Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar
 

Pagina helaas niet gevonden

Gezocht naar
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2014 / Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2014
Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2014
Het doel van dit programma is om consumenten te informeren over voedselkwaliteit, waaronder voedselverspilling en voedselveiligheid. Dit doen we onder andere door het bieden...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2013 / Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2013
Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2013
Het doel van dit programma is om consumenten te informeren over voedselkwaliteit en voedselverspilling, en het bieden van hulpmiddelen om een duurzame keuze te maken.  Hieronder...
Home / Thema's / Vakantie / 5 tips om verspilling te voorkomen
5 tips om voedselverspilling te voorkomen voor je vakantie
Bijna op vakantie! Maar wat doe je met al je eten? Weggooien is zonde en hoeft echt niet. Tips voor vakantiegangers. Tips vóór je op vakantie gaat Check...
Home professionals / Gezond op school / Mbo / Lesmaterialen / Lessen burgerschap mbo
Lessen burgerschap mbo over voeding
Voor het mbo hebben we 3 lessen van ieder 2 lesuren ontwikkeld voor het vak vitaal burgerschap. Je kunt alle lessen doen, of kiezen wat bij jouw klas past. Je kunt er ook...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2011 / Duurzaam eten 2011
Duurzaam eten 2011
Dit programma heeft tot doel een bijdrage te leveren aan een duurzame en gezonde voedselkeuze van consumenten. Het programma richt zich op het informeren van consumenten over...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2015 / Programma Voedselkwaliteit en voedselverspilling 2015
Programma Voedselkwaliteit en voedselverspilling 2015
Het doel van dit programma is om consumenten te informeren over voedselkwaliteit, waaronder voedselverspilling en misvattingen. Dit doen we onder andere door het bieden van...
Vraag en antwoord / Koken en bewaren / Kun je fruit invriezen?
Hoe kun je fruit invriezen?
Veel fruit kun je invriezen, soms in stukjes en soms in zijn geheel. Handig om op een later moment te gebruiken. Voor het invriezen kun je ijsblokjesbakjes gebruiken,...
Vraag en antwoord / Koken en bewaren / Kun je blikgroenten jaren na de houdbaarheidsdatum nog eten?
Kun je blikgroenten jaren na de houdbaarheidsdatum nog eten?
Op blikgroenten staat een THT-datum, wat staat voor 'ten minste houdbaar tot'. Na deze datum kan de kwaliteit, zoals smaak, geur of kleur van het product, langzaam achteruit...
Vraag en antwoord / Koken en bewaren / Kun je een eten twee keer invriezen?
Kun je eten twee keer invriezen?
Een restje van een maaltijd die je al eerder ingevroren en opgewarmd hebt, kun je beter niet nog een keer invriezen en ontdooien om op te eten. Zo heb je een grotere kans...
Vraag en antwoord / Koken en bewaren / Moet ik de groene plekken van de aardappel wegsnijden?
Moet ik de groene plekken van de aardappel wegsnijden?
Ja, groene, bruine en beurse plekken en uitlopers moet je goed wegsnijden uit aardappels. In de uitlopers van oudere aardappelen en in de schil van onrijpe aardappelen kan...
Vraag en antwoord / Koken en bewaren / Moet ik melk over de datum weggooien?
Moet ik melk over de datum weggooien?
Op melk staat een THT-datum (Tenminste Houdbaar Tot). De THT-datum betekent een kwaliteitsgarantie. Als de melk over de datum is, wil het niet meteen zeggen dat het niet meer...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2012 / Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2012
Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2012
Activiteiten 2012 Hieronder een overzicht van de subsidies die we in 2012 voor dit programma ontvingen. Dit is 20% van de totale subsidie die het Voedingscentrum ontving. ...
Home / Mijn boodschappen / Eten bereiden / Eten voorbereiden / Wat is het Eetmaatje?
Wat is het Eetmaatje?
Het Eetmaatje is een maatbeker voor rijst, pasta en couscous. Als je het Eetmaatje gebruikt, kun je porties gemakkelijker afmeten. Zo kan iedereen een bijdrage leveren aan...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns
Columns van het Voedingscentrum
Overal wordt over voeding gepraat, bijvoorbeeld op feestjes, op online fora, in de bedrijfskantine, op televisie en in kranten en tijdschriften. Verschillende medewerkers...
