Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Pagina helaas niet gevonden

Gezocht naar
Home / Veilig eten
Veilig eten
Gerelateerde onderwerpen Welke onderwerpen spelen er nog meer op het gebied van veilig eten? Bekijk het hieronder. Verbrand eten Acrylamide in te donker gebakken...
Professionals / Professionals in opleiding / Veilig
Veilig
Op deze pagina vind je een overzicht van de belangrijkste informatie die het Voedingscentrum biedt op het gebied van veilig eten.
Home / Thema's / 5x veilig / Algemene kaart
Algemene kaart 5x veilig eten
Door veilig om te gaan met je eten voorkom je dat je ziek wordt. Hoe je dat doet? Let goed op bij het kopen, koken en bewaren van voedsel. Lees deze tips om het risico op...
Home / Veilig eten / Tips en materialen
Tips: zo word je niet ziek van je eten
Veilig eten heb je grotendeels zelf in de hand. In de onderstaande materialen vind je informatie en tips over hoe je ervoor zorgt dat je niet ziek wordt van eten. Bekijk...
Vraag en antwoord / Zwangerschap en baby / Welk ijs kan ik veilig eten als ik zwanger ben?
Welk ijs kan ik veilig eten als ik zwanger ben?
IJs kun je veilig eten als je zwanger bent. Sorbet, softijs, waterijs, roomijs en Italiaans ijs (schepijs) kun je gerust af en toe eten. Alleen ijs met alcohol kun je beter...
Home / Thema's / Vakantie / Veilig eten op vakantie
Veilig eten op vakantie
Ziek worden op vakantie? Dat is voor niemand fijn. Toch zijn er jaarlijks vele Nederlanders die een voedselinfectie of voedselvergiftiging oplopen tijdens de vakantie. Gevolg...
Home / Thema's / 5x veilig / Barbecueën
5x veilig barbecueën
Barbecueën is gezellig en lekker. Maar door verkeerde bereiding kan het ook buikpijn geven! Lees deze tips voor een veilige barbecuemaaltijd en beperk het risico op een...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers
Veilig eten en E-nummers
Ziek worden van eten of drinken wil iedereen voorkomen. De veiligheid van voedsel in de productieketen wordt bewaakt door bedrijven en overheid. Zelf kun je ook maatregelen...
Home / Thema's / 5x veilig / Picknicken
5x veilig picknicken
Lekker met z'n allen picknicken, in het park, in een veld of langs de weg. Heerlijk in de zon! Maar let wel op, want door het warme weer krijgen ziekteverwekkers meer kans...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Is filet americain veilig en gezond om te eten?
Is filet americain veilig en gezond om te eten?
Tips om veilig met filet americain om te gaan: Bewaar filet americain in de koelkast bij 4 °C. Het bederft dan minder snel. Zet filet americain na gebruik...
Home / Thema's / Vakantie / Veilig eten onderweg
Veilig eten onderweg
Zomers dagje weg zonder buikpijn Trek je eropuit deze zomer? En neem je eten mee voor onderweg? Met deze tips voorkom je dat jouw tripje eindigt in buikpijn. Op de fiets...
Home / Thema's / 5x veilig / Afgehaald eten
5x veilig met afgehaald eten
Heb je lekker gegeten in een restaurant maar was het te veel? Of houd je over van de afhaalmaaltijd? Resten van een restaurantmaaltijd kun je veilig meenemen om morgen thuis...
Vraag en antwoord / Koken en bewaren / Kun je vlees veilig eten zo lang het goed ruikt?
Kun je vlees veilig eten zo lang het goed ruikt?
Ook van vlees dat nog goed ruikt, kun je ziek worden door schadelijke bacteriën. Die schadelijke bacteriën kun je niet zien of ruiken maar ze kunnen wel een voedselvergiftiging...
Vraag en antwoord / Koken en bewaren / Kun je voorgesneden groenten die over de datum zijn nog veilig eten?
Kun je voorgesneden groenten die over de datum zijn nog veilig eten?
Voorgesneden groenten in een plastic zakje, zoals bamigroenten, nasigroenten, gesneden ijsbergsla en Italiaanse groentemixen, zijn na de 'te gebruiken tot’ datum (TGT)...
Home / Thema's / 5x veilig / Warme landen
In warme landen
Op vakantie gaan is gezellig, maar je kunt er ook buikpijn en andere vervelende klachten krijgen. Vooral in warme landen is de kans op een voedselinfectie groter. Controleer...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Is wolhandkrab veilig en gezond om te eten?
Is wolhandkrab veilig en gezond om te eten?
Waarom kan wolhandkrab eten schadelijk zijn? In wolhandkrab kunnen verontreinigingen zitten zoals dioxines en dioxineachtige polychloorbifenylen (PCB’s). Als je langere...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Listeria in vleeswaren: wat zijn de risico’s?
Listeria in vleeswaren: wat zijn de risico’s?
Hieronder lees je de belangrijkste vragen en antwoorden over de risico's van listeria in vleeswaren: Vleeswaren zijn gevoelig voor besmetting met bacteriën zoals listeria.
Encyclopedie / E-nummers
E-nummers
Meer weten over een specifiek E-nummer of stof? Hieronder kun je het opzoeken. Je kunt zoeken op het E-nummer of op de naam van de stof. Er worden per E-nummer maximaal...
Home / Thema's / 5x veilig / 70+
5x veilig voor 70+
Mensen die ouder zijn dan 70 zijn extra gevoelig voor voedselinfecties. Bovendien worden ze niet altijd vanzelf beter na een voedselinfectie. Het is dus belangrijk veilig...
Professionals / Services / Initiatieven Voedingscentrum / Staat van de Voeding
Staat van de Voeding
Terugblikken Hoe gezond, duurzaam en veilig eten we in Nederland? Wat betekent dat voor onze gezondheid? En welke rol speelt onze omgeving hierbij? Op 18 januari presenteerde...
Recepten / Thema's / Gezond feestvieren / Gourmetten: tips en recepten / Veilig gourmetten
Veilig gourmetten
Ga jij met de feestdagen steengrillen of gourmetten? Heerlijk, maar wel goed opletten! Want ziek worden wil niemand, zeker niet in een feestelijke periode. Met deze tips voorkom...
Professionals / Hygiënecode en veiligheid / Materialen voedselveiligheid
Materialen voedselveiligheid
Wil je als professional consumenten helpen om voedselinfecties te voorkomen? Het Voedingscentrum heeft handige materialen ontwikkeld over veilig eten. De  5x...
Home / Thema's / Kopen, koken, bewaren / Eten kopen / Boodschappen doen
Boodschappen doen
Bewust boodschappen doen is een fluitje van een cent. Met deze tips koop je gezond, veilig en duurzaam jouw eten. 7 tips - boodschappen doen 1. Houd je aan je boodschappenlijstje Probeer...
Professionals / Duurzaam eten / Alles over bewaren
Alles over het bewaren van voedsel
Wil jij je klanten goed kunnen informeren over het bewaren van eten en drinken? Bijvoorbeeld over het verschil tussen de TGT- en THT-datum? Of over de ideale bewaarplek van...
Home / Veilig eten / Veilig in 5 stappen
5x veilig: 5 stappen om voedselinfecties te voorkomen
Voedselinfecties komen meer voor dan je denkt, zo'n 700.000 mensen per jaar lopen er een op. Misschien verwacht je het niet, maar ze ontstaan vaak in de eigen keuken, omdat...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Is bespoten groente en fruit veilig om te eten?
Is bespoten groente en fruit veilig om te eten?
Ja. Er is strenge wetgeving voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen tijdens de teelt van groente en fruit. Ook zijn er strenge normen voor de resten die mogen achterblijven...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Zijn producten uit een kartonnen verpakking veilig te eten vanwege minerale oliën?
Is voedsel uit kartonnen verpakkingen veilig te eten vanwege minerale oliën?
Voedsel uit kartonnen verpakkingen, zoals rijst, pasta en cornflakes is veilig om te eten. Voor het maken van karton wordt vaak gerecycled papier gebruikt. Vanuit het oogpunt...
Vraag en antwoord / Koken en bewaren / Is eten opwarmen in de magnetron schadelijk?
Is eten opwarmen in de magnetron schadelijk?
