Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Pagina helaas niet gevonden

Gezocht naar
Home / Duurzaam eten / Duurzaam eten in 7 stappen
Duurzaam eten in 7 stappen
Door duurzaam te eten kun je je milieu-impact fors verlagen. De grootste winst behaal je door minder vlees te eten en minder voedsel te verspillen. Maar je kunt nog meer doen.
Home / Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / 7 bespaartips voor je dagelijkse boodschappen
7 bespaartips voor je dagelijkse boodschappen
Uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam dat deze week is gepubliceerd, blijkt dat voedselpakketten van 11 voedselbanken vooral veel calorierijke producten bevatten...
Recepten / Receptinspiratie / Moederdag-ontbijt: 7 lekkere recepten
Moederdag-ontbijt: 7 lekkere recepten
Wil jij je moeder extra verwennen met een Moederdag-ontbijt? Bekijk onze 7 ontbijtrecepten, speciaal geselecteerd voor Moederdag.
Home / Duurzaam eten / Voedselverspilling voorkomen
7 tips om voedselverspilling te voorkomen
Voedselverspilling is eenvoudig te voorkomen. Door precies te kopen wat je nodig hebt, op maat te koken en slim te bewaren voorkom je dat je eten moet weggooien. Dat is beter...
Home / Thema's / Ik ben 9-13 jaar / Oh oh, spreekbeurt
Oh oh, spreekbeurt
Ben je op zoek naar het perfecte onderwerp voor een spreekbeurt of werkstuk? Tada! Hier moet je zijn. We hebben informatie verzameld om jou op weg te helpen. Deze pagina...
Home / Thema's / Kopen, koken, bewaren / Eten kopen / Boodschappen doen
Boodschappen doen
Bewust boodschappen doen is een fluitje van een cent. Met deze tips koop je gezond, veilig en duurzaam jouw eten. 7 tips - boodschappen doen 1. Houd je aan je boodschappenlijstje Probeer...
Home / Duurzaam eten / Meer plantaardig eten
Meer plantaardig eten
Steeds meer mensen kiezen ervoor om meer plantaardig te eten. Het aantal flexitariërs, vegetariërs en veganisten neemt toe. Minder vlees eten is goed voor het dierenwelzijn...
Home / Pers / Persberichten / 90.000 Koelkastklemmen verspreid in strijd tegen voedselverspilling
90.000 Koelkastklemmen verspreid in strijd tegen voedselverspilling
De Koelkastklem is de nieuwste tool van het Voedingscentrum om voedselverspilling te voorkomen. Vanaf 7 februari is de klem gratis verkrijgbaar bij aankoop van 2 stuks groenten...
Home / Afvallen / Fase 1: Klaarmaken voor de start
Gezond afvallen fase 1
Tip 1: Meet je gewicht, BMI en middelomtrek Gebruik een weegschaal om te weten hoeveel je precies weegt. Daarnaast zijn 2 tests waarmee je zelf kunt berekenen of je een...
Recepten / Receptinspiratie / Valentijnsontbijt
Valentijnsontbijt: 7 verwenrecepten
Verras jouw valentijn met een heerlijk ontbijt! Waar ga jij je geliefde mee verwennen?
Home / Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Nederland op koers in strijd tegen voedselverspilling
Nederland op koers in strijd tegen voedselverspilling
Nederlanders zijn thuis minder voedsel gaan verspillen. In 2019 verspilden Nederlanders 34,3 kilo eten per persoon; bijna 7 kilo minder dan in 2016. Ook is er minder drinken...
Home / Thema's / Ik ben 9-13 jaar / Jij bent de chef / Makkelijke prakkies
Makkelijke prakkies
Meer superlekkere recepten om te maken Ben jij nog niet uitgekookt? Probeer dan eens deze heerlijke recepten. Wedden dat jij die kunt klaarmaken? Om zelf lekkere dingen...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Hoeveel suiker zit er in cola?
Hoeveel suiker zit er in cola?
Tabel: hoeveel suiker in cola Een glas cola van 250 ml bevat ongeveer 26 gram suiker. Dat is bijna 7 suikerklontjes. Als je cola drinkt, dan krijg je al snel ongemerkt veel...
Home / Thema's / Kopen, koken, bewaren / Eten kopen / Dierenwelzijn
Dierenwelzijn: waarop kun je letten bij het kopen van vlees, eieren en zuivel?
Bij het kopen van vlees, eieren en zuivel kun je letten op het welzijn van dieren. In onderstaande tabellen zie je de verschillen tussen gangbare soorten en die met een keurmerk.
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Hoe ongezond is sap?
Hoe ongezond is sap?
Het advies is om zo min mogelijk suikerhoudende dranken te drinken. Denk bij suikerhoudende dranken aan limonade, frisdrank en sappen zoals sinaasappelsap, appelsap, grapefruitsap,...
Recepten / Receptinspiratie / Heerlijke preirecepten
Heerlijke preirecepten
Prei is een pittige groente met een lichte uiensmaak. Als minst scherpe van de uienfamilie past de prei in allerlei gerechten. Zo is een in ringen gesneden prei heerlijk in...
Vraag en antwoord / Kinderen en jongeren / Hoe blijven de tanden van mijn kind gezond?
Hoe blijven de tanden van mijn kind gezond?
Het is belangrijk om de tanden en kiezen van je kind goed te verzorgen vanaf het moment dat hij tanden krijgt. Als ouder geef je daarbij natuurlijk graag het goede voorbeeld. ...
Encyclopedie / Chrono-nutrition
Chrono-nutrition
Chrono-nutrition (chronos = Grieks voor tijd, nutrition = voeding) is de verzamelnaam voor het onderzoek naar wanneer we eten, hoe vaak we eten en hoe regelmatig we eten en...
Professionals / Gezond op school / Basisonderwijs / Lesmaterialen / Superchefs
Superchefs
SuperChefs is een serie van acht wekelijkse kookworkshops voor kinderen van 10-12 jaar (groep 7/8). Ze ontdekken hoe gezond, lekker en gemakkelijk koken kan zijn. De jonge...
Encyclopedie / Sinaasappelsap
Sinaasappelsap
Sinaasappelsap is een vruchtensap met veel vitamine C. Vruchtensappen zoals sinaasappelsap bevatten suikers en daardoor ook aardig wat calorieën. In een glas sinaasappelsap...
Encyclopedie / Alcohol (bier, wijn en sterke drank)
Alcohol (bier, wijn en sterke drank)
Het advies is om geen alcohol te drinken, of in ieder geval niet meer dan 1 glas per dag. Dit advies is hetzelfde voor mannen en vrouwen. Matig alcoholgebruik van 1 glas...
Home / Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Oer-Hollands voedingspatroon opvallend duurzaam en gezond
Oer-Hollands voedingspatroon opvallend duurzaam en gezond
Groen (>1) Bruin (0 tot 1) Wit (-1 tot 0)  Rood (<-1)  Groente Brood  ...
Home / Zwanger en kind / Kinderen 4-13 jaar
Alles over eten en drinken voor kinderen van 4-13 jaar
Je kind is volop in de groei. Hoe zorg je ervoor dat je kind alle gezonde stoffen binnenkrijgt die hij nodig heeft? Zorg ervoor dat je kind eet en drinkt volgens de Schijf...
Recepten / Receptinspiratie / 7x recepten met rode kool
7x recepten met rode kool
Op zoek naar recepten met rode kool? Bekijk hieronder onze top 7 van lekkerste recepten. Rode kool zit net als andere kolen vol goede voedingsstoffen zoals vitamines, foliumzuur...
Vraag en antwoord / Koken en bewaren / Waar kun je fruit het beste bewaren? En hoelang?
Waar kun je fruit het beste bewaren? En hoelang?
Meeste fruit in de koelkast bewaren Het meeste fruit blijft het langst goed in de koelkast: zoals appels en peren (2-4 weken), perziken en nectarines (3-7 dagen), kiwi (1-3...
Professionals / Voeding bij ziekten / Ondervoeding / Is dieetvoeding nodig bij ondervoeding?
Is dieetvoeding nodig bij ondervoeding?
Bij ondervoeding is het belangrijk dat de patiënt voldoende eiwit en energie binnenkrijgt en genoeg beweegt. Dieetvoeding wordt pas gebruikt als gewone voeding niet...