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Tegengaan voedselverspilling: in kleine stappen vooruit
Tegengaan voedselverspilling: in kleine stappen vooruit
Driekwart van de mensen heeft het gevoel zelf een bijdrage te kunnen leveren aan het voorkomen van voedselverspilling. Bijvoorbeeld door een boodschappenlijstje of maatbeker...
Home / Pers / Persberichten / Voedingscentrum lanceert de Koelkastklem… en geeft er 1.000 gratis weg
Voedingscentrum lanceert de Koelkastklem… en geeft er 1.000 gratis weg
Een hulp in huis die je eraan herinnert dat je nog een halve courgette, een geopende pot kwark of een kliekje in je koelkast hebt? Daar heeft het Voedingscentrum iets voor...
Home / Pers / Persmappen / Voedselverspilling 2019
Persmap voedselverspilling (2019)
Met het voorkomen van voedselverspilling valt veel winst te behalen. Door beter om te gaan met je eten kun je jaarlijks per persoon gemiddeld €145,- besparen, dat is...
Encyclopedie / Voedselverspilling
Voedselverspilling
Er is sprake van voedselverspilling als voedsel dat is geproduceerd voor menselijke consumptie, hier niet voor wordt gebruikt. Er wordt hierbij geen onderscheid gemaakt tussen...
Encyclopedie / Pasta
Pasta
Pasta is een verzamelnaam voor deegwaren gemaakt van tarwemeel. Volkorenpasta staat in de Schijf van Vijf. Witte pasta niet. Volkoren graanproducten hebben namelijk positieve...
Encyclopedie / Brood
Brood
Brood is een graanproduct. Meestal is het gemaakt van een tarwemeel, gemengd met water of melk, een rijsmiddel en zout.  Volkoren- of bruinbrood is voedzaam en gemakkelijk...
Encyclopedie / Tarwe, meel en bloem
Tarwe, meel en bloem
Tarwe is een graansoort. Meel en bloem is vaak gemaakt van tarwe. Het zit verwerkt in diverse producten zoals brood, pannenkoeken en couscous. Er zijn verschillende soorten...
Encyclopedie / Kip en gevogelte
Kip en gevogelte
Kip en gevogelte zijn een onderdeel van een gezond voedingspatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het gaat dan om onbewerkte kip, zoals een stuk kipfilet. Het...
Encyclopedie / Aardappelen
Aardappelen
Aardappelen zijn voedzame knollen die ondergronds aan de aardappelplant groeien. Aardappelen staan in de Schijf van Vijf.  Buiten Nederland wordt de aardappel gezien als groente.
Encyclopedie / Watergebruik
Watergebruik
We verbruiken niet alleen water met het douchen, het afwassen en het besproeien van de tuin. Van al het water dat de Nederlander gebruikt is 85% nodig voor ons eten en drinken.
Encyclopedie / Rijst
Rijst
Rijst is een graansoort en behoort net als alle andere granen tot de grassenfamilie. Zilvervliesrijst staat in de Schijf van Vijf. Rijstproducten Naast de rijst die bedoeld...
Home / Pers / Persmappen / Eetpatronen van verschillende sociale milieus (2015) / Meer dan de helft van de Nederlanders is 'flexitariër'
Meer dan de helft van de Nederlanders is 'flexitariër'
Steeds meer* mensen geven aan flexitarisch te eten: 55% van de Nederlanders eet 3 dagen per week of vaker geen vlees bij de warme maaltijd of tussendoor. Ze kiezen voor alternatieven...
Over ons / Hoe werken we? / Samenwerken
Samenwerken met het Voedingscentrum
Onder een PPS verstaan wij: (Een PPS is een) tijdelijk samenwerkingsverband tussen twee of meer organisaties uit publieke én private sectoren die middelen, risico’s...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2013 / Programma Goed geïnformeerd kiezen 2013
Programma Goed geïnformeerd kiezen 2013
Het doel van het programma Goed geïnformeerd kiezen is om alle inwoners van Nederland op een onderbouwde en betrouwbare manier te informeren over gezond, veilig en duurzaam...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2014 / Programma Goed geïnformeerd kiezen 2014
Programma Goed geïnformeerd kiezen 2014
Het doel van het programma Goed geïnformeerd kiezen is om alle inwoners van Nederland op een onderbouwde en betrouwbare manier te informeren over gezond, veilig en duurzaam...