Nee. Het opwarmen van eten in een magnetron is niet gevaarlijk voor de gezondheid. Je kunt veilig eten ontdooien en verhitten in de magnetron. Een magnetron verhit het eten...
Home / Pers / Persberichten / Voedingscentrum lanceert unieke ‘Receptenapp Slim Koken’
Voedingscentrum lanceert unieke ‘Receptenapp Slim Koken’
De nieuwe ‘Receptenapp Slim Koken’ van het Voedingscentrum biedt naast recepten ook unieke hulpmiddelen om slimmer te koken. Ongeveer de helft van de Nederlanders...
Home / Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Voedingscentrum lanceert unieke ‘Receptenapp Slim koken’
Voedingscentrum lanceert unieke ‘Receptenapp Slim koken’
Stel een gevarieerd menu samen met de handige (week)menuplanner. Je kunt kiezen uit heerlijke recepten in lijn met de Schijf van Vijf. En je gooit veel minder eten weg...
Home / Thema's / 5x veilig / Kliekjes
5x veilig met kliekjes
Heb je per ongeluk restjes over van een maaltijd of heb je extra gekookt voor een later moment? Bereid eten kun je nog twee dagen bewaren om op te eten. Lees deze tips om...
Home / Zwanger en kind / Zwanger / Wat kan ik wel en niet eten tijdens mijn zwangerschap?
Wat kan ik wel en niet eten tijdens mijn zwangerschap?
Tijdens je zwangerschap kun je vrijwel alles gewoon blijven eten en drinken. Maar sommige producten kunnen schadelijk zijn voor jezelf of voor je baby. In de tool hieronder...
Home / Veilig eten / Kopen
Veilig kopen
Er is veel zorg besteed aan ons voedsel voor het in de schappen wordt gelegd. Toch kan er altijd een ‘rotte appel’ tussen zitten, dus is het belangrijk om goed...
Encyclopedie / Q-koorts
Q-koorts
Q-koorts is een dierziekte die in Nederland vooral voorkomt bij schapen en geiten. De ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie: Coxiella burnetii. De ziekte veroorzaakt,...
Over ons / Wie zijn wij?
Wie zijn wij?
Op het Voedingscentrum werken ongeveer 75 enthousiaste mensen. Diëtisten, wetenschappers met kennis van voeding, maar natuurlijk ook communicatieprofessionals en mensen...
Home / Veilig eten / Koelen
Veilig koelen en bewaren
Bewaar bederfelijk eten in de koelkast, op een temperatuur van 4 °C. Dan verklein je de kans dat je ziek wordt. Bewaar bederfelijk eten in de koelkast Bij 4 °C...
Encyclopedie / Azo-kleurstoffen
Azo-kleurstoffen
Azo-kleurstoffen zijn kunstmatige kleurstoffen. Ze zijn rood, geel, bruin en zwart. Ze worden gebruikt in  bijvoorbeeld snoep, snacks frisdranken en sommige alcoholische dranken. Als...
Encyclopedie / Zoetstoffen
Zoetstoffen
Zoetstoffen zijn stoffen die aan voedingsmiddelen worden toegevoegd om ze zoeter te maken. Er bestaan meer dan 15 goedgekeurde zoetstoffen. Sommige komen in de natuur ook...
Home / Thema's / 5x veilig / Eieren
5x veilig met eieren
Eieren zijn lekker en veelzijdig, maar kunnen ook buikpijn geven. Ga zorgvuldig om met rauwe eieren. Zo beperk je het risico op een voedselinfectie. Lees deze tips om veilig...
Home / Thema's / 5x veilig / Zwanger
5x veilig voor zwangeren
Als je zwanger bent, ben je extra gevoelig voor voedselinfecties. Ook kan wat je eet of drinkt schadelijk zijn voor je kind. Lees deze tips om veilig te eten tijdens je zwangerschap. Download...
Home / Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Kansen voor een gezonder en duurzamer voedingspatroon
Kansen voor een gezonder en duurzamer voedingspatroon
Niet meer eten dan je nodig hebt, meer plantaardig eten en minder frisdrank en alcohol drinken. Dat zijn 3 belangrijke kansen voor een gezonder en duurzamer Nederland, zo...
Home / Schijf van Vijf / Wat staat er in de Schijf van Vijf? / Groente en fruit
Schijf van Vijf-vak: groente en fruit
Groene asperges, paarse aubergine, gele bananen, blauwe bessen: groente en fruit geven onze maaltijden kleur. Elke soort heeft unieke kwaliteiten en smaak. Ze zijn allemaal super.
Home / Thema's / Mantelzorg voor ouderen / Ouderen helpen bij de warme maaltijd
Zorg voor ouderen: als zelf koken niet zo makkelijk meer gaat
Hieraan voldoet een gezonde maaltijd Een gebalanceerde warme maaltijd bevat: Minimaal 150 gram groente bevat Mager vlees, vis, ei of een vleesvervanger zoals...
Professionals / Gezond op school / Voortgezet onderwijs / Profielwerkstuk onderwerpen
Profielwerkstuk onderwerpen over voeding
Hoe is de Schijf van Vijf ontstaan? De Schijf van Vijf is hét voorlichtingsmodel over voeding in Nederland. Het laat zien hoe je gezond en duurzaam eet. Waar is allemaal...
Home / Schijf van Vijf / Wat staat er in de Schijf van Vijf? / Vis, peulvruchten, vlees, ei, noten en zuivel
Schijf van Vijf-vak: vis, peulvruchten, vlees, ei, noten en zuivel
Een snelle bonenschotel, pittige viscurry, rijst met tofu of aardappelen, groente en vlees. Wat kies jij vandaag? De trend is: meer plantaardig en minder vlees. Daarmee zorg...
Encyclopedie / Hepatitis
Hepatitis
Hepatitis is een ontsteking van de lever. Als deze langer dan een half jaar duurt, heet het chronische hepatitis.  Oorzaken van hepatitis De belangrijkste oorzaken van hepatitis...
Encyclopedie / Houdbaarheidsdatum (THT/TGT)
Houdbaarheidsdatum (THT/TGT)
Op verpakkingen kunnen 2 soorten houdbaarheidsdatums staan: een THT-datum (ten minste houdbaar tot) of een TGT-datum (te gebruiken tot). Een THT-datum staat op producten die...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Kunnen ouderen gerookte zalm beter mijden?
Kunnen ouderen gerookte zalm beter mijden?
Ouderen kunnen beter geen voorverpakte gerookte zalm eten, vanwege de listeria-bacterie. Die kan een voedselinfectie veroorzaken. Bij verhitting wordt listeria gedood. Daarom...
Home / Zwanger en kind / Eerste hapjes / Wat kun je beter niet geven aan je baby?
Welk eten kun je beter niet geven aan je baby?
Eigenlijk kun je alle gezonde voedingsmiddelen die je zelf eet ook aan je baby geven. Zoals fruit, groenten, vis en brood. Maar er zijn uitzonderingen. Sommige voedingsmiddelen...
Vraag en antwoord / Zwangerschap en baby / Kan ik honing eten als ik zwanger ben?
Kan ik honing eten als ik zwanger ben?
Honing is veilig voor iedereen ouder dan 1 jaar. Ook zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, kunnen honing eten. Alleen kinderen jonger dan 1 jaar kun je beter...
Home / Thema's / Apps en tools
Apps en tools van het Voedingscentrum
Voedingscentrum-apps Duurzaamheid en dierenwelzijn Tools Gezond eten en gewicht Het Voedingscentrum heeft veel handige hulpmiddelen om je te helpen bij het kiezen voor gezond,...
Vraag en antwoord / Koken en bewaren / Hoelang kan ik een kliekje bewaren?
Hoelang kan ik een kliekje bewaren?
Een restje eten dat je in de koelkast bewaart, kun je binnen 2 dagen nog opeten. Ligt een maaltijdkliekje langer dan 2 dagen in de koelkast? Gooi het dan weg. Na 2 dagen is...
Encyclopedie / Insecten eten
Insecten eten
In Europa en zeker in Nederland zijn we niet gewend om insecten te eten, maar in de rest van de wereld is het heel gebruikelijk. Ruim 2 miljard mensen eten insecten, volgens...