Home / Pers / Persmappen / Kookvaardigheden (2016) / Helft Nederlanders wil beter leren koken
Helft Nederlanders wil beter leren koken
Veel mensen hebben geen hoge pet op van andermans kookkunsten De Nederlander is best te spreken over zijn eigen kookkunsten, maar waardeert de kookkunsten van familie en...
Recepten / Receptinspiratie / 6x lekkere recepten met kool
6x lekkere recepten met kool
Boerenkool. Rode kool. Chinese kool. Witte kool. Spitskool. Koolrabi. Heerlijk in bijvoorbeeld een stamppot, wok- of ovengerecht. En boordevol goede voedingsstoffen zoals...
Encyclopedie / Banaan
Banaan
Banaan is een fruitsoort. Bananen groeien in trossen aan een plant op bananenplantages. Bananen zijn krom doordat ze tegen de zwaartekracht in met hun punten naar boven groeien. Banaan...
Encyclopedie / Frisdrank
Frisdrank
Frisdrank bevat veel suiker en dus veel calorieën. Het drinken van veel frisdrank vergroot de kans op overgewicht en diabetes type 2. Bovendien zijn de zuren in frisdrank...
Encyclopedie / Komkommer
Komkommer
Komkommer is een vruchtgroente. Komkommer hoort bij de familie van meloen en courgette. Het is een van de populairste groenten in Nederland. Groente staat in de Schijf van...
Home / Zwanger en kind / Dreumes en peuter / Drinken
Wat geef ik te drinken? (1-3 jaar)
Elke dag heeft je kind ongeveer 5 tot 7 bekertjes drinken nodig (ongeveer 1 liter), dat is inclusief melk. Van melk heeft je kind 2 bekertjes nodig. Wat zijn geschikte dranken...
Encyclopedie / Jodium
Jodium
Jodium is een spoorelement. Een spoorelement is een mineraal waarvan het lichaam maar erg weinig nodig heeft.  Waar zit jodium in? Jodium komt voor in brood dat gebakken is...
Home / Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Haal een gratis thermometer en zet je koelkast op 4 °C
Haal een gratis thermometer en zet je koelkast op 4 °C
Staat jouw koelkast al op 4 °C? Met de nieuwe koelkastthermometer van het Voedingscentrum kun je dit heel makkelijk zien. 4 °C is de ideale temperatuur. Eten en drinken...
Home / Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Mr. Bean wint Food Innovation Bachelor’s Award 2017
Mr. Bean wint Food Innovation Bachelor’s Award 2017
Met het product Mr. Bean hebben Eline Bosch, Mira Theunissen en Sander Breevaart, studenten Levensmiddelentechnologie aan de Wageningen Universiteit, de Food Innovation Bachelor’s...
Home / Pers / Persberichten / Mr. Bean wint Food Innovation Bachelor’s Award 2017
Mr. Bean wint Food Innovation Bachelor’s Award 2017
Met het product Mr. Bean hebben Eline Bosch, Mira Theunissen en Sander Breevaart, studenten Levensmiddelentechnologie aan de Wageningen Universiteit, de Food Innovation Bachelor’s...
Home / Pers / Persberichten / Nieuwe cijfers voedselverspilling in huishoudens 2016
Nieuwe cijfers voedselverspilling in huishoudens 2016
Nederlandse huishoudens hebben in 2016 gemiddeld 41 kilo voedsel per persoon verspild. Dat blijkt uit onderzoeken van CREM Waste Management en Kantar Public, in opdracht van...
Home / Zwanger en kind / Eerste hapjes / Voorbeeld voedingsschema
Wat is een goed voedingsschema voor je baby?
Wat is een goed dagmenu voor een baby van 8 maanden? Ochtend: Borstvoeding of fles opvolgmelk Tussendoor: Reepje geroosterd bruinbrood Bekertje...
Encyclopedie / Koper
Koper
Koper is een spoorelement. Een spoorelement is een mineraal waarvan het lichaam maar erg weinig nodig heeft. Waar zit koper in? Koper komt voor in groente, fruit, vlees,...
Home / Afvallen / Als Jan het kan / Week 1: Het begin
Week 1: Het begin
In de eerste aflevering draait alles om erkennen dat je misschien wel wat kilo’s te zwaar bent, en als je zover bent: de eerste stap die je kunt zetten naar een gezonder...
Home / Afvallen / Als Jan het kan / Week 2: Voeding
Week 2: Voeding
Er moet iets veranderen, dat besef is er. Je weet misschien ook al welke grote pijnpunten je aan moet pakken. Grote kans dat het iets met je eetpatroon te maken heeft. Daarom...
Home / Afvallen / Als Jan het kan / Week 3: Sport
Week 3: Sport
Bekijk de video Nadat je de afgelopen weken je eetgewoontes onder de loep hebt genomen, is het tijd voor wat anders: beweging. Hoewel je de meeste kilo’s kwijt zult...
Home / Afvallen / Als Jan het kan / Week 5: Volhouden
Week 5: Volhouden
Verhalen uitwisselen? Sluit je aan bij de besloten Facebookgroep 'Als Jan het kan'. Vaderdag nadert en je bent al ver gekomen. De grootste opgave staat echter pas op...
Vraag en antwoord / Afvallen en gewicht / Hoe motiveer ik mezelf om af te vallen?
Hoe motiveer ik mezelf om af te vallen?
Blijvend afvallen begint met het in kaart brengen van waar je nu staat. Neem je eigen eetgedrag eens kritisch onder de loep. Wat en hoeveel eet je nu? Weet je hoeveel calorieën...
Home / Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Hoe zit het met eieren en fipronil?
Hoe zit het met eieren en fipronil?
Update 9-8-2017: Bekijk  Fipronil: de laatste updates Fipronil is een middel tegen bloedluis. Dit middel mag niet worden gebruikt bij kippen. Toch is fipronil aangetroffen...
Encyclopedie / Milieu en klimaat
Milieu en klimaat
Vergeleken met andere landen legt het consumptiepatroon van Nederlanders een groot beslag op natuurlijke hulpbronnen als fossiele brandstoffen, mineralen en landbouwgrond. De...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2013 / Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2013
Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2013
Het doel van dit programma is om consumenten te informeren over voedselkwaliteit en voedselverspilling, en het bieden van hulpmiddelen om een duurzame keuze te maken.  Hieronder...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Vergroot rood vlees de kans op kanker?
Vergroot rood vlees de kans op kanker?
De World Health Organisation (WHO) concludeert dat er een verband is tussen het eten van rood vlees en het risico op kanker, met name darmkanker. Elke 100 gram rood vlees...
Encyclopedie / Molybdeen
Molybdeen
Molybdeen is een spoorelement. Een spoorelement is een mineraal waarvan het lichaam maar erg weinig nodig heeft. Bronnen van molybdeen Molybdeen komt voor in bijna alle voedingsmiddelen.
Professionals / Services / Initiatieven Voedingscentrum / Buurtsportcoaches / Beweegspellen over eten
Beweegspellen over eten
Sportief aan de slag met voeding? Dat kan met deze actieve spellen voor kinderen. Je kunt ze binnen of buiten doen. Laat je inspireren.
Encyclopedie / Bloemkool
Bloemkool
Bloemkool is een groente die behoort tot de koolsoorten. Het is een van de meest gegeten groentesoorten in Nederland. Witte bloemkool is het bekendste, maar er bestaat ook...
Encyclopedie / Choline
Choline
Choline is een zogenoemde halfvitamine die wordt toegevoegd aan babyvoeding. Het is van nature aanwezig in moedermelk.  Pasgeboren baby's produceren deze stof zelf nog niet...
Encyclopedie / Druif
Druif
De druif is een zachte fruitsoort, net als bessen en aardbeien. Druiven groeien in trossen aan een wijnstok. Er zijn witte en blauwe druiven. Sommige druiven hebben pitten,...
Encyclopedie / Fruit
Fruit
Lees meer over de fruitsoorten: Aardbei Appel Banaan Druif Peer Sinaasappel en mandarijn Fruit is de verzamelnaam voor eetbare...
Professionals / Gezond op school / Basisonderwijs / Gezonde School
Gezonde School - basisonderwijs
Het is belangrijk dat kinderen gezond opgroeien. De Gezonde School-aanpak helpt je om hier op een planmatige en gestructureerde manier aandacht aan te geven. Een Gezonde...
