Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar
 

Pagina helaas niet gevonden

Gezocht naar
Encyclopedie / Toevoegingen
Toevoegingen
Toevoegingen zijn hulpstoffen die aan voedingsmiddelen worden toegevoegd. De meeste toevoegingen zijn E-nummers. Suiker is een voorbeeld van een toevoeging die geen E-nummer heeft.
Encyclopedie / E-nummers
E-nummers
Meer weten over een specifiek E-nummer of stof? Hieronder kun je het opzoeken. Je kunt zoeken op het E-nummer of op de naam van de stof. Er worden per E-nummer maximaal...
Encyclopedie / Trefwoorden overzicht / Azo-kleurstoffen
Azo-kleurstoffen
Azo-kleurstoffen zijn kunstmatige kleurstoffen. Ze zijn rood, geel, bruin en zwart. Ze worden gebruikt in  bijvoorbeeld snoep, snacks frisdranken en sommige alcoholische dranken. Als...
Encyclopedie / Aanvaardbare dagelijkse inname (ADI)
Aanvaardbare dagelijkse inname (ADI)
Stoffen die niet van nature in voeding voorkomen, maar daar bewust aan worden toegevoegd, hebben een aanvaardbare dagelijkse inname (ADI). Het gaat bijvoorbeeld om E-nummers,...
Encyclopedie / Vlees
Vlees
Onbewerkt mager vlees past in een gezond eetpatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door andere...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / Richtlijnen Goede Voeding: mooi, maar daarmee zijn we er nog niet
Column: Richtlijnen Goede Voeding: mooi, maar daarmee zijn we er nog niet
Anderhalve week geleden presenteerde de Gezondheidsraad de nieuwe Richtlijnen Goede Voeding: een degelijk stuk werk van een aantal van de beste voedingswetenschappers van...
Encyclopedie / Synthetische stof
Synthetische stof
Synthetische stoffen zijn stoffen die in het laboratorium gemaakt zijn. Het basisingrediënt kan wel natuurlijk zijn, maar dat hoeft niet. Een synthetische stof die ook in...
Encyclopedie / Zoetstoffen
Zoetstoffen
Zoetstoffen zijn stoffen die aan voedingsmiddelen worden toegevoegd om ze zoeter te maken. Er bestaan meer dan 15 goedgekeurde zoetstoffen. Sommige komen in de natuur ook...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Wat doen E-nummers in ons eten?
Wat doen E-nummers in ons eten?
E-nummers zijn stoffen die worden toegevoegd om eigenschappen van voedingsmiddelen te verbeteren. Toevoegingen aan ons eten kunnen er voor zorgen dat het product bijvoorbeeld...
Encyclopedie / Biotine (vitamine B8)
Biotine (vitamine B8)
Biotine (vitamine B8) heb je nodig om energie uit eten vrij te maken. Verder speelt biotine een rol bij de vorming van vetzuren. Biotine draagt ook bij aan het behoud van...
Home / Gezond eten met de Schijf van Vijf / Wat staat er in de Schijf van Vijf? / Vis, peulvruchten, vlees, ei, noten en zuivel
Vis, peulvruchten, vlees, ei, noten en zuivel
Een snelle bonenschotel, pittige viscurry, rijst met tofu of aardappelen, groente en vlees. Wat kies jij vandaag? De trend is: meer plantaardig en minder vlees. Daarmee zorg...
Vraag en antwoord / Eten kopen en keurmerken / Zijn ambachtelijke producten gemaakt door een vakman?
Wat betekent 'ambachtelijk' op eten of drinken?
‘Ambachtelijk’ op de verpakking van eten of drinken zegt niet zoveel. De term ‘ambachtelijk’ is namelijk niet beschermd in de wet. Zo kan een ambachtelijk...
Encyclopedie / Ontbijtgranen
Ontbijtgranen
Ontbijtgranen zijn graanproducten zoals havermout en muesli. Havermout, muesli en andere volkoren ontbijtgranen zonder toegevoegd zout en niet te veel suiker (niet meer dan...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / De consument slikt geen zoete broodjes meer
De consument slikt geen zoete broodjes meer
Steeds meer mensen maken zich zorgen om de hoeveelheid suiker en zout in ons eten. De zorgen over suiker en zout in ons eten zijn zelfs groter dan die over bestrijdingsmiddelen,...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Overzicht: wat staat in de Schijf van Vijf?
