Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Pagina helaas niet gevonden

Gezocht naar
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2013 / Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2013
Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2013
Het doel van dit programma is om consumenten te informeren over voedselkwaliteit en voedselverspilling, en het bieden van hulpmiddelen om een duurzame keuze te maken.  Hieronder...
Home / Thema's / Minder verspillen
Minder verspillen
Gebruik onze tools en verspil minder Samen tegen voedselverspilling  Inspiratie om je restjes op te maken Roerbak heeft zoveel voordelen. Snel klaar, slechts 1 pan nodig...
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Heb jij al een Koelkastklem? Het Voedingscentrum geeft er 1.000 gratis weg!
Heb jij al een Koelkastklem? Het Voedingscentrum geeft er 1.000 gratis weg!
Een hulp in huis die je eraan herinnert dat je nog een halve courgette, een geopende pot kwark of een kliekje in je koelkast hebt? Daar heeft het Voedingscentrum iets voor...
Home / Thema's / De waarheid op tafel / Minder verspillen
Minder verspillen
  Terug naar de startpagina  
Home / Pers / Persberichten / Voedingscentrum zet WhatsApp in tegen voedselverspilling
Voedingscentrum zet WhatsApp in tegen voedselverspilling
Het Voedingscentrum wil mensen helpen minder voedsel te verspillen. Nieuwe abri-posters, die vanaf dinsdag door heel Nederland hangen, laten mensen even stilstaan bij hun...
Home / Pers / Persberichten / Voedingscentrum lanceert de Koelkastklem… en geeft er 1.000 gratis weg
Voedingscentrum lanceert de Koelkastklem… en geeft er 1.000 gratis weg
Een hulp in huis die je eraan herinnert dat je nog een halve courgette, een geopende pot kwark of een kliekje in je koelkast hebt? Daar heeft het Voedingscentrum iets voor...
Home / Pers / Persberichten / Nieuwe cijfers voedselverspilling in huishoudens 2016
Nieuwe cijfers voedselverspilling in huishoudens 2016
Nederlandse huishoudens hebben in 2016 gemiddeld 41 kilo voedsel per persoon verspild. Dat blijkt uit onderzoeken van CREM Waste Management en Kantar Public, in opdracht van...
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Bedrijven, organisaties en overheid slaan handen ineen om voedselverspilling te halveren
Bedrijven, organisaties en overheid slaan handen ineen om voedselverspilling te halveren
Bedrijven, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en de overheid slaan de handen ineen om voedselverspilling terug te dringen. De ambitie is de voedselverspilling...
Home / Thema's / Duurzaam eten / Duurzaam eten in 7 stappen
Duurzaam eten in 7 stappen
Door duurzaam te eten kun je je milieu-impact fors verlagen. De grootste winst behaal je door minder vlees te eten en minder voedsel te verspillen. Maar je kunt nog meer doen.
Home / Thema's / Minder verspillen / Lekker handige tools
Lekker handige tools
De WhatsApp Kitchen Assistant De WhatsApp Kitchen Assistent maakt slim boodschappen doen wat makkelijker: 1 keer per week ontvang je de nieuwste en lekkerste recepten die...
Home / Mijn boodschappen / Eten bereiden / Eten voorbereiden / Wat is het Eetmaatje?
Wat is het Eetmaatje?
Het Eetmaatje is een maatbeker voor rijst, pasta en couscous. Als je het Eetmaatje gebruikt, kun je porties gemakkelijker afmeten. Zo kan iedereen een bijdrage leveren aan...
Home / Mijn boodschappen / Eten bewaren / Je voorraad op orde
Je voorraad op orde
Kleine stappen hebben groot effect om minder voedsel te verspillen. Je voorraad op orde hebben scheelt!  Door eten op de juiste manier te bewaren, blijft het langer...
Home / Thema's
Actuele campagnes
Het Voedingscentrum informeert consumenten over verschillende voedselgerelateerde onderwerpen. Met actuele informatie stimuleren we mensen om bijvoorbeeld minder goed voedsel...
Home / Mijn boodschappen / Goedkoop boodschappen doen
Goedkoop boodschappen doen – bespaartips voor in de winkel
Goedkoop én gezond eten? Dat kan. Door geld te besparen tijdens het boodschappen doen, slim te koken en bewaren, en minder voedsel te verspillen, kun je € 145,-...
Home professionals / Professionals in opleiding / Duurzaam
Duurzaam
Op deze pagina vind je een overzicht van de belangrijkste informatie die het Voedingscentrum biedt op het gebied van duurzaam eten.
Home / Pers / Persmappen / Voedselverspilling
Persmap voedselverspilling
Er valt veel winst te behalen op het voorkomen van voedselverspilling. Door beter om te gaan met je eten kun je jaarlijks per persoon gemiddeld €145,- besparen, dat is...
Home / Mijn boodschappen / Geld besparen op eten
Geld besparen op je eten en drinken
Gezond eten voor 5 euro per dag? Gezond en gevarieerd eten met een kleine beurs, dat kan echt. Door slim in te kopen kun je al voor 5 euro per dag gezond eten. Dit blijkt...
