe lupine worden het meest gebruikt voor consumptie. Van lupine kun je de bonen eten.
Encyclopedie / Sinaasappel en mandarijn
Sinaasappel en mandarijn
Sinaasappels en mandarijnen zijn citrusvruchten, net als citroenen, limoenen, grapefruits, minneola’s, tangerines en kumquats. Minder bekende citrusvruchten zijn pomelo, orangelo,...
Encyclopedie / Appel
Appel
De appel behoort tot de pitvruchten, net als de peer. De friszure smaak van appels ontstaat door het appelzuur. Fruit staat in de Schijf van Vijf.   Waar komen appels vandaan? Het...
Encyclopedie / Banaan
Banaan
Banaan is een fruitsoort. Bananen groeien in trossen aan een plant op bananenplantages. Bananen zijn krom doordat ze tegen de zwaartekracht in met hun punten naar boven groeien. Banaan...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / Doe eens wild
Column: Doe eens wild
Nederlanders zijn - bewust of onbewust - gewend om wild te eten. Althans, wilde vis staat regelmatig op het menu: haring en makreel bijvoorbeeld. Met het andere scala aan...
Vraag en antwoord / Eten kopen en keurmerken / Geeft bewerkt eten meer milieubelasting dan onbewerkt eten?
Is bewerkt eten slechter voor het milieu dan onbewerkt eten?
Kijk je naar een gemiddeld eetpatroon, dan belasten bewerkte producten het milieu meer dan verse producten. Bijvoorbeeld snoep, snacks en frisdrank belasten het milieu meer...
Encyclopedie / Kokos en kokosvet
Kokos en kokosvet
Kokosnoot is geen noot, maar een steenvrucht. De vrucht bestaat uit 4 lagen: kokosvezel, de schil, vruchtvlees (kopra) en helemaal binnenin kokosmelk- of water. In het vruchtvlees...
Encyclopedie / Prei
Prei
Prei is een groente. Groente staat in de Schijf van Vijf.    Groente geeft veel voordelen voor de gezondheid en verlaagt het risico op chronische ziekten. Prei bevat veel...
Encyclopedie / Eieren
Eieren
Eieren staan in de Schijf van Vijf. Ze bevatten namelijk veel goede voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en eiwitten. In de eidooier zit wel cholesterol, wat de kans...
Encyclopedie / EKO-keurmerk
EKO-keurmerk
Het EKO-keurmerk geeft aan dat het product afkomstig is van de biologische landbouw.  Er zijn geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt. Boeren gebruiken geen...
Professionals / Gezond op school / Voortgezet onderwijs / Profielwerkstuk onderwerpen
Profielwerkstuk onderwerpen over voeding
Hoe is de Schijf van Vijf ontstaan? De Schijf van Vijf is hét voorlichtingsmodel over voeding in Nederland. Het laat zien hoe je gezond en duurzaam eet. Waar is allemaal...
Home / Duurzaam eten / Voedselafdruk / Verantwoording Voedselafdruk
Verantwoording Voedselafdruk
De Voedselafdruk is een model om de milieu-impact van ons voedingspatroon inzichtelijk te maken. Met de term ‘voedselafdruk’ bedoelen we de ecologische voetafdruk...
Encyclopedie / Voedselverspilling
Voedselverspilling
Er is sprake van voedselverspilling als voedsel dat is geproduceerd voor menselijke consumptie, hier niet voor wordt gebruikt. Er wordt hierbij geen onderscheid gemaakt tussen...
Vraag en antwoord / Eten kopen en keurmerken / Wat is duurzamer: groente van de boer of bij de supermarkt?
Wat is duurzamer: groente van de boer of bij de supermarkt?
Groente die van dichtbij komt, bijvoorbeeld van een lokale boer, is niet per se beter voor het milieu dan groente die je in de supermarkt koopt. Hoe efficiënter een product...
Encyclopedie / On the way to PlanetProof
On the way to PlanetProof
On the way to PlanetProof (voorheen Milieukeur) heeft een brede benadering van duurzaamheid. Milieu is het belangrijkste aandachtspunt, maar er zijn ook criteria voor bijvoorbeeld...
Encyclopedie / Vlees
Vlees
Onbewerkt mager vlees past in een gezond eetpatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door andere...
Home / Thema's / Plantaardig / Alles over meer plantaardig eten
Alles over meer plantaardig eten
Steeds meer Nederlanders eten minder of geen vlees, vanwege dierenwelzijn, het milieu of hun eigen gezondheid. Dat kan prima. Wil je meer weten over (meer) plantaardig eten...
Encyclopedie / Bloemkool
Bloemkool
Bloemkool is een groente die behoort tot de koolsoorten. Het is een van de meest gegeten groentesoorten in Nederland. Witte bloemkool is het bekendste, maar er bestaat ook...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / Allemaal aan de risotto
Column: Allemaal aan de risotto
Het Mediterrane voedingspatroon staat al jaren bekend als heel gezond. Het gaat dan wel over het traditionele van de jaren 50/60 van de vorige eeuw. Een menu met veel fruit,...
Encyclopedie / Insecten eten
Insecten eten
In Europa en zeker in Nederland zijn we niet gewend om insecten te eten, maar in de rest van de wereld is het heel gebruikelijk. Ruim 2 miljard mensen eten insecten, volgens...
Encyclopedie / Paprika
Paprika
Groente geeft veel voordelen voor de gezondheid en verlaagt het risico op chronische ziekten. Paprika bevat veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Vooral rode...
Encyclopedie / Wortel
Wortel
Wortel is een groente. Bospeentjes zijn lange slanke wortelen, die worden verkocht in bossen met het loof er nog aan. Als ze gewassen en zonder loof verkocht worden, heet...
Encyclopedie / Druif
Druif
De druif is een zachte fruitsoort, net als bessen en aardbeien. Druiven groeien in trossen aan een wijnstok. Er zijn witte en blauwe druiven. Sommige druiven hebben pitten,...
Encyclopedie / Rijst
Rijst
Rijst is een graansoort en behoort net als alle andere granen tot de grassenfamilie. Zilvervliesrijst staat in de Schijf van Vijf. Rijstproducten Naast de rijst die bedoeld...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / Opgewarmd en wakker geschud
Column: Opgewarmd en wakker geschud
Afgelopen week was ik op de FENS in Berlijn, het 12e Europese voedingskundecongres. Daar praatten bijna 2.000 voedingskundigen uit de hele wereld elkaar bij over voeding...
Vraag en antwoord / Koken en bewaren / Hoe kun je duurzaam koken?
Hoe kun je duurzaam koken?
Duurzaam koken is niet moeilijk. Met een paar simpele handelingen kook je energiezuinig, ben je milieubewust bezig en bespaar je geld. Denk aan een deksel op de pan, het vuur...