Home / Pers / Persmappen / Eetpatronen van verschillende sociale milieus (2015)
Persmap Eetpatronen verschillende sociale milieus (2015)
Onderzoek Motivaction 'Eetpatronen van verschillende sociale milieus, duurzaamheid en voedselverspilling', maart 2015 (pfd-bestand, 5MB)  Persbericht over...
Home / Thema's / Duurzaam eten / Voedselverspilling voorkomen
7 tips om voedselverspilling te voorkomen
Voedselverspilling is eenvoudig te voorkomen. Door precies te kopen wat je nodig hebt, op maat te koken en slim te bewaren voorkom je dat je eten moet weggooien. Dat is beter...
Home / Thema's / Veilig eten / Tips en materialen
Tips: zo word je niet ziek van je eten
Veilig eten heb je zelf in de hand. In de onderstaande materialen vind je veel informatie en tips over hoe je ervoor zorgt dat je niet ziek wordt van eten. Bekijk onze...
Home professionals / Gezond op school / Mbo / Voorbeeld projectweek
Voorbeeld projectweek mbo
Maandag Introductie klassikaal: Deze week gaat over eten. Elke dag kies je weer opnieuw wat je eet, ook op school! Smeer je zelf je broodjes voor de lunch? Ga je voor...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2014
Jaarverslag 2014
Voorwoord Gerda Feunekes Precies halverwege 2014 nam ik het stokje over van Felix Cohen als directeur van het Voedingscentrum. Ik ben hem erg dankbaar voor zijn...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2011 / Programmatische werkwijze
Programmatische werkwijze
1. Programma Goed geïnformeerd kiezen Dit programma heeft als doel om alle consumenten onderbouwd en betrouwbaar te informeren over gezond, veilig en duurzaam eten. De integrale...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2015 / Programma Goed geïnformeerd kiezen 2015
Programma Goed geïnformeerd kiezen 2015
Het doel van het programma Goed geïnformeerd kiezen is om alle inwoners van Nederland op een onderbouwde en betrouwbare manier te informeren over gezond, veilig en duurzam...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Is onbewerkt eten zonder pakjes en zakjes gezonder?
Is onbewerkt eten zonder pakjes en zakjes gezonder?
Over het algemeen is kiezen voor minder bewerkt eten en zelf koken met verse producten een goede vuistregel voor een gezonder en duurzamer eetpatroon. Hierdoor ga je waarschijnlijk...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / Tien miljoen druppels maken een volle emmer
Tien miljoen druppels maken een volle emmer
Tien miljoen druppels maken een volle emmer schoon water, om in het beeld van doel 6 (Clean Water - schoon water voor iedereen) te blijven. Elk doel kun je zien als een lege...
Home / Pers / Persberichten / Voedingscentrum zet WhatsApp in tegen voedselverspilling
Voedingscentrum zet WhatsApp in tegen voedselverspilling
Het Voedingscentrum wil mensen helpen minder voedsel te verspillen. Nieuwe abri-posters, die vanaf dinsdag door heel Nederland hangen, laten mensen even stilstaan bij hun...
Home / Pers / Persberichten / 90.000 Koelkastklemmen verspreid in strijd tegen voedselverspilling
90.000 Koelkastklemmen verspreid in strijd tegen voedselverspilling
De Koelkastklem is de nieuwste tool van het Voedingscentrum om voedselverspilling te voorkomen. Vanaf 7 februari is de klem gratis verkrijgbaar bij aankoop van 2 stuks groenten...
Home / Thema's / Plantaardig / Alles over meer plantaardig eten
Alles over meer plantaardig eten
Steeds meer Nederlanders eten minder of geen vlees, vanwege dierenwelzijn, het milieu of hun eigen gezondheid. Dat kan prima. Wil je meer weten over (meer) plantaardig eten...