Encyclopedie / Happy Tooth
Happy Tooth
Dit keurmerk zit op producten die vriendelijk zijn voor de tanden. Deze producten veroorzaken geen gaatjes en geen tanderosie.  Voordat het Happy Tooth keurmerk gebruikt...
Professionals / Gezond op school / Basisonderwijs / Lesmaterialen
Lesmaterialen
Gezond eten en drinken en niet te veel snoepen en snacken, dat is een gezonde basis voor een kind. Als kinderen weten hoe een gezonde maaltijd eruit ziet en waar voedsel...
Encyclopedie / Paprika
Paprika
Groente geeft veel voordelen voor de gezondheid en verlaagt het risico op chronische ziekten. Paprika bevat veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Vooral rode...
Encyclopedie / Peer
Peer
De peer is een pitvrucht, net als de appel.  Er zijn handperen en stoofperen. Conference is de populairste handpeer in Nederland. Andere handperen zijn bijvoorbeeld Doyenné...
Recepten / Thema's / Gezond feestvieren / Gourmetten: tips en recepten / Veilig gourmetten
Veilig gourmetten
Ga jij met de feestdagen steengrillen of gourmetten? Heerlijk, maar wel goed opletten! Want ziek worden wil niemand, zeker niet in een feestelijke periode. Met deze tips voorkom...
Home / Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / 'Kantine De Dag' onthuld in CORPUS / "Kantine De Dag"onthuld - een verslag
"Kantine De Dag"onthuld - een verslag
Op vrijdagmiddag 29 juni werd “Kantine De Dag” van het Voedingscentrum onthuld  in CORPUS. Dat gebeurde in het bijzijn van een klas basisschoolleerlingen van de Eerste Leidse...
Home / Pers / Persmappen / Voedselverspilling (2020) / 1 op de 4 koelkasten te warm afgesteld
1 op de 4 koelkasten te warm afgesteld
85% van de Nederlandse huishoudens weet niet wat de temperatuur in de koelkast is.  Vaak is de temperatuur in de koelkast toch goed, maar een kwart van alle koelkasten staat...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Hoe eet ik minder zout?
Hoe eet ik minder zout?
Je lichaam heeft zout nodig om de hoeveelheid vocht in je lichaam te regelen. Maar te veel zout verhoogt het risico op een hoge bloeddruk. Wat kun je zelf doen om minder...
Vraag en antwoord / Koken en bewaren / Hoe voorkom je voedselverspilling als je in een restaurant eet?
Hoe voorkom je voedselverspilling als je in een restaurant eet?
Ook als je uit eten gaat in een restaurant kun je voedselverspilling voorkomen. Vraag bijvoorbeeld aan de bediening hoe groot de porties zijn en bepaal dan wat je gaat eten.
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Wat moet ik doen met mijn eten bij een stroomstoring?
Wat moet ik doen met mijn eten bij een stroomstoring?
Als de elektriciteit uitvalt, dan kunnen je koelkast en vriezer het eten niet meer koel houden. De temperatuur loopt op, waardoor eten sneller kan bederven. Of je eten beter...
Encyclopedie / Your 50 Days of Green Happiness
Your 50 Days of Green Happiness
Onderbouwing Veel van de beweringen in het boek missen een onderbouwing. Zo worden er adviezen gegeven over de verteringstijd van bepaalde producten en over het specifieke...
Encyclopedie / Nitraat
Nitraat
Groenten en (drink)water zijn belangrijke bronnen van nitraat. Het gaat vooral om bladgroente zoals sla en spinazie. Van alle nitraat die consumenten binnenkrijgen, komt 50...
Encyclopedie / Quinoa
Quinoa
Quinoa is een plant met rode of oranje pluimen. Het zaad lijkt op graan en de blaadjes lijken op spinazie. Die blaadjes worden overigens niet gegeten. De bloemetjes zijn witgeel...
Encyclopedie / Sinaasappel en mandarijn
Sinaasappel en mandarijn
Sinaasappels en mandarijnen zijn citrusvruchten, net als citroenen, limoenen, grapefruits, minneola’s, tangerines en kumquats. Minder bekende citrusvruchten zijn pomelo, orangelo,...
Encyclopedie / Slachterij
Slachterij
In het slachthuis worden de dieren uit de vleesindustrie geslacht. Slachten gaat in verschillende stappen: eerste keuring, bedwelmen en doden, ontharen, uitslachten en tweede...
Home / Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Voedingscentrum duidt: is 12 eieren per week eten prima?
Voedingscentrum duidt: is 12 eieren per week eten prima?
“Een dieet met veel eieren kan prima, ook als je diabetes hebt”, zo meldden diverse media afgelopen week. Aanleiding is een Australisch onderzoek dat verscheen...
Home / Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Voedingscentrum lanceert ‘Er is meer dan vlees’ en geeft 100 shirts weg
Voedingscentrum lanceert ‘Er is meer dan vlees’ en geeft 100 shirts weg
Met smaakmakende T-shirts met opdrukken als ‘never bean so happy’, ‘get egg cited’ en ‘it’s peanuts’ wil het Voedingscentrum het...
Home / Pers / Persberichten / Voedingscentrum lanceert mannencampagne ‘Er is meer dan vlees’
Voedingscentrum lanceert mannencampagne ‘Er is meer dan vlees’
Met de campagne ‘Er is meer dan vlees’ wil het Voedingscentrum consumenten stimuleren meer volgens de aanbevelingen van de Schijf van Vijf te eten. Het advies...
Kindervoeding 0-4 jaar / Borstvoeding / Borstvoeding en werk / Voorbeelden uit de praktijk / Een prettige kolfruimte
Een prettige kolfruimte
Met een goede kolfruimte ondersteun je medewerkers die borstvoeding geven. Hoe pakken andere organisaties dat aan? Hieronder lees je hun tips. Zorg voor een goed ingerichte...
Home / Thema's / Eten bij sport en beweging / Hoe begin ik met bewegen of sporten?
Hoe begin ik met bewegen of sporten?
Om voldoende te bewegen voor je gezondheid, hoef je niet helemaal buiten adem te raken. Een activiteit telt mee als bewegen als je wel iets sneller gaat ademhalen en voelt...
Vraag en antwoord / Afvallen en gewicht / Hoe kan ik gezond aankomen?
Hoe kan ik gezond aankomen?
Als je ondergewicht hebt is aankomen belangrijk. Ondergewicht betekent dat je minder weegt dan goed is voor je gezondheid. De tips op deze pagina helpen bij het aankomen,...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Hoeveel zout mag ik eten?
Hoeveel zout mag ik eten?
Voor volwassenen geldt het advies om niet meer dan 6 gram zout per dag binnen te krijgen. Voor kinderen is dat minder (zie tabel). De nieren van baby’s en jonge kinderen...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Kun je via kraanwater te veel lood binnenkrijgen?
Kun je via kraanwater te veel lood binnenkrijgen?
Bijna al het kraanwater in Nederland is veilig om te drinken. Er zijn wetten voor de maximale hoeveelheid lood. Maar er zijn een paar uitzonderingen. Er kan te veel lood in...
Encyclopedie / Varkensvlees
Varkensvlees
Onbewerkt mager varkensvlees past in een gezond eetpatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door...
Home / Zwanger en kind / Eerste hapjes / Gezonde eetgewoonten
Wat zijn gezonde eetgewoonten voor mijn kind?
De eerste 5 jaar van je kind zijn erg belangrijk voor de ontwikkeling van eetgewoonten. Gezond eten, samen aan tafel eten, duidelijke regels maken voor snoep: dat zijn allemaal...
Encyclopedie / Bewaarwijze
Bewaarwijze
Om bacteriën weinig kans te geven, is het belangrijk om eten en drinken goed te bewaren op de manier die op de verpakking is aangegeven.  Het is belangrijk om op de houdbaarheidsdatum...
Encyclopedie / Frituurolie
Frituurolie
Frituurolie is olie om in te frituren. Het bestaat meestal uit plantaardige oliën.  Van frituren worden producten erg vet. En veel vet levert veel calorieën. Frituurolie bevat...
