Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Pagina helaas niet gevonden

Gezocht naar
Home / Thema's / Kopen, koken, bewaren / Eten bereiden / Eten koken en bakken
Eten koken en bakken
Er zijn veel manieren om eten te bereiden, zoals bakken, koken, stomen of grillen. Slimme koks letten niet alleen op de smaak, maar ook op gezondheid, veiligheid en duurzaamheid.
Vraag en antwoord / Koken en bewaren / Waarin kan ik het beste frituren of bakken?
Waarin kan ik het beste frituren of bakken?
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie...
Recepten / Kookhulp / Hoe bak ik? (oven)
Hoe bak ik? (oven)
Met bakken in de oven maak je gerechten bruin en gaar. Hier hebben we het over het bakken van deeggerechten. Ovenheerlijk!  Stap voor stap bakken in de oven ...
Recepten / Kookhulp / Hoe bak ik? (koekenpan)
Hoe bak ik? (koekenpan)
Bij het bakken bak je bijvoorbeeld vlees in een koekenpan. Dit doe je in heet vet of hete olie. Het vlees wordt daar lekker krokant van doordat het water verdampt. ...
Encyclopedie / Aardappelen
Aardappelen
Aardappelen zijn voedzame knollen die ondergronds aan de aardappelplant groeien. Aardappelen staan in de Schijf van Vijf.  Buiten Nederland wordt de aardappel gezien als groente.
Home / Thema's / Ik ben 9-13 jaar / Jij bent de chef / Wat iedere kok moet weten
Wat iedere kok moet weten
In recepten staan dingen als: ‘Bak, grill, fruit en stoof je ingrediënten tot ze gaar zijn’. Heb jij geen idee wat met al deze termen bedoeld wordt? Geen...
Home / Thema's / Bak goed, bak goudgeel / Zo bak je goudgeel
Zo bak je goudgeel
Bak aardappeltjes en friet goudgeel krokant, en niet donkerbruin of met een zwarte rand. Rooster ook je brood licht. Zo krijg je zo min mogelijk acrylamide binnen. Bekijk...
Encyclopedie / Acrylamide
Acrylamide
Acrylamide is een stof die kan ontstaan als zetmeelrijke producten worden verhit boven 120 °C. Producten waarin acrylamide voorkomt zijn bijvoorbeeld gefrituurde aardappelproducten...
Encyclopedie / Brood
Brood
Brood is een graanproduct. Meestal is het gemaakt van een tarwemeel, gemengd met water of melk, een rijsmiddel en zout.  Volkoren- of bruinbrood is voedzaam en gemakkelijk...
Encyclopedie / Vlees
Vlees
Onbewerkt mager vlees past in een gezond eetpatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door andere...
Recepten / Kookhulp
Kookhulp
Welkom bij de kookhulp. Hier vind je dé basisinformatie voor iedere thuiskok, waarmee je aan de slag kunt om iets heerlijks te maken. Koken is als autorijden:...
Home / Pers / Persmappen / Persmap Bak goed, bak goudgeel (2019)
Persmap Bak goed, bak goudgeel (2019)
Het Voedingscentrum heeft de campagne 'Bak goed, bak goudgeel' gelanceerd om de inname van acrylamide te beperken. Door aardappeltjes en friet niet donkerbruin maar goudgeel...
Recepten / Receptinspiratie / 8x bakrecepten
8x bakrecepten
Kneden, mixen, rollen, draaien en versieren. Bakken is niet alleen leuk om te doen, je tovert er ook de meest heerlijke dingen mee op tafel. Van krokante gebakken koekjes...
Recepten / Thema's / Gezond feestvieren / Gourmetten: tips en recepten
Gourmetten: tips en recepten
Veel mensen gourmetten tijdens de feestdagen. Met zijn allen aan tafel, pannetjes erbij… en bakken maar. Wil je er een gevarieerd feestje van maken? Er is meer dan...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Hoe voorkom ik besmetting met listeria?
Hoe voorkom ik besmetting met listeria?
Goed koken, bakken en braden doodt de listeria-bacterie. Listeria overleeft hoge temperaturen boven de 70 °C niet. Dus verhit je eten door en door. Om besmetting met...
