Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Pagina helaas niet gevonden

Gezocht naar
Home professionals / Productaanbod en Levensmiddelendatabank / Levensmiddelendatabank
Levensmiddelendatabank
< naar professionals home Meer informatie Wil je je gegevens aanleveren of meer informatie over de Levensmiddelendatabank? Bel ons via telefoonnummer 070 306 88 02 of...
Home professionals / Services / Vraag van de maand
Vraag van de maand
In de professionals nieuwsbrief wordt elke maand een veelgestelde vraag meegenomen. Hier vind je de antwoorden nog eens terug. Aanmelden voor de professionals nieuwsbrief.
Home / Pers / Persberichten / Mr. Bean wint Food Innovation Bachelor’s Award 2017
Mr. Bean wint Food Innovation Bachelor’s Award 2017
Met het product Mr. Bean hebben Eline Bosch, Mira Theunissen en Sander Breevaart, studenten Levensmiddelentechnologie aan de Wageningen Universiteit, de Food Innovation Bachelor’s...
Home / Mijn boodschappen / Eten kopen / Etiketten lezen / Etiketten vergelijken
Etiket vergelijken om gezonder te eten
Of je nou minder calorieën, verzadigd vet en zout wil eten, of juist meer vezels: de informatie op het etiket geeft je een goede houvast. Vergelijk de etiketten en...
Home professionals / Services / Initiatieven van het Voedingscentrum / Staat van de Voeding / Sprekers en paneldiscussie
Sprekers en paneldiscussie
Tijdens het symposium Staat van de Voeding stond het thema 'voedselvaardigheid' centraal. We zijn trots op de sprekers die bereid waren ons te inspireren en de discussie...
Home / Pers / Persmappen / Koelkastthermometer
Persmap koelkastthermometer
Persbericht Koelkast op 4 °C met de nieuwe thermometer van het Voedingscentrum  Afbeeldingen koelkastthermometer Koelkastthermometer Koelkastthermometer...
Home / Gezond eten met de Schijf van Vijf / Wat staat er in de Schijf van Vijf? / Vis, peulvruchten, vlees, ei, noten en zuivel
Vis, peulvruchten, vlees, ei, noten en zuivel
Een snelle bonenschotel, pittige viscurry, rijst met tofu of aardappelen, groente en vlees. Wat kies jij vandaag? De trend is: meer plantaardig en minder vlees. Daarmee zorg...
Home / Mijn kind en ik / Borstvoeding en flesvoeding / Borstvoeding geven / Eten tijdens de borstvoeding
Eten tijdens de borstvoeding
Hoeveel moet je ongeveer eten? En hoe zit het met de terugkomst van je oude figuur en gewicht? Daarnaast zijn er een aantal aandachtspunten, bijvoorbeeld rondom koffie en...
Home / Thema's / Apps en tools / Apps
Voedingscentrum-apps
'Kies Ik Gezond?'-app Met de ‘Kies Ik Gezond?’-app scan, zoek en vergelijk je eenvoudig producten. In de supermarkt óf thuis op de bank. Download de app Download...
Encyclopedie / Intensieve zoetstoffen / Aspartaam
Aspartaam
Zoetstoffen zoals aspartaam (E 951) vervangen suiker, of een deel daarvan, in bijvoorbeeld dranken, sap of zuivel. Ze zorgen ervoor dat deze producten even zoet smaken als...
Encyclopedie / Bewegen
Bewegen
Bewegen verkleint het risico op chronische ziekten en houdt het lichaam fit. In 2017 heeft de Gezondheidsraad nieuwe beweegrichtlijnen geformuleerd. De beweegrichtlijn is...
Encyclopedie / Fruit
Fruit
Fruit is de verzamelnaam voor eetbare vruchten. Ze worden meestal rauw gegeten en smaken zoet of zuur. Plantkundig gezien is een vrucht het eetbare deel van de bloem of wat...
Home / Mijn kind en ik / Naar de basisschool / Trakteren
Trakteren
De beste traktaties zijn klein en hebben weinig calorieën. Laat je kind vlak voor of na de pauze trakteren, want dan eten of drinken de kinderen toch al iets. Voor het...
Home professionals / Zwangerschap en kindervoeding / Ondersteuning voor de kinderopvang
Ondersteuning voor de kinderopvang
In 3 stappen naar een goed voedingsbeleid  Om tot een compleet voedingsbeleid te komen, kun je eenvoudig deze stappen volgen: Stap 1: Maak je voedingsbeleid  Gebruik...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2011
Jaarverslag 2011
Onafhankelijk en betrouwbaar Inwoners van Nederland hebben recht op betrouwbare informatie over voeding en voedsel. Om een goede keuze te kunnen maken, hebben zij behoefte...
Encyclopedie / Voedselovergevoeligheid
Voedselovergevoeligheid
Voedselovergevoeligheid is de overkoepelende term voor overgevoeligheidsreacties op voedsel zoals voedselallergie en niet-allergische voedselovergevoeligheid oftewel intolerantie.
Home professionals / Productaanbod en Levensmiddelendatabank / Levensmiddelendatabank / Waarom data delen?
Waarom data delen?
Het aantal producten in de Levensmiddelendatabank groeit elke week. De Levensmiddelendatabank versterken door data aan te leveren, loont voor fabrikanten en supermarkten. Zichtbaarheid...
Encyclopedie / Dierenwelzijn
Dierenwelzijn
Dierenwelzijn gaat over het leven dat dieren hebben en hoe ze verzorgd worden. Bij dierenwelzijn gaat het om het lichamelijke én geestelijke welzijn van dieren. In Nederland...
Encyclopedie / Duurzaam eten
Duurzaam eten
Duurzaamheid is een breed begrip. De één denkt aan dierenwelzijn, de ander aan de natuur of eerlijke handel. De term duurzaamheid is gedefinieerd in het VN Brundtland-rapport...
Over ons / Hoe werken we? / Vertalen onderzoek naar advies
Vertalen onderzoek naar adviezen
Voedingswetenschap is een complexe wetenschap. De experts van het Voedingscentrum zijn op de hoogte van alle belangrijke onderzoeken. Wij geven alleen adviezen op basis van...
Encyclopedie / Houdbaarheidsdatum (THT/TGT)
Houdbaarheidsdatum (THT/TGT)
Op verpakkingen kunnen 2 soorten houdbaarheidsdatums staan: een THT-datum (ten minste houdbaar tot) of een TGT-datum (te gebruiken tot). Een THT-datum staat op producten die...
Recepten / Receptenapp Slim Koken
Receptenapp Slim Koken
Zo werkt de Receptenapp De nieuwe ‘Receptenapp Slim Koken’ biedt naast veel lekkere, gezonde en makkelijke recepten, ook hulp tijdens het koken, kopen en...
Home / Thema's / Apps en tools / Apps / Voedingscentrum-app ‘Kies Ik Gezond?’
Voedingscentrum-app ‘Kies Ik Gezond?’
Met de ‘Kies Ik Gezond?’-app scan, zoek en vergelijk je eenvoudig producten. In de supermarkt óf thuis op de bank. Download de app Download in Play Store Download...
Home / Pers / Persberichten / “Scholen in de rij voor Schoolkantine Schaal”
“Scholen in de rij voor Schoolkantine Schaal”
Steeds meer scholen in het voortgezet onderwijs en mbo hebben een gezondere schoolkantine. Daarom viert het Voedingscentrum op dinsdag 17 april de ‘Dag van de Gezonde...