Home / Thema's / Kopen, koken, bewaren / Eten bereiden
Eten bereiden
"Wat eten we vandaag?" Wat je ook klaarmaakt of kookt in de keuken, het komt altijd neer op voorbereiding en uitvoering. Bij elke stap lees je tips om efficiënt en veilig...
Encyclopedie / Voedselveiligheid
Voedselveiligheid
Voedselveiligheid is een term om de veiligheid of onveiligheid van voedsel aan te geven. Veilig voedsel betekent dat je het product kunt eten zonder dat je er op de korte...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2011 / Goed geïnformeerd kiezen 2011
Goed geïnformeerd kiezen 2011
Dit programma heeft als doel om alle consumenten onderbouwd en betrouwbaar te informeren over gezond, veilig en duurzaam eten. De integrale aanpak staat hierbij centraal.
Home
Homepage Voedingscentrum
Online hulp bij gezond eten Benieuwd of je eetpatroon en gewicht gezond zijn? Mijn Voedingscentrum helpt! ...
Professionals / Professionals in opleiding
Professionals in opleiding
Op deze site hebben we de belangrijkste informatiebronnen verzameld die het Voedingscentrum biedt voor professionals in opleiding. De informatie is geklusterd op thema. Daarnaast...
Home / Thema's / Kopen, koken, bewaren / Eten bereiden / Eten koken en bakken
Eten koken en bakken
Er zijn veel manieren om eten te bereiden, zoals bakken, koken, stomen of grillen. Slimme koks letten niet alleen op de smaak, maar ook op gezondheid, veiligheid en duurzaamheid.
Encyclopedie / Kip en gevogelte
Kip en gevogelte
Kip en gevogelte zijn een onderdeel van een gezond voedingspatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het gaat dan om onbewerkte kip, zoals een stuk kipfilet. Het...
Encyclopedie / Campylobacter
Campylobacter
De bacterie campylobacter leeft in de darmen van dieren en komt via hun uitwerpselen bijna overal op voor. Ze overleven goed op voedingsmiddelen, maar groeien er niet op verder.   Campylobacter veroorzaakt...
Encyclopedie / Parasieten
Parasieten
Parasieten zijn organismen die zich alleen kunnen voortplanten ten koste van een plant of dier. Ze kunnen net als bacteriën en virussen mensen ziek maken via besmet voedsel. Parasieten...
Encyclopedie / Wet- en regelgeving voedsel
Wet- en regelgeving voedsel
Om de veiligheid van voedsel te bewaken zijn er allerlei wetten en regels opgesteld. De Nederlandse regels zijn vastgelegd in de Warenwet. De laatste jaren geldt in Nederland...
Encyclopedie / Vlees
Vlees
Onbewerkt mager vlees past in een gezond eetpatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door andere...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Kan ik veilig zelfgevangen vis eten?
Kan ik veilig zelfgevangen vis eten?
Het Voedingscentrum raadt het regelmatig eten van zelfgevangen, vette zoetwatervis uit Nederlandse wateren af. Een enkele keer kan geen kwaad. Voor zelfgevangen zeevis en...
Home / Thema's / 5x veilig
5x veilig
Bekijk en download de 5x veilig themakaarten 5x veilig voor speciale groepen Onze handige informatiekaarten helpen je om veilig om te gaan met eten. Wat is belangrijk om te...
Home / Pers / Factsheets
Factsheets
Het Voedingscentrum is de autoriteit op het gebied van gezond, duurzaam en veilig eten. Onze voorlichting en adviezen zijn allemaal gebaseerd op wetenschappelijke consensus.
Home / Veilig eten / Bacteriegroei
Hoe snel groeien bacteriën?
Misschien denk je er niet altijd aan als je eten meeneemt bijvoorbeeld, maar bacteriën kunnen zich snel vermenigvuldigen als je bederfelijke etenswaren buiten de...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Is het nodig je handen te wassen met desinfecterende zeep?
Is het nodig je handen te wassen met desinfecterende zeep?
Nee, het is niet nodig om je handen te wassen met desinfecterende zeep of handreiniger. Het is voldoende om je handen goed te wassen met water en normale (hand)zeep. In een...
Professionals / Gezond op school / Voortgezet onderwijs / Lesinspiratie
Lesinspiratie voor het voorgezet onderwijs
Encyclopedie / Micro-organismen
Micro-organismen
Er bestaan verschillende soorten micro-organismen, namelijk  bacteriën, gisten en  schimmels. Virussen en eencellige parasieten horen officieel niet tot de micro-organismen...
Home / Veilig eten / Wassen
Wassen
De hele dag door kom je met bacteriën en virussen in aanraking. Daarom is het belangrijk om je handen dagelijks regelmatig te wassen. Was ook groente en fruit goed, en...
Professionals / Services / Apps en tools op een rij
Apps en tools op een rij
Encyclopedie / Aromastoffen
Aromastoffen
Aromastoffen voegen fabrikanten toe aan voedingsmiddelen, om ze lekkerder te laten smaken en ruiken. Aromastoffen hebben een sterke geur of smaak. Daarom is er maar een heel...
Encyclopedie / Intensieve zoetstoffen / Aspartaam
Aspartaam
Zoetstoffen zoals aspartaam (E951) vervangen suiker, of een deel daarvan, in bijvoorbeeld dranken, sap of zuivel. Ze zorgen ervoor dat deze producten even zoet smaken als...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Kun je veilig snoepen van cakebeslag?
Kun je veilig snoepen van cakebeslag?
Van beslag van een cake of taart kun je buikpijn krijgen of zelfs ziek worden. Dat komt omdat er in beslag rauw ei zit en daar kunnen schadelijke bacteriën in voorkomen...
Professionals / Gezond op school / Mbo / Lesinspiratie
Lesinspiratie voor het mbo
Wil je een keer extra aandacht besteden aan voeding in je les? We geven een aantal ideeën. Wil je structureler aandacht besteden aan voeding? Kijk dan naar onze lesmaterialen...
Home / Thema's / 5x veilig / Boodschappen doen
5x veilig boodschappen doen
Vanaf het moment je producten pakt uit het schap, ben je zelf verantwoordelijk om er verstandig mee om te gaan. Zorg dat je kunt genieten zonder ziek te worden! Lees deze...
Home / Thema's / 5x veilig / Koken aan tafel
5x veilig koken aan tafel
Gourmetten, steengrillen of vleesfonduen...het is gezellig en lekker, maar kan ook buikpijn geven. Lees deze tips voor een veilige maaltijd en beperk het risico op een voedselinfectie. Download...
Home / Thema's / 5x veilig / Bezorgmaaltijden
5x veilig met bezorgmaaltijden
Een kant-en-klaarmaaltijd laten thuisbezorgen kan handig zijn als je zelf niet in staat bent om te koken. Maar hoe ga je er veilig mee om? Met deze tips beperk je het risico...
Home / Thema's / 5x veilig / Kiemgroenten
5x veilig met kiemgroenten
Kiemgroenten zijn zaden met daaraan jonge, net ontkiemde plantjes zoals taugé en alfalfa. Op kiemgroenten kunnen ziekteverwekkers voorkomen bijvoorbeeld salmonella...
Home / Thema's / 5x veilig / Kip
5x veilig met kip
Op rauwe kip kunnen ziekteverwekkers voorkomen, zoals salmonella en campylobacter. Verhit kippenvlees daarom altijd door en door. Zo beperk je het risico op een voedselinfectie.
Home / Thema's / 5x veilig / Vis
5x veilig met vis
Vis en schaal- en schelpdieren zijn een gezonde keuze. Maar ze zijn zeer bederfelijk. Daarom is het belangrijk om hygiënisch te werken bij het kopen, bereiden...
Home / Thema's / 5x veilig / Vlees
5x veilig met vlees
Rauw vlees kan besmet zijn met ziekteverwekkers zoals salmonella, E. coli (ook wel poepbacterie genoemd) of Toxoplasma gondii. Door vlees goed te verhitten, dood je deze ziekteverwekkers.
Home / Thema's / 5x veilig / Zuivel
5x veilig met zuivel
Zuivel is de algemene naam voor melk en uit melk bereide producten, zoals karnemelk, yoghurt, kaas, room en boter. Het zijn bederfelijke producten en het is belangrijk om...