Home / Thema's / Bak goed, bak goudgeel / Acrylamide: veelgestelde vragen
Acrylamide: veelgestelde vragen
Acrylamide is een stof die je via voeding binnen kunt krijgen. Hoe ontstaat acrylamide? Is acrylamide schadelijk? En wat kun je doen om minder acrylamide binnen te krijgen?...
Home / Veilig eten / Verhitten
Verhitten
Als je eten voldoende verhit, voorkom je dat je ziek wordt. Zorg ervoor dat vlees en vis goed gaar zijn als je het eet, zodat bacteriën en eventuele ziekteverwekkers...
Encyclopedie / Jodium
Jodium
Jodium is een spoorelement. Een spoorelement is een mineraal waarvan het lichaam maar erg weinig nodig heeft.  Waar zit jodium in? Jodium komt voor in brood dat gebakken is...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Zijn oliebollen gezond?
Zijn oliebollen gezond?
Op elke hoek van de straat vind je rond de jaarwisseling een oliebollenkraam met oliebollen, appelbeignets, appelbollen en appelflappen. Hoeveel calorieën en vetten zitten...
Home / Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Europese Commissie wil acrylamide in voedingsmiddelen verder terugdringen
Europese Commissie wil acrylamide in voedingsmiddelen verder terugdringen
Voedselproducenten, fastfoodketens en restaurants moeten de hoeveelheid acrylamide in hun producten verder terugdringen. Dat heeft de Europese Commissie afgelopen week voorgesteld.
Encyclopedie / Paddenstoelen
Paddenstoelen
Paddenstoelen worden over het algemeen ingedeeld bij de groenten, maar ze zijn eigenlijk schimmels. Meer specifiek gezien zijn ze de vruchtlichamen van de schimmel. Ze planten...
Encyclopedie / Parasieten
Parasieten
Parasieten zijn organismen die zich alleen kunnen voortplanten ten koste van een plant of dier. Ze kunnen net als bacteriën en virussen mensen ziek maken via besmet voedsel. Parasieten...
Home / Thema's / Gezond feestvieren / Makkelijke kook- en bakrecepten voor Sinterklaas
Makkelijke kook- en bakrecepten voor Sinterklaas
Makkelijk en snel Geroosterde tomatenspiesjes Sappig en zoet Baba ganoush Lekker op een volkoren cracker Geroosterd volkoren stokbrood met hummus en...
Encyclopedie / Campylobacter
Campylobacter
De bacterie campylobacter leeft in de darmen van dieren en komt via hun uitwerpselen bijna overal op voor. Ze overleven goed op voedingsmiddelen, maar groeien er niet op verder.   Campylobacter veroorzaakt...
Home / Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Burger van de barbecue: eet je ‘m rood of doorbakken?
Burger van de barbecue: eet je ‘m rood of doorbakken?
Het is tropisch warm. In veel tuinen gaat de barbecue weer aan. Veel mensen weten dat je je vlees goed moet doorbakken. Maar hoe zit het eigenlijk met hamburgers? En wat is...
Home / Thema's / Minder verspillen
Minder verspillen
Tools om minder te verspillen Inspiratie om restjes op te maken Minder voedsel verspillen? Koop wat je nodig hebt, kook op maat en bewaar eten op de juiste plek. Lees de tips...
Encyclopedie / Oliën
Oliën
Oliën zijn vloeibare vetten. Ze worden gebruikt bij de bereiding van voedingsmiddelen of als ingrediënt. Ze zijn niet oplosbaar en lichter dan water. Daarom blijft olie drijven...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Is ghee gezond?
Is ghee gezond?
Ghee staat niet in de Schijf van Vijf en is dus geen gezonde keuze. In ghee zitten veel calorieën: ongeveer 900 kilocalorieën per 100 gram. In ghee zitten ook veel...
Recepten / Makkelijke recepten - snel klaar
Makkelijke recepten - snel klaar
Snelle soepen Een goed gevulde soep is zo gemaakt. Makkelijke maaltijdsalades Lekker makkelijk en vol groente! Onze makkelijke recepten staan binnen 15 minuten op tafel.
Encyclopedie / Rundvlees
Rundvlees
Een vrouwelijk rund is een koe, een mannelijk rund is een stier. Een gecastreerde stier heet een os. Ossen werden vooral als werkdier gebruikt. Runderen zijn echte graseters...
