Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Pagina helaas niet gevonden

Gezocht naar
Home / Thema's / Bak goed, bak goudgeel / Zo bak je goudgeel
Zo bak je goudgeel
Bak aardappeltjes en friet goudgeel krokant, en niet donkerbruin of met een zwarte rand. Rooster ook je brood licht. Zo krijg je zo min mogelijk acrylamide binnen. Bekijk...
Vraag en antwoord / Afvallen en gewicht / Word je dik als je elke week friet eet?
Word je dik als je elke week friet eet?
Van één portie patat per week word je niet dik. Als je gezond en gevarieerd eet, is het geen probleem om af en toe een frietje te eten. Het gaat om de juiste...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Zijn oliebollen gezond?
Zijn oliebollen gezond?
Op elke hoek van de straat vind je rond de jaarwisseling een oliebollenkraam met oliebollen, appelbeignets, appelbollen en appelflappen. Hoeveel calorieën en vetten zitten...
Encyclopedie / Verantwoord frituren
Verantwoord frituren
Het beeldmerk Verantwoord frituren betekent dat de snackbar of de cafetaria met vloeibaar vet frituurt. Vloeibaar vet bevat minder transvet en verzadigd vet en is daardoor...
Home / Thema's / Bak goed, bak goudgeel / Acrylamide: veelgestelde vragen
Acrylamide: veelgestelde vragen
Acrylamide is een stof die je via voeding binnen kunt krijgen. Hoe ontstaat acrylamide? Is acrylamide schadelijk? En wat kun je doen om minder acrylamide binnen te krijgen?...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Hoe kan ik minder acrylamide binnenkrijgen?
Hoe kan ik minder acrylamide binnenkrijgen?
Acrylamide helemaal vermijden is vrijwel onmogelijk. De stof zit namelijk in veel producten. Acrylamide vormt zich in aardappelproducten zoals friet/patat, chips, aardappelkroketten...
Professionals / Professionals in opleiding / Veilig
Veilig
Op deze pagina vind je een overzicht van de belangrijkste informatie die het Voedingscentrum biedt op het gebied van veilig eten.
Encyclopedie / Voedselveiligheid
Voedselveiligheid
Voedselveiligheid is een term om de veiligheid of onveiligheid van voedsel aan te geven. Veilig voedsel betekent dat je het product kunt eten zonder dat je er op de korte...
Recepten / Kookhulp / Hoe frituur ik?
Hoe frituur ik?
Je maakt een gerecht goudgeel en knapperig door onderdompeling in heet vet of hete olie. Frituren is altijd een minder gezonde bereidingswijze, maar lekker voor af en toe.
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Is ghee gezond?
Is ghee gezond?
Ghee staat niet in de Schijf van Vijf en is dus geen gezonde keuze. In ghee zitten veel calorieën: ongeveer 900 kilocalorieën per 100 gram. In ghee zitten ook veel...
Encyclopedie / Aardappelen
Aardappelen
Aardappelen zijn voedzame knollen die ondergronds aan de aardappelplant groeien. Aardappelen staan in de Schijf van Vijf.  Buiten Nederland wordt de aardappel gezien als groente.
Home / Thema's / Kopen, koken, bewaren / Eten bereiden / Eten koken en bakken
Eten koken en bakken
Er zijn veel manieren om eten te bereiden, zoals bakken, koken, stomen of grillen. Slimme koks letten niet alleen op de smaak, maar ook op gezondheid, veiligheid en duurzaamheid.
Recepten / Kookhulp
Kookhulp
Welkom bij de kookhulp. Hier vind je dé basisinformatie voor iedere thuiskok, waarmee je aan de slag kunt om iets heerlijks te maken. Koken is als autorijden:...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Waarom is vette vis gezond?
Waarom is vette vis gezond?
De vetzuren in vis (omega 3-vetzuren) beschermen tegen hart- en vaatziekten. Het advies is daarom om 1 keer per week vis te eten. Met name vette vis bevat veel gunstige vetzuren.
Vraag en antwoord / Zwangerschap en baby / Kan ik gerookte vis, zoals zalm, eten als ik zwanger ben?
Kan ik gerookte vis, zoals zalm, eten als ik zwanger ben?
Je kunt gerookte vis eten als je zwanger bent, als je het eerst maar goed verhit. Bijvoorbeeld gerookte zalm, gerookte forel en gerookte haringfilet (bokking) kun je eten...
Home / Schijf van Vijf / Hoeveel en wat kan ik eten? / Productlijst niet in de Schijf van Vijf
Lijst van producten die niet in de Schijf van Vijf staan
App 'Kies Ik Gezond?' Je kunt ook de ‘Kies Ik Gezond?’-app gebruiken. Daarmee scan, zoek en vergelijk je eenvoudig producten. Zo kun je ook van specifieke merken...
Encyclopedie / Kanker
Kanker
Bij kanker beschadigt het DNA van een lichaamscel. Normaal gesproken wordt de beschadiging hersteld. Maar bij onherstelbare schade in het DNA, raakt de celdeling ontregeld.
Encyclopedie / Keurmerken
Keurmerken
Een keurmerk is een hulpmiddel op de verpakking van voedingsmiddelen voor het maken van een duurzame of gezonde keuze. Een keurmerk geeft bijvoorbeeld aan dat het product...