Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Detox-dieet

Het Detox-dieet heeft als doel om geleidelijk af te vallen door het lichaam op natuurlijke manier te ontgiften, met onder andere biologische groente en fruit.

Het dieet gaat ervan uit dat chemicaliën die we binnenkrijgen via onze voeding, de stofwisseling verstoren. De principes achter het Detox-dieet zijn onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd.

Omschrijving

Het Detox-dieet van dr. Paula Baillie-Hamilton is gebaseerd op de opvatting dat chemicaliën die vanuit de voeding in lichaamsvet worden opgeslagen, zoals PCB’s, pesticiden en zware metalen, de stofwisseling in de war brengen. Door deze chemicaliën zouden veel mensen de vetvoorraad in hun lichaam niet meer goed kunnen verbranden. Deze stelling wordt niet ondersteund door wetenschappelijk onderzoek. Het lichaam heeft een eigen afvalverwerkingsysteem voor het opruimen en uitscheiden van lichaamsvreemde en potentieel giftige stoffen. Dat proces loopt voornamelijk via de lever. Van de stoffen die direct of indirect aan voedsel worden toegevoegd, zoals E-nummers en bestrijdingsmiddelen, is precies bekend door welke processen ze in de lever worden afgebroken en via urine of ontlasting worden uitgescheiden. E-nummers en bestrijdingsmiddelen stapelen zich dus niet op in het lichaam.

Verder is de omvang van het aantal chemicaliën waarmee mensen volgens dit dieet in aanraking komen, groter dan wat deskundigen in Nederland reëel lijkt. 

Adviezen binnen het detox-dieet

Drastisch afvallen zou het stofwisselingsprobleem verergeren, omdat dan de gifstoffen uit het lichaamsvet vrijkomen in het lichaam. Daarom is geleidelijk afvallen het devies bij het Detox-dieet. Het dieet is daarbij meer gericht op het maken van de juiste keuzes dan op het verminderen van het aantal calorieën. Het dieet zou het lichaam helpen met ontgiften (detoxen) door:

  • bindmiddelen als oplosbare vezels en actieve kool (zoals norit) te gebruiken.
  • veel voedingssupplementen te slikken.
  • veel rauwe groenten te eten.
  • veel te bewegen.
  • ’chemische calorieën’ te vermijden, door bijvoorbeeld biologische groente en fruit te