Over ons / Privacy / Cookies
Cookies
Via onze website kunnen verschillende cookies worden geplaatst. Dit betreft de website: www.voedingscentrum.nl. Hieronder leggen we uit wat cookies zijn, wat ze doen, welke...
Home / Eten bij ziekte en allergie
Eten bij ziekte en allergie
Uitgelicht Extra aandacht voor eten Tools Vind hier meer folders over allergie en dieet.  Hoe eet je gezond met een hart- en vaatziekte? In de Schijf van Vijf staan...
Encyclopedie / Groente
Groente
Groenten zijn de eetbare delen van een plant. Groente staat in de Schijf van Vijf. Eetbare paddenstoelen en de vruchten komkommer, tomaat en paprika worden ook tot de groenten...
Encyclopedie / Kaas
Kaas
Kaas is een zuivelproduct gemaakt van melk. Kaas levert belangrijke voedingsstoffen, maar het bevat ook veel verzadigd vet en zout. Dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten.
Encyclopedie / Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)
Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ziet erop toe dat het eten veilig is.  Zij doen dit aan de hand van regels voor voedselveiligheid die zijn vastgelegd in...
Encyclopedie / Trefwoorden overzicht / Warenwet
Warenwet
Voor de voedselveiligheid zijn de Nederlandse regels vastgelegd in de Warenwet. In de Warenwet staat dat een product de gezondheid en veiligheid van consumenten niet in gevaar...
Home professionals / Gezond op school / Mbo / Lesmaterialen / Scholing Een gezonde start
Scholing Een gezonde start
De scholing Een Gezonde Start is voor pedagogisch medewerkers en gastouders. Hierin leren zij hoe je samen met ouders en kinderen, een gezonde, actieve en veilige omgeving...
Home professionals
Home Professionals
Heb je vragen? Bel onze servicedesk professionals op telefoonnummer:  070 306 88 10.    Maandag van 13.00 tot 17.00 uur Donderdag van 10.00 tot 13.00 uur. ...
Recepten / Kookhulp
Kookhulp
Welkom bij de kookhulp. Hier vind je dé basisinformatie voor iedere thuiskok, waarmee je aan de slag kunt om iets heerlijks te maken. Koken is als autorijden:...
Encyclopedie / Etiket
Etiket
                          Ga met de muis over onderstaand etiket voor een uitleg van de verschillende...
Home / Pers / Achtergronden / 'Gezonde keuze moet veel makkelijker worden'
Gedragswetenschappers: 'Gezonde keuze moet veel makkelijker worden'
Meer informatie: Persmap 'Invloed van omgeving op eetgedrag' Nieuwsbericht 'Ben jij de ongezonde omgeving beu?' Uit onderzoek blijkt dat 6 op de 10 mensen...
Vraag en antwoord / Afvallen en gewicht / Hoe zorg ik ervoor dat ik niet aankom als ik stop met roken?
Hoe zorg ik ervoor dat ik niet aankom als ik stop met roken?
Gemiddeld worden mensen die stoppen met roken zo’n 4 kilo zwaarder. Misschien niet zo’n fijn vooruitzicht, maar de gezondheidsvoordelen van het stoppen met roken...
Encyclopedie / Overgewicht
Overgewicht
Bij overgewicht en obesitas (ernstig overgewicht) is er te veel overtollig vet in het lichaam opgeslagen. Mensen met overgewicht lopen meer gezondheidsrisico’s dan mensen...
Home / Veiligheidswaarschuwingen / Veiligheidswaarschuwing: Jumbo Roomijs Choco Banaan
Veiligheidswaarschuwing: Jumbo Roomijs Choco Banaan
Jumbo haalt per direct Jumbo Roomijs Choco Banaan 750 ml uit de schappen. De doos van Jumbo Roomijs Choco Banaan bevat door een productiefout Jumbo Roomijs Pecan Karamel.
Home / Al ons nieuws / Voedingscentrum duidt: langer leven dankzij koffie
Voedingscentrum duidt: langer leven dankzij koffie
“Koffie drinken vergroot de kans op een lang leven”, zo kopte de Volkskrant deze week. 1 kop koffie levert al gezondheidswinst op. En bij 3 koppen is de winst...
Home / Pers / Persmappen / Food Innovation Bachelor’s Award
Food Innovation Bachelor’s Award
Meer informatie voor de pers over Food Innovation Bachelor’s Award 2018: Hartstikke Gruun Groenteplakken wint Food Innovation Bachelor’s Award 2018 ...
Vraag en antwoord / Eten kopen en keurmerken / Zijn appels en peren een duurzame keuze?
Zijn appels en peren een duurzame keuze?
Voor de teelt van appels en peren weinig grond en weinig water gebruikt, en er komen relatief weinig broeikasgassen bij vrij. Het is het hele jaar door een duurzame keuze,...
Home / Deurmatpagina's / Mijn gewicht
Mijn gewicht
Home / Mijn gewicht
Mijn gewicht
Sport en voeding: zo word je fit Afvallen, aankomen of een gezond gewicht behouden? Bekijk onze tips en adviezen
Home / Thema's / De waarheid op tafel / Minder verspillen / "Als je eten dat op de grond valt, binnen 5 seconden opraapt, dan kun je het nog opeten denk ik"
"Als je eten dat op de grond valt, binnen 5 seconden opraapt, dan kun je het nog opeten denk ik"
Of dit ook gebeurt hangt van veel zaken af: Hoe vies is de vloer. Heeft net iemand met vieze schoenen van buiten over de vloer gelopen, of heeft het huisdier net op...
Home / Al ons nieuws / Bedrijven, organisaties en overheid slaan handen ineen om voedselverspilling te halveren
Bedrijven, organisaties en overheid slaan handen ineen om voedselverspilling te halveren
Bedrijven, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en de overheid slaan de handen ineen om voedselverspilling terug te dringen. De ambitie is de voedselverspilling...
Home professionals / Productaanbod en Levensmiddelendatabank / Horeca, catering en kantines / De Gezonde Kantine
De Gezonde Kantine
Een gezonde kantine heeft een aanbod en een uitstraling die voldoen aan de Richtlijnen Gezondere Kantines van het Voedingscentrum. De kantine maakt gezonde keuzes aantrekkelijk...
Home / Pers / Standpunten / Fastfood in de publieke ruimte
Fastfood in de publieke ruimte
Het Voedingscentrum vindt dat de opmars van fastfood in de publieke ruimte moet stoppen. Met name in de grote steden is het aanbod aan fastfood zoals friet, hamburgers, kebab...
Encyclopedie / Koffie
Koffie
Koffie zonder suiker past in een gezond eetpatroon met de Schijf van Vijf. Alleen kookkoffie en koffie gezet met een cafetière staan niet in de Schijf van Vijf omdat er veel...
Home / Pers / Persberichten / Lekker voor weinig: budgetkookboek vol bespaartips
Lekker voor weinig: budgetkookboek vol bespaartips
Gezond eten hoeft niet duur te zijn. Dat bewijst het nieuwste kookboek ‘Lekker voor weinig’ van het Voedingscentrum. In het budgetboek staan 56 smakelijke recepten...