Encyclopedie / Solanine en tomatine
Solanine en tomatine
Solanine is een natuurlijke gifstof die voorkomt in aardappelen. Tomatine komt voor in onrijpe tomaten.  Het is schadelijk om te veel solanine of tomatine binnen te krijgen.
Home / Thema's / Ik ben 9-13 jaar / Video's over eten
Video's over eten
Kookvideo's In deze video's laat topkok Pierre Wind aan kinderen zien hoe je moet koken. Of het nu gaat om groente snijden, een pannenkoek bakken of een stamppot maken: Pierre...
Home / Thema's / Gezond feestvieren / Red de restjes tijdens kerst
Red je restjes met kerst
Restjes eten over van kerst? Voorkom voedselverspilling: maak van 3e kerstdag een verspillingsvrije feestdag. Verwerk op deze dag al je kerstrestjes in een nieuw feestmaal.
Encyclopedie / Gluten en het glutenvrij dieet
Gluten en het glutenvrij dieet
Gluten is een mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in de sommige granen. Gluten zorgt bijvoorbeeld dat deeg goed rijst. Het maakt deegproducten zoals brood en pasta...
Encyclopedie / Olijfolie
Olijfolie
Olijfolie komt uit het vruchtvlees en de pitten van de olijf. Er is gewone, geraffineerde en olijfolie van eerste persing te koop. Olijfolie staat in de Schijf van Vijf.  Olijfolie...
Home / Thema's / Bak goed, bak goudgeel / Nieuws: bak goed, bak goudgeel
Voedingscentrum: bak goed, bak goudgeel
Hoe ontstaat acrylamide? Acrylamide vormt zich als producten zoals aardappelen en granen worden verhit boven de 120 °C. Tijdens het bruin kleuren ontstaat de stof acrylamide.
Home / Schijf van Vijf / Hoeveel en wat kan ik eten? / Productlijst niet in de Schijf van Vijf
Lijst van producten die niet in de Schijf van Vijf staan
App 'Kies Ik Gezond?' Je kunt ook de ‘Kies Ik Gezond?’-app gebruiken. Daarmee scan, zoek en vergelijk je eenvoudig producten. Zo kun je ook van specifieke merken...
Encyclopedie / Algengifstoffen (fycotoxines)
Algengifstoffen (fycotoxines)
Algengifstoffen (fycotoxines) kunnen voorkomen in vissen en schelpdieren, zoals mosselen, kokkels of oesters.  Als je te veel algengifstoffen binnen krijgt, is dat schadelijk...
Encyclopedie / Couscous
Couscous
Couscous is een graanproduct dat bestaat uit kleine korrels gemaakt van tarwemeel en water. Couscous met voldoende graanvezel (meer dan 2,1 gram per 100 gram) staat in de...
Encyclopedie / E coli
E. coli
E. coli is een bacterie die van nature voorkomt in de darmen van dieren en mensen. Daar beschermt hij tegen andere schadelijke bacteriën.  Er zijn enkele typen E. coli die...
Encyclopedie / EHEC
EHEC
EHEC is een verzamelnaam voor een type bacterie binnen de E. coli bacteriën. EHEC staat voor Enterohemorragische Escherichia Coli.  EHEC kan een voedselinfectie veroorzaken.
Encyclopedie / ESBL
ESBL
ESBL is een stof die bacteriën kunnen aanmaken waardoor ze resistent worden tegen antibiotica. Ongeveer 5% van de Nederlandse bevolking draagt bacteriën bij zich die ESBL...
Encyclopedie / Granen en graanproducten
Granen en graanproducten
Graan is de verzamelnaam voor de zaden van grassen. Bijvoorbeeld rijst, tarwe, gerst en rogge zijn granen.  Van granen worden diverse graanproducten gemaakt zoals bloem, brood,...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Hoe kan ik minder acrylamide binnenkrijgen?
Hoe kan ik minder acrylamide binnenkrijgen?
Acrylamide helemaal vermijden is vrijwel onmogelijk. De stof zit namelijk in veel producten. Acrylamide vormt zich in aardappelproducten zoals friet/patat, chips, aardappelkroketten...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Is het gevaarlijk om zelfgeplukte paddenstoelen te eten?
Is het gevaarlijk om zelfgeplukte paddenstoelen te eten?
Ja, paddenstoelen in het wild plukken en ze opeten kun je beter niet doen. De giftige soorten zijn soms bijna niet te onderscheiden van de eetbare. Zelfs voor experts is dit...