Home / Thema's / 5x veilig / Camping
Op de camping
Kamperen is gezellig, maar je hebt vaak wat minder keukenfaciliteiten. Daarom is de kans op een voedselinfectie wat groter. Lees deze tips voor een vakantie zonder buikpijn...
Home / Thema's / Vakantie / Zo voorkom je diarree op vakantie
Zo voorkom je diarree op vakantie
Diarree oplopen tijdens je vakantie is eenvoudig te voorkomen. Mensen schatten de risico’s op voedselinfecties te laag in. Zo’n 700.000 keer per jaar wordt een...
Home / Duurzaam eten / Voedselverspilling voorkomen
7 tips om voedselverspilling te voorkomen
Voedselverspilling is eenvoudig te voorkomen. Door precies te kopen wat je nodig hebt, op maat te koken en slim te bewaren voorkom je dat je eten moet weggooien. Dat is beter...
Vraag en antwoord / Zwangerschap en baby / Kan ik gerookte vis, zoals zalm, eten als ik zwanger ben?
Kan ik gerookte vis, zoals zalm, eten als ik zwanger ben?
Je kunt gerookte vis eten als je zwanger bent, als je het eerst maar goed verhit. Bijvoorbeeld gerookte zalm, gerookte forel en gerookte haringfilet (bokking) kun je eten...
Home / Thema's / Vakantie / Pas op met zelfgeplukt fruit vanwege vossenlintworm
Pas op met zelfgeplukt fruit vanwege vossenlintworm
Bramen, frambozen en bosbessen: hartstikke lekker natuurlijk. Misschien wist je het niet, maar zelf plukken mag niet en kan gevaarlijk zijn. Vooral in Zuid-Limburg loop...
Professionals / Voeding bij ziekten / Maag-darmproblemen
Maag- en darmproblemen
Bekijk hier de informatie over voeding en maag- en darmproblemen en de materialen die je kunt inzetten. Korte uitleg Tips bij brandend maagzuur Wat helpt tegen...
Home / Pers / Persberichten / Ouders: maak eetomgeving gezonder voor kinderen
Ouders: maak eetomgeving gezonder voor kinderen
Ouders met kinderen in het basis- of voortgezet onderwijs willen dat het hun kind makkelijker wordt gemaakt om iets gezonds te eten. Bijna 2 op de 3 ouders vindt dat school-...
Encyclopedie / Stevia
Stevia
Stevia (steviolglycosiden) is ongeveer 200 tot 300 keer zo zoet als suiker en levert geen calorieën. Het heeft het E-nummer 960. Stevia is een intensieve zoetstof. Het wordt...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Waarvan kun je ziek worden in eten?
Waarvan kun je ziek worden in eten?
Ziek worden van eten is niet fijn. Het is daarom belangrijk om zorgvuldig om te gaan met je voeding. Wat zijn nou de grootste ziekmakers? Daarover doen de meest wilde verhalen...
Recepten / Kookhulp / Hoe braad ik?
Hoe braad ik?
Geschikt voor... Materiaal? ...mals vlees dat een langere tijd nodig heeft om gaar te worden. Zo is braden een goede techniek...
Professionals / Services / Initiatieven Voedingscentrum / Samenwerken voor een gezonder Europa
Samenwerken voor een gezonder Europa
De European Public Health Nutrition Alliance (EPHNA) is in 2014 opgericht en bestaat uit nationale centra in Europa die verantwoordelijk zijn voor de communicatie over gezond,...
Professionals / Duurzaam eten / Visie duurzaam eten
Visie duurzaam eten
Duurzaam eten is naast gezond en veilig eten één van de drie centrale thema’s binnen de voorlichting die het Voedingscentrum geeft. De aanbevelingen van de Richtlijnen Goede...
Over ons
Over het Voedingscentrum
In Nederland wordt al sinds 1941 voorlichting gegeven over goed eten door het Voedingscentrum (dat toen nog Voorlichtingsbureau van den Voedingsraad heette). Sindsdien is...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / Onnodige verwarring over houdbaarheidsdatum
Column: Onnodige verwarring bij consumenten over houdbaarheidsdatum vlees
Als ik door de supermarkt loop en ik heb de tijd, dan kijk ik graag naar wat er zoal op etiketten staat. Zo viel mijn oog vorige week op de houdbaarheidsdatum van 2 rauwe...
Vraag en antwoord / Koken en bewaren / Kan ik kiemgroenten rauw eten, zoals taugé of alfalfa?
Kan ik kiemgroenten rauw eten, zoals taugé of alfalfa?
Op kiemgroenten als taugé of alfalfa, kunnen schadelijke bacteriën voorkomen, zoals salmonella en E. coli. Deze bacteriën worden gedood door hitte. Door taugé...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Moet ik fruit schillen vanwege bestrijdingsmiddelen?
Moet ik fruit, zoals appels, schillen vanwege bestrijdingsmiddelen?
Dat is niet nodig. De risico's van de resten van bestrijdingsmiddelen die op fruit worden gevonden zijn verwaarloosbaar klein, als ze al gevonden worden. Bovendien kun je...
Vraag en antwoord / Kinderen en jongeren / Zijn E-nummers slecht voor mijn kind?
Zijn E-nummers slecht voor mijn kind?
Nee, E-nummers in eten of drinken zijn niet slecht voor kinderen. E-nummers zijn stoffen die worden toegevoegd om eigenschappen van voedingsmiddelen te verbeteren. Voorbeelden...
Encyclopedie / Handen wassen
Handen wassen
Het is belangrijk om regelmatig en op de juiste manier de handen te wassen. Dit kan besmetting met bacteriën en virussen, en daardoor ook mogelijk ziekte, voorkomen. De hele...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Hoe kan ik fruitvliegjes bestrijden?
Hoe kan ik fruitvliegjes bestrijden?
Heb je last van fruitvliegjes in huis, dan is het advies om fruitvliegjes niet te vangen, maar ze te bestrijden door goed op te ruimen. Fruitvliegjes zijn niet alleen vervelend,...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Is het gevaarlijk om zelfgeplukte paddenstoelen te eten?
Is het gevaarlijk om zelfgeplukte paddenstoelen te eten?
Ja, paddenstoelen in het wild plukken en ze opeten kun je beter niet doen. De giftige soorten zijn soms bijna niet te onderscheiden van de eetbare. Zelfs voor experts is dit...
Vraag en antwoord / Zwangerschap en baby / Kun je haring eten als je zwanger bent?
Kun je haring eten als je zwanger bent?
Als je zwanger bent kun je beter geen zoute haring eten (oftewel maatjesharing of Hollandse Nieuwe). Zoute haring is eigenlijk rauw. Bij rauwe producten neemt de kans op een...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Moet ik verse sojabonen koken?
Moet ik verse sojabonen koken?
Ja, verse sojabonen uit de koeling kun je het beste koken voor je ze eet. Verse sojabonen zijn rauw of maar kort verhit. In rauwe peulvruchten, zoals sojabonen, komt de natuurlijke...
Home / Zwanger en kind / Kinderen 4-13 jaar / Traktaties
Traktaties en kinderfeest
Een fruitspookje, crunchy groentespiesjes, een vrolijke vlinder… Dit is een greep uit onze feestelijke traktaties met een gezonde twist. Leuk voor op school én...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Zijn 'natuurlijke' voedingsmiddelen vrij van E-nummers?
Zijn 'natuurlijke' voedingsmiddelen vrij van E-nummers?
In de wet staat nauwelijks iets over het wel of niet mogen gebruiken van de term 'natuurlijk' op verpakkingen van levensmiddelen. Fabrikanten kunnen er dus veelal naar eigen...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Zijn conserveermiddelen slecht voor de gezondheid?
Zijn conserveermiddelen slecht voor de gezondheid?
Conserveermiddelen zijn niet slecht voor de gezondheid. Conserveermiddelen in voeding hebben namelijk een E-nummer. Dat betekent dat de Europese autoriteit voor voedselveiligheid...
Home / Pers / Persmappen / Eetwissels (2019)
Eetwissels (2019)
Persbericht en campagne-info Persbericht: Voedingscentrum introduceert de Eetwissel Eetwissel campagnewebsite: www.voedingscentrum.nl/eetwissel Eetwissel...