Home / Thema's / Vitamine D / Regels etiket vitamine D
Regels etiket vitamine D
Het is belangrijk dat de informatie op het etiket van vitamine D-supplementen in lijn is met de adviezen van de Gezondheidsraad. Hoe kun je als fabrikant of leverancier hier...
Home / Veiligheidswaarschuwingen / Veiligheidswaarschuwing: Aanhouding verricht gestolen potten chocopasta en Lotus Speculoos
Veiligheidswaarschuwing: Aanhouding verricht gestolen potten chocopasta en Lotus Speculoos
De Inlichtingen- en Opsporingsdienst (IOD) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft zondag 15 april samen met de politie een aanhouding verricht in verband...
Home / Veiligheidswaarschuwingen / Veiligheidswaarschuwing: Abel's Deli Groente Medly
Veiligheidswaarschuwing: Abel's Deli Groente Medley
Abel’s Deli heeft besloten de Abel’s Deli Groente Medley van 460 gram met een ten minste houdbaarheidsdatum van 05-05-2018 en 07-05-2018 uit de Albert Heijn-winkels...
Home / Veiligheidswaarschuwingen / Veiligheidswaarschuwing: Jumbo gebraden gehakt
Veiligheidswaarschuwing: Jumbo gebraden gehakt
Jumbo haalt per direct gebraden gehakt (vleeswaren) uit de schappen. Op de achterkant van de verpakking is een verkeerd etiket geplakt, namelijk van leverkaas. Hierdoor is...
Encyclopedie / Your 50 Days of Green Happiness
Your 50 Days of Green Happiness
Onderbouwing Veel van de beweringen in het boek missen een onderbouwing. Zo worden er adviezen gegeven over de verteringstijd van bepaalde producten en over het specifieke...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Zijn 'natuurlijke' producten vrij van e-nummers?
Zijn 'natuurlijke' producten vrij van E-nummers?
Omdat in de wet niets staat over de term 'natuurlijk', mogen fabrikanten er naar eigen inzicht gebruik van maken. De term 'natuurlijk' zegt dan ook niets over of er wel...
Over ons / Contact
Contact
Zakelijke contacten Contact consumenten Adres en bereikbaarheid Bezuidenhoutseweg 105 2594 AC Den Haag Postadres Postbus 85700 2508 CK, Den Haag
Recepten / Kookhulp / Hoe bak ik? (oven)
Hoe bak ik? (oven)
Met bakken in de oven maak je gerechten bruin en gaar. Hier hebben we het over het bakken van deeggerechten. Ovenheerlijk!  Geschikt voor... ...
Encyclopedie / Jicht
Jicht
Jicht is een reumatische aandoening die ontstaat door een te hoog gehalte urinezuur in het lichaam.  Urinezuur en purines Urinezuur ontstaat bij de afbraak van purines. Purines...
Vraag en antwoord / Koken en bewaren / Kan ik kiemgroenten rauw eten, zoals taugé of alfalfa?
Kan ik kiemgroenten rauw eten, zoals taugé of alfalfa?
Op kiemgroenten als taugé of alfalfa, kunnen schadelijke bacteriën voorkomen, zoals Salmonella en E.coli. Deze bacteriën worden gedood door hitte. Door taugé...
Home / Pers / Persberichten / Voedingscentrum lanceert nieuw kookboek: ’Vandaag vegetarisch’
Voedingscentrum lanceert nieuw kookboek: ’Vandaag vegetarisch’
Steeds meer Nederlanders eten vegetarisch of ‘flexitarisch’, (een paar dagen per week geen vlees). Met het nieuwe kookboek 'Vandaag vegetarisch' speelt het Voedingscentrum...
Vraag en antwoord / Aandoeningen / Helpt het FODMAP-beperkte dieet tegen maag-darmklachten?
Helpt het FODMAP-beperkte dieet tegen maag-darmklachten?
Wat zijn FODMAP's? FODMAP’s zijn koolhydraten die slecht of niet opgenomen worden in de dunne darm. Daardoor komen ze in de dikke darm terecht. Bacteriën in de...
Home / Al ons nieuws / Hoe zit het met eieren en fipronil?
Hoe zit het met eieren en fipronil?
Update 9-8-2017: Bekijk  Fipronil: de laatste updates Fipronil is een middel tegen bloedluis. Dit middel mag niet worden gebruikt bij kippen. Toch is fipronil aangetroffen...
Encyclopedie / Jodium
Jodium
Jodium is een spoorelement. Een spoorelement is een mineraal waarvan het lichaam maar erg weinig nodig heeft.  Waar zit jodium in? Jodium komt voor in brood dat gebakken is...
Home / Al ons nieuws / Meer kraanwater op school
Meer kraanwater op school
Om kinderen op school meer kraanwater te laten drinken, is Kraanwaterdag in het leven geroepen. Dit jaar vindt die plaats op 23 november. Het doel is dat scholen een dag in...
Home / Pers / Persberichten / Verheldering Hygiënecode woonvormen maakt werken makkelijker
Verheldering Hygiënecode woonvormen maakt werken makkelijker
Mag een familielid zelfgemaakte appeltaart meenemen? Moet je de temperatuur van de koelkast registreren? Dit zijn voorbeelden van concrete situaties die besproken zijn met...
Home / Pers / Persmappen / Ziekmakers zie je niet / Voedingscentrum brengt keukenblunders aan het licht
Voedingscentrum brengt keukenblunders aan het licht
1 op de 5 Nederlanders realiseert zich niet dat een goed ogende pastasalade niet meer te vertrouwen is als die langer dan 2 uur buiten de koeling staat. Dat blijkt uit een...
Home / Pers / Persberichten / ‘Kies Ik Gezond?’-app: revolutie in de supermarkt
‘Kies Ik Gezond?’-app: revolutie in de supermarkt
Gezonder kiezen op basis van wat jíj belangrijk vindt? Het Voedingscentrum lanceert de gratis ‘Kies Ik Gezond?’-app. Daarmee scan, zoek en vergelijk je...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Is onbewerkt eten zonder pakjes en zakjes gezonder?
Is onbewerkt eten zonder pakjes en zakjes gezonder?
Over het algemeen is kiezen voor minder bewerkt eten en zelf koken met verse producten een goede vuistregel voor een gezonder en duurzamer eetpatroon. Hierdoor ga je waarschijnlijk...
Encyclopedie / Kruidenpreparaten
Kruidenpreparaten
Kruidenpreparaten moeten aan dezelfde etiketeisen voldoen als voedingsmiddelen. Er moet dus een lijst van ingrediënten op staan. Ook moet er een advies over het gebruik en...
Services / Initiatieven van het Voedingscentrum / Buurtsportcoaches / Draagvlak creëren / Samenwerken sportverenigingen
Samenwerken sportverenigingen
Kinderen die sporten bij een sportvereniging, zo zien we het graag. Maar de kantine sluit niet altijd aan een gezonde leefstijl. Hoe help je sportverenigingen hun kantine...
Home / Pers / Persberichten / Voedingscentrum viert 75 jaar voedingsvoorlichting in Nederland
Voedingscentrum viert 75 jaar voedingsvoorlichting in Nederland
In januari 2016 bestaat voedingsvoorlichting in Nederland 75 jaar. Om dit te vieren organiseerde het Voedingscentrum een symposium de eetcultuur. Bovendien is er een fototentoonstelling...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Is gember gezond?
