Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

FoodFirst

FoodFirst Network is een website voor gezonde leefstijl. FoodFirst raadt bij voeding aan om minimaal 400 gram groente te eten en 2 stuks fruit, te kiezen voor volle zuivel en kaas, en bij de maaltijden kokosolie, roomboter en extra vierge olijfolie te gebruiken. Naast de hoeveelheid groente en fruit werken ze niet met aanbevolen hoeveelheden. 

Een aantal aspecten van de voeding die FoodFirst Network aanraadt zijn in lijn met de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad, namelijk: veel groenten, fruit, peulvruchten en ongezouten noten eten. Niet in lijn met de richtlijnen zijn de adviezen voor volkoren graanproducten en smeer- en bereidingsvetten. Ook wijkt de voeding die FoodFirst Network aanraadt af van de normen van de Gezondheidsraad voor de verdeling van eiwitten, vetten en koolhydraten in de voeding. 

FoodFirst raadt mensen met diabetes type 1 of 2, een hoge bloedruk en mensen die medicijnen gebruiken aan om met hun arts te overleggen voordat ze beginnen met FoodFirst.

Wat is Foodfirst Network?

FoodFirst Network is een website voor gezonde leefstijl. Op hun website neemt voeding met recepten en dag- en weekmenu’s een belangrijke plaats in. Begin 2019 is FoodFirst Network overgenomen door Albert Heijn. FoodFirst geeft aan ook na deze overname als zelfstandig en reclamevrij platform actief te zijn. 

Wat zijn de uitgangspunten van Foodfirst Network

Voor gezonde voeding heeft FoodFirst Network 8 uitgangspunten.

1. Vers en onbewerkt, met een hoofdrol voor plantaardige producten
2. Bij de recepten wordt uitgegaan van de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad
3. Het eten moet lekker zijn
4. Veel groente
5. Niet bang voor vet: keuze voor vetten die puur natuur zijn
6. Niet nodig om calorieën te tellen
7. Drie maaltijden per dag: geen tussendoortjes nodig
8. Eten wat je wilt volgens de 80/20 regel. Als je voor 80% volgens de richtlijnen van het FoodFirst Network eet, kun je ongeveer 20% minder gezonde dingen eten.

Vers en onbewerkt, met een hoofdrol voor plantaardige producten 

De dagmenu’s bestaan uit een ontbijt, een lunch en een avondmaaltijd. De recepten bevatten veel groente. Peulvruchten en noten zijn volop in de recepten opgenomen. De hoofdrol is op deze manier voor plantaardige producten, maar recepten bevatten weinig volkorengranen. Er is verder een belangrijke rol voor dierlijke producten: de recepten bevatten vaak vis, vlees en volle zuivel, met name kaas. 

Richtlijnen goede voeding

De recepten van dagmenu’s zijn bekeken en berekend en voldoen aan een aantal aspecten van de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad. Op andere punten wijken ze af. Een overzicht:

Gezondheidsraad FoodFirst Network
Eet dagelijks tenminste 200 gram groente en tenminste 200 gram fruit. Eet dagelijks tenminste 400 gram groente en 2 stuks fruit.
Eet dagelijks tenminste 90 gram bruin brood, volkorenbrood of andere volkorenproducten. 

Vervang geraffineerde (witte) graanproducten door volkorenproducten.

Eet niet bij elke maaltijden graanproducten. 

Als je graanproducten eet, kies dan voor de volkoren producten. 

90 gram volkoren graanproducten wordt in dagmenu’s niet altijd gehaald.

Eet wekelijks peulvruchten. Peulvruchten worden volop in de recepten gebruikt. 
Eet tenminste 15 gram ongezouten noten per dag.

Noten worden volop in de recepten verwerkt.

 

Neem enkele porties zuivel per dag waaronder melk of yoghurt.
Neem volle zuivel en kaas. 