Encyclopedie / Insecten eten
Insecten eten
In Europa en zeker in Nederland zijn we niet gewend om insecten te eten, maar in de rest van de wereld is het heel gebruikelijk. Ruim 2 miljard mensen eten insecten, volgens...
Vraag en antwoord / Kinderen en jongeren / Mijn kind is te licht volgens de BMI-meter, maar niet volgens de arts. Hoe kan dat?
Mijn kind is te licht volgens de BMI-meter, maar niet volgens de arts. Hoe kan dat?
Binnen de BMI-meter wordt een strenger afkappunt voor de categorie “ondergewicht” of “te licht” gebruikt dan door het consultatiebureau of schoolarts...
Services / Initiatieven Voedingscentrum / Buurtsportcoaches / Praktijkvoorbeelden / Op naar het beste lesprogramma
Op naar het beste lesprogramma
Testen, bijschaven en evalueren. Daar zijn Swer Elbertsen en Beweegteam Woerden sterren in. En hun programma op maat heeft effect. “Dat kinderen zeggen: Kijk meester, ik heb...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2012 / Programma Gezond door het Leven 2012
Programma Gezond door het Leven 2012
Het doel van dit programma is een bijdrage leveren aan generaties die gezond opgroeien in een gezonde omgeving en die kunnen omgaan met hun eigen sociale en fysieke omgeving.
Encyclopedie / Suiker
Suiker
Suiker of sacharose is een zoete stof, die van nature voorkomt in voedingsmiddelen zoals fruit, maïs, suikerriet en suikerbiet. Daarnaast komen ook andere suikers voor zoals...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Waarom is minder vlees eten beter voor je gezondheid en het milieu?
Waarom is minder vlees eten beter voor je gezondheid en het milieu?
Minder vlees eten is beter voor je gezondheid en het milieu. Door minder vlees te eten en dit vaker te vervangen door peulvruchten en noten verlaag je het risico op verschillende...
Vraag en antwoord / Koken en bewaren / Welk fruit bewaar je buiten de koelkast?
Welk fruit bewaar je buiten de koelkast?
Citroen en andere citrusvruchten kun je het beste koel en donker, buiten de koelkast bewaren. Gemiddeld houd je ze 14 dagen goed. Heb je een beetje sap nodig in een gerecht?...
Home / Pers / Persberichten / ‘Vaker Vega!’ brengt plantaardig eten onder de aandacht
‘Vaker Vega!’ brengt plantaardig eten onder de aandacht
UPDATE: De Vaker Vega-foodtruck rijdt nóg een keer en doet deze week 3 steden aan: Donderdag 7 december: Apeldoorn - Raadhuisplein, schuin achter oliebollenkraam ...
Encyclopedie / Appel
Appel
De appel behoort tot de pitvruchten, net als de peer. De friszure smaak van appels ontstaat door het appelzuur. Fruit staat in de Schijf van Vijf.   Waar komen appels vandaan? Het...
Professionals / Gezonde eetomgeving / Criteria van de Richtlijn Gezondere Eetomgevingen
Criteria van de Richtlijn Gezondere Eetomgevingen
De Richtlijn bestaat uit een aantal onderdelen: Aanbod Presentatie– en verkooptechnieken 4 modules die van toepassing kunnen zijn Op deze pagina...
Encyclopedie / Diabetes type 1
Diabetes type 1 (suikerziekte)
Diabetes type 1 is een chronische ongeneeslijke ziekte.  Naamgeving: diabetes of suikerziekte?  De volledige officiële naam voor diabetes is diabetes mellitus. Vaak hoor je...
Encyclopedie / Diabetes type 2
Diabetes type 2 (suikerziekte)
Mensen met diabetes type 2 (suikerziekte) hebben onbehandeld een te hoog bloedsuikergehalte. Door hoge bloedsuikers kunnen complicaties ontstaan, zoals hart- en vaatziekten,...
Professionals / Professionals in opleiding / Duurzaam
Duurzaam
Op deze pagina vind je een overzicht van de belangrijkste informatie die het Voedingscentrum biedt op het gebied van duurzaam eten.
Vraag en antwoord / Koken en bewaren / Hoe kun je duurzaam koken?
Hoe kun je duurzaam koken?
Duurzaam koken is niet moeilijk. Met een paar simpele handelingen kook je energiezuinig, ben je milieubewust bezig en bespaar je geld. Denk aan een deksel op de pan, het vuur...
Encyclopedie / Koolhydraten
Koolhydraten
Koolhydraten geven het lichaam energie, net als eiwitten en vetten. Vooral voor de hersenen en rode bloedcellen zijn koolhydraten erg belangrijk. De hersenen kunnen zelfs...
Vraag en antwoord / Zwangerschap en baby / Wanneer mag mijn baby brood eten?
Wanneer mag mijn baby brood eten?
Tussen 4 en 6 maanden kun je je baby een stukje brood geven zonder korst. Maar geef je baby pas brood zonder korst als hij gewend is aan oefenhapjes en ook wat grovere hapjes...
Encyclopedie / Bacillus cereus
Bacillus cereus
De bacterie Bacillus cereus komt wijd verspreid in de natuur voor. De bacterie maakt een gifstof aan die vaak een voedselvergiftiging veroorzaakt. De ziekteverschijnselen...
Home / Zwanger en kind / Borstvoeding en flesvoeding / Borstvoeding geven / Borstvoeding afbouwen
Borstvoeding afbouwen
Hoe werkt afbouwen in deze gevallen, en wat kun je dan het beste geven in plaats van borstvoeding? Vanzelf ‘afbouwen’ Je kunt doorgaan met borstvoeding geven...
Encyclopedie / Duurzaam eten
Duurzaam eten
Duurzaamheid is een breed begrip. De één denkt aan dierenwelzijn, de ander aan de natuur of eerlijke handel. De term duurzaamheid is gedefinieerd in het VN Brundtland-rapport...
Encyclopedie / EHEC
EHEC
EHEC is een verzamelnaam voor een type bacterie binnen de E. coli bacteriën. EHEC staat voor Enterohemorragische Escherichia Coli.  EHEC kan een voedselinfectie veroorzaken.
Home / Thema's / Kopen, koken, bewaren / Goedkoop inkopen doen
Goedkoop boodschappen doen – bespaartips voor in de winkel
Goedkoop én gezond eten? Dat kan. Door geld te besparen tijdens het boodschappen doen, slim te koken en bewaren, en minder voedsel te verspillen, kun je € 145,-...
Recepten / Kookhulp / Hoe frituur ik?
Hoe frituur ik?
Je maakt een gerecht goudgeel en knapperig door onderdompeling in heet vet of hete olie. Frituren is altijd een minder gezonde bereidingswijze, maar lekker voor af en toe.
Home / Pers / Persberichten / Hofstad als borstvoedingsvriendelijke gemeente voorbeeld voor andere grote steden
Hofstad als borstvoedingsvriendelijke gemeente voorbeeld voor andere grote steden
Met 139 locaties waar moeders zichtbaar welkom zijn om hun baby te voeden, is Den Haag borstvoedingsvriendelijke gemeente geworden. Als eerste van de 4 grote steden mag de...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Is light-frisdrank slecht voor je tanden?
Is light-frisdrank slecht voor je tanden?
Ja. De zuren in (light-) frisdranken kunnen zorgen voor tanderosie. Tanderosie wil zeggen dat het tandglazuur oplost door de zuren uit dranken. Als dat te vaak gebeurt kan...
Professionals / Gezond op school / Mbo / Lesinspiratie
Lesinspiratie voor het mbo
Wil je een keer extra aandacht besteden aan voeding in je les? We geven een aantal ideeën. Wil je structureler aandacht besteden aan voeding? Kijk dan naar onze lesmaterialen...
Professionals / Gezond op school / Voortgezet onderwijs / Lesinspiratie
Lesinspiratie voor het voorgezet onderwijs
Wil je een keer extra aandacht besteden aan voeding in je les? We geven een overzicht van materialen die je dan goed kunt gebruiken. Wil je structureel aandacht besteden...
Encyclopedie / Onverzadigd vet
Onverzadigd vet
Vet dat zacht of vloeibaar is bij kamertemperatuur bevat veel onverzadigd vet. Denk aan vloeibare bak- en braadproducten en margarine in een kuipje. Daarnaast leveren ook...