Encyclopedie / Varkensvlees
Varkensvlees
Onbewerkt mager varkensvlees past in een gezond eetpatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door...
Recepten / Receptinspiratie / Verleidelijke auberginerecepten
Verleidelijke auberginerecepten
1. Aubergine-aardappelomelet Zomer en winter: altijd een feestje. 2. Couscous met aubergine en tofu Een oosterse traktatie met ras el hanout, koriander, komijn en...
Recepten / Receptinspiratie / 6 spinazierecepten
Heerlijke spinazierecepten
Spinazie heeft een volle smaak. Het smaakt lichtzoet en aards tegelijk. Verse spinazieblaadjes hebben een lekkere crunch en zijn een prima basis voor een salade. Eentje...
Home / Thema's / 5x veilig / Barbecueën
5x veilig barbecueën
Barbecueën is gezellig en lekker. Maar door verkeerde bereiding kan het ook buikpijn geven! Lees deze tips voor een veilige barbecuemaaltijd en beperk het risico op een...
Home / Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Gourmetten met kerst? Bak je hamburger goed gaar
Gourmetten met kerst? Bak je hamburger goed gaar
Ze zitten vaak in veel verkochte gourmetpakketten van de supermarkt, slager of groothandel: hamburgers. Maar wist je dat een hamburger gemalen vlees is? Als vlees gemalen...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Hoe krijg ik voldoende jodium binnen?
Hoe krijg ik voldoende jodium binnen?
Jodium is een onmisbaar mineraal om je schildklier goed te laten werken. In Nederland en in veel andere landen zit jodium bijna niet in de grond. Daardoor zit het van nature...
Encyclopedie / Vis
Vis
Vissen zijn gewervelde dieren die in water leven. Vis vormt in Nederland een onderdeel van een gezond voedingspatroon en staat daarom in de Schijf van Vijf.  Schaal- en schelpdieren,...
Vraag en antwoord / Zwangerschap en baby / Kan ik gerookte vis, zoals zalm, eten als ik zwanger ben?
Kan ik gerookte vis, zoals zalm, eten als ik zwanger ben?
Je kunt gerookte vis eten als je zwanger bent, als je het eerst maar goed verhit. Bijvoorbeeld gerookte zalm, gerookte forel en gerookte haringfilet (bokking) kun je eten...
Professionals / Gezonde eetomgeving / Criteria van de Richtlijn Gezondere Eetomgevingen
Criteria van de Richtlijn Gezondere Eetomgevingen
De Richtlijn bestaat uit een aantal onderdelen: Aanbod Presentatie– en verkooptechnieken 4 modules die van toepassing kunnen zijn Op deze pagina...
Home / Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Glutenvrij dieet: alleen als het nodig is
Glutenvrij dieet: alleen als het nodig is
Een glutenvrij dieet volgen zonder medische indicatie kan slecht zijn voor je gezondheid. Dat melden diverse media op basis van een onderzoek dat is gepubliceerd in The British...
Vraag en antwoord / Koken en bewaren / Mag ik champignons rauw eten?
Mag ik champignons rauw eten?
Dat is niet verstandig. In rauwe paddenstoelen, zoals champignons en shii-takes, komt van nature de gifstof agaritine voor. Deze stof blijkt kankerverwekkend te zijn bij muizen,...
Encyclopedie / Schimmelgifstoffen
Schimmelgifstoffen
Bepaalde schimmels maken schimmelgifstoffen (mycotoxines) aan. Deze kunnen in grote hoeveelheden schadelijk zijn voor je gezondheid. Daarom is van verschillende schimmelgifstoffen...
Encyclopedie / Eieren
Eieren
Eieren staan in de Schijf van Vijf. Ze bevatten namelijk veel goede voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en eiwitten. In de eidooier zit wel cholesterol, wat de kans...
Recepten / Kookhulp / Hoe gebruik ik een heteluchtfriteuse of airfryer?
Hoe gebruik ik een heteluchtfriteuse of airfryer?
In een heteluchtfriteuse of airfryer wordt een gerecht gaar gemaakt met behulp van hete lucht van maximaal 200 °C die door het apparaat wordt geblazen. Bij de bereiding...
Vraag en antwoord / Koken en bewaren / Hoe kan ik beter leren koken?