Is gember gezond?
Het gebruik van gember als smaakmaker past in een gezonde voeding. Verse gember (gemberwortel), gemberthee, gemberpoeder en gember ingelegd in azijn staan in de Schijf van...
Encyclopedie / Moedermelk
Moedermelk
Borstvoeding is de beste voeding voor baby’s. Moedermelk voorziet baby’s van voldoende energie en voedingsstoffen in de eerste 6 maanden. De enige uitzonderingen hierop zijn...
Services / Initiatieven van het Voedingscentrum / Buurtsportcoaches / Draagvlak creëren / Ouders betrekken
Ouders betrekken
Ouders hebben veel invloed op het eetgedrag van kinderen. Het is dus handig als alle neuzen één kant op staan. Zo krijg je iedereen mee. Op de site van Gezonde School vind...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2015 / Programma Gezond door het leven 2015
Programma Gezond door het leven 2015
Het doel van dit programma is een bijdrage leveren aan generaties die gezond opgroeien in een gezonde omgeving en die kunnen omgaan met verleidingen in hun eigen sociale en...
Home professionals / Zwangerschap en kindervoeding / Ouderworkshop 'Smakelijke eters'
Ouderworkshop 'Smakelijke eters'
Voor wie is de workshop? Smakelijke eters is bedoeld voor ouders van kinderen in de leeftijd van 4 maanden tot 4 jaar, die hun kind graag gezond eetgedrag aan willen leren.
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2012 / Programma Gezond door het Leven 2012
Programma Gezond door het Leven 2012
Het doel van dit programma is een bijdrage leveren aan generaties die gezond opgroeien in een gezonde omgeving en die kunnen omgaan met hun eigen sociale en fysieke omgeving.
Home professionals / Services / Financiering voedingsprogramma's
Financiering voedingsprogramma's
Overzicht van mogelijkheden Zoek je als organisatie of lokale professional financiële ondersteuning bij programma's op het gebied van voeding en een gezond gewicht?...
Home professionals / Zwangerschap en kindervoeding / Ouderworkshop 'Eetplezier en beweegkriebels'
Ouderworkshop 'Eetplezier en beweegkriebels'
Gezond eten en bewegen: dat is belangrijk voor een kind. De meeste ouders weten dit wel. Maar een kind een gezonde en actieve leefstijl aanleren is best een uitdaging. Soms...
Home professionals / Schijf van Vijf / Materialen en tools / Overzicht vakken
Overzicht: wat staat wel en niet in de Schijf van Vijf
Hieronder vind je een overzicht van wat wel en wat niet in de Schijf van Vijf staat. Groente in de Schijf van Vijf   Niet...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2012
Jaarverslag 2012
Voorwoord directie Net als vele instellingen moesten ook wij dit jaar opnieuw bezuinigen, we kregen in 2012 zo'n 20% minder subsidie. Tegelijkertijd blijven we trouw aan onze...
Over ons
Over het Voedingscentrum
In Nederland wordt al sinds 1941 voorlichting gegeven over goed eten door het Voedingscentrum (dat toen nog Voorlichtingsbureau van den Voedingsraad heette). Sindsdien is...
Over ons / Hoe werken we? / Samenwerken
Samenwerken met het Voedingscentrum
Onder een PPS verstaan wij: (Een PPS is een) tijdelijk samenwerkingsverband tussen twee of meer organisaties uit publieke én private sectoren die middelen, risico’s...
Encyclopedie / Invloed sociale omgeving op eetgedrag
Invloed sociale omgeving op eetgedrag
Van doordeweekse maaltijden met het gezin tot een etentje met vrienden: we delen onze eetmomenten vaak met anderen. Wat of hoeveel er in onze directe sociale omgeving gegeten...
Home professionals / Gezond op school / Mbo / Lesmaterialen / Lespakket voor (toekomstige) supermarktmedewerkers
Lespakket voor (toekomstige) supermarktmedewerkers
Door het volgen van de verschillende deelthema’s in de module, kun jij klanten van informatie voorzien en adviseren over gezonde en duurzame keuzes in de supermarkt. Onderwerpen...
Home / Pers / Achtergronden / Maak de jonge consument weer voedselvaardig
Maak de jonge consument weer voedselvaardig
Maak de jonge consument weer voedselvaardig (Nederlands Dagblad 22-04-2014) Onlangs heeft het Europees Parlement een resolutie aangenomen waarin ze de lidstaten vraagt om...
Home / Pers / Persmappen / Eetpatronen van verschillende sociale milieus / Meer dan de helft van de Nederlanders is 'flexitariër'
Meer dan de helft van de Nederlanders is 'flexitariër'
Steeds meer* mensen geven aan flexitarisch te eten: 55% van de Nederlanders eet 3 dagen per week of vaker geen vlees bij de warme maaltijd of tussendoor. Ze kiezen voor alternatieven...
Over ons / Hoe werken we? / Missie en visie
Missie en visie
Onze missie: het Voedingscentrum informeert consumenten over – en stimuleert hen tot een gezonde en meer duurzame voedselkeuze. De gezonde keuze de makkelijke keuze Directeur...
Home / Thema's / Veilig eten / Veilig in 5 stappen
5x veilig: 5 stappen om voedselinfecties te voorkomen
Voedselinfecties komen meer voor dan je denkt, zo'n 700.000 mensen per jaar lopen er een op. Misschien verwacht je het niet, maar ze ontstaan vaak in de eigen keuken, omdat...
Encyclopedie / Genetische modificatie
Genetische modificatie
Genetische modificatie (GM) is een techniek die de eigenschappen van planten, bacteriën of gisten verandert. Met GM worden genen met positieve eigenschappen van bijvoorbeeld...
Home professionals / Professionals in opleiding
Professionals in opleiding
Wetenschappelijk onderbouwd Welkom professional in opleiding! Laatste nieuws Meer over het Voedingscentrum Werkwijze en financiering   Op deze site hebben we de belangrijkste...
Encyclopedie / Vlees
Vlees
Onbewerkt mager vlees past in een gezond eetpatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door andere...
Encyclopedie / Cafeïne
Cafeïne
Cafeïne is een stof die van nature voorkomt in koffie, en in kleinere hoeveelheden in thee. Ook energiedrankjes, cola, ijsthee, chocolade en chocolademelk bevatten cafeïne.  Bij...
Encyclopedie / Energiedrankjes
Energiedrankjes
Energiedranken zijn frisdranken met veel calorieën door de aanwezige suikers. Je krijgt er niet meer energie door, maar ze hebben wel een oppeppend effect, door onder andere...
Encyclopedie / FoodFirst
FoodFirst
FoodFirst Network is een website voor gezonde leefstijl. FoodFirst raadt bij voeding aan om minimaal 400 gram groente te eten en 2 stuks fruit, te kiezen voor volle zuivel...
Vraag en antwoord / Aandoeningen / Hoe eet ik gezond met een hart- en vaatziekte?
Hoe eet ik gezond met een hart- en vaatziekte?
Heb je hartfalen, etalagebenen of angina pectoris? Zijn er aanwijzingen dat je bloedvaten aan het dichtslibben zijn? Heb je een hoge bloeddruk? Of heb je bijvoorbeeld een...