Home / Thema's / Mantelzorg voor ouderen / Gezond eten en de kans op dementie
Kan door gezond te eten de kans op dementie verkleind worden?
Er zijn (nog) geen duidelijke adviezen te geven over wat je kunt eten en drinken om de kans op dementie te verkleinen. Gezond eten volgens de Schijf van Vijf, niet roken en...
Vraag en antwoord / Koken en bewaren / Kun je een eten twee keer invriezen?
Kun je eten twee keer invriezen?
Een restje van een maaltijd die je al eerder ingevroren en opgewarmd hebt, kun je beter niet nog een keer invriezen en ontdooien om op te eten. Zo heb je een grotere kans...
Home / Veilig eten / Verhitten
Verhitten
Als je eten voldoende verhit, voorkom je dat je ziek wordt. Zorg ervoor dat vlees en vis goed gaar zijn als je het eet, zodat bacteriën en eventuele ziekteverwekkers...
Home / Thema's / Kopen, koken, bewaren / Goedkoop inkopen doen / Geld besparen in de keuken
Geld besparen op eten – budgettips voor in je keuken
Geld besparen op je eten door slimmer te kopen, koken en bewaren? Dat is goed mogelijk. Ook met weinig geld kun je gezond en lekker eten. Als je goedkope recepten kiest, zuinig...
Vraag en antwoord / Koken en bewaren / Hoelang kun je kwark, melk en yoghurt bewaren?
Hoelang kun je kwark, melk en yoghurt bewaren?
Professionals / Services / Initiatieven Voedingscentrum
Initiatieven van het Voedingscentrum
Generatie Goed eten We gunnen alle kinderen in Nederland dat ze opgroeien met de beste randvoorwaarden voor en kansen op gezondheid en welzijn. Borstvoedingsvriendelijke...
Home / Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Nooit meer twijfelen met de app ZwangerHap van het Voedingscentrum
Nooit meer twijfelen met de app ZwangerHap van het Voedingscentrum
Bij veel zwangere vrouwen leeft de vraag: wat kan ik nou wel en niet eten tijdens mijn zwangerschap? Daarom komt het Voedingscentrum met de nieuwe gratis app ZwangerHap. Daarmee...
Home / Pers / Persberichten / Nooit meer twijfelen met de app ZwangerHap van het Voedingscentrum
Nooit meer twijfelen met de app ZwangerHap van het Voedingscentrum
Bij veel zwangere vrouwen leeft de vraag: wat kan ik nou wel en niet eten tijdens mijn zwangerschap? Daarom komt het Voedingscentrum met de nieuwe gratis app ZwangerHap. Daarmee...
Home / Zwanger en kind / Kinderen 4-13 jaar / Avondeten en toetje / Samen koken met kinderen
Samen koken met kinderen
Ieder kind kan wel iets doen in de keuken. Van simpel husselen tot het (bijna) helemaal zelf bereiden van een gerecht en alles ertussen. Voor je het weet heb je een sterkok...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Wat kun je doen als je (mogelijk) iets hebt gegeten met salmonella erin?
Wat kun je doen als je (mogelijk) iets hebt gegeten met salmonella erin?
Heb je een product gegeten waar (misschien) de bacterie salmonella in heeft gezeten? Dat kan je flink ziek maken. Maar de kans op ernstige gevolgen is klein. Wel is het goed...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Wat moet ik doen met mijn eten bij een stroomstoring?
Wat moet ik doen met mijn eten bij een stroomstoring?
Als de elektriciteit uitvalt, dan kunnen je koelkast en vriezer het eten niet meer koel houden. De temperatuur loopt op, waardoor eten sneller kan bederven. Of je eten beter...
Home / Pers / Achtergronden / Maak de jonge consument weer voedselvaardig
Maak de jonge consument weer voedselvaardig
Maak de jonge consument weer voedselvaardig (Nederlands Dagblad 22-04-2014) Onlangs heeft het Europees Parlement een resolutie aangenomen waarin ze de lidstaten vraagt om...
Home / Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Zo houd je voedselinfecties buiten je studentenhuis
Zo houd je voedselinfecties buiten je studentenhuis
Vieze pannen op het fornuis, etensresten op het aanrecht, een koelkast vol bedorven producten en een vaatdoek die bijna wegloopt. Studentenhuizen blinken over het algemeen...
Home / Thema's / Kindertraktaties
Kindertraktaties
Gezonde en verrassende traktaties maken voor je jarige kind? Die leuk zijn om uit te delen op school, op een kinderfeestje of op het kinderdagverblijf? Wij geven ideeën...
Home / Pers / Persberichten / Voedingscentrum lanceert unieke ‘Receptenapp Slim koken’
Voedingscentrum lanceert unieke ‘Receptenapp Slim Koken’
De nieuwe ‘Receptenapp Slim Koken’ van het Voedingscentrum biedt naast recepten ook unieke hulpmiddelen om slimmer te koken. Ongeveer de helft van de Nederlanders...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Wat kun je doen als je (mogelijk) iets hebt gegeten met campylobacter erin?
Wat kun je doen als je (mogelijk) iets hebt gegeten met campylobacter erin?
Als je een product hebt gegeten waar (misschien) de bacterie campylobacter in heeft gezeten, weet dan dat de kans op ernstige gevolgen erg klein is. Wel is het goed om...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Wat kun je doen als je (mogelijk) iets hebt gegeten met listeria erin?
Wat kun je doen als je (mogelijk) iets hebt gegeten met listeria erin?
Als je een product hebt gegeten waar (misschien) de bacterie listeria in heeft gezeten, weet dan dat de kans op ernstige gevolgen erg klein is. Wel is het goed om op bepaalde...
Recepten / Kookhulp / Hoe bak ik? (koekenpan)
Hoe bak ik? (koekenpan)
Bij het bakken bak je bijvoorbeeld vlees in een koekenpan. Dit doe je in heet vet of hete olie. Het vlees wordt daar lekker krokant van doordat het water verdampt. ...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Is handen wassen voor het eten nodig?
Is handen wassen voor het eten nodig?
Als je je handen niet wast voor het eten, dan kunnen schadelijke bacteriën via je handen alsnog later in het eten terecht komen. Bijvoorbeeld via bestek, keukengerei...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Kun je via kraanwater te veel lood binnenkrijgen?
Kun je via kraanwater te veel lood binnenkrijgen?
Bijna al het kraanwater in Nederland is veilig om te drinken. Er zijn wetten voor de maximale hoeveelheid lood. Maar er zijn een paar uitzonderingen. Er kan te veel lood in...
Recepten / Thema's / Gezond feestvieren / Gourmetten: tips en recepten
Gourmetten: tips en recepten
Veel mensen gourmetten tijdens de feestdagen. Met zijn allen aan tafel, pannetjes erbij… en bakken maar. Wil je er een gevarieerd feestje van maken? Er is meer dan...
Home / Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Bezorgmaaltijden: hoe ga je er veilig mee om?
Bezorgmaaltijden: hoe ga je er veilig mee om?
In sommige thuisbezorgde kant-en-klaarmaaltijden zitten te veel bacteriën, zo blijkt uit een steekproef van het tv-programma Meldpunt! van Omroep MAX. Vooral voor ouderen...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Kun je eten dat op de grond is gevallen nog eten?
Kun je eten dat op de grond is gevallen nog eten?
Ook van voedsel dat een paar seconden op de grond heeft gelegen, kun je ziek worden. De bekende "5 seconden-regel", die zegt dat eten dat op de vloer is gevallen, binnen 5...
Professionals / Gezond op school / Basisonderwijs / Lesmaterialen / Superchefs
Superchefs
SuperChefs is een serie van acht wekelijkse kookworkshops voor kinderen van 10-12 jaar (groep 7/8). Ze ontdekken hoe gezond, lekker en gemakkelijk koken kan zijn. De jonge...
Encyclopedie / Voedselinfectie
Voedselinfectie
Voedselinfecties worden veroorzaakt door eten met een ziekmakende hoeveelheid bacteriën, parasieten of virussen. Bij een voedselinfectie komt de bacterie of het virus in de...
Home / Thema's / Bak goed, bak goudgeel / Acrylamide: veelgestelde vragen
Acrylamide: veelgestelde vragen
Acrylamide is een stof die je via voeding binnen kunt krijgen. Hoe ontstaat acrylamide? Is acrylamide schadelijk? En wat kun je doen om minder acrylamide binnen te krijgen?...