Home / Pers / Persberichten / Voedingscentrum openbaart verborgen boodschappen
Voedingscentrum openbaart verborgen boodschappen
Met de actie ‘verborgen boodschap’ zet het Voedingscentrum een maand lang boodschappenlijstjes in de spotlights. Consumenten kunnen hun eigen lijstje insturen,...
Home / Pers / Persberichten / 90.000 Koelkastklemmen verspreid in strijd tegen voedselverspilling
90.000 Koelkastklemmen verspreid in strijd tegen voedselverspilling
De Koelkastklem is de nieuwste tool van het Voedingscentrum om voedselverspilling te voorkomen. Vanaf 7 februari is de klem gratis verkrijgbaar bij aankoop van 2 stuks groenten...
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Nieuwe WhatsApp assistant handige tool om slimmer boodschappen te doen
Nieuwe WhatsApp Kitchen Assistant handige tool om slimmer boodschappen te doen
Leuk nieuws voor iedereen die efficiënter boodschappen wil doen en minder eten wil verspillen. Als je je aanmeldt voor de gloednieuwe dienst WhatsApp Kitchen Assistant...
Home / Mijn boodschappen / Eten bereiden / Koken met restjes en kliekjes
Koken met restjes en kliekjes
Wat kun je nog met iets wat je over hebt na het koken, zoals een halve bloemkool of een kwart bakje zuivelspread? Of misschien blijft er nog iets in de pan over van een maaltijd.
Home / Thema's / Gezonde feestdagen / Red de restjes tijdens kerst
Red restjes tijdens de feestdagen
Hoe bewaar je wat er overblijft van het kerstdiner, op een goede manier en hoe hergebruik je die restjes en kliekjes? We geven je tips om restjes en kliekjes te redden. Wat...
Home / Mijn boodschappen / Eten bewaren / De beste bewaartips
De beste bewaartips
De 4 beste bewaartips 1. Zet je koelkast op 4 °C Eten is langer houdbaar als je koelkast op 4 °C staat. Bacteriën groeien dan minder snel. Met een koelkastthermometer...
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Kansen voor een gezonder en duurzamer voedingspatroon
Kansen voor een gezonder en duurzamer voedingspatroon
Niet meer eten dan je nodig hebt, meer plantaardig eten en minder frisdrank en alcohol drinken. Dat zijn 3 belangrijke kansen voor een gezonder en duurzamer Nederland, zo...
Home / Thema's / Vakantie / 5 tips om verspilling te voorkomen
5 tips om voedselverspilling te voorkomen voor je vakantie
Bijna op vakantie! Maar wat doe je met al je eten? Weggooien is zonde en hoeft echt niet. Tips voor vakantiegangers. Tips vóór je op vakantie gaat Check...
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Vernieuwd groentekookboek - ga voor kleur
Vernieuwd groentekookboek - ga voor kleur
Groenten geven kleur aan je dag. Ze zijn ideaal voor bij de lunch, je kunt ze onbegrensd snacken en ze maken elke avondmaaltijd uniek. Het vernieuwde groentekookboek van het...
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Verlaag je milieu-impact met de vernieuwde Voedselafdruk
Verlaag je milieu-impact met de vernieuwde Voedselafdruk
Voor de voedselproductie van de gemiddelde Nederlander is 1,6 hectare landbouwgrond nodig, ofwel 2,5 voetbalveld. Dat is bijna het dubbele van wat er per aardbewoner beschikbaar...
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Tegengaan voedselverspilling: in kleine stappen vooruit
Tegengaan voedselverspilling: in kleine stappen vooruit
Driekwart van de mensen heeft het gevoel zelf een bijdrage te kunnen leveren aan het voorkomen van voedselverspilling. Bijvoorbeeld door een boodschappenlijstje of maatbeker...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / Tien miljoen druppels maken een volle emmer
Tien miljoen druppels maken een volle emmer
Tien miljoen druppels maken een volle emmer schoon water, om in het beeld van doel 6 (Clean Water - schoon water voor iedereen) te blijven. Elk doel kun je zien als een lege...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2014 / Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2014
Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2014
Het doel van dit programma is om consumenten te informeren over voedselkwaliteit, waaronder voedselverspilling en voedselveiligheid. Dit doen we onder andere door het bieden...
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Trend duurzaam eten zet door
Trend duurzaam eten zet door
De trend om duurzamer te eten zet door. Voor het zevende jaar op rij is de consumptie van duurzaam voedsel fors gestegen. In 2016 kochten consumenten voor € 3,8 miljard...
Home / Thema's / De stap van... / Nathalie (34)
Nathalie ging besparen op haar boodschappen
Besparen is een ontdekkingsreis “Mijn tip voor mensen die minder willen verspillen is: wees creatiever als je iets over hebt. Kijk op internet en voer je ingrediënten...