Home professionals / Productaanbod en Levensmiddelendatabank / Horeca, catering en kantines
Horeca, catering en kantines
Als inkoper en kok heb je grote invloed op hoe mensen eten. De grootte van de porties, de keuzes in fruit en groente, maar ook hoe het eten is klaargemaakt kan van grote invloed...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Is te veel vitamines slikken schadelijk?
Is te veel vitamines of mineralen slikken schadelijk?
Op de lange termijn kan een hoge dosering van sommige vitamines en mineralen schadelijk zijn voor de gezondheid. Daarom zijn voor de volgende vitamines en mineralen maximale...
Encyclopedie / Vitamine B12 (cobalamine)
Vitamine B12 (cobalamine)
Vitamine B12 is ook bekend als cobalamine. Het is een wateroplosbaar vitamine. Verschillende vormen van vitamine B12 De natuurlijke vormen van vitamine B12 die voorkomen in...
Encyclopedie / Vitamine B6
Vitamine B6
Vitamine B6 is belangrijk voor de stofwisseling, vooral voor de afbraak en opbouw van aminozuren. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Vitamine B6 reguleert de werking...
Home professionals / Ziekten en allergieën
Ziekten en allergieën
Brochures over ziekten in de webshop In de webshop zijn brochures verkrijgbaar met voedingsadviezen bij: Darmproblemen  Diabetes type 2 Glutenintolerantie...
Home professionals / Schijf van Vijf / Beeldmerk
Beeldmerk Schijf van Vijf
Voor en tijdens het ontwerpen van de Schijf van Vijf hebben we regelmatig de tussenontwerpen getoetst onder wetenschappelijke experts, gedrags- en communicatiewetenschappers,...
Home / Gezond eten met de Schijf van Vijf / Wat staat er in de Schijf van Vijf? / Brood, graanproducten en aardappelen
Brood, graanproducten en aardappelen
De helden uit dit vak zijn de volkoren graanproducten, zoals volkorenbrood, volkoren pasta, volkoren bulgur en zilvervliesrijst. Je risico op hart- en vaatzieken, diabetes...
Over ons / Hoe werken we?
Hoe werken we?
Het Voedingscentrum vertaalt wetenschappelijk onderzoek naar praktische adviezen en handige hulpmiddelen. Op die manier informeren we consumenten om gezond, veilig en meer...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Kan ik overgevoelig zijn voor E-nummers?
Kan ik overgevoelig zijn voor E-nummers?
Een algemene overgevoeligheid of allergie voor alle E-nummers bestaat niet. Stoffen die een E-nummer krijgen van de Europese Unie (EU) zijn altijd uitvoerig getest op gezondheidseffecten,...
Encyclopedie / Mineralen
Mineralen
Mineralen zijn net als vitamines stoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in eten en drinken. Ze zijn onmisbaar voor een goede gezondheid en normale groei en ontwikkeling.
Encyclopedie / Allergenen
Allergenen
Allergenen zijn eiwitten die allergische reacties kunnen opwekken. Allergenen zijn in te delen in: Voedselallergenen: zij komen het lichaam binnen via eten. Voorbeelden...
Services / Initiatieven van het Voedingscentrum / Verkiezingen 2012 / Verkiezingen 2012 / Een interview met Hanke Bruins Slot, CDA
Een interview met Hanke Bruins Slot, CDA
1. Mevrouw Schippers heeft de 26 miljoen die voor kinderobesitas in het Lente-akkoord is afgesproken structureel ingezet. Wilt u dat zo houden?    Ja, dit moet worden behouden.
Services / Initiatieven van het Voedingscentrum / Verkiezingen 2012 / Verkiezingen 2012 / Een interview met Lea Bouwmeester, PvdA
Een interview met Lea Bouwmeester, PvdA
1. Mevrouw Schippers heeft de 26 miljoen die voor kinderobesitas in het Lente-akkoord is afgesproken structureel ingezet. Wilt u dat zo houden?    Wij vinden preventie zo...
Home / Al ons nieuws / Gebruik sportsupplementen laag, maar niet zonder risico’s
Gebruik sportsupplementen laag, maar niet zonder risico’s
Het gebruik van sportvoedingssupplementen is in Nederland laag, laat onderzoek van het RIVM zien. Wel lijkt gebruik niet zonder risico te zijn. Er worden gezondheidsklachten...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Is te veel vitamine B6 schadelijk?
Is te veel vitamine B6 schadelijk?
Als je lange tijd te veel vitamine B6 per dag binnenkrijgt, dan kan dat schadelijk zijn. Het kan leiden tot aantasting van het zenuwstelsel, waardoor gevoelloosheid,...
Encyclopedie / Kanker
Kanker
Bij kanker beschadigt het DNA van een lichaamscel. Normaal gesproken wordt de beschadiging hersteld. Maar bij onherstelbare schade in het DNA, raakt de celdeling ontregeld.
Home / Al ons nieuws / Onderzoek naar risico's voedingssupplement Rode Gist Rijst
Onderzoek naar risico's voedingssupplement Rode Gist Rijst
Gisteren heeft het televisieprogramma Radar aandacht besteed aan de mogelijke risico’s bij het innemen van het voedingssupplement Rode Gist Rijst. Het is mogelijk niet...
Home / Al ons nieuws / Onderzoek: type maaltijd bepaalt hoe snel je maag leeg is
Onderzoek: type maaltijd bepaalt hoe snel je maag leeg is
Als je eet komt het voedsel via de slokdarm in de maag. Daar vindt een deel van de vertering plaats. Grootschalig onderzoek bevestigt dat de snelheid waarmee je maag zich...
Over ons / Privacy
Privacy
Het Voedingscentrum hecht veel waarde aan de bescherming van je persoonsgegevens. In deze Privacy policy geven wij informatie over de manier waarop wij omgaan met persoonsgegevens.
Home / Pers / Persberichten / Scholen: In een kantine hoort gezond aanbod
Scholen: In een kantine hoort gezond aanbod
Scholen vinden het belangrijk dat in de schoolkantine gezond aanbod aanwezig is. Dit blijkt uit een kwalitatieve peiling bij 38 scholen. Het Voedingscentrum helpt scholen...
Home / Pers / Standpunten / Effectiviteit gezondheidsbevorderende logo’s
Standpunt effectiviteit gezondheidsbevorderende logo’s
Een logo op de voorkant van de verpakking kan mensen informeren en in theorie helpen om gezondere keuzes te maken. We noemen dat een gezondheidsbevorderend logo of een voedselkeuzelogo.
Home / Al ons nieuws / Te veel vitamines binnenkrijgen, kan dat?
Te veel vitamines binnenkrijgen, kan dat?
Het tv-programma Radar besteedde in de uitzending van 5 september aandacht aan de gevaren van hoge gehaltes vitamine B6 in supplementen. Na de uitzending kwamen er veel...
Home / Pers / Persmappen / Borstvoeding / Verdubbeling van moeders die 6 maanden of langer borstvoeding geven
Verdubbeling van moeders die 6 maanden of langer borstvoeding geven
Uit de Peiling Melkvoeding 2015 van TNO onder ruim 1.700 vrouwen blijkt dat steeds meer vrouwen langer borstvoeding geven. Het percentage moeders dat na 6 maanden borstvoeding...