Home / Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / De meest gestelde vragen over insecten eten
De meest gestelde vragen over insecten eten
Sommigen gruwelen ervan, maar toch wordt insecten eten steeds populairder. Nu zie je ze vooral als spannende borrelsnack op exclusieve feestjes, maar binnenkort liggen ze...
Professionals / Professionals in opleiding / Duurzaam
Duurzaam
Op deze pagina vind je een overzicht van de belangrijkste informatie die het Voedingscentrum biedt op het gebied van duurzaam eten.
Encyclopedie / Voedselvergiftiging
Voedselvergiftiging
Bij een voedselvergiftiging maakt een giftige stof in het eten je ziek. Deze giftige stoffen worden geproduceerd door bacteriën of schimmels. Dit kan gebeuren wanneer je eten...
Over ons / Hoe werken we?
Hoe werken we?
Het Voedingscentrum vertaalt wetenschappelijk onderzoek naar praktische adviezen en handige hulpmiddelen. Op die manier informeren we consumenten om gezond, veilig en meer...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Is honing gezonder dan suiker?
Is honing gezonder dan suiker?
Er zijn mensen die zeggen dat je met honing allerlei kwalen bestrijdt. Ook zou het gezond zijn, omdat er stoffen in zouden zitten met een anti-bacteriële werking. Maar...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Waarom is vette vis gezond?
Waarom is vette vis gezond?
De vetzuren in vis (omega 3-vetzuren) beschermen tegen hart- en vaatziekten. Het advies is daarom om 1 keer per week vis te eten. Met name vette vis bevat veel gunstige vetzuren.
Encyclopedie / Zeewieren en algen
Zeewieren en algen
Algen groeien snel en komen voor in zout- en zoetwater. Algen worden ook gekweekt in gesloten reactoren of in open bassins. De celwanden van algen zijn voor mensen moeilijk...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Kun je insecten eten?
Kun je insecten eten?
Meelwormen, sprinkhanen, torren. Sommigen gruwelen ervan, maar toch wordt insecten eten steeds populairder. Welke insecten kun je eten en hoe gezond zijn ze? Even wat achtergrondinformatie:...
Vraag en antwoord / Koken en bewaren / Kun je vlees na de TGT-datum nog eten?
Kun je vlees met een TGT-datum van vandaag nog eten?
Als je vlees hebt liggen met een 'te gebruiken tot'-datum (TGT) van vandaag, kun je het die dag nog eten. Je hoeft het niet direct weg te gooien. Is de TGT-datum van het...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2011 / Programmatische werkwijze
Programmatische werkwijze
1. Programma Goed geïnformeerd kiezen Dit programma heeft als doel om alle consumenten onderbouwd en betrouwbaar te informeren over gezond, veilig en duurzaam eten. De integrale...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Wat doen E-nummers in ons eten?
Wat doen E-nummers in ons eten?
E-nummers zijn stoffen die worden toegevoegd om eigenschappen van voedingsmiddelen te verbeteren. Toevoegingen aan ons eten kunnen er voor zorgen dat het product bijvoorbeeld...
Home / Pers / Persmappen / Voedselverspilling (2019) / 1 op de 4 koelkasten te warm afgesteld
1 op de 4 koelkasten te warm afgesteld
85% van de Nederlandse huishoudens weet niet wat de temperatuur in de koelkast is.  Vaak is de temperatuur in de koelkast toch goed, maar een kwart van alle koelkasten staat...
Home / Zwanger en kind / Eerste hapjes / De eerste hapjes (vanaf 6 maanden)
De eerste hapjes (vanaf 6 maanden)
Vanaf 6 maanden bouw je verder op wat je kindje de afgelopen maanden geleerd heeft met het eten van oefenhapjes. Hoe bouw je de vaste voeding op? Geleidelijk ga je de...
Vraag en antwoord / Koken en bewaren / Hoelang is eten houdbaar in de diepvries?
Hoelang is eten houdbaar in de diepvries?
Hoelang houdbaar in de vriezer In dit overzicht staat hoelang eten goed blijft in de vriezer. Brood – 1 maand Vries brood direct na aankoop in en...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Is biologisch eten gezonder?
Is biologisch eten gezonder?
In het algemeen is niet aangetoond dat biologisch voedsel gezonder is dan gangbaar voedsel. Onderzoek naar individuele producten laat zien dat biologische producten in het...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2015
Jaarverslag 2015
Voor het Voedingscentrum was 2015 in meerdere opzichten een bijzonder jaar. In 2015 hebben we ‘dromen voor 2025’ geformuleerd (zie video onderaan de pagina). Het...
Encyclopedie / Lupine
Lupine
Lupine is een peulvrucht. Er bestaan honderden soorten lupines. De witte, gele en blauwe lupine worden het meest gebruikt voor consumptie. Van lupine kun je de bonen eten.
Encyclopedie / Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)
Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ziet erop toe dat het eten veilig is.  Zij doen dit aan de hand van regels voor voedselveiligheid die zijn vastgelegd in...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2013 / Programma Goed geïnformeerd kiezen 2013
Programma Goed geïnformeerd kiezen 2013
Het doel van het programma Goed geïnformeerd kiezen is om alle inwoners van Nederland op een onderbouwde en betrouwbare manier te informeren over gezond, veilig en duurzaam...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2015 / Programma Goed geïnformeerd kiezen 2015
Programma Goed geïnformeerd kiezen 2015
Het doel van het programma Goed geïnformeerd kiezen is om alle inwoners van Nederland op een onderbouwde en betrouwbare manier te informeren over gezond, veilig en duurzam...
Home / Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Voedselonderwijs op scholen? Ja, graag!
Voedselonderwijs op scholen? Ja, graag!
Op maandag 5 september is de campagne ‘Structureel voedselonderwijs voor ieder kind’ gestart. Het doel van deze campagne is om voedselonderwijs op de agenda...
Home / Ik ga naar school / Werkstukken en spreekbeurten
Werkstukken en spreekbeurten over eten
Gezond met groente en fruit Ga in op al het goeds dat groente en fruit je brengt! Zo hebben mensen die veel groente en fruit eten minder kans op hart- en vaatziekten en sommige...
Home / Thema's / Kopen, koken, bewaren / Eten kopen
Eten kopen
Je staat op het punt om boodschappen te doen. Hoe ga jij te werk als je eten gaat kopen? Maak je een boodschappenlijstje? En als je in de winkel bent, lees je dan het etiket...
Home / Thema's / Kopen, koken, bewaren / Eten bereiden / Eten voorbereiden
Eten voorbereiden
Hoeveel pasta, rijst, couscous, aardappelen en groente heb je per persoon nodig? En hoe zorg je ervoor dat je geen voedselinfectie oploopt? Een goede voorbereiding...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Helpt cola diarree te voorkomen?
Helpt cola tegen diarree of andere maag-darmproblemen?
Een probleemoplossend vermogen van cola in combinatie met diarree is niet aangetoond. Vaak gaat diarree vanzelf over, of je nu cola drinkt of niet. Wat wel klopt is dat je...
Home / Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Hoe #verspillingsvrij ben jij?: strijd mee tegen voedselverspilling
Hoe #verspillingsvrij ben jij?: strijd mee tegen voedselverspilling
De campagne ‘Hoe #verspillingsvrij ben jij?’ van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling start vandaag en gaat consumenten helpen hun voedselverspilling te...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Hoe voorkom ik besmetting met listeria?
Hoe voorkom ik besmetting met listeria?
Goed koken, bakken en braden doodt de listeria-bacterie. Listeria overleeft hoge temperaturen boven de 70 °C niet. Dus verhit je eten door en door. Om besmetting met...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Is light-frisdrank slecht voor je tanden?
Is light-frisdrank slecht voor je tanden?
Ja. De zuren in (light-) frisdranken kunnen zorgen voor tanderosie. Tanderosie wil zeggen dat het tandglazuur oplost door de zuren uit dranken. Als dat te vaak gebeurt kan...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2018
Jaarverslag 2018 van het Voedingscentrum
Een greep uit 2018 Het jaar 2018 typeer ik als een sprankelend jaar waarin we veel bereikt hebben. We hebben weer hard gewerkt om individuen te inspireren en te motiveren...
