Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar
 

Pagina helaas niet gevonden

Gezocht naar
Encyclopedie / Magnesium
Magnesium
Magnesium is een mineraal. Opname van magnesium  Je lichaam neemt magnesium op aan het einde van de dunne darm. De opname van magnesium uit de voeding varieert van 20 tot...
Encyclopedie / Zeewieren en algen
Zeewieren en algen
Algen groeien snel en komen voor in zout- en zoetwater. Algen worden ook gekweekt in gesloten reactoren of in open bassins. De celwanden van algen zijn voor mensen moeilijk...
Encyclopedie / Mineralen
Mineralen
Mineralen zijn net als vitamines stoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in eten en drinken. Ze zijn onmisbaar voor een goede gezondheid en normale groei en ontwikkeling.
Encyclopedie / Diabetes type 2
Diabetes type 2 (suikerziekte)
Mensen met diabetes type 2 (suikerziekte) hebben onbehandeld een te hoog bloedsuikergehalte. Door hoge bloedsuikers kunnen complicaties ontstaan, zoals hart- en vaatziekten,...
Home professionals / Voeding bij ziekten / Vitamines en supplementen / Aanbevelingen vitamines en mineralen
Aanbevelingen vitamines en mineralen
Vitamines, mineralen en spoorelementen zijn microvoedingsstoffen die onmisbaar zijn voor de groei, het onderhoud en een goede werking van het lichaam. Ze leveren geen energie.
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Aantal nieuwe aanbevelingen vitamines en mineralen
Aantal nieuwe aanbevelingen vitamines en mineralen
Vandaag kwam de Gezondheidsraad met het advies voor nieuwe voedingsnormen voor vitamines en mineralen voor volwassenen. Voor vitamine A, thiamine, riboflavine, niacine, calcium,...
Encyclopedie / Botontkalking en osteoporose
Botontkalking en osteoporose
Levend bot is geen statisch geheel: botcellen zijn continu bezig om herstellingen uit te voeren. Daarvoor wordt voortdurend bot afgebroken en nieuw aangemaakt. Bij botontkalking...
Encyclopedie / Boekweit
Boekweit
Boekweit is een kruidachtige plant. De boekweitkorrels zijn vruchtjes van die plant. De vruchtjes hebben een driehoekige vorm met een roodbruine dop, die eruitziet als dat...
Encyclopedie / Couscous
Couscous
Couscous is een graanproduct dat bestaat uit kleine korrels gemaakt van tarwemeel en water. Couscous met voldoende graanvezel (meer dan 2,1 gram per 100 gram) staat in de...
Encyclopedie / Koolhydraten
Koolhydraten
Koolhydraten geven het lichaam energie, net als eiwitten en vetten. Vooral voor de hersenen en rode bloedcellen zijn koolhydraten erg belangrijk. De hersenen kunnen zelfs...
Encyclopedie / Quinoa
Quinoa
Quinoa is een plant met rode of oranje pluimen. Het zaad lijkt op graan en de blaadjes lijken op spinazie. Die blaadjes worden overigens niet gegeten. De bloemetjes zijn witgeel...
Encyclopedie / Kiemgroenten
Kiemgroenten
Kiemgroenten zijn jonge plantjes. Ze zijn nog maar net ontkiemd, dus uit hun zaadje gekomen, voordat ze gegeten worden. Groente staat in de Schijf van Vijf. Bij kiemgroenten...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Is rauw water gezond of gevaarlijk?
Is rauw water gezond of gevaarlijk?
In rauw water kunnen bacteriën of parasieten zitten. Daarvan kun je ziek worden. Dit komt doordat rauw water niet gefilterd is. Rauw water is dus al het water dat direct...
Encyclopedie / Voedingswetenschap begrijpen
Voedingswetenschap begrijpen
Voedingswetenschap is complex, omdat je met een grote hoeveelheid factoren te maken hebt, zoals verschillen in leefstijl en genetische factoren. Ook voedingsmiddelen zelf...