 
Eet één keer per week vis, bij voorkeur vette vis.  In een weekmenu zitten meerdere porties vis.
Vervang boter, harde margarine en bak- en braadvetten (met veel verzadigd vet) door zachte margarine, vloeibaar bak- en braadvet en plantaardige oliën (met veel onverzadigd vet). Gebruik roomboter, kokosolie of extra vierge olijfolie.
Beperk de consumptie van rood vlees en met name bewerkt vlees.  Houdt het bij maximaal 1 a 2 keer per week rood vlees en wissel af met kip, vis en vegetarisch. Eet zo min mogelijk vleeswaren en bewerkt vlees.
Drink geen alcohol of in elk geval niet meer dan 1 glas per dag. Af en toe alcohol mag. Dit wordt afgeraden als je bijvoorbeeld gewicht wilt verliezen of bij diabetes.
Beperk de inname van keukenzout tot maximaal 6 gram per dag. Er wordt weinig zout toegevoegd in recepten. Wel af en toe producten die zout bevatten zoals bouillon.
Het gebruik van voedingsstofsupplementen is niet nodig, behalve voor mensen die tot een specifieke groep behoren waarvoor een suppletieadvies geldt. FoodFirst raadt aan gejodeerd zout te gebruiken, eventueel een jodiumsupplement te nemen of regelmatig zeevis en zeewier te eten, omdat er weinig brood in de menu’s zit. In Nederland wordt het zout in brood gejodeerd om te zorgen dat we voldoende jodium binnenkrijgen. 
Drink dagelijks 3 koppen thee. Drink 1,5 - 2 liter vocht, bij voorkeur water, thee of koffie (2 á 3 koppen per dag).
   
Vervang ongefilterde koffie door gefilterde koffie.

Drink zo min mogelijk suikerhoudende dranken. 
Er wordt aangegeven dat je fruit beter kunt eten dan drinken. In de dagmenu's staan echter wel shakes of smoothies waarin fruit is verwerkt.

Voedingsnormen voor eiwitten, vetten en koolhydraten:

0,83 gram/kilogram lichaamsgewicht uit eiwitten

20-40% (20-30/35% bij overgewicht) van de energie inname uit vet.

20-40% van de energie inname uit  vet.

Maximaal 10% van de energie inname uit verzadigd vet.

Minimaal 40% van de energie inname uit koolhydraten.

In de dagmenu’s komt meer energie uit vetten en verzadigd vet dan aanbevolen. 

De inname van koolhydraten ligt beneden de ondergrens van 40% van de energie inname.
 
 
Een aantal aspecten van de voeding die FoodFirst Network aanraadt zijn dus in lijn met de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad, namelijk veel groenten, fruit, peulvruchten en ongezouten noten.

Voor volkoren graanproducten en smeer- en bereidingsvetten zijn de adviezen niet in lijn met de Gezondheidsraad. Een wetenschappelijke onderbouwing voor het afwijken van aanbevelingen van de Gezondheidsraad ontbreekt

Veel groente

Het advies is om minimaal 400 gram groente per dag te eten. De dagmenu’s zitten dan ook boordevol groente.

Niet bang voor vet

De menu’s leveren veel vetten en voldoende eiwitten, maar weinig koolhydraten. De Gezondheidsraad adviseert een voeding waarvan de calorieën voor 20-40% (20-30/35% bij overgewicht) van vet afkomstig zijn en minimaal 40%van koolhydraten. Voor eiwitten geldt de aanbeveling van 0,83 gram/kilogram lichaamsgewicht. De hoeveelheid vet in de voeding is bij sommige menu’s veel meer dan 40%van de energie, soms komt ruim 50% van de energie van vetten.

De Gezondheidsraad adviseert daarbij om niet meer dan 10% van de calorieën die je eet van verzadigd vet afkomstig te laten zijn. FoodFirst geeft aan dat je niet zozeer moet kijken naar de soort vet, maar naar de bron. De menu’s bevatten dan ook meer dan 10% van de calorieën aan verzadigd vet. Wereldwijd wordt aanbevolen om zo min mogelijk verzadigd vet te eten, omdat verzadigd vet het LDL-cholesterol verhoogt en daarmee de kans op hart- en vaatziekten ook verhoogt.

Ook hier geldt dat een wetenschappelijke onderbouwing voor het afwijken van aanbevelingen van de Gezondheidsraad ontbreekt.

Moet je ook calorieën tellen bij het FoodFirst dieet?

Behalve de specifieke aanbevelingen voor groente en fruit worden er geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheden geadviseerd voor bijvoorbeeld vetten, zuivel of graanproducten. Bij de recepten wordt uitgegaan van een gemiddelde eter. Wanneer je meer of minder wilt eten, beveelt FoodFirst aan om de producten waarin koolhydraten zitten te verhogen of te verlagen. Puur en onbewerkt eten zou voor veel verzadiging zorgen, waardoor je eet wat je nodig hebt. Wil je echter zonder de menu's op eigen houtje aan de slag, dan zijn er op groente en fruit na geen specifieke hoeveelheden te volgen.