Home / Al ons nieuws / Voedingscentrum ontwikkelt app die je helpt gezonder te kiezen
Voedingscentrum ontwikkelt app die je helpt gezonder te kiezen
Het Voedingscentrum heeft van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de opdracht gekregen een app te ontwikkelen. De app kan je helpen om gezondere keuzes...
Encyclopedie / Voedingssupplementen
Voedingssupplementen
Factsheet Over suppletieadviezen voor vitamines, mineralen en spoorelementen Voedingssupplementen zijn producten in de vorm van pillen, poeders, druppels, capsules of drankjes...
Encyclopedie / Soorten onderzoek uitgelegd
Voedingswetenschap: soorten onderzoek uitgelegd
De voedingswetenschap legt verbanden tussen voeding en gezondheid en probeert zo tot onderbouwde voedingsadviezen te komen. Er zijn vele typen voedingsonderzoek, zoals meta-analyses,...
Home / Gezond eten met de Schijf van Vijf / Wat staat er in de Schijf van Vijf? / Dranken
Dranken
Voor ongeveer 60% bestaat een mens uit water. Je verliest water onder andere door te plassen en te zweten. Door te plassen voer je afvalstoffen af en met zweten blijft je...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2011 / Gezond door het Leven 2011
Gezond door het Leven 2011
Dit programma richt zich op specifieke doelgroepen zoals ouders met jonge kinderen en/of specifieke onderwerpen zoals preventie van overgewicht, het stimuleren van gezonde...
Home / Thema's / 50+: fit en vitaal / Gezond gewicht voor 50-plussers
Gezond gewicht voor 50-plussers
Ongeveer vanaf je 50ste heb je nét wat minder energie nodig. Dus blijf je hetzelfde eten als altijd? Dan merk je waarschijnlijk dat je langzaam aankomt. De oplossing...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2011 / Goed geïnformeerd kiezen 2011
Goed geïnformeerd kiezen 2011
Dit programma heeft als doel om alle consumenten onderbouwd en betrouwbaar te informeren over gezond, veilig en duurzaam eten. De integrale aanpak staat hierbij centraal.
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2015
Jaarverslag 2015
Voor het Voedingscentrum was 2015 in meerdere opzichten een bijzonder jaar. In 2015 hebben we ‘dromen voor 2025’ geformuleerd (zie video onderaan de pagina). Het...
Encyclopedie / Keurmerken
Keurmerken
Een keurmerk is een hulpmiddel op de verpakking van voedingsmiddelen voor het maken van een duurzame of gezonde keuze. Een keurmerk geeft bijvoorbeeld aan dat het product...
Encyclopedie / Trefwoorden overzicht / Kwetsbare groepen
Kwetsbare groepen
Kwetsbare groepen zijn zwangere vrouwen, baby’s en jonge kinderen, ouderen en zieken. Zij hebben vaak een verminderde weerstand en zijn gevoeliger voor voedselinfecties. Ze...
Encyclopedie / Peulvruchten
Peulvruchten
Peulvruchten zijn bijvoorbeeld bruine bonen, kikkererwten en linzen. Pinda’s en ‘groene’ peulvruchten zoals doperwten en sperziebonen zijn officieel peulvruchten, maar rekenen...
Home professionals / Productaanbod en Levensmiddelendatabank / Richtlijnen en rapporten
Richtlijnen en rapporten
Richtlijnen Richtlijnen Schijf van Vijf (2016) Richtlijnen Goede Voeding (2015) Factsheet Schijf van Vijf (2016) Rapporten Rapport van het RIVM over...
Encyclopedie / Varkensvlees
Varkensvlees
Onbewerkt mager varkensvlees past in een gezond eetpatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door...
Home / Pers / Persberichten / Voedingscentrum zet WhatsApp in tegen voedselverspilling
Voedingscentrum zet WhatsApp in tegen voedselverspilling
Het Voedingscentrum wil mensen helpen minder voedsel te verspillen. Nieuwe abri-posters, die vanaf dinsdag door heel Nederland hangen, laten mensen even stilstaan bij hun...
Home / Thema's / Gezond feest vieren / Gezond(er) Sinterklaas
Gezond(er) Sinterklaas
Sinterklaas betekent voor veel Nederlanders smullen van pepernoten, taaitaai, chocolade en stukjes banketletter. Pakjesavond heet niet voor niets ‘het heerlijk avondje’.
Home / Mijn gewicht / Heb ik een gezond gewicht?
Heb ik een gezond gewicht?
Een gezond gewicht is belangrijk, omdat mensen met overgewicht en obesitas meer kans hebben op ernstige ziekten. Dit zijn bijvoorbeeld diabetes type 2, hoge bloeddruk, galstenen,...
Vraag en antwoord / Afvallen en gewicht / Presteer je beter extra vitamines of sportsupplementen?
Helpen extra vitamines of sportsupplementen zoals creatine je beter te presteren tijdens het sporten?
De meeste sporters zijn niet gebaat bij voedingssupplementen zoals pillen of speciale sportvoedingsproducten zoals eiwit-shakes. Vaak zijn ze onnodig omdat de meeste sporters...
Home professionals / Productaanbod en Levensmiddelendatabank / Levensmiddelendatabank / Het ontstaan van de Levensmiddelendatabank
Het ontstaan van de Levensmiddelendatabank
De Levensmiddelendatabank is nu een uitgebreide databank waar fabrikanten, supermarkten en overheidsorganisaties samen aan bouwen. Hoe is die uitgebreide databank ontstaan? Stichting...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Hoe eet ik minder vlees of vegetarisch?
Hoe eet ik minder vlees of vegetarisch?
Gezond eten zonder vlees of met minder vlees is niet moeilijk. Ook zonder vlees eet je volgens de Schijf van Vijf. Daarbij let je erop dat je genoeg eiwit, ijzer, vitamine...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Betrouwbare informatie herkennen
Hoe herken je betrouwbare informatie over voeding op internet?
Op internet vind je vaak tegenstrijdige voedingsadviezen. Ook verschijnen er op blogs en nieuwssites regelmatig nieuwe onderzoeken naar voeding en gezondheid. Hoe herken...
Home / Mijn kind en ik / Borstvoeding en flesvoeding / Flesvoeding geven / Hoe maak ik de fles klaar?
Hoe maak ik de fles klaar?
Baby’s hebben een minder goede weerstand. Maak het flesje daarom op een hygiënische manier klaar en maak hem goed schoon. En als je van te voren een fles klaarmaakt:...
Vraag en antwoord / Afvallen en gewicht / Hoe maak ik een goed voornemen?
Hoe maak ik een goed voornemen?
Misschien wil je minder, gezonder of duurzamer gaan eten. Met kleine stappen en concrete plannen kom je elke dag dichter bij je doel. Een voornemen volhouden is niet alleen...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Ik wil of kan geen noten eten, kan ik noten vervangen?
Ik wil of kan geen noten eten, kan ik noten vervangen?
Noten verlagen je LDL-cholesterol wat helpt om je bloedvaten gezond te houden. Noten verlagen ook het risico op hartziekten. Verder leveren noten veel gunstige voedingsstoffen...
