Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Pagina helaas niet gevonden

Gezocht naar
Vraag en antwoord / Koken en bewaren / Waarin kan ik het beste frituren of bakken?
Waarin kan ik het beste frituren of bakken?
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie...
Encyclopedie / Frituurolie
Frituurolie
Frituurolie is olie om in te frituren. Het bestaat meestal uit plantaardige oliën.  Van frituren worden producten erg vet. En veel vet levert veel calorieën. Frituurolie bevat...
Recepten / Kookhulp / Hoe frituur ik?
Hoe frituur ik?
Je maakt een gerecht bruin en knapperig door onderdompeling in heet vet of hete olie. Frituren is altijd een minder gezonde bereidingswijze, maar lekker voor af en toe. ...
Encyclopedie / Verantwoord frituren
Verantwoord frituren
Het beeldmerk Verantwoord frituren betekent dat de snackbar of de cafetaria met vloeibaar vet frituurt. Vloeibaar vet bevat minder transvet en verzadigd vet en is daardoor...
Encyclopedie / Acrylamide
Acrylamide
Acrylamide is een stof die kan ontstaan als zetmeelrijke producten worden verhit boven 120°C. Producten waarin acrylamide voorkomt zijn bijvoorbeeld gefrituurde aardappelproducten...
Home / Al ons nieuws / Europese Commissie wil acrylamide in voedingsmiddelen verder terugdringen
Europese Commissie wil acrylamide in voedingsmiddelen verder terugdringen
Voedselproducenten, fastfoodketens en restaurants moeten de hoeveelheid acrylamide in hun producten verder terugdringen. Dat heeft de Europese Commissie afgelopen week voorgesteld.
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Zijn oliebollen gezond?
Dit zit er in een oliebol
Rond de jaarwisseling zie je ze in de winkel, in kramen of op tafel: oliebollen, appelbeignets, appelbollen en appelflappen. Hoeveel calorieën en vetten zitten daar eigenlijk...
Vraag en antwoord / Afvallen en gewicht / Word je dik als je elke week friet eet?
Word je dik als je elke week friet eet?
Van één portie patat per week word je niet dik. Als je gezond en gevarieerd eet, is het geen probleem om af en toe een frietje te eten. Het gaat om...
Encyclopedie / Olijfolie
Olijfolie
Olijfolie komt uit het vruchtvlees en de pitten van de olijf. Er is gewone, geraffineerde en olijfolie van eerste persing te koop. Olijfolie staat in de Schijf van Vijf.  Olijfolie...
Encyclopedie / Solanine en tomatine
Solanine en tomatine
Solanine is een natuurlijke gifstof die voorkomt in aardappelen. Tomatine komt voor in onrijpe tomaten.  Het is schadelijk om te veel solanine of tomatine binnen te krijgen.
Encyclopedie / Insecten eten
Insecten eten
Ruim 1.900 insectensoorten worden wereldwijd gegeten, waaronder sprinkhanen, krekels, rupsen, kevers, kakkerlakken, mieren, bijen, wespen, termieten, vlinders en motten. De...
Encyclopedie / Oliën
Oliën
Oliën zijn vloeibare vetten. Ze worden gebruikt bij de bereiding van voedingsmiddelen of als ingrediënt. Ze zijn niet oplosbaar en lichter dan water. Daarom blijft olie drijven...
Encyclopedie / Paddenstoelen
Paddenstoelen
Paddenstoelen worden over het algemeen ingedeeld bij de groenten, maar ze zijn eigenlijk schimmels. Meer specifiek gezien zijn ze de vruchtlichamen van de schimmel. Ze planten...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Is groentechips gezonder dan gewone chips?
Is groentechips gezonder dan gewone chips?
Groentechips zijn niet gezonder voor je dan gewone chips. In beide soorten zitten veel calorieën en zout. Beide staan niet in de Schijf van Vijf.   Waar is...
Recepten / Kookhulp
Kookhulp
Welkom bij de kookhulp. Hier vind je dé basisinformatie voor iedere thuiskok, waarmee je aan de slag kunt om iets heerlijks te maken. Koken is als autorijden:...
Home professionals / Professionals in opleiding / Veilig
Veilig
Op deze pagina vind je een overzicht van de belangrijkste informatie die het Voedingscentrum biedt op het gebied van veilig eten.
Encyclopedie / Voedselveiligheid
Voedselveiligheid
Voedselveiligheid is een term om de veiligheid of onveiligheid van voedsel aan te geven. Veilig voedsel betekent dat je het product kunt eten zonder dat je er op de korte...
