Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar
 

Pagina helaas niet gevonden

Gezocht naar
Encyclopedie / Eerlijke handel (fair trade)
Eerlijke handel (fair trade)
Aan een keurmerk kun je zien welke producten ‘eerlijk’ zijn en welke niet.  Voorbeelden van keurmerken: Fairtrade - Max Havelaar Rainforest Alliance UTZ Certified  Bij...
Encyclopedie / Vruchtensap
Vruchtensap
Vruchtensappen zijn gemaakt van fruit. Sap bevat veel suiker en dus energie (calorieën). Het drinken van veel vruchtensap vergroot de kans op overgewicht en diabetes type...
Encyclopedie / Fairtrade-Max Havelaar
Fairtrade-Max Havelaar
Fairtrade-Max Havelaar is een keurmerk voor eerlijke handel. Het keurmerk is te vinden op koffie, thee, chocoladeproducten, fruit, dranken en andere producten uit ontwikkelingslanden. Fairtrade-Max...
Encyclopedie / Duurzaam eten
Duurzaam eten
Duurzaamheid is een breed begrip. De één denkt aan dierenwelzijn, de ander aan de natuur of eerlijke handel. De term duurzaamheid is gedefinieerd in het VN Brundtland-rapport...
Encyclopedie / Trefwoorden overzicht / Vocht en drinken
Vocht en drinken
Het lichaam van vrouwen bestaat gemiddeld voor 52% uit vocht en dat van mannen voor 63%. Baby’s bestaan zelfs voor 75% uit vocht. Vrouwen hebben minder vocht in hun lichaam...
Encyclopedie / Koffie
Koffie
Koffie zonder suiker past in een gezond eetpatroon met de Schijf van Vijf. Alleen kookkoffie en koffie gezet met een cafetière staan niet in de Schijf van Vijf omdat er veel...
Encyclopedie / Alcohol (bier, wijn en sterke drank)
Alcohol (bier, wijn en sterke drank)
Het advies is om geen alcohol te drinken, of in ieder geval niet meer dan 1 glas per dag. Dit advies is hetzelfde voor mannen en vrouwen. Matig alcoholgebruik van 1 glas...
Encyclopedie / Codex Alimentarius
Codex Alimentarius
De Codex Alimentarius Commissie (Codex) streeft naar veilige voedingsmiddelen en eerlijke handel in voedingsmiddelen. Hiervoor ontwikkelt zij internationale normen.  De Codex...
Encyclopedie / Demeter
Demeter
Bij het Demeter keurmerk is rekening gehouden met dierenwelzijn, milieu en eerlijke handel. Producten worden geteeld zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Demeter-producten...
Encyclopedie / Sinaasappelsap
Sinaasappelsap
Sinaasappelsap is een vruchtensap met veel vitamine C. Vruchtensappen zoals sinaasappelsap bevatten suikers en daardoor ook aardig wat calorieën. In een glas sinaasappelsap...
Encyclopedie / Keurmerken
Keurmerken
Een keurmerk is een hulpmiddel op de verpakking van voedingsmiddelen voor het maken van een duurzame of gezonde keuze. Een keurmerk geeft bijvoorbeeld aan dat het product...
Home professionals / Professionals in opleiding / Duurzaam
Duurzaam
Op deze pagina vind je een overzicht van de belangrijkste informatie die het Voedingscentrum biedt op het gebied van duurzaam eten.
Encyclopedie / Nature & More
Nature & More
Nature & More is geen keurmerk maar een logo voor de kwaliteit van  biologisch en biologisch-dynamisch vers fruit. Ook letten de telers op invloed van de productie op de bodem,...
Home / Gezond eten met de Schijf van Vijf / Wat staat er in de Schijf van Vijf? / Groente en fruit
Groente en fruit
Groene asperges, paarse aubergine, gele bananen, blauwe bessen: groente en fruit geven onze maaltijden kleur. Elke soort heeft unieke kwaliteiten en smaak. Ze zijn allemaal super.
Home / Mijn boodschappen / Eten kopen / Etiketten lezen / Hoe kan ik met het etiket duurzamer kiezen?
Hoe kan ik met het etiket duurzamer kiezen?
Er zijn verschillende manieren om duurzaam met eten om te gaan. Zorgen dat je niet te veel weggooit, opletten met koken, maar ook in de winkel kun je duurzame keuzes maken.
Encyclopedie / Rijst
Rijst
Rijst is een graansoort en behoort net als alle andere granen tot de grassenfamilie. Zilvervliesrijst staat in de Schijf van Vijf. Rijstproducten Naast de rijst die bedoeld...
Encyclopedie / Chocolade
Chocolade
Chocolade is een mengsel van cacaopoeder, cacaoboter en suiker. Rauwe cacao heeft een hoog gehalte aan flavanolen (antioxidanten), die een positief effect op de bloedvaten...
Encyclopedie / Granen en graanproducten
Granen en graanproducten
Graan is de verzamelnaam voor de zaden van grassen. Bijvoorbeeld rijst, tarwe, gerst en rogge zijn granen.  Van granen worden diverse graanproducten gemaakt zoals bloem, brood,...
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Nederlander kiest vaker voor duurzaam eten en drinken
Nederlander kiest vaker voor duurzaam eten en drinken
Nederlanders kiezen in de winkel steeds vaker voor duurzame voeding. In het eerste half jaar van 2016 steeg de verkoop van levensmiddelen met een duurzaamheidskeurmerk als...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / De Vlaamse Voedingsdriehoek maakt een duidelijk punt
De Vlaamse Voedingsdriehoek maakt een duidelijk punt
Het Instituut pleit voor een meer plantaardig voedingspatroon en het tegengaan van overconsumptie. Dat is beter voor de gezondheid, het milieu en draagt bij aan eerlijke handel...
Encyclopedie / Fruit
Fruit
Fruit is de verzamelnaam voor eetbare vruchten. Ze worden meestal rauw gegeten en smaken zoet of zuur. Plantkundig gezien is een vrucht het eetbare deel van de bloem of wat...
Encyclopedie / UTZ Certified
UTZ Certified
UTZ Certified is een keurmerk voor koffie en andere producten die afkomstig is van boeren die oog hebben voor mens en milieu. Zij gebruiken bijvoorbeeld minder bestrijdingsmiddelen...
Encyclopedie / Genetische modificatie
Genetische modificatie
Genetische modificatie (GM) is een techniek die de eigenschappen van planten, bacteriën of gisten verandert. Met GM worden genen met positieve eigenschappen van bijvoorbeeld...
Encyclopedie / Melk en melkproducten
Melk en melkproducten
Melk komt van melkkoeien. In Nederland zijn er al eeuwen veel boeren die koeien houden en melk leveren. Dit maakt deel uit van de Nederlandse cultuur en landschap.  Van melk...
Over ons / Hoe werken we? / Samenwerken
Samenwerken met het Voedingscentrum
Onder een PPS verstaan wij: (Een PPS is een) tijdelijk samenwerkingsverband tussen twee of meer organisaties uit publieke én private sectoren die middelen, risico’s...
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.