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Haal een gratis Koelkastklem en strijd mee tegen voedselverspilling
Haal een gratis Koelkastklem en strijd mee tegen voedselverspilling
De Koelkastklem, de nieuwste tool in de strijd tegen voedselverspilling, is vanaf woensdag 7 februari gratis verkrijgbaar bij 90 Jumbo winkels. Je krijgt de klem bij aankoop...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2016
Jaarverslag 2016 van het Voedingscentrum
Voor het Voedingscentrum was 2016 een bijzonder mooie periode. We laten ons jaar graag aan je zien! Onze directeur Gerda Feunekes aan het woord Een absoluut hoogtepunt...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / Onnodige verwarring over houdbaarheidsdatum
Column: Onnodige verwarring bij consumenten over houdbaarheidsdatum vlees
Als ik door de supermarkt loop en ik heb de tijd, dan kijk ik graag naar wat er zoal op etiketten staat. Zo viel mijn oog vorige week op de houdbaarheidsdatum van 2 rauwe...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / Excuusbier tegen voedselverspilling: een goed idee?
Excuusbier tegen voedselverspilling: een goed idee?
Het verminderen van voedselverspilling staat volop in de belangstelling. In het lijstje van ‘oplossingen’ is een nieuw fenomeen ontstaan: bier gebrouwen uit restanten...
Vraag en antwoord / Eten kopen en keurmerken / Geeft bewerkt eten meer milieubelasting dan onbewerkt eten?
Is bewerkt eten slechter voor het milieu dan onbewerkt eten?
Kijk je naar een gemiddeld eetpatroon, dan belasten bewerkte producten het milieu meer dan verse producten. Bijvoorbeeld snoep, snacks en frisdrank belasten het milieu meer...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / Meer groente in de horeca: een win-win
Meer groente in de horeca: een win-win
Ik eet graag buiten de deur. In mijn woon en werkomgeving Rotterdam/Den Haag heb ik werkelijk alle keuze van de wereld: van Hollandse pot, tot nieuwe Aziatische en Latijns-Amerikaanse...
Home / Pers / Persberichten / Nieuwe cijfers voedselverspilling in huishoudens 2016
Nieuwe cijfers voedselverspilling in huishoudens 2016
Nederlandse huishoudens hebben in 2016 gemiddeld 41 kilo voedsel per persoon verspild. Dat blijkt uit onderzoeken van CREM Waste Management en Kantar Public, in opdracht van...
Home / Pers / Persberichten / Voedingscentrum lanceert unieke ‘Receptenapp Slim Koken’
Voedingscentrum lanceert unieke ‘Receptenapp Slim Koken’
De nieuwe ‘Receptenapp Slim Koken’ van het Voedingscentrum biedt naast recepten ook unieke hulpmiddelen om slimmer te koken. Ongeveer de helft van de Nederlanders...
Home / Pers / Persmappen / Voedselverspilling 2019 / 1 op de 4 koelkasten te warm afgesteld
1 op de 4 koelkasten te warm afgesteld
85% van de Nederlandse huishoudens weet niet wat de temperatuur in de koelkast is.  Vaak is de temperatuur in de koelkast toch goed, maar een kwart van alle koelkasten staat...
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Heb jij al een Koelkastklem? Het Voedingscentrum geeft er 1.000 gratis weg!
Heb jij al een Koelkastklem? Het Voedingscentrum geeft er 1.000 gratis weg!
Een hulp in huis die je eraan herinnert dat je nog een halve courgette, een geopende pot kwark of een kliekje in je koelkast hebt? Daar heeft het Voedingscentrum iets voor...
Vraag en antwoord / Koken en bewaren / Hoe kun je groente het beste bewaren? En hoelang?
Hoe kun je groente het beste bewaren? En hoelang?
Welke groente kun je het beste in de koelkast bewaren, en welke erbuiten? Kun je groente ook invriezen? En hoelang is groente houdbaar? Vul hieronder een groente naar keuze...
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Voedingscentrum lanceert unieke ‘Receptenapp Slim koken’
Voedingscentrum lanceert unieke ‘Receptenapp Slim koken’
Stel een gevarieerd menu samen met de handige (week)menuplanner. Je kunt kiezen uit heerlijke recepten in lijn met de Schijf van Vijf. En je gooit veel minder eten weg...
Home / Pers / Persberichten / Voedingscentrum lanceert unieke ‘Receptenapp Slim koken’
Voedingscentrum lanceert unieke ‘Receptenapp Slim Koken’
De nieuwe ‘Receptenapp Slim Koken’ van het Voedingscentrum biedt naast recepten ook unieke hulpmiddelen om slimmer te koken. Ongeveer de helft van de Nederlanders...
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.