Home professionals / Duurzaam eten / Visie duurzaam eten
Visie duurzaam eten
Duurzaam eten is naast gezond en veilig eten één van de drie centrale thema’s binnen de voorlichting die het Voedingscentrum geeft. De aanbevelingen van de Richtlijnen Goede...
Home / Pers / Persberichten / Duurzamer eten levert grote milieuwinst op
Duurzamer eten levert grote milieuwinst op
Voor de voedselproductie van de gemiddelde Nederlander is 1,6 hectare landbouwgrond nodig, ofwel 2,5 voetbalveld. Dat is bijna het dubbele van wat er per aardbewoner beschikbaar...
Home / Pers / Persmappen / Eetpatronen van verschillende sociale milieus / Meer dan de helft van de Nederlanders is 'flexitariër'
Meer dan de helft van de Nederlanders is 'flexitariër'
Steeds meer* mensen geven aan flexitarisch te eten: 55% van de Nederlanders eet 3 dagen per week of vaker geen vlees bij de warme maaltijd of tussendoor. Ze kiezen voor alternatieven...
Encyclopedie / Rijst
Rijst
Rijst is een graansoort en behoort net als alle andere granen tot de grassenfamilie. Zilvervliesrijst staat in de Schijf van Vijf. Rijstproducten Naast de rijst die bedoeld...
Services / Initiatieven van het Voedingscentrum / Verkiezingen 2012 / Verkiezingen 2012 / Een interview met Hanke Bruins Slot, CDA
Een interview met Hanke Bruins Slot, CDA
1. Mevrouw Schippers heeft de 26 miljoen die voor kinderobesitas in het Lente-akkoord is afgesproken structureel ingezet. Wilt u dat zo houden?    Ja, dit moet worden behouden.
Services / Initiatieven van het Voedingscentrum / Verkiezingen 2012 / Verkiezingen 2012 / Een interview met René Leegte, VVD
Een interview met René Leegte, VVD
1. Mevrouw Schippers heeft de 26 miljoen die voor kinderobesitas in het Lente-akkoord is afgesproken structureel ingezet. Wilt u dat zo houden?    Ja. Dit moeten we structureel...
Encyclopedie / Pasta
Pasta
Pasta is een verzamelnaam voor deegwaren gemaakt van tarwemeel. Volkoren pasta staat in de Schijf van Vijf. Witte pasta niet. Volkoren graanproducten hebben namelijk positieve...
Vraag en antwoord / Afvallen en gewicht / Hoe maak ik een goed voornemen?
Hoe maak ik een goed voornemen?
Misschien wil je minder, gezonder of duurzamer gaan eten. Met kleine stappen en concrete plannen kom je elke dag dichter bij je doel. Een voornemen volhouden is niet alleen...
Home / Mijn boodschappen / Eten bereiden / Eten voorbereiden
Eten voorbereiden
Hoeveel pasta, rijst, couscous, aardappelen en groente heb je per persoon nodig? En hoe zorg je ervoor dat je geen voedselinfectie oploopt? Een goede voorbereiding...
Home / Mijn boodschappen / Eten kopen
Eten kopen
Je staat op het punt om boodschappen te doen. Hoe ga jij te werk als je eten gaat kopen? Maak je een boodschappenlijstje? En als je in de winkel bent, lees je dan het etiket...
Home professionals / Gezond op school / Voortgezet onderwijs / Aandacht gezond en duurzaam
Aandacht voor gezond en duurzaam op school
1. Verwerk thema voedsel in bestaand curriculum Enkele voorbeelden: Nederlands: geef je leerlingen de opdracht om een essay te maken over 'Hoe ziet jouw ideale gezonde...
Receptenzoeker / Wat zijn de criteria van onze recepten?
Hoe stellen we onze recepten samen?
Producten uit de Schijf van Vijf vormen de basis voor de recepten. Denk aan lekker veel groente, fruit, volkorenproducten, vis, mager vlees, peulvruchten en vloeibare vetten. Criteria...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2011 / Nieuwsoverzicht 2011
Nieuwsoverzicht 2011
Welke onderwerpen waren in het nieuws in 2011? In vogelvlucht ons nieuws in 2011. 11 maart 2011 Het Voedingscentrum heeft de Richtlijnen Voedselkeuze geactualiseerd.
Over ons / Hoe werken we? / Samenwerken
Samenwerken met het Voedingscentrum
Onder een PPS verstaan wij: (Een PPS is een) tijdelijk samenwerkingsverband tussen twee of meer organisaties uit publieke én private sectoren die middelen, risico’s...
Encyclopedie / Voedselverspilling
Voedselverspilling
Er is sprake van voedselverspilling als voedsel dat is geproduceerd voor menselijke consumptie, hier niet voor wordt gebruikt. Er wordt hierbij geen onderscheid gemaakt tussen...
Nieuw: Receptenapp van het Voedingscentrum
De nieuwe ‘Receptenapp Slim Koken’ biedt naast veel lekkere, gezonde en makkelijke recepten, ook hulp tijdens het koken, kopen en bewaren van je boodschappen.