Encyclopedie / Kip en gevogelte
Kip en gevogelte
Kip en gevogelte zijn een onderdeel van een gezond voedingspatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het gaat dan om onbewerkte kip, zoals een stuk kipfilet. Het...
Encyclopedie / PAK's
PAK's
PAK’s zijn kankerverwekkende stoffen die kunnen ontstaan als je eten laat aanbranden. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens het barbecueën. PAK’s kunnen ook in het milieu...
Encyclopedie / Vitamine B1
Vitamine B1
Vitamine B1 of thiamine is onmisbaar voor de energievoorziening van het lichaam, de werking van de hartspier en het zenuwstelsel.  Vitamine B1 komt veel voor in brood en graanproducten,...
Encyclopedie / Watergebruik
Watergebruik
We verbruiken niet alleen water met het douchen, het afwassen en het besproeien van de tuin. Van al het water dat de Nederlander gebruikt is 85% nodig voor ons eten en drinken.
Home / Thema's / De waarheid op tafel / Zwanger / "Ik kan veilig gerookte vis eten tijdens mijn zwangerschap volgens mij"
"Ik kan veilig gerookte vis eten tijdens mijn zwangerschap volgens mij"
Als je zwanger bent, dan gelden de volgende adviezen: Eet geen roofvissen (zwaardvis, snoek, snoekbaars, haai, paling, makreel, tonijn). Dit geldt voor verse en ingeblikte...
Encyclopedie / Aardappelen
Aardappelen
Aardappelen zijn voedzame knollen die ondergronds aan de aardappelplant groeien. Aardappelen staan in de Schijf van Vijf.  Buiten Nederland wordt de aardappel gezien als groente.
Home / Al ons nieuws / Een paar koppen koffie per dag is geen probleem
Een paar koppen koffie per dag is geen probleem
Deze week verscheen het bericht dat er in Amerika waarschuwingsetiketten komen op koffie. Koffie zou stoffen bevatten, zoals acrylamide, die mogelijk schadelijk zijn voor...
Encyclopedie / Transvet
Transvet
Transvetzuren zijn een type onverzadigde vetzuren. In de praktijk spreken we niet over transvetzuren, maar over transvet.  Onverzadigd vet is over het algemeen goed voor de...
Encyclopedie / Kokos en kokosvet
Kokos en kokosvet
Kokosnoot is geen noot, maar een steenvrucht. De vrucht bestaat uit 4 lagen: kokosvezel, de schil, vruchtvlees (kopra) en helemaal binnenin kokosmelk- of water. In het vruchtvlees...
Home / Mijn boodschappen / Eten bereiden / Eten koken en bakken
Eten koken en bakken
Er zijn veel manieren om eten te bereiden, zoals bakken, koken, stomen of grillen. Slimme koks letten niet alleen op de smaak, maar ook op gezondheid, veiligheid en duurzaamheid.
Vraag en antwoord / Zwangerschap en baby / Kan ik gerookte vis, zoals zalm, eten als ik zwanger ben?
Kan ik gerookte vis, zoals zalm, eten als ik zwanger ben?
Omdat voorverpakte gerookte vis lang bewaard kan worden kan de listeria-bacterie zich vermenigvuldigen tot schadelijke hoeveelheden. Eet daarom liever geen gerookte vis uit...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Waarom is vette vis gezond?
Waarom is vette vis gezond?
De vetzuren in vis (omega-3-vetzuren) beschermen tegen hart- en vaatziekten. Het advies is daarom om 1 keer per week vis te eten. Met name vette vis bevat veel gunstige...
Home / Gezond eten met de Schijf van Vijf / Hoeveel en wat kan ik eten? / Productlijst niet in de Schijf van Vijf
Lijst van producten die niet in de Schijf van Vijf staan
App 'Kies Ik Gezond?' Je kunt ook de ‘Kies Ik Gezond?’-app gebruiken. Daarmee scan, zoek en vergelijk je eenvoudig producten. Zo kun je ook van specifieke merken...
Encyclopedie / Keurmerken
Keurmerken
Een keurmerk is een hulpmiddel op de verpakking van voedingsmiddelen voor het maken van een duurzame of gezonde keuze. Een keurmerk geeft bijvoorbeeld aan dat het product...
Encyclopedie / Kanker
Kanker
Bij kanker beschadigt het DNA van een lichaamscel. Normaal gesproken wordt de beschadiging hersteld. Maar bij onherstelbare schade in het DNA, raakt de celdeling ontregeld.
Nieuw: Receptenapp van het Voedingscentrum
De nieuwe ‘Receptenapp Slim Koken’ biedt naast veel lekkere, gezonde en makkelijke recepten, ook hulp tijdens het koken, kopen en bewaren van je boodschappen.