Hoe kan ik beter leren koken?
Wil je graag beter leren koken, maar weet je niet goed hoe je het beste kunt beginnen? Een stappenplan maken voor jezelf kan helpen. Met een stappenplan is de kans groter...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Kun je veilig snoepen van cakebeslag?
Kun je veilig snoepen van cakebeslag?
Van beslag van een cake of taart kun je buikpijn krijgen of zelfs ziek worden. Dat komt omdat er in beslag rauw ei zit en daar kunnen schadelijke bacteriën in voorkomen...
Encyclopedie / PAK's
PAK's
PAK’s zijn kankerverwekkende stoffen die kunnen ontstaan als je eten laat aanbranden. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens het barbecueën. PAK’s kunnen ook in het milieu...
Encyclopedie / Plantengifstoffen
Plantengifstoffen
Plantengifstoffen (fytotoxinen) zijn natuurlijke gifstoffen. Ze komen van nature voor in bepaalde planten. Ze beschermen de plant waarschijnlijk tegen ziekten en natuurlijke...
Home / Zwanger en kind / Kinderen 4-13 jaar / Avondeten en toetje / Samen koken met kinderen
Samen koken met kinderen
Ieder kind kan wel iets doen in de keuken. Van simpel husselen tot het (bijna) helemaal zelf bereiden van een gerecht en alles ertussen. Voor je het weet heb je een sterkok...
Encyclopedie / Stevia
Stevia
Stevia (steviolglycosiden) is ongeveer 200 tot 300 keer zo zoet als suiker en levert geen calorieën. Het heeft het E-nummer 960. Stevia is een intensieve zoetstof. Het wordt...
Home / Pers / Persmappen / Voedselveiligheid vlees (2016)
Voedselveiligheid vlees (2016)
31% van de Nederlanders denkt ten onrechte dat ze niet ziek kunnen worden van een half doorbakken hamburger. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van het Voedingscentrum...
Home / Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Volkorenbrood favoriet
Volkorenbrood favoriet
Volkorenbrood is op dit moment de meest favoriete broodsoort van Nederland. Dat vindt het Voedingscentrum goed nieuws, want je risico op hart- en vaatzieken, diabetes type...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns
Columns van het Voedingscentrum
Overal wordt over voeding gepraat, bijvoorbeeld op feestjes, op online fora, in de bedrijfskantine, op televisie en in kranten en tijdschriften. Verschillende medewerkers...
Encyclopedie / Cyanogene glycosiden
Cyanogene glycosiden
Cyanogene glycosiden zijn van nature aanwezige plantengifstoffen in onder andere vlierbessen, lijnzaad, pitten van steenvruchten, bittere amandelen en cassave. Deze plantenstoffen...
Home / Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Een paar koppen koffie per dag is geen probleem
Een paar koppen koffie per dag is geen probleem
Deze week verscheen het bericht dat er in Amerika waarschuwingsetiketten komen op koffie. Koffie zou stoffen bevatten, zoals acrylamide, die mogelijk schadelijk zijn voor...
Encyclopedie / Gisten
Gisten
Gisten zijn eencellige micro-organismen die onder de schimmels vallen. Ze worden overal in de natuur aangetroffen maar vooral op planten en fruit. Gisten zijn betrokken bij...
Encyclopedie / Hepatitis
Hepatitis
Hepatitis is een ontsteking van de lever. Als deze langer dan een half jaar duurt, heet het chronische hepatitis.  Oorzaken van hepatitis De belangrijkste oorzaken van hepatitis...
Home / Thema's / Ik ben 9-13 jaar / Jij bent de chef
Jij bent de chef
'De kleine keukenhulp': recepten om samen te maken In het kookboek ‘De kleine keukenhulp’ staan heerlijke recepten die leuk zijn om zelf of samen met je ouders...
Encyclopedie / Komkommer
Komkommer
Komkommer is een vruchtgroente. Komkommer hoort bij de familie van meloen en courgette. Het is een van de populairste groenten in Nederland. Groente staat in de Schijf van...
Home / Schijf van Vijf / Wat staat er in de Schijf van Vijf? / Groente en fruit
Schijf van Vijf-vak: groente en fruit
Groene asperges, paarse aubergine, gele bananen, blauwe bessen: groente en fruit geven onze maaltijden kleur. Elke soort heeft unieke kwaliteiten en smaak. Ze zijn allemaal super.