Encyclopedie / Kiemgroenten
Kiemgroenten (taugé, alfalfa)
Kiemgroenten zijn jonge plantjes. Ze zijn nog maar net ontkiemd, dus uit hun zaadje gekomen, voordat ze gegeten worden. Groente staat in de Schijf van Vijf. Bij kiemgroenten...
Encyclopedie / Raw food
Raw food
Raw food (rauwe voeding) is ongekookt en onbewerkt voedsel. Mensen die voornamelijk raw food eten, worden raw-foodisten genoemd. Vooral rauwe groente en fruit staan bij ze...
Vraag en antwoord / Koken en bewaren / Twijfel over de houdbaarheidsdatum: kun je dit nog opeten of niet?
Twijfel over de houdbaarheidsdatum: kun je dit nog opeten of niet?
Op veel producten staat een houdbaarheidsdatum, zoals een pak sinaasappelsap, voorverpakte groente, vlees, vis, soepen en sauzen. Die houdbaarheidsdatum geldt voor gesloten...
Home / Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Vernieuwd groentekookboek - ga voor kleur
Vernieuwd groentekookboek - ga voor kleur
Groenten geven kleur aan je dag. Ze zijn ideaal voor bij de lunch, je kunt ze onbegrensd snacken en ze maken elke avondmaaltijd uniek. Het vernieuwde groentekookboek van het...
Encyclopedie / Duurzaam eten
Duurzaam eten
Duurzaamheid is een breed begrip. De één denkt aan dierenwelzijn, de ander aan de natuur of eerlijke handel. De term duurzaamheid is gedefinieerd in het VN Brundtland-rapport...
Home / Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Geen risico voor de gezondheid bij eten aardbeien
Geen risico voor de gezondheid bij eten aardbeien
Vorig jaar november was de aardbei volop in het nieuws. Aardbeien zouden 6 keer ‘giftiger’ zijn dan ander fruit door het zogeheten cocktaileffect. Op basis van...
Recepten / Kookhulp / Hoe gebruik ik de barbecue?
Hoe gebruik ik de barbecue?
Geschikt voor... Materiaal? klein vlees, zoals rundersteak, koteletjes, worstjes ...
Home / Pers / Standpunten / In voedingsvoorlichting komen gezondheid en duurzaamheid samen
In voedingsvoorlichting komen gezondheid en duurzaamheid samen
Gezond en duurzaam eten zijn nauw met elkaar verbonden. Om nu en in de toekomst gezond te kunnen blijven eten, en voedselzekerheid te creëren voor een groeiende wereldbevolking,...
Vraag en antwoord / Zwangerschap en baby / Is het goed om vis te eten tijdens je zwangerschap?
Is het goed om vis te eten tijdens je zwangerschap?
Als je zwanger bent, heeft het eten van vis gezondheidsvoordelen voor jou én je kindje. Voor je kindje omdat het eten van vis zorgt voor een betere ontwikkeling van...
Encyclopedie / Kaas
Kaas
Kaas is een zuivelproduct gemaakt van melk. Kaas levert belangrijke voedingsstoffen, maar het bevat ook veel verzadigd vet en zout. Dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten.
Over ons / Vacatures / Kennisspecialist Voeding & Gezondheid
Kennisspecialist Voeding & Gezondheid
Het Voedingscentrum is de erkende autoriteit op het gebied van gezond, veilig en duurzaam eten. Onafhankelijk, zonder commercieel belang, geven wij informatie en voorlichting...
Home / Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Minder suiker in frisdranken op school goede stap in strijd tegen overgewicht
Minder suiker in frisdranken op school goede stap in strijd tegen overgewicht
Nederlandse frisdrankfabrikanten geven aan uiterlijk eind 2018 te stoppen met de verkoop van frisdranken met veel suiker op middelbare scholen. Goed nieuws voor de strijd...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2012 / Programma Goed geïnformeerd kiezen 2012
Programma Goed geïnformeerd kiezen 2012
Het doel van het programma Goed geïnformeerd kiezen is om alle inwoners van Nederland op een onderbouwde en betrouwbare manier te informeren over gezond, veilig en duurzaam...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2014 / Programma Goed geïnformeerd kiezen 2014
Programma Goed geïnformeerd kiezen 2014
Het doel van het programma Goed geïnformeerd kiezen is om alle inwoners van Nederland op een onderbouwde en betrouwbare manier te informeren over gezond, veilig en duurzaam...
Encyclopedie / Schaal- en schelpdieren
Schaal- en schelpdieren
Schaal- en schelpdieren leven in de zee of in zoetwater. Schaal- en schelpdieren zijn officieel geen vissen, maar ze worden wel tot (magere) vis gerekend in de Schijf van...
Home / Pers / Persmappen / Ziekmakers zie je niet / Voedingscentrum brengt keukenblunders aan het licht
Voedingscentrum brengt keukenblunders aan het licht
1 op de 5 Nederlanders realiseert zich niet dat een goed ogende pastasalade niet meer te vertrouwen is als die langer dan 2 uur buiten de koeling staat. Dat blijkt uit een...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Welk vlees moet doorbakken worden?
Welk vlees moet doorbakken worden?
Voor kip en vlees zoals gehakt, hamburgers en worst geldt: verhit het door en door voordat je het opeet. Daarmee voorkom je een voedselinfectie. Een uitzondering: vlees...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Zijn microplastics in eten en drinken gevaarlijk?
Zijn microplastics in eten en drinken gevaarlijk?
Dat is moeilijk te zeggen. Microplastics komen op grote schaal voor in het milieu, maar over de risico’s daarvan voor de mens en het milieu is nog weinig bekend. Wat...
Vraag en antwoord / Eten kopen en keurmerken / Betekent een deuk in een blik dat je de groenten erin niet meer kunt eten?
Betekent een deuk in een blik dat je de groenten erin niet meer kunt eten?
Een klein deukje in een blik groente of bonen kan geen kwaad, je kunt de groenten veilig opeten. Bij grote deuken kun je het blik beter weggooien. Er kunnen stoffen zoals...
Home / Thema's / Gezond feest vieren / De leukste oranje hapjes voorKoningsdag
De leukste oranje hapjes voor Koningsdag
Wil jij met Koningsdag iets bijzonders op tafel toveren? Met deze recepten voor oranje hapjes wordt Koningsdag nog leuker! Leef je uit met sinaasappel, wortel, pompoen, mandarijn,...
Encyclopedie / EKO-keurmerk
EKO-keurmerk
Het EKO-keurmerk geeft aan dat het product afkomstig is van de biologische landbouw.  Er zijn geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt. Boeren gebruiken geen...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Is haring gezond?
Is haring gezond?
Haring is een vette vis. Vette vis is een gezonde keuze en staat in de Schijf van Vijf. Het advies is om 1 keer in de week vis te eten. Vette vis bestaat uit meer dan 5%...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Kan ik elke dag rijst, rijstebloem en rijstwafels aan mijn kind geven?
Kan ik elke dag rijst, rijstebloem en rijstwafels aan mijn kind geven?
Zilvervliesrijst en rijstwafels passen in een gezond, gevarieerd eetpatroon. En baby's kun je rijstebloem geven, bijvoorbeeld als pap. Uit voorzorg adviseren we wel om niet...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Mag ik spinazie opnieuw opwarmen?
Kan ik spinazie opnieuw opwarmen?
Ja, dat is veilig. Het is wel belangrijk dat je restjes spinazie na de eerste bereiding snel laat afkoelen en in de koelkast bewaart, bij 4 °C. Zo krijgen bacteriën...
Vraag en antwoord / Eten kopen en keurmerken / Kun je voorgesneden groenten in een bol staand zakje nog eten?
Kun je voorgesneden groenten in een bol staand zakje nog eten?
Voorgesneden groente in een plastic zakje dat een beetje bol staat, kun je vaak gerust nog eten. Dat het zakje bol wat staat, wil niet zeggen dat de groente bedorven zijn.
Encyclopedie / Kwetsbare groepen
Kwetsbare groepen
Kwetsbare groepen zijn zwangere vrouwen, baby’s en jonge kinderen, ouderen en zieken. Zij hebben vaak een verminderde weerstand en zijn gevoeliger voor voedselinfecties. Ze...
