Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Slachthuis

In het slachthuis worden de dieren uit de veehouderij geslacht. Eerst worden ze bedwelmd en gedood, vervolgens onthaard en ontdaan van organen. Goedgekeurd vlees gaat vervolgens naar de uitsnijderij.

Omschrijving

In het slachthuis worden de dieren uit de vleesindustrie geslacht. Meestal komen ze van de mesterij. Slachten gaat in verschillende stappen: Eerste keuring, bedwelmen en doden, ontharen, uitslachten en tweede keuring. Er zijn in Nederland slachthuizen voor koeien, varkens, kippen en schapen. 

Eerste keuring, bedwelmen en doden

Bij aankomst in het slachthuis worden de slachtdieren eerst levend gekeurd. Er wordt bijvoorbeeld naar de gezondheid gekeken. Vervolgens worden de goedgekeurde dieren gedood en geslacht. Dit gebeurt in 2 stappen. Eerst worden ze bedwelmd met koolzuurgas (CO2) of een elektrische schok. Het bewusteloze dier wordt daarna gedood door een pin in het voorhoofd, een steek in het hart of door de halsslagader door te snijden.

Voor halal vlees en koosjer vlees is er een uitzondering in de wet om onverdoofd te slachten. Diverse slachterijen hebben hier toestemming voor. Vlees dat zonder verdoving is geslacht, kan ook verkocht worden zonder dat dit op het etiket staat. 

Ontharen

Het ontharen gaat bij elk dier anders. Nadat varkens zijn doodgebloed, worden eerst de haren weggehaald met branders en borstels. Dit gebeurt in bijna alle slachthuizen automatisch. De schone huid komt als zwoerd (van het spek) in de handel. Bij runderen wordt de hele huid eraf gehaald voor de leerindustrie. Bij kippen worden de veren verwijderd.

Uitslachten en tweede keuring

Na het ontharen worden de organen uit de buik gehaald. Dat heet uitslachten. Daarna worden deze organen en het dier opnieuw gekeurd door of onder toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA): de geslachte keuring.

De mogelijke resultaten van deze keuring zijn: 

  • ‘Goedgekeurd’, dan is het vlees geschikt om te worden gegeten door mensen
  • ‘Vlees voor diervoeder, niet geschikt voor menselijke consumptie’
  • 'Afgekeurd’, dan wordt het vlees vernietigd

Het goedgekeurde vlees gaat naar de uitsnijderij.

Koeienslachterij

In Nederland zijn er 9 grotere runderslachterijen en 7 kalverslachterijen. Een melkkoe levert ongeveer 300 kilo vlees, een kalf ongeveer 150 kilo.

Varkensslachterij

De varkens die bij één van de 16 slachthuizen binnenkomen, zijn ongeveer 110 kilo zwaar. Van deze 110 kilo is zo’n 70 kilo geschikt om te eten. Van deze 70 kilo komt overigens maar 25 kilo terecht in de Nederlandse supermarkt. De overige 45 kilo gaat naar het buitenland, de horeca of naar slagers. De rest bestaat uit botten (18 kilo), darmen met inhoud (8 kilo), organen, bloed (4,5 kilo) en haren (1 kilo). Dit wordt weer nuttig gebruikt, bijvoorbeeld voor de haren voor kwasten.

Kippenslachterij

In Nederland zijn 15 kippenslachterijen. 7 daarvan slachten elk meer dan 50.000 ton kip per jaar. Dat komt neer op 46 miljoen kippen per jaar.
Voor de slacht moeten de kippen worden verdoofd. Dat gebeurt meestal door de kippen aan een lijn door een waterbak met stroom te halen. Daarna worden ze met een snee in de hals geslacht. Dan gaan de veren eraf en worden de ingewanden verwijderd. 

Schapenslachterij

Er zijn ook nog 14 schapenslachterijen.

Nieuw: Receptenapp van het Voedingscentrum
De nieuwe ‘Receptenapp Slim Koken’ biedt naast veel lekkere, gezonde en makkelijke recepten, ook hulp tijdens het koken, kopen en bewaren van je boodschappen.