Encyclopedie / Pasta
Pasta
Pasta is een verzamelnaam voor deegwaren gemaakt van tarwemeel. Volkorenpasta staat in de Schijf van Vijf. Witte pasta niet. Volkoren graanproducten hebben namelijk positieve...
Home / Thema's / Ik ben 9-13 jaar / Snoepje? Nee, bedankt
Snoepje? Nee, bedankt
Tips om niet in verleiding te komen Eet niet als je met andere dingen bezig bent. Voor de tv of terwijl je huiswerk maakt, eet je ongemerkt zo een zak chips leeg.
Home / Thema's / Vakantie / Vakantiekilo's? Zo krijg je ze niet
Vakantiekilo's? Zo krijg je ze niet
Die riem die een gaatje losser moet, die broek die net iets meer knelt bij de benen. Herken jij dit aan het eind van de vakantie en baal je ervan? Met deze tips pas je ook...
Encyclopedie / Voedselverspilling
Voedselverspilling
Er is sprake van voedselverspilling als voedsel dat is geproduceerd voor menselijke consumptie, hier niet voor wordt gebruikt. Er wordt hierbij geen onderscheid gemaakt tussen...
Vraag en antwoord / Koken en bewaren / Welk fruit bewaar je in de koelkast?
Welk fruit bewaar je in de koelkast?
Zacht fruit Zachte fruitsoorten zoals aardbeien of frambozen blijven onafgedekt in een plat bord of schaal ongeveer 3 dagen goed in de koelkast. Zorg dat ze niet vochtig...
Home / Thema's / Gezond feestvieren / Zelf thee maken
Zelf thee maken: gemberthee, chai latte en spiced thee
Je hebt net een winterwandeling gemaakt of je moet bijkomen van de koude tocht naar huis. Daar hoort een dampende mok thee in je handen bij. Maak eens je eigen thee met kruiden.
Professionals / Kindervoeding 0-4 jaar / Borstvoeding / 10 gouden regels voor zorgverleners
10 gouden regels voor zorgverleners
Voor het begeleiden van borstvoeding door ziekenhuizen en kraamzorginstellingen hebben de World Health Organisation (WHO) en Unicef 10 gouden regels opgesteld (het Baby Friendly...
Professionals / Duurzaam eten / Alles over bewaren
Alles over het bewaren van voedsel
Wil jij je klanten goed kunnen informeren over het bewaren van eten en drinken? Bijvoorbeeld over het verschil tussen de TGT- en THT-datum? Of over de ideale bewaarplek van...
Professionals / Kindervoeding 0-4 jaar / Borstvoeding / Borstvoeding en werk
Borstvoeding en werk voor werkgevers
Bestel het pakket 'Borstvoeding op het werk' Het pakket 'Borstvoeding op het werk' bevat handige hulpmiddelen om meer aandacht te geven aan borstvoeding in je organisatie. ...
Encyclopedie / Couscous
Couscous
Couscous is een graanproduct dat bestaat uit kleine korrels gemaakt van tarwemeel en water. Couscous met voldoende graanvezel (meer dan 2,1 gram per 100 gram) staat in de...
Encyclopedie / FoodFirst
FoodFirst
FoodFirst Network is een website voor gezonde leefstijl. FoodFirst raadt bij voeding aan om minimaal 400 gram groente te eten en 2 stuks fruit, te kiezen voor volle zuivel...
Encyclopedie / Kalium
Kalium
Kalium is een mineraal. Producten met kalium Kalium komt in bijna alle voedingsmiddelen voor. Het zit vooral in groente, fruit, aardappelen, vlees, vis, noten en ook in melkproducten...
Home / Pers / Persberichten / Koelkast op 4 °C met de nieuwe thermometer van het Voedingscentrum
Koelkast op 4 °C met de nieuwe thermometer van het Voedingscentrum
Met de nieuwe koelkastthermometer van het Voedingscentrum kunnen consumenten in één oogopslag zien of hun koelkast koud genoeg staat. 4 °C is de ideale temperatuur.
Encyclopedie / Listeria
Listeria
Listeria’s zijn bacteriën die overal in de natuur voorkomen. Er zijn meerdere soorten listeria. Van één soort, Listeria monocytogenes, kun je ziek worden. Deze bacterie kan...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Listeria in vleeswaren: wat zijn de risico’s?
Listeria in vleeswaren: wat zijn de risico’s?
Hieronder lees je de belangrijkste vragen en antwoorden over de risico's van listeria in vleeswaren: Vleeswaren zijn gevoelig voor besmetting met bacteriën zoals listeria.
Encyclopedie / Vruchtensap
Vruchtensap
Vruchtensappen zijn gemaakt van fruit. Sap bevat veel suiker en dus energie (calorieën). Het drinken van veel vruchtensap vergroot de kans op overgewicht en diabetes type...
Home / Thema's / Bak goed, bak goudgeel / Zo bak je goudgeel
Zo bak je goudgeel
Bak aardappeltjes en friet goudgeel krokant, en niet donkerbruin of met een zwarte rand. Rooster ook je brood licht. Zo krijg je zo min mogelijk acrylamide binnen. Bekijk...
Recepten / Receptinspiratie / 8x recepten met paprika
8x recepten met paprika
Rood, geel, oranje en groen. Paprika’s zijn er in allerlei kleuren, met elk zijn eigen smaak. Lekker om rauw te eten als snack, maar ook ideaal om te verwerken in een...
Recepten / Receptinspiratie / 8x winterse recepten
8x winterse recepten
De winter vraagt om lekker stevige gerechten. En wintertoetjes natuurlijk. Hieronder zie je 8 winterse recepten waar je warm van wordt! 1. Pompoensoep met gembercroutons Een...
Home / Zwanger en kind / Pubers / Afspraken maken
Afspraken maken met je puber
Kinderpsycholoog Tischa Neve geeft in het filmpje handvatten voor het maken van afspraken met je kind. Lees ook het stappenplan dat onder het filmpje staat. En bekijk tips...
Encyclopedie / Campylobacter
Campylobacter
De bacterie campylobacter leeft in de darmen van dieren en komt via hun uitwerpselen bijna overal op voor. Ze overleven goed op voedingsmiddelen, maar groeien er niet op verder.   Campylobacter veroorzaakt...
Home / Thema's / Kopen, koken, bewaren / Eten bereiden / Eten koken en bakken
Eten koken en bakken
Er zijn veel manieren om eten te bereiden, zoals bakken, koken, stomen of grillen. Slimme koks letten niet alleen op de smaak, maar ook op gezondheid, veiligheid en duurzaamheid.
Home / Zwanger en kind / Kinderen 4-13 jaar / Eten op de basisschool
Eten meegeven naar de basisschool
Geeft iedereen zijn kind gezond eten mee naar school? Dan zorg je met zijn allen voor een gezonde schoolomgeving. Op deze pagina staan tips voor originele pauzehappen en...
Encyclopedie / Fluoride
Fluoride
Fluoride is een spoorelement dat aanwezig is in tanden en botten. Fluoride beschermt tegen tandbederf. In eten en drinken zit te weinig fluoride voor een goede bescherming...
Services / Initiatieven Voedingscentrum / Buurtsportcoaches / Draagvlak creëren / Gemeente betrekken
Gemeente betrekken
Voorbeeld: Subsidie aanvragen gemeente 1. Bereid je goed voor Zet het hele plan duidelijk op papier voordat je met de gemeente gaat praten. Wat ga je doen, met wie, hoe,...
Encyclopedie / HACCP
HACCP
HACCP staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points. Bij het verwerken van voedingsmiddelen kunnen er dingen mis gaan, wat de veiligheid van ons eten in gevaar brengt.
Home / Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Heeft regelmatig eten effect op je gezondheid?
Heeft regelmatig eten effect op je gezondheid?
Regelmatig eten is goed, hoor je vast wel vaker. Door elke dag volgens de klok te eten, zou je minder kans hebben om dik te worden en om bepaalde ziekten te krijgen. Is dat...
Vraag en antwoord / Koken en bewaren / Hoelang kun je kwark, melk en yoghurt bewaren?
Hoelang kun je kwark, melk en yoghurt bewaren?