Encyclopedie / South Beach
South Beach
Arthur Agatston is de Amerikaanse cardioloog die het South Beach-dieet heeft bedacht. Volgens hem is het in feite geen dieet, maar een manier van leven die ervoor zorgt dat...
Encyclopedie / Stadslandbouw (urban farming)
Stadslandbouw (urban farming)
Stadslandbouw (urban farming) is de productie van voedsel in en om de stad. Bijvoorbeeld in stadsboerderijen, volkstuinen en schooltuintjes. Deze vorm van landbouw heeft vaak...
Encyclopedie / Verpakkingsmaterialen
Verpakkingsmaterialen
Verpakkingen beschermen producten en kunnen zo de houdbaarheid van het voedsel verlengen. Op deze manier kunnen producten langer veilig bewaard blijven en kan het voedselverspilling...
Encyclopedie / Zout en natrium
Zout en natrium
Als we het over zout hebben, bedoelen we meestal keukenzout. De scheikundige naam voor keukenzout is natriumchloride (NaCl). 1 gram keukenzout bestaat uit 0,4 gram natrium...
Home / Thema's / Kopen, koken, bewaren / Eten bereiden
Eten bereiden
"Wat eten we vandaag?" Wat je ook klaarmaakt of kookt in de keuken, het komt altijd neer op voorbereiding en uitvoering. Bij elke stap lees je tips om efficiënt en veilig...
Vraag en antwoord / Koken en bewaren / Hoe kun je brood het beste bewaren? En hoelang?
Hoe kun je brood het beste bewaren? En hoelang?
Hoe kun je brood het beste bewaren? In de voorraadkast, koelkast of vriezer? En hoe lang? Vul 'brood' in in de online Bewaarwijzer en vind direct het antwoord. Je krijgt ook...
Wat zijn de criteria van onze recepten?
Hoe stellen we onze recepten samen?
Producten uit de Schijf van Vijf vormen de basis voor de recepten. Denk aan lekker veel groente, fruit, volkorenproducten, vis, mager vlees, peulvruchten en vloeibare vetten. Criteria...
Vraag en antwoord / Koken en bewaren / Hoe voorkom je voedselverspilling als je in een restaurant eet?
Hoe voorkom je voedselverspilling als je in een restaurant eet?
Ook als je uit eten gaat in een restaurant kun je voedselverspilling voorkomen. Vraag bijvoorbeeld aan de bediening hoe groot de porties zijn en bepaal dan wat je gaat eten.
Home / Zwanger en kind / Kinderen 4-13 jaar / Traktaties / Kinderfeestje
Kinderfeestje over eten
Eetspelletjes Tuinboon-Tikkie Wat voor soorten rode, groene of paarse groenten en fruit bestaan er allemaal? Voordat het spel begint, kiezen de kinderen een kleur (bijvoorbeeld...
Recepten / Receptinspiratie / Klassieke recepten met courgette
Klassieke recepten met courgette
1. Geroosterde courgette Een lekker bijgerecht geschikt voor zowel de barbecue als de grill. 2. Courgette-aardappelschotel Een ovenrecept met een heerlijk knapperig...
Vraag en antwoord / Koken en bewaren / Kun je gehakt in een gesloten verpakking na de houdbaarheidsdatum nog eten?
Kun je gehakt in een gesloten verpakking na de houdbaarheidsdatum nog eten?
Op gehakt en veel ander vers vlees staat een ‘te gebruiken tot’ datum (TGT). Deze datum staat er niet voor niks op: het is de laatste dag waarop je het...
Vraag en antwoord / Eten kopen en keurmerken / Mag 'verse' vis eerst ingevroren zijn geweest?
Mag 'verse' vis eerst ingevroren zijn geweest?
Vis die in Nederland te koop wordt aangeboden als ‘vers’ is lang niet altijd vlak daarvoor gevangen. De term 'vers' is niet wettelijk vastgelegd. Vis die eerder...
Encyclopedie / Toxoplasmose
Toxoplasmose
De parasiet Toxoplasma gondii kan de ziekte toxoplasmose veroorzaken. Toxoplasma gondii kan voorkomen in rauw vlees. Je kunt niet zien, ruiken of proeven dat vlees besmet...