Encyclopedie / Kindermarketing
Kindermarketing
Met kindermarketing bedoelen wij reclame en promotie specifiek voor voedingsmiddelen gericht op kinderen. Kindermarketing heeft een direct effect op de kennis, voorkeuren...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2013 / Programma Gezond door het Leven 2013
Programma Gezond door het Leven 2013
Het doel van dit programma is een bijdrage leveren aan generaties die gezond opgroeien in een gezonde omgeving en die kunnen omgaan met hun eigen sociale en fysieke omgeving. Hieronder...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2015 / Programma Goed geïnformeerd kiezen 2015
Programma Goed geïnformeerd kiezen 2015
Het doel van het programma Goed geïnformeerd kiezen is om alle inwoners van Nederland op een onderbouwde en betrouwbare manier te informeren over gezond, veilig en duurzam...
Home professionals / Productaanbod en Levensmiddelendatabank / Horeca, catering en kantines / Richtlijnen Gezondere Kantines
Richtlijnen Gezondere Kantines
Onze jarenlange ervaring met schoolkantines leert dat er naast een puur getalsmatige aanpak voor het assortiment meer nodig is voor het maken van gezondere keuzes door de...
Encyclopedie / Sonja Bakker
Sonja Bakker
De Sonja Bakker-methode is een bekende dieetvorm. Het dieet gaat uit van 3 hoofdmaaltijden met strikte menuvoorschriften en een beperkt aantal caloriearme tussendoortjes.  De...
Home / Al ons nieuws / Stuurgroep Ondervoeding lanceert nieuwe website over ondervoeding bij ouderen
Stuurgroep Ondervoeding lanceert nieuwe website over ondervoeding bij ouderen
Ondervoeding is dichterbij dan je denkt: 15 tot 30% van de thuiswonende ouderen is ondervoed. Een nieuwe website van Stuurgroep Ondervoeding biedt deze ouderen en hun verzorgers...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Wat is gezond en lekker broodbeleg?
Wat is gezond en lekker broodbeleg?
Beleg voor op brood bestaat in honderden soorten en maten. Hieronder geven we tips om gezonder te kiezen voor op je boterham, cracker of broodje. En welk beleg staat in de...
Home / Al ons nieuws / Afbeelding van portie op verpakking helpt bij inschatten van de portie
Afbeelding van portie op verpakking helpt bij inschatten van de portie
Mensen eten minder uit een verpakking snacks wanneer ze een afbeelding van een aanbevolen portie zien. Slechts het aantal grammen van een portie vermelden werkt niet. Dit...
Over ons / Hoe werken we? / ANBI-gegevens
Algemeen nut beogende instelling
Het Voedingscentrum is een organisatie met een maatschappelijk doel. Met informatie en tools helpen we consumenten een gezonde, veilige en meer duurzame voedselkeuze te maken.
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / Allergisch voor kleine lettertjes
Allergisch voor kleine lettertjes
Zit jij ook wel eens te turen naar het etiket en beginnen de kleine letters dan voor je ogen te duizelen? Natuurlijk wil ik niet aan een leesbril, maar ik moet bekennen dat...
Home / Mijn kind en ik / Zwanger / Gezond zwanger worden
Gezond zwanger worden
Je probeert zwanger te worden, spannend! Zijn er producten die helpen om sneller zwanger te worden? Kun je sommige voedingsmiddelen beter vermijden als je een zwangerschapswens...
Home / Thema's / De waarheid op tafel / Over 'De waarheid op tafel'
Over 'De waarheid op tafel'
Het doel Het Voedingscentrum wil je met de campagne ‘De waarheid op tafel’ aan het denken zetten met prikkelende stellingen over eten. Deze stellingen komen voort uit signalen...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2013 / Programma Goed geïnformeerd kiezen 2013
Programma Goed geïnformeerd kiezen 2013
Het doel van het programma Goed geïnformeerd kiezen is om alle inwoners van Nederland op een onderbouwde en betrouwbare manier te informeren over gezond, veilig en duurzaam...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2013 / Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2013
Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2013
Het doel van dit programma is om consumenten te informeren over voedselkwaliteit en voedselverspilling, en het bieden van hulpmiddelen om een duurzame keuze te maken.  Hieronder...
Home / Al ons nieuws / Veel niet-toegestane claims op de etiketten en websites van dieetproducten
Veel niet-toegestane claims op de etiketten en websites van dieetproducten
Er staan nog steeds veel niet-toegestane voedings- en gezondheidsclaims op de etiketten en websites van dieetproducten. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Voedsel-...
Encyclopedie / Weight Watchers
Weight Watchers
Weight Watchers is een Amerikaans afvalprogramma. Binnen dit afvalprogramma krijgt alles wat je eet en drinkt een bepaalde hoeveelheid punten, oftewel ‘Smartpoints’. Aan de...
Home professionals / Schijf van Vijf / De Schijf van Vijf voor diverse eetculturen
De Schijf van Vijf voor diverse eetculturen
Bij het samenstellen van de nieuwe Richtlijnen Schijf van Vijf hebben we gebruik gemaakt van de Voedselconsumptiepeiling onder alle Nederlanders. Daarmee borgen we dat de...
Home / Thema's / De waarheid op tafel
De waarheid op tafel
Encyclopedie / Eieren
Eieren
Eieren staan in de Schijf van Vijf. Ze bevatten namelijk veel goede voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en eiwitten. In de eidooier zit wel cholesterol, wat de kans...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / Etiket op alcohol: laat maar zien wat erin zit
Etiket op alcohol: laat maar zien wat erin zit
Op bijna elk product staat een etiket, waarop de ingrediënten en de voedingswaarde staan. Een blik groente, een pot saus. Dat is verplicht vanuit de wet. Maar een fles...
Home / Pers / Factsheets / Factsheets: hoe komen de adviezen van het Voedingscentrum tot stand?
Factsheets: hoe komen de adviezen van het Voedingscentrum tot stand?
Van wetenschappelijke consensus naar praktische adviezen Het Voedingscentrum heeft als missie de consument te informeren en te stimuleren tot een meer gezonde en duurzame...
Home professionals / Services / Initiatieven van het Voedingscentrum / Generatie Goed Eten
Generatie Goed Eten
Het Voedingscentrum constateert een onderschat probleem dat onze gezondheid en levensvreugde bedreigt. Het leven begint met goede voeding. Een goed eetpatroon zorgt voor de...
Encyclopedie / Gezondheidsclaims
Gezondheidsclaims
Op voedingsmiddelen kunnen gezondheidsclaims staan. Een gezondheidsclaim beweert iets over de gezondheidsvoordelen van een product. Voorbeelden zijn ‘calcium is goed voor...
Home / Mijn boodschappen / Eten kopen / Etiketten lezen
Haal jij alles uit het etiket?
Welke informatie vind je op het etiket? Beweeg over de verschillende onderdelen van het etiket voor uitleg (ziet het er raar uit, bekijk de pagina dan in Google Chrome):...
Vraag en antwoord / Aandoeningen / Hoe eet ik gezond met diabetes type 2 (suikerziekte)?
Hoe eet ik gezond met diabetes type 2 (suikerziekte)?
Wanneer je de diagnose diabetes type 2 (suikerziekte) krijgt, kan er een hoop voor je veranderen. Goed eten is nog nooit zo belangrijk geweest voor je lichaam en voor...
Home / Mijn kind en ik / Zwanger / Hoe eet ik gezond?
Hoe eet ik gezond tijdens mijn zwangerschap?