Professionals / Gezond op school / Basisonderwijs / Ouders betrekken / Interactief theater
Interactief theater: Voor je het weet zijn ze groOt’
1. Ouderbijeenkomst met interactief theater ‘Voor je het weet zijn ze groOt’ is een ouderbijeenkomst met interactief theater en interactieve groepsbesprekingen.
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Is granaatappelsap gezond?
Is granaatappelsap gezond?
Granaatappelsap staat niet in de Schijf van Vijf. Dat komt omdat er in granaatappelsap veel suiker zit. In granaatappelsap zitten ook vitamines en mineralen. Maar die krijg...
Home / Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Koelkasttemperatuur belangrijker dan bewaarplek van melk
Koelkasttemperatuur belangrijker dan bewaarplek van melk
Volgens het Britse tijdschrift Good Housekeeping kun je melk beter niet in de deur van je koelkast bewaren. De temperatuur zou hier te hoog zijn. Ook in de Nederlandse media...
Home / Thema's / Kopen, koken, bewaren / Eten bereiden / Koken met restjes
Koken met restjes en kliekjes
Wat kun je nog met iets wat je over hebt na het koken, zoals een halve bloemkool of een kwart bakje zuivelspread? Of misschien blijft er nog iets in de pan over van een maaltijd.
Home / Thema's / De stap van... / Marijke ging bewuster eten
Marijke viel 12 kilo af
“Ik stel mezelf nu de vraag: waaróm wil ik iets eten?”  Toen Marijke vanuit een dorpje in Drenthe naar Amsterdam verhuisde om op zichzelf te wonen,...
Home / Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Onderzoek EFSA: Listeria toegenomen bij ouderen en zwangeren
Onderzoek EFSA: Listeria toegenomen bij ouderen en zwangeren
Het aantal voedselinfecties als gevolg van de Listeria-bacterie is gestegen in Europa onder ouderen en zwangeren. Dat blijkt uit onderzoek van EFSA, de Europese autoriteit...
Home / Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Onderzoek: is koolhydraatbeperkt eten dé manier om af te vallen?
Onderzoek: is koolhydraatbeperkt eten dé manier om af te vallen?
Er is veel discussie over welk dieet het beste is om af te vallen. Weinig koolhydraten eten (koolhydraatbeperkt) om af te vallen is een van de manieren die in de belangstelling...
Encyclopedie / Palmolie
Palmolie
Palmolie komt uit het vruchtvlees van de palmvrucht. De olie zit bijvoorbeeld in producten als margarine, ijs, chocolade en kant-en-klaarmaaltijden.  Soorten producten Uit...
Recepten / Receptinspiratie / Perfecte recepten met pruimen
Perfecte recepten met pruimen
Pruimen hebben een zoete, soms zoetzure smaak. Met zijn sappige en zachte structuur is de pruim ideaal om door de yoghurt of door een fruitsalade te mengen. Of bak een overheerlijke...
Encyclopedie / Peulvruchten
Peulvruchten
Peulvruchten zijn bijvoorbeeld bruine bonen, kikkererwten en linzen. Pinda’s en ‘groene’ peulvruchten zoals doperwten en sperziebonen zijn officieel peulvruchten, maar rekenen...
Encyclopedie / Rijst
Rijst
Rijst is een graansoort en behoort net als alle andere granen tot de grassenfamilie. Zilvervliesrijst staat in de Schijf van Vijf. Rijstproducten Naast de rijst die bedoeld...
Encyclopedie / Salmonella
Salmonella
Salmonella is een bacterie die veel voorkomt in dieren, vooral in pluimvee en varkens. De bacterie leeft vooral in de darm van zulke dieren, maar kan via de ontlasting bijna...
Encyclopedie / Vezels
Vezels
Voedingsvezels (vezels) zijn belangrijk voor de gezondheid. Ze dragen bij aan een goede spijsvertering, een verzadigd gevoel na het eten en verminderen het risico op hart-...
Vraag en antwoord / Afvallen en gewicht / Word je dik als je elke week friet eet?
Word je dik als je elke week friet eet?
Van één portie patat per week word je niet dik. Als je gezond en gevarieerd eet, is het geen probleem om af en toe een frietje te eten. Het gaat om de juiste...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Zijn smoothies gezond?
Zijn smoothies gezond?
Smoothies staan niet in de Schijf van Vijf en tellen niet mee voor je dagelijkse portie fruit. Van smoothies raak je namelijk minder snel vol dan van los fruit en er zit vaak...
Home / Thema's / Gezond feestvieren / Zo voorkom je decemberkilo's
Zo voorkom je decemberkilo's
1. Luister naar je lichaam Meer is niet altijd beter. Als je voldaan bent, stop dan met eten. Je vervelend voelen omdat je te veel hebt gegeten, kan een domper zijn op de...
Recepten / Receptinspiratie / Bloemkool koken: 8 lekkere recepten
Bloemkool koken: 8 lekkere recepten
Bloemkool koken kan op vele creatieve manieren. Koken, wokken, stomen, in de oven... Bloemkool doet het goed in een soep, curry, stamppot of schotel. Wij hebben 8 recepten...
Home / Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / De voordelen van vroeg leren koken
De voordelen van vroeg leren koken
Kinderen betrekken bij het bereiden van de maaltijd, zoals koken, proeven en daarna samen eten, zorgt ervoor dat ze leren hoe je eten klaarmaakt en hoe je hygiënisch...
Home / Thema's / 50+: fit en vitaal / Gezond gewicht voor 50-plussers
Gezond gewicht voor 50-plussers
Ongeveer vanaf je 50ste heb je nét wat minder energie nodig. Dus blijf je hetzelfde eten als altijd? Dan merk je waarschijnlijk dat je langzaam aankomt. De oplossing...
Home / Zwanger en kind / Dreumes en peuter / Gezonde opvoeding
Gezonde opvoeding (1-3 jaar)
De eerste jaren van je kind zijn cruciaal voor de ontwikkeling van eetgewoonten. De basis voor het latere eetgedrag van je kind kun jij dus nu al helpen vormen. Maar welke...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Hoe houd ik mijn gebit gezond?
Hoe houd ik mijn gebit gezond?
Ben je benieuwd hoe je je tanden langer gezond en mooi houdt? Wat vooral belangrijk is voor het behoud van een sterk gebit is: eet niet te veel tussendoor en eet en drink...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Ik kan of wil geen brood eten, kan ik brood vervangen?
Ik kan of wil geen brood eten, kan ik brood vervangen?
Sommige mensen willen brood vermijden omdat ze denken dat het ongezond is of dat het een dikmaker is. Ook binnen een koolhydraatarm dieet wordt brood vaak vermeden. Volkorenbrood...
Home / Thema's / Kopen, koken, bewaren / Eten bewaren / Voorraad op orde
Je voorraad op orde
Kleine stappen hebben groot effect om minder voedsel te verspillen. Je voorraad op orde hebben scheelt!  Door eten op de juiste manier te bewaren, blijft het langer...
Home / Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Meer etiketten peutermelk voldoen aan regels, maar nog niet allemaal
Meer etiketten peutermelk voldoen aan regels, maar nog niet allemaal
Van de peutermelk-etiketten voldoet 68% aan de eisen die wetgeving eraan stelt. Dit blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) over 2016.
Home / Pers / Persmappen / Koelkastthermometer (2017)
Persmap koelkastthermometer (2017)
Persbericht Koelkast op 4 °C met de nieuwe thermometer van het Voedingscentrum Afbeeldingen koelkastthermometer Koelkastthermometer Koelkastthermometer...
Professionals / Gezond op school / Voortgezet onderwijs / Profielwerkstuk onderwerpen
Profielwerkstuk onderwerpen over voeding
Hoe is de Schijf van Vijf ontstaan? De Schijf van Vijf is hét voorlichtingsmodel over voeding in Nederland. Het laat zien hoe je gezond en duurzaam eet. Waar is allemaal...
Home / Schijf van Vijf / Wat staat er in de Schijf van Vijf? / Dranken
Schijf van Vijf-vak: dranken
Tips bij dranken Je doet je lichaam een plezier met 3 koppen zwarte of groene thee per dag. Lees meer over welke thee je het beste kan drinken. Niet alle soorten...