Encyclopedie / Moedermelk
Moedermelk
Borstvoeding is de beste voeding voor baby’s. Moedermelk voorziet baby’s van voldoende energie en voedingsstoffen in de eerste 6 maanden. De enige uitzonderingen hierop zijn...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2012 / Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2012
Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2012
Activiteiten 2012 Hieronder een overzicht van de subsidies die we in 2012 voor dit programma ontvingen. Dit is 20% van de totale subsidie die het Voedingscentrum ontving. ...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2014 / Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2014
Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2014
Het doel van dit programma is om consumenten te informeren over voedselkwaliteit, waaronder voedselverspilling en voedselveiligheid. Dit doen we onder andere door het bieden...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / tijdens je eindexamen en proefwerkweek?
Wat kun je eten en drinken tijdens je eindexamen en proefwerkweek?
Voor en tijdens de examens moet je scherp zijn. Die formules of werkwoorduitgangen moeten toch blijven hangen. Je kunt dus wel wat goede eet- en drinktips gebruiken. Zeker...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Werkt antibiotica niet meer als je vlees eet?
Werkt antibiotica niet meer als je vlees eet?
Vlees eten zorgt er niet voor dat antibiotica niet meer werkt. De oorzaak ligt niet bij het vlees zelf, maar bij de antibioticaresistente bacteriën die op vlees kunnen...
Home / Pers / Factsheets / Factsheets: hoe komen de adviezen van het Voedingscentrum tot stand?
Factsheets: hoe komen de adviezen van het Voedingscentrum tot stand?
Van wetenschappelijke consensus naar praktische adviezen Het Voedingscentrum heeft als missie de consument te informeren en te stimuleren tot een meer gezonde en duurzame...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / Groente en fruit: lekker eten, maar wel even wassen
Groente en fruit: lekker eten, maar wel even wassen
Dat groente en fruit gezond is, is niet nieuw, dat weten we al jaren. Deze week kwamen 2 rapporten naar buiten over de veiligheid van ons voedsel, waaronder groente en fruit.
Recepten / Kookhulp / Hoe ontdooi ik?
Hoe ontdooi ik?
Ontdooien in de magnetron Ben je vergeten om eten op tijd uit de vriezer te halen? Kleine stukken vlees of vis, of kleine kliekjes, zijn eenvoudig te ontdooien in een magnetron...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Kan ik overgevoelig zijn voor E-nummers?
Kan ik overgevoelig zijn voor E-nummers?
Het komt weleens voor dat mensen klachten krijgen na het eten van producten met E-nummers. Geregeld wijten mensen deze klachten aan een overgevoeligheid voor bepaalde E-nummers,...
Vraag en antwoord / Zwangerschap en baby / Kan ik tijdens mijn zwangerschap veilig light-frisdrank drinken?
Kan ik tijdens mijn zwangerschap veilig light-frisdrank drinken?
Light-frisdrank en andere light-producten zijn veilig om te nemen, ook als je zwanger bent. De zoetstoffen zijn niet schadelijk voor je ongeboren kind. Maar water blijft het...
Encyclopedie / Smaakversterkers
Smaakversterkers
E-nummerzoeker Meer weten over een specifiek E-nummer? Hieronder kun je het opzoeken. Je kunt zoeken op het E-nummer of op de naam van de stof. Er worden per E-nummer...
Encyclopedie / Voedselverspilling
Voedselverspilling
Er is sprake van voedselverspilling als voedsel dat is geproduceerd voor menselijke consumptie, hier niet voor wordt gebruikt. Er wordt hierbij geen onderscheid gemaakt tussen...
Encyclopedie / Vogelgriep
Vogelgriep
Vogelgriep, vogelpest of aviaire influenza, wordt veroorzaakt door influenzavirus type A dat zeer besmettelijk is voor kippen en kalkoenen. Het virus verspreidt zich via mest...
Vraag en antwoord / Vragen aan het Voedingscentrum / Worden of werden jullie vroeger gesponsord door de voedingsmiddelenindustrie?
Worden of werden jullie vroeger gesponsord door de voedingsmiddelenindustrie?
Nee, het Voedingscentrum wordt voor 100% gefinancierd door de Rijksoverheid. Dat doet het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport en het ministerie van Landbouw, Natuur...
Home / Pers / Achtergronden / Behoudendheid is onze kracht
Behoudendheid is onze kracht
Voedingscentrum: onze behoudendheid is onze kracht (Volkskrant 24-03-2014) In de Volkskrant van afgelopen donderdag schrijft Grieto Zeeman een opiniestuk getiteld: ‘Voedingscentrum,...
Encyclopedie / Clostridium botulinum en botulisme
Clostridium botulinum en botulisme
Clostridium botulinum is een bacterie die leeft in een omgeving zonder zuurstof en overal in de natuur voorkomt. De bacterie maakt een gifstof aan die een ernstige voedselvergiftiging...
Encyclopedie / Dierziekten
Dierziekten
Onder dierziekten verstaan we hier alle besmettelijk ziekten die in eerste instantie door dieren gedragen worden. De meeste dierziekten zijn specifiek voor een bepaald dier.
Thema's / Kopen, koken, bewaren / Eten kopen / Etiketten lezen / Hoe te bewaren?
Hoe helpt het etiket bij beter bewaren?
Goed bewaren van voedingsmiddelen levert veel voordelen. Producten blijven langer goed, je hoeft minder weg te gooien, dus dat is goed voor je portemonnee en het milieu. Vaak...
Professionals / Gezond op school / Voortgezet onderwijs / Lesmaterialen
Lesmaterialen voor het voortgezet onderwijs
Wil je structureel aandacht besteden aan voeding in de les? Hieronder vind je verschillende opties. Overige lespakketten Naast Weet wat je eet voldoet ook onderstaande lespakket...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2013 / Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2013
Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2013
Het doel van dit programma is om consumenten te informeren over voedselkwaliteit en voedselverspilling, en het bieden van hulpmiddelen om een duurzame keuze te maken.  Hieronder...
Encyclopedie / Toxoplasmose
Toxoplasmose
De parasiet Toxoplasma gondii kan de ziekte toxoplasmose veroorzaken. Toxoplasma gondii kan voorkomen in rauw vlees. Je kunt niet zien, ruiken of proeven dat vlees besmet...
Encyclopedie / Voedingssupplementen
Voedingssupplementen
Voedingssupplementen zijn producten in de vorm van pillen, poeders, druppels, capsules of drankjes en bedoeld als aanvulling op de dagelijkse voeding. Ze bevatten vitamines,...
Encyclopedie / Wecken
Wecken
Wecken (of inmaken) is een manier om levensmiddelen te conserveren. Thuis wecken is alleen een geschikte conserveermethode voor fruit. Vanwege het risico van botulisme,...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Is rauwe melk gezond?
Is rauwe melk gezond?
Er zijn mensen die hun melk graag vers van de koe, geit of een ander dier drinken. Soms om de smaak, soms om gezondheidsredenen. Het drinken van rauwe melk is niet gezonder...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Is titaniumdioxide (E171) slecht voor de gezondheid?
Is titaniumdioxide (E171) slecht voor de gezondheid?
Onder wetenschappers is de laatste tijd discussie over de mogelijke gezondheidsrisico’s van titaniumdioxide. Daarom wordt momenteel meer onderzoek gedaan naar de effecten...
Professionals / Gezond op school / Basisonderwijs / Voedingsbeleid
Voedingsbeleid op de basisschool
Een voedingsbeleid schept duidelijkheid voor leerlingen, ouders én medewerkers van de school. Hieronder geven we in 3 stappen handvatten om je eigen voedingsbeleid...
Encyclopedie / Voedselovergevoeligheid
Voedselovergevoeligheid (allergie en intolerantie)
Voedselovergevoeligheid is de overkoepelende term voor voedselallergie en intolerantie.  Wat is voedselallergie? Bij een voedselallergie reageert je afweersysteem op bepaalde...
Encyclopedie / Your 50 Days of Green Happiness
Your 50 Days of Green Happiness
Onderbouwing Veel van de beweringen in het boek missen een onderbouwing. Zo worden er adviezen gegeven over de verteringstijd van bepaalde producten en over het specifieke...