Daarnaast zijn er een aantal aandachtspunten. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je foliumzuur en vitamine D slikt. Let ook op je gewicht. Eten volgens de Schijf van...
Home / Mijn boodschappen / Eten kopen / Etiketten lezen / Hoe lees ik het etiket als ik een voedselallergie heb?
Hoe lees ik het etiket als ik een voedselallergie heb?
Allergenen zijn stoffen die overgevoeligheidsreacties kunnen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan melk, gluten en noten. Allergenen op het etiket De allergenen die verplicht...
Encyclopedie / Hoge bloeddruk (hypertensie)
Hoge bloeddruk (hypertensie)
Het hart pompt bloed in de bloedvaten door zich bij elke hartslag samen te trekken en dan weer te ontspannen. Dit geeft een bepaalde druk in de bloedvaten: de bloeddruk. De...
Home professionals / Gezond op school / Basisonderwijs / Ouders betrekken / Interactief theater
Interactief theater: Voor je het weet zijn ze groOt’
1. Ouderbijeenkomst met interactief theater ‘Voor je het weet zijn ze groOt’ is een ouderbijeenkomst met interactief theater en interactieve groepsbesprekingen.
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / Is de ‘Kies Ik Gezond’?-app het wondermiddel?
Is de ‘Kies Ik Gezond’?-app het wondermiddel?
Bijna 3 weken geleden hebben we de ‘Kies Ik Gezond?'-app gelanceerd. Een app waarmee we consumenten willen helpen bij het maken van een gezonde voedselkeuze in de voedseljungle...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2014
Jaarverslag 2014
Voorwoord Gerda Feunekes Precies halverwege 2014 nam ik het stokje over van Felix Cohen als directeur van het Voedingscentrum. Ik ben hem erg dankbaar voor zijn...
Vraag en antwoord / Zwangerschap en baby / Kan ik gerookte vis, zoals zalm, eten als ik zwanger ben?
Kan ik gerookte vis, zoals zalm, eten als ik zwanger ben?
Omdat voorverpakte gerookte vis lang bewaard kan worden kan de listeria-bacterie zich vermenigvuldigen tot schadelijke hoeveelheden. Eet daarom liever geen gerookte vis uit...
Over ons / Werken bij het Voedingscentrum / Kennisspecialist Gezond en duurzaam eten (tijdelijke functie)
Kennisspecialist Gezond en duurzaam eten (tijdelijke functie)
Het Voedingscentrum baseert haar informatie en strategieën over gezond, veilig en duurzaam eten op wetenschappelijke consensus. Deze wetenschappelijke informatie wordt...
Home / Mijn boodschappen / Eten kopen / Etiketten lezen / Laat je niet foppen
Laat je niet foppen door de verpakking
Mooie kreten, fris uitziende verpakkingen en mooie praatjes verkopen beter. Fabrikanten zetten deze middelen dan ook graag in. Maar ze kunnen jou als consument wel op het...
Home / Al ons nieuws / Meer aandacht voor gezonde voeding op scholen
Meer aandacht voor gezonde voeding op scholen
Ongeveer 80 procent van de scholen in het voortgezet onderwijs en middelbaar beroeps onderwijs geeft aan dat zij de afgelopen jaren meer aandacht aan gezonde voeding hebben...
Home / Al ons nieuws / Meer etiketten peutermelk voldoen aan regels, maar nog niet allemaal
Meer etiketten peutermelk voldoen aan regels, maar nog niet allemaal
Van de peutermelk-etiketten voldoet 68% aan de eisen die wetgeving eraan stelt. Dit blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) over 2016.
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2015 / Programma Voedselkwaliteit en voedselverspilling 2015
Programma Voedselkwaliteit en voedselverspilling 2015
Het doel van dit programma is om consumenten te informeren over voedselkwaliteit, waaronder voedselverspilling en misvattingen. Dit doen we onder andere door het bieden van...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2012 / Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2012
Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2012
Activiteiten 2012 Hieronder een overzicht van de subsidies die we in 2012 voor dit programma ontvingen. Dit is 20% van de totale subsidie die het Voedingscentrum ontving. ...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2014 / Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2014
Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2014
Het doel van dit programma is om consumenten te informeren over voedselkwaliteit, waaronder voedselverspilling en voedselveiligheid. Dit doen we onder andere door het bieden...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2011 / Programmatische werkwijze
Programmatische werkwijze
1. Programma Goed geïnformeerd kiezen Dit programma heeft als doel om alle consumenten onderbouwd en betrouwbaar te informeren over gezond, veilig en duurzaam eten. De integrale...
Encyclopedie / Referentie-inname
Referentie-inname
Voorop de verpakking zie je vaak een icoon dat laat zien hoeveel 1 portie van het betreffende voedingsmiddel bijdraagt aan de dagelijkse hoeveelheid energie (kcal) of voedingsstoffen.
Home / Thema's / Veilig eten / Tips en materialen
Tips: zo word je niet ziek van je eten
Veilig eten heb je zelf in de hand. In de onderstaande materialen vind je veel informatie en tips over hoe je ervoor zorgt dat je niet ziek wordt van eten. Bekijk onze ...
Home / Thema's / Veilig eten / Koelen
Veilig koelen en bewaren
Bewaar bederfelijk eten in de koelkast, op een temperatuur van 4 °C. Dan verklein je de kans dat je ziek wordt. Bewaar bederfelijk eten in de koelkast Bij 4 °C...
Home professionals / Gezond op school / Basisonderwijs / Voedingsbeleid
Voedingsbeleid op de basisschool
Een voedingsbeleid schept duidelijkheid voor leerlingen, ouders én medewerkers van de school. Hieronder geven we in 3 stappen handvatten om je eigen voedingsbeleid...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Welke vetten zijn ongezond?
Welke vetten zijn ongezond?
Verzadigd vet vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Verzadigd vet kan namelijk het cholesterolgehalte in je bloed laten stijgen en daardoor kunnen je bloedvaten verstopt...
Encyclopedie / Wet Voedselinformatie
Wet Voedselinformatie
De Europese wet Voedselinformatie stelt eisen aan welke informatie over voedingsmiddelen aan consumenten verstrekt moet worden. Zo zijn er voorschriften voor wat er precies...
Encyclopedie / Zoetstoffen
Zoetstoffen
Zoetstoffen zijn stoffen die aan voedingsmiddelen worden toegevoegd om ze zoeter te maken. Er bestaan meer dan 15 goedgekeurde zoetstoffen. Sommige komen in de natuur ook...
Home professionals / Zwangerschap en kindervoeding / Ondersteuning voor de kinderopvang / Do’s en don’ts: wat geef je wel en niet?
Do’s en don’ts: wat geef je wel en niet?
De praktische uitwerking van deze do’s en don’ts vind je in ons voorbeeld voedingsbeleid. Lees ook onze tips voor de eetopvoeding.  ...
Encyclopedie / Hart- en vaatziekten
Hart- en vaatziekten
De kans op hart- en vaatziekten wordt verkleind door een gezonde leefstijl: niet roken, een gezond gewicht, voldoende beweging en gezond en gevarieerd eten volgens de Schijf...
Nieuw: Receptenapp van het Voedingscentrum
De nieuwe ‘Receptenapp Slim Koken’ biedt naast veel lekkere, gezonde en makkelijke recepten, ook hulp tijdens het koken, kopen en bewaren van je boodschappen.