Encyclopedie / Thee
Thee
Er bestaan veel verschillende soorten thee. Thee die gemaakt is van gedroogde bladeren van de theeplant Camellia sinensis is verkrijgbaar in verschillende soorten, zoals zwarte...
Recepten / Receptinspiratie / Verrukkelijke vegaburgers
Verrukkelijke vegaburgers
Een smakelijke burger heeft niet altijd vlees nodig. De vegetarische burgers die je op deze pagina kunt vinden zijn daarvan het bewijs. Gemaakt van bruine of zwarte bonen,...
Encyclopedie / Vetten
Vetten
Vet is een voedingsstof die zit in bijvoorbeeld halvarine, olie, vlees, kaas en in koek, snacks en sauzen. Vet is altijd een mengsel van vetzuren. Er bestaan verschillende...
Encyclopedie / Vleeswaren
Vleeswaren
Vleeswaren zijn producten van vlees die vaak gesneden in plakken op de boterham worden gegeten. Vleeswaren kunnen van varkensvlees, rundvlees, kip of kalfsvlees gemaakt worden.
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Waarom is vette vis gezond?
Waarom is vette vis gezond?
De vetzuren in vis (omega 3-vetzuren) beschermen tegen hart- en vaatziekten. Het advies is daarom om 1 keer per week vis te eten. Met name vette vis bevat veel gunstige vetzuren.
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Wat kun je doen als je (mogelijk) iets hebt gegeten met campylobacter erin?
Wat kun je doen als je (mogelijk) iets hebt gegeten met campylobacter erin?
Als je een product hebt gegeten waar (misschien) de bacterie campylobacter in heeft gezeten, weet dan dat de kans op ernstige gevolgen erg klein is. Wel is het goed om...
Home / Zwanger en kind / Dreumes en peuter / De lust-ik-niet fase
10 tips voor de lust-ik-niet fase
Best een kans dat je ermee te maken krijgt als je kind rond de 2 jaar is: de beruchte lust-ik-niet-fase. Wanhoop niet, het gaat weer voorbij. De trucs op deze pagina helpen...
Encyclopedie / Energie (calorieën)
Energie (calorieën)
De hoeveelheid energie in een voedingsmiddel hangt af van de hoeveelheid vetten, koolhydraten, eiwitten en alcohol. 1 gram vet levert 9 kcal 1 gram koolhydraten levert 4...
Home / Zwanger en kind / Kinderen 4-13 jaar / Moeilijke eters
Gouden tips voor moeilijke eters (4-13 jaar)
Tip 1: Bekijk of je kind niet te veel tussendoor eet Eet je kind veel tussendoortjes? Dat kan een reden zijn waarom je kind aan tafel slecht eet. Een kindermaag zit snel...
Vraag en antwoord / Aandoeningen / Hoe eet ik gezond met een hart- en vaatziekte?
Hoe eet ik gezond met een hart- en vaatziekte?
Zijn er aanwijzingen dat je bloedvaten aan het dichtslibben zijn? Heb je een hoge bloeddruk? Of heb je bijvoorbeeld een hartinfarct of beroerte gehad? Meestal is gezond eten...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Betrouwbare informatie herkennen
Hoe herken je betrouwbare informatie over voeding op internet?
Op internet vind je vaak tegenstrijdige voedingsadviezen. Ook verschijnen er op blogs en nieuwssites regelmatig nieuwe onderzoeken naar voeding en gezondheid. Hoe herken...
Professionals / Gezonde eetomgeving / Ideeën voor gemeentelijk beleid
Ideeën voor gemeentelijk beleid
Dit kun je als gemeente zelf doen 1. Geef het goede voorbeeld: begin bij de eet- en drinkgelegenheden van gemeentelijke instanties Als gemeente kun je het goede voorbeeld...
Encyclopedie / Melk en melkproducten
Melk en melkproducten
Melk komt van melkkoeien. In Nederland zijn er al eeuwen veel boeren die koeien houden en melk leveren. Dit maakt deel uit van de Nederlandse cultuur en landschap.  Van melk...
Vraag en antwoord / Koken en bewaren / Twijfel over de houdbaarheidsdatum: kun je dit nog opeten of niet?
Twijfel over de houdbaarheidsdatum: kun je dit nog opeten of niet?
Op veel producten staat een houdbaarheidsdatum, zoals een pak sinaasappelsap, voorverpakte groente, vlees, vis, soepen en sauzen. Die houdbaarheidsdatum geldt voor gesloten...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Wat is gezond avondeten?
Wat is gezond avondeten?
Gezond avondeten bestaat uit veel groente, een volkorenproduct, een vloeibaar vet en wat vis, peulvruchten, noten of vlees. Deze tips zijn natuurlijk ook voor mensen die...
Encyclopedie / Doorstralen
Doorstralen
Doorstralen met gammastraling is een methode om voedsel veiliger en langer houdbaar te maken. Insecten en micro-organismen die ziekte en bederf veroorzaken worden gedood.
Professionals / Gezond op school / Basisonderwijs / Meer tips
Meer tips en ideeën
Speciale website over eten, voor kinderen van 9-13 jaar Speciaal voor kinderen in de basisschoolleeftijd heeft het Voedingscentrum een website gemaakt over gezond eten. Je...
Professionals / Kindervoeding 0-4 jaar / Ouderworkshop 'Smakelijke eters'
Ouderworkshop 'Smakelijke eters'
Voor wie is de workshop? Smakelijke eters is bedoeld voor ouders van kinderen in de leeftijd van 4 maanden tot 4 jaar, die hun kind graag gezond eetgedrag aan willen leren.
Professionals / Kindervoeding 0-4 jaar / Vaste voeding
Vaste voeding - alles voor professionals
Welke richtlijnen over babyvoeding en kindervoeding zijn er? En welke informatie geef je mee aan de ouders? Hier vind je alle materialen op een rij over vaste voeding. Richtlijnen...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Wat zijn gezonde tussendoortjes?
Wat zijn gezonde tussendoortjes?
Veel producten die worden verkocht als ‘verantwoorde tussendoortjes’ zijn calorierijk, te zout of ze bevatten veel suiker of verzadigd vet. Dat kun je zelf veel...
Encyclopedie / Biologisch
Biologisch
Bij de productie van biologisch voedsel wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met milieu en dierenwelzijn. In allerlei voorschriften is vastgelegd wat daaronder wordt verstaan.
Vraag en antwoord / Afvallen en gewicht / Is hard bak- en braadvet minder gezond dan vloeibaar vet uit een knijpfles?
Is hard bak- en braadvet minder gezond dan vloeibaar vet uit een knijpfles?
Vloeibaar bak- en braadvet uit een knijpfles is een betere keuze dan bak- en braadvet met een wikkel. Ook bakken in olie is een beter alternatief voor bak- en braadvet uit...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Is plantaardig vet altijd gezonder?
Is plantaardig vet altijd gezonder?
Vloeibare plantaardige vetten bevatten minder verzadigde vetten dan dierlijke vetten en zijn daarom gezonder. Daarnaast bevatten plantaardige oliën meer gezonde onverzadigde...
Home / Pers / Standpunten / Kindermarketing
Kindermarketing
Het Voedingscentrum vindt dat kinderen onvoldoende beschermd worden tegen reclames voor voedingsmiddelen die veel suiker, verzadigd vet en of zout bevatten. Reclame hiervoor...
Over ons / Privacy
Privacy
Het Voedingscentrum hecht veel waarde aan de bescherming van je persoonsgegevens. In deze Privacy policy geven wij informatie over de manier waarop wij omgaan met persoonsgegevens.
Home / Veilig eten / Koelen
Veilig koelen en bewaren
Bewaar bederfelijk eten in de koelkast, op een temperatuur van 4 °C. Dan verklein je de kans dat je ziek wordt. Bewaar bederfelijk eten in de koelkast Bij 4 °C...
Recepten / Kookhulp / Hoelang kook ik groente?
Hoelang kook ik groente?
Vul hieronder een groente in en je ziet de kooktijd van de groente. Je vindt in de tool de kooktijd van 60 soorten groente. Elke groente heeft weer een andere kooktijd. Hoelang...