Overzicht: wat staat wel en niet in de Schijf van Vijf?
Hieronder vind je een overzicht van wat wel en wat niet in de Schijf van Vijf staat. Groente in de Schijf van Vijf Niet in...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Is aluminium in mijn eten en drinken gevaarlijk?
Is aluminium in mijn eten en drinken gevaarlijk?
Aluminium komt van nature in veel producten voor. Het is dus onvermijdelijk dat je het binnenkrijgt. Dit is bij een gezond voedingspatroon niet schadelijk, omdat je lichaam...
Encyclopedie / Smaakversterkers
Smaakversterkers
E-nummerzoeker Meer weten over een specifiek E-nummer? Hieronder kun je het opzoeken. Je kunt zoeken op het E-nummer of op de naam van de stof. Er worden per E-nummer...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Zijn conserveermiddelen slecht voor de gezondheid?
Zijn conserveermiddelen slecht voor de gezondheid?
Conserveermiddelen zijn niet slecht voor de gezondheid. Conserveermiddelen in voeding hebben namelijk een E-nummer. Dat betekent dat de Europese autoriteit voor voedselveiligheid...
Recepten / Receptinspiratie / 6 spinazierecepten
Heerlijke spinazierecepten
Spinazie heeft een volle smaak. Het smaakt lichtzoet en aards tegelijk. Verse spinazieblaadjes hebben een lekkere crunch en zijn een prima basis voor een salade. Eentje...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Hoe wordt bepaald of een product in de Schijf van Vijf staat?
Hoe wordt bepaald of een product in de Schijf van Vijf staat?
Producten staan in de Schijf van Vijf als ze positieve effecten hebben op de gezondheid. Producten staan niet in de Schijf van Vijf als ze te veel zout, suiker, transvet of...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Is filet americain veilig en gezond om te eten?
Is filet americain veilig en gezond om te eten?
Filet americain is gemaakt van rauw vlees. Daarom bederft het sneller en loop je meer risico dat je ziek wordt als je ervan eet. Filet americain staat niet in de Schijf van...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Is onbewerkt eten zonder pakjes en zakjes gezonder?
Is onbewerkt eten zonder pakjes en zakjes gezonder?
Over het algemeen is kiezen voor minder bewerkt eten en zelf koken met verse producten een goede vuistregel voor een gezonder en duurzamer eetpatroon. Hierdoor ga je waarschijnlijk...
Home professionals / Professionals in opleiding / Veilig
Veilig
Op deze pagina vind je een overzicht van de belangrijkste informatie die het Voedingscentrum biedt op het gebied van veilig eten.
Encyclopedie / Voedselveiligheid
Voedselveiligheid
Voedselveiligheid is een term om de veiligheid of onveiligheid van voedsel aan te geven. Veilig voedsel betekent dat je het product kunt eten zonder dat je er op de korte...
Home / Gezond eten met de Schijf van Vijf / Hoeveel en wat kan ik eten? / Productlijst niet in de Schijf van Vijf
Lijst van producten die niet in de Schijf van Vijf staan
App 'Kies Ik Gezond?' Je kunt ook de ‘Kies Ik Gezond?’-app gebruiken. Daarmee scan, zoek en vergelijk je eenvoudig producten. Zo kun je ook van specifieke merken...
Home / Mijn gewicht / Bewegen en sport / Eten en drinken rond het sporten
Planning: eten en drinken rond het sporten
Wanneer kun je het beste eten en drinken als je gaat sporten? Is het beter om voor of na het hardlopen, fietsen of voetballen te eten? Bekijk onze eet- en drinktips om...
Encyclopedie / Gluten en het glutenvrij dieet
Gluten en het glutenvrij dieet
Gluten is een mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in de sommige granen. Gluten zorgt bijvoorbeeld dat deeg goed rijst. Het maakt deegproducten zoals brood en pasta...
Vraag en antwoord / Aandoeningen / Hoe kan ik gezond glutenvrij eten?
Hoe kan ik gezond glutenvrij eten?
Gluten is alleen schadelijk voor mensen met de aandoening coeliakie (glutenintolerantie). Zij moeten een strikt glutenvrij dieet volgen. Ook mensen met de diagnose glutensensitiviteit...
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.