Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Ornish-dieet

Het Ornish-dieet is niet bedoeld als afvaldieet, maar als dieet dat goed zou zijn voor je hart. Het bestaat uit 4 onderdelen: voeding, fitness, stressmanagement en liefde en aandacht. Elk van deze 4 onderdelen is even belangrijk. Hier kun je informatie vinden over het onderdeel voeding.

Bij voeding is het uitgangspunt dat een voedingsmiddel van zichzelf niet goed of slecht is, maar dat sommige producten betere keuzes zijn dan anderen. De betere keuzes bevatten relatief weinig vetten en veel koolhydraten.

Omschrijving

Het Ornish-dieet is onderdeel van het Ornish Lifestyle Medicine programma. Dit door dr. Ornish ontworpen dieet is niet bedoeld als afvaldieet, maar als dieet dat goed zou zijn voor je hart. Het totale programma bestaat uit 4 onderdelen: voeding, fitness, stressmanagement en liefde en aandacht. Bij voeding is het uitgangspunt dat een voedingsmiddel van zichzelf niet goed of slecht is, maar dat sommige producten betere keuzes zijn dan anderen. Toch wordt aanbevolen om dierlijke voedingsmiddelen (met uitzondering van magere zuivelproducten en het wit van eieren) niet meer te eten. Dit wordt mede gedaan om te kunnen voldoen aan het lage vetgehalte van het dieet.

Voedingsadviezen

Voor het Ornish dieet gelden de volgende voedingsadviezen:

In principe is er geen restrictie op calorieën, tenzij je gewicht wilt verliezen. Eet regelmatig verdeeld over de dag kleine maaltijden. Daarbij wordt aanbevolen om voornamelijk plantaardige producten in hun natuurlijke vorm te eten. Dat wil zeggen fruit, groente, volkoren graanproducten, peulvruchten en soja. Ook magere zuivel (niet meer dan 2 porties per dag) en het wit van eieren is toegestaan. Vlees, gevogelte, vis of producten die hiervan gemaakt zijn, zijn niet toegestaan binnen het Ornish-dieet.?

  • “Slechte koolhydraten” moeten zoveel mogelijk vermelden worden. Toegevoegde suikers zoals ahornsiroop, agave, honing, witte of bruine suiker, vetvrije zoete snacks en geraffineerde koolhydraten moeten beperkt worden tot maximaal 2 porties/dag.
  • Vetten mogen maximaal 10% van de hoeveelheid calorieën per dag leveren. Bij voorkeur zijn dit plantaardige vetten uit granen, groenten, peulvruchten, fruit en soja. Er mag een kleine hoeveelheid noten en zaden worden gegeten.
  • Iemand mag maximaal maar 10 milligram cholesterol per dag.
  • Eet voornamelijk plantaardige eiwitten, zoals het wit van eieren, tofu, tempeh, bonen,  peulvruchten, magere yoghurt en magere kaas.
  • Matig zoutgebruik door maaltijden te kruiden met verse kruiden, citroensap of azijn.
  • Cafeïnehoudende dranken worden afgeraden, omdat cafeïne een effect heeft op het centrale zenuwstelsel. Daardoor zou het de lichaam-geestverbinding verstoren. Groene thee mag wel, want die bevat polyfenolen en catechines.
  • Kleine hoeveelheden alcohol worden toegestaan, maar niet aangeraden.
  • Een multivitaminesupplement met vitamine B12 maar zonder ijzer wordt aangeraden, net als een visoliesupplement en, mogelijk op advies van een arts, een calcium supplement.

Gezondheidseffecten

Onderzoek laat zien dat deelnemers die het Ornish-dieet hebben gevolgd, na 12 maanden, zo’n 2 tot 3kg zijn afgevallen. Het is niet bekend wat de lange termijn effecten van dit dieet op gewicht zijn. Wat de bescherming van het hart betreft zijn er wat aanwijzingen dat dit dieet een gunstig effect heeft op bijvoorbeeld het LDL en HDL-cholesterol. Maar het is de vraag wat de exacte rol van het dieet daarbij is, aangezien het programma uit meerdere onderdelen bestaat dan enkel voeding.

Bovendien bestaat het risico dat deelnemers te weinig vetoplosbare vitamines binnenkrijgen als iemand maar maximaal 10% van de dagelijkse hoeveelheid calorieën uit vet haalt, De aanbeveling is om 20 tot 40% (of  tot 35% bij (neiging tot) overgewicht) van de dagelijkse hoeveelheid calorieën uit vet te halen. Weinig dierlijke producten eten heeft als risico dat iemand bijvoorbeeld te weinig vitamine B12 binnenkrijgt. Vandaar waarschijnlijk de aanbeveling om supplementen bij te slikken. Als je gezond en gevarieerd eet heb je echter geen voedingssupplementen nodig.

Alleen voor speciale groepen die extra vitamines of mineralen nodig hebben, geldt een suppletieadvies omdat ze van die stoffen meer nodig hebben dan ze via de gebruikelijk voeding binnen kunnen krijgen.

Het Ornish-dieet kan een manier zijn om een gezond gewicht te bereiken. Maar uiteindelijk gaat het erom de gezondheidswinst die dit oplevert vast te houden met een gezond, gevarieerd en volwaardig eetpatroon.