Home / Pers / Persmappen / Persmap Bak goed, bak goudgeel (2019)
Persmap Bak goed, bak goudgeel (2019)
Het Voedingscentrum heeft de campagne 'Bak goed, bak goudgeel' gelanceerd om de inname van acrylamide te beperken. Door aardappeltjes en friet niet donkerbruin maar goudgeel...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2011 / Gezond door het Leven 2011
Gezond door het Leven 2011
Dit programma richt zich op specifieke doelgroepen zoals ouders met jonge kinderen en/of specifieke onderwerpen zoals preventie van overgewicht, het stimuleren van gezonde...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2011 / Nieuwsoverzicht 2011
Nieuwsoverzicht 2011
Welke onderwerpen waren in het nieuws in 2011? In vogelvlucht ons nieuws in 2011. 11 maart 2011 Het Voedingscentrum heeft de Richtlijnen Voedselkeuze geactualiseerd.
Encyclopedie / Bewegen
Bewegen
Bewegen verkleint het risico op chronische ziekten en houdt het lichaam fit. In 2017 heeft de Gezondheidsraad nieuwe beweegrichtlijnen geformuleerd. De beweegrichtlijn is...
Professionals / Kindervoeding 0-4 jaar / Vaste voeding / BMI jongens en meisjes
BMI jongens en meisjes
Uitleg Onderstaande tabellen geven de afkappunten van de Body Mass Index die de Jeugdgezondheidszorg gebruikt om te bepalen of een kind ondergewicht of overgewicht heeft.
Encyclopedie / Vitamine B6
Vitamine B6
Vitamine B6 is belangrijk voor de stofwisseling, vooral voor de afbraak en opbouw van aminozuren. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Vitamine B6 reguleert de werking...
Encyclopedie / Zink
Zink
Zink is een spoorelement dat onderdeel is van een groot aantal enzymen in het lichaam die betrokken zijn bij de stofwisseling. Zink is ondermeer nodig bij de opbouw van eiwitten,...
Encyclopedie / IJzer
IJzer
IJzer is een mineraal dat onder andere belangrijk is voor de vorming van hemoglobine, een onderdeel van rode bloedcellen. Rode bloedcellen vervoeren zuurstof door ons lichaam. IJzer...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / Vier jij je verjaardag met een glas volle melk?
Column: vier jij je verjaardag met een glas volle melk?
Magere en halfvolle zuivelproducten staan in de Schijf van Vijf; volle zuivelproducten niet. Dat komt omdat je met dagelijks volle zuivel in onze aanbevolen hoeveelheden snel...
Encyclopedie / Eiwitten
Eiwitten
Eiwit is een voedingsstof, net als koolhydraten en vet. Eiwit levert calorieën en aminozuren. Aminozuren zijn bouwstenen voor het eiwit in lichaamscellen. Een ander woord...
Encyclopedie / Mangaan
Mangaan
Mangaan is een mineraal. Mangaan zit in volkorenbrood en volkoren graanproducten, noten, peulvruchten, groente en fruit. Er is weinig bekend over de effecten van een mangaantekort...
Encyclopedie / Riboflavine (vitamine B2)
Riboflavine (vitamine B2)
Riboflavine (vitamine B2) is nodig voor de energievoorziening van het lichaam. Riboflavine zit vooral in melk en melkproducten, maar ook in vlees, vleeswaren, groente, fruit,...
Encyclopedie / Thiamine (vitamine B1)
Thiamine (vitamine B1)
Thiamine (vitamine B1) is onmisbaar voor de energievoorziening van het lichaam, en voor een goede werking van de hartspier en het zenuwstelsel. Thiamine komt  voor in brood...
Encyclopedie / Chloride (chloor)
Chloride (chloor)
Chloride is een mineraal dat een onderdeel is van keukenzout (natriumchloride). 1 gram keukenzout bestaat uit 0,4 gram natrium en 0,6 gram chloride. Chloride zorgt samen met...
Encyclopedie / Cholesterol
Cholesterol
Cholesterol is een vetachtige stof die het menselijk lichaam nodig heeft als bouwsteen voor lichaamscellen, hormonen en gal. Het meeste cholesterol wordt aangemaakt in de...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Is light-chips gezonder dan gewone chips?
Is light-chips gezonder dan gewone chips?
Light-chips bevatten wel wat minder calorieën dan gewone chips, maar het verschil is klein. In light-chips zit minder vet dan in gewone chips, maar wel meer koolhydraten.
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Is te veel vitamine B6 schadelijk?
Is te veel vitamine B6 schadelijk?
Als je lange tijd te veel vitamine B6 per dag binnenkrijgt, dan kan dat schadelijk zijn. Het kan leiden tot aantasting van het zenuwstelsel, waardoor gevoelloosheid, tintelingen...
Encyclopedie / Kaas
Kaas
Kaas is een zuivelproduct gemaakt van melk. Kaas levert belangrijke voedingsstoffen, maar het bevat ook veel verzadigd vet en zout. Dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten.
Home / Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Nieuwe wet tegen te veel vitamine B6
Nieuwe wet tegen te veel vitamine B6
Vanaf vandaag mag in voedingssupplementen niet meer dan 21 milligram vitamine B6 per dag zitten. Een teveel aan vitamine B6 kan namelijk schadelijk zijn voor de gezondheid. De...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2013 / Subsidieoverzicht 2013
Subsidieoverzicht 2013
Het Voedingscentrum wordt gefinancierd door de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Economische Zaken (EZ) via een instellingssubsidie en projectsubsidies.
Encyclopedie / Foliumzuur (vitamine B11)
Foliumzuur (vitamine B11)
Foliumzuur (vitamine B11) is nodig voor de groei en goede werking van het lichaam en voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Foliumzuur is ook belangrijk voor de vroege...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Is hagelslag gezond broodbeleg?
Is hagelslag gezond broodbeleg?
Een boterham met hagelslag of chocopasta is voor veel kinderen een feestje. Maar ook sommige volwassenen starten hiermee graag de dag. Maar heel gezond is het eigenlijk niet.
Encyclopedie / Niacine (vitamine B3)
Niacine (vitamine B3)
Niacine (vitamine B3) is een wateroplosbare vitamine. Naam Er zijn twee vormen van niacine: nicotinamide en nicotinezuur. In het verleden werd het ook wel pellagra preventing...
Encyclopedie / Pantotheenzuur (vitamine B5)
Pantotheenzuur (vitamine B5)
Pantotheenzuur of vitamine B5 is nodig voor de energievoorziening van het lichaam, de opbouw en afbraak van eiwitten en vetten. Pantotheenzuur zit in vlees, eieren, volkorenproducten,...
Encyclopedie / Selenium (seleen)
Selenium (seleen)
Selenium (seleen) is een spoorelement. Een spoorelement is een mineraal waarvan het lichaam maar erg weinig nodig heeft. Vormen van selenium In dierlijke en plantaardige producten...
Encyclopedie / Vitamine A
Vitamine A
Vitamine A is een vitamine die oplosbaar is in vetten.  Vormen van vitamine A In dierlijke producten zit vitamine A in de vorm van retinol of retinylesters. In groente en...
Encyclopedie / Vitamine B12 (cobalamine)
Vitamine B12 (cobalamine)
Vitamine B12 is ook bekend als cobalamine. Het is een wateroplosbaar vitamine. Verschillende vormen van vitamine B12 De natuurlijke vormen van vitamine B12 die voorkomen in...
Encyclopedie / Vitamine E
Vitamine E
Vitamine E is een vetoplosbare vitamine. Vitamine E werkt als antioxidant en beschermt zo de cellen, bloedvaten, organen, ogen en weefsel. Vitamine E speelt ook een rol bij...
Encyclopedie / Keurmerken
Keurmerken
Een keurmerk is een hulpmiddel op de verpakking van voedingsmiddelen voor het maken van een duurzame of gezonde keuze. Een keurmerk geeft bijvoorbeeld aan dat het product...
Encyclopedie / Mineralen
Mineralen
Mineralen krijg je in kleine hoeveelheden binnen via je eten en drinken. Ze leveren geen energie. Mineralen die je lichaam maar weinig nodig heeft heten spoorelementen. Het...
Encyclopedie / Voedingsclaims
Voedingsclaims
Een voedingsclaim zegt iets positiefs over de samenstelling van een product. De claims ‘light’ of ‘vezelrijk’ zijn voorbeelden hiervan. Een voedingsmiddel moet voldoen aan...