Mag je tussendoortjes eten bij het FoodFirst dieet?

FoodFirst geeft aan dat 3 maaltijden per dag voldoende zijn en je geen tussendoortjes nodig hebt. De dagmenu’s leveren ongeveer 1400-1900 kcal per dag. Een gemiddelde vrouw heeft per dag ongeveer 2.000 kcal nodig en een man 2.500. Dat betekent dat de meeste mensen zullen afvallen als je geen tussendoortjes neemt naast de dagmenu’s.

Is het Foodfirst dieet duurzaam?

De site geeft zes tips om duurzamer te eten. Deze zijn in lijn met tips van het voedingscentrum om duurzamer te eten. Het frequent vis eten, is niet duurzaam. Het advies van 1 keer per week vis eten is namelijk mede ingegeven om overbevissing te voorkomen. FoodFirst geeft wek de aanbeveling om rekening te houden met de herkomst van de vis en om geen vis te kopen die bedreigd wordt door bijvoorbeeld overbevissing. Informatie over duurzaamheid is wat lastiger te vinden en staat niet meteen bij de voorbeelddagmenu's.

Kun je het Foodfirst dieet ook volgen als je een aandoening hebt of wilt afvallen?

Naast informatie voor gezonde mensen, kun je op dit platform ook in je profiel aangeven of je diabetes type 1 of 2, hoge bloedruk of een allergie hebt en of je wilt afvallen. De informatie die je krijgt is afhankelijk van je profiel. Heb je diabetes type 2, dan bevatten de recepten zo min mogelijk brood, pasta, rijst en aardappelen en wordt alcohol ontraden. De adviezen van FoodFirst wijken op een aantal punten af van de Voedingsrichtlijn voor diabetes type 1 en 2 van de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF).

In de NDF Voedingsrichtlijn voor diabetes worden volkoren graanproducten aangeraden als onderdeel van voeding bij diabetes. Ook raden ze het gebruik van zachte margarine, halvarine en plantaardige olie aan in plaats van roomboter of kokosolie. Bovendien wordt mensen met diabetes type 2 en overgewicht of obesitas aangeraden om de totale hoeveelheid vet te beperken. Ruim 80% van de mensen met diabetes type 2 heeft overgewicht.

FoodFirst raadt mensen met diabetes type 1 of 2, een hoge bloedruk en mensen die medicijnen gebruiken en willen afvallen aan om met hun arts te overleggen voordat ze beginnen met FoodFirst.

Wat zijn de gezondheidseffecten van het FoodFirst dieet?

Positieve gezondheidseffecten

De voeding van FoodFirst bevat veel groente, fruit, peulvruchten, noten en vis. Deze producten zijn goed voor de gezondheid. Bijvoorbeeld:
• Groente en fruit verlaagt het risico op hartziekten en beroerte.
• Peulvruchten verlagen het LDL-cholesterol gehalte van het bloed.
• Noten verkleinen het risico op hartziekten.
• Vis verlaagt de kans op sterfte aan hartziekten.

Wat zijn de gemiste gezondheidseffecten? 

Er zijn ook een aantal uitgangspunten waarbij gezondheidswinst wordt gemist:

  • Kokosvet en roomboter bevatten veel verzadigd vet. Het vervangen van deze producten door zachte margarines en plantaardige oliën verlaagt de kans op hartziekten. 
  • De recepten bevatten verder weinig volkoren graanproducten. Het eten van volkorenproducten verlaagt de kans op hartziekten. Door minder dan 90 gram bruin brood, volkorenbrood of andere volkorenproducten te eten wordt deze gezondheidswinst gemist. 
  • De recepten bevatten meer verzadigd vet dan aanbevolen. Dit verhoogd het LDL-cholesterol gehalte van het bloed en daarmee de kans op hart- en vaatziekten.
  • Omdat de aanbevolen hoeveelheden voor de meeste productgroepen missen, bestaat de kans dat je minder vitamines en mineralen binnenkrijgt dan aanbevolen. Als je weinig brood eet, geldt dat in ieder geval voor jodium.