Home / Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / De voordelen van vroeg leren koken
De voordelen van vroeg leren koken
Kinderen betrekken bij het bereiden van de maaltijd, zoals koken, proeven en daarna samen eten, zorgt ervoor dat ze leren hoe je eten klaarmaakt en hoe je hygiënisch...
Home / Thema's / Eetwissel / Gezond eten en een beter milieu
Gezond eten draagt bij aan een beter milieu
Meer lezen? Is gezonder eten beter voor het milieu? Ja, dat is het. Veel ongezond eten wordt gemaakt in fabrieken. Denk aan snoep, snacks en frisdrank. Die fabrieken voeren...
Recepten / Kookhulp / Hoe braad ik?
Hoe braad ik?
Geschikt voor... Materiaal? ...mals vlees dat een langere tijd nodig heeft om gaar te worden. Zo is braden een goede techniek...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Hoe donkerder het brood, hoe gezonder?
Hoe donkerder het brood, hoe gezonder?
De bruine kleur zegt niet altijd iets over de gezondheid van het brood. Vezelrijke broodsoorten zoals volkorenbrood, roggebrood en bruinbrood zijn donkerder van kleur dan...
Recepten / Kookhulp / Hoe gril ik?
Hoe gril ik?
Bij grillen denk je al gauw aan grillstreepjes op je eten. Maar gegrild eten hoeft geen streepjes te hebben, dat hangt af van het materiaal. De hoge temperatuur bij het grillen...
Recepten / Kookhulp / Hoe kook ik zonder zout toe te voegen?
Hoe kook ik zonder zout toe te voegen?
Geschikt voor... Koken zonder zout met kruiden ...groente, aardappelen, pasta, rijst, vlees, vis, sauzen, salades,...
Recepten / Hoe stellen we onze recepten samen?
Hoe stellen we onze recepten samen?
Warme maaltijden/hoofdgerechten De recepten bestaan alleen uit Schijf van Vijf-producten, met maximaal 2 dagkeuzes per persoon. Producten uit de Schijf van Vijf vormen...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Ik kan of wil geen brood eten, kan ik brood vervangen?
Ik kan of wil geen brood eten, kan ik brood vervangen?
Sommige mensen willen brood vermijden omdat ze denken dat het ongezond is of dat het een dikmaker is. Ook binnen een koolhydraatarm dieet wordt brood vaak vermeden. Volkorenbrood...
Home / Thema's / Ik ben 9-13 jaar / Jij bent de chef / Jammie broodtrommels
Jammie broodtrommels
Wat zit er in jouw broodtrommel? In Nederland nemen de meeste kinderen boterhammen mee naar school. Die zijn snel klaar en makkelijk mee te nemen. Maar elke dag hetzelfde...
Encyclopedie / Kiemgroenten
Kiemgroenten (taugé, alfalfa)
Kiemgroenten zijn jonge plantjes. Ze zijn nog maar net ontkiemd, dus uit hun zaadje gekomen, voordat ze gegeten worden. Groente staat in de Schijf van Vijf. Bij kiemgroenten...
Encyclopedie / Kwetsbare groepen
Kwetsbare groepen
Kwetsbare groepen zijn zwangere vrouwen, baby’s en jonge kinderen, ouderen en zieken. Zij hebben vaak een verminderde weerstand en zijn gevoeliger voor voedselinfecties. Ze...
Professionals / Gezond op school / Voortgezet onderwijs / Lesinspiratie
Lesinspiratie voor het voorgezet onderwijs
Wil je een keer extra aandacht besteden aan voeding in je les? We geven een overzicht van materialen die je dan goed kunt gebruiken. Wil je structureel aandacht besteden...
Home / Thema's / Ik ben 9-13 jaar / Jij bent de chef / Makkelijke prakkies
Makkelijke prakkies
Meer superlekkere recepten om te maken Ben jij nog niet uitgekookt? Probeer dan eens deze heerlijke recepten. Wedden dat jij die kunt klaarmaken? Om zelf lekkere dingen...
Home / Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Onderzoek EFSA: Listeria toegenomen bij ouderen en zwangeren
Onderzoek EFSA: Listeria toegenomen bij ouderen en zwangeren
Het aantal voedselinfecties als gevolg van de Listeria-bacterie is gestegen in Europa onder ouderen en zwangeren. Dat blijkt uit onderzoek van EFSA, de Europese autoriteit...