Encyclopedie / Calcium
Calcium
Calcium (kalk) is een mineraal.  Waar zit calcium in? Calcium zit vooral in melk, melkproducten en kaas, maar ook in groene groenten. Opname van calcium Calcium in zuivelproducten...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / Claims om met een korreltje zout te nemen
Column: Claims om met een korreltje zout te nemen
Ayurvedisch steenzout, Himalayazout, zongedroogd zeezout, al dan niet Keltisch: tegenwoordig kunnen we in sommige winkels kiezen uit tientallen soorten zout. Die exotische...
Encyclopedie / Granen en graanproducten
Granen en graanproducten
Graan is de verzamelnaam voor de zaden van grassen. Bijvoorbeeld rijst, tarwe, gerst en rogge zijn granen.  Van granen worden diverse graanproducten gemaakt zoals bloem, brood,...
Encyclopedie / Kaas
Kaas
Kaas is een zuivelproduct gemaakt van melk. Kaas levert belangrijke voedingsstoffen, maar het bevat ook veel verzadigd vet en zout. Dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten.
Encyclopedie / Zout en natrium
Zout en natrium
Zout is de belangrijkste bron van natrium in onze voeding. Algemeen wordt aangenomen dat wanneer het gaat over de gezondheidseffecten van zout, het vrijwel altijd gaat over...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Is zeezout of Himalayazout gezond?
Is zeezout of Himalayazout gezond?
Te veel zout eten verhoogt onder andere de kans op een hoge bloeddruk. Dat is niet goed voor je gezondheid. Dit geldt voor alle soorten zout, dus ook voor zeezout, Himalayazout...
Encyclopedie / Melk en melkproducten
Melk en melkproducten
Melk komt van melkkoeien. In Nederland zijn er al eeuwen veel boeren die koeien houden en melk leveren. Dit maakt deel uit van de Nederlandse cultuur en landschap.  Van melk...
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Te veel vitamines binnenkrijgen, kan dat?
Te veel vitamines binnenkrijgen, kan dat?
Het tv-programma Radar besteedde in de uitzending van 5 september aandacht aan de gevaren van hoge gehaltes vitamine B6 in supplementen. Na de uitzending kwamen er veel...
Encyclopedie / Voedingssupplementen
Voedingssupplementen
Factsheet Over suppletieadviezen voor vitamines, mineralen en spoorelementen Voedingssupplementen zijn producten in de vorm van pillen, poeders, druppels, capsules of drankjes...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Hoe eet ik minder zout?
Hoe eet ik minder zout?
Je lichaam heeft zout nodig om de hoeveelheid vocht in je lichaam te regelen. Maar te veel zout verhoogt het risico op een hoge bloeddruk. Wat kun je zelf doen om minder...
Encyclopedie / Pioppi-dieet
Pioppi-dieet
Het Pioppi-dieet, bekend geworden door het gelijknamige boek van dr. Asheem Malhotra en Donal O’Neill, is een ‘leefstijlplan’ dat doet denken aan een Mediterraan voedingspatroon.
Encyclopedie / Koolhydraatarm dieet
Koolhydraatarm dieet
Een koolhydraatarm dieet of ‘laag koolhydraat hoog vet dieet’ is een dieet waarmee je relatief veel energie uit eiwitten en vet haalt en weinig energie uit koolhydraten. Een...
Encyclopedie / Biologisch
Biologisch
Bij de productie van biologisch voedsel wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met milieu en dierenwelzijn. In allerlei voorschriften is vastgelegd wat daaronder wordt verstaan.
Vraag en antwoord / Afvallen en gewicht / Als je vaak sport, heb je dan extra vitamines of sportsupplementen nodig?
Als je vaak sport, heb je dan extra vitamines, mineralen of sportsupplementen zoals creatine nodig?
De meeste sporters zijn niet gebaat bij extra voedingssupplementen zoals vitamines, mineralen of sportsupplementen. Ook speciale sportvoedingsproducten zoals eiwit-shakes...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Is te veel vitamines slikken schadelijk?
Is te veel vitamines of mineralen slikken schadelijk?
Sommige vitamines en mineralen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid als je er langere tijd te veel van neemt. Daarom zijn voor de volgende vitamines en mineralen maximale...
Eetwissel maken?
Met een Eetwissel maak je vandaag al een kleine stap binnen wat je nu al eet. Bij elke wissel zorg je beter voor jezelf en het milieu.