Professionals / Gezond op school / Basisonderwijs / Tips voor praktijklessen
Tips voor praktijklessen
Geef je praktijk- of kooklessen aan kinderen? En wil je ze meteen meegeven wat gezond en duurzaam eten is? Bekijk onze tips en video's. Gezond en duurzaam koken met kinderen Bekijk...
Encyclopedie / Visserij
Visserij
De Nederlandse vissers vissen op verschillende manieren, vooral aan de kust en op zee. In Nederland is de zoetwatervisserij klein. Trawlen is wereldwijd de meest gebruikte...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Waarom is vette vis gezond?
Waarom is vette vis gezond?
De vetzuren in vis (omega 3-vetzuren) beschermen tegen hart- en vaatziekten. Het advies is daarom om 1 keer per week vis te eten. Met name vette vis bevat veel gunstige vetzuren.
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Wat moet ik doen met mijn eten bij een stroomstoring?
Wat moet ik doen met mijn eten bij een stroomstoring?
Als de elektriciteit uitvalt, dan kunnen je koelkast en vriezer het eten niet meer koel houden. De temperatuur loopt op, waardoor eten sneller kan bederven. Of je eten beter...
Home / Zwanger en kind / Eerste hapjes / Wat kun je beter niet geven aan je baby?
Welk eten kun je beter niet geven aan je baby?
Eigenlijk kun je alle gezonde voedingsmiddelen die je zelf eet ook aan je baby geven. Zoals fruit, groenten, vis en brood. Maar er zijn uitzonderingen. Sommige voedingsmiddelen...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Werkt antibiotica niet meer als je vlees eet?
Werkt antibiotica niet meer als je vlees eet?
Vlees eten zorgt er niet voor dat antibiotica niet meer werkt. De oorzaak ligt niet bij het vlees zelf, maar bij de antibioticaresistente bacteriën die op vlees kunnen...
Home / Thema's / Ik ben 9-13 jaar / De Schijf van Vijf / Zo eet je goed
Zo eet je goed
<section><h2>Waar of niet waar?</h2><p><p>Is margarine op je brood een goed idee? En zijn wortels goed voor je ogen? Doe de test!&nbsp;</p></p></section><section><h2>Wortels...
Professionals / Kindervoeding 0-4 jaar / Ondersteuning kinderopvang / Do’s en don’ts: wat geef je wel en niet?
Do’s en don’ts: wat geef je wel en niet?
De praktische uitwerking van deze do’s en don’ts vind je in ons voorbeeld voedingsbeleid. Lees ook onze tips voor de eetopvoeding. Wat kun je geven op brood,...
Vraag en antwoord / Eten kopen en keurmerken / Hoe herken ik glutenvrije producten?
Hoe herken ik glutenvrije producten?
Glutenbevattende granen zijn in heel veel producten en ingrediënten verwerkt. Bijvoorbeeld in: brood, crackers, beschuit, muesli, koek, gebak, pizza en pasta, couscous,...
Encyclopedie / Veetransport
Veetransport
Voordat eten en drinkenvlees in de winkel ligt, zijn de grondstoffen, dieren en vlees-eindproducten vaak al diverse keren vervoerd. Sommige vormen van transport kunnen gevolgen...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Wat is gezond avondeten?
Wat is gezond avondeten?
Gezond avondeten bestaat uit veel groente, een volkorenproduct, een vloeibaar vet en wat vis, peulvruchten, noten of vlees. Deze tips zijn natuurlijk ook voor mensen die...
Home / Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Zo houd je voedselinfecties buiten je studentenhuis
Zo houd je voedselinfecties buiten je studentenhuis
Vieze pannen op het fornuis, etensresten op het aanrecht, een koelkast vol bedorven producten en een vaatdoek die bijna wegloopt. Studentenhuizen blinken over het algemeen...
Vraag en antwoord / Afvallen en gewicht / Is hard bak- en braadvet minder gezond dan vloeibaar vet uit een knijpfles?
Is hard bak- en braadvet minder gezond dan vloeibaar vet uit een knijpfles?
Vloeibaar bak- en braadvet uit een knijpfles is een betere keuze dan bak- en braadvet met een wikkel. Ook bakken in olie is een beter alternatief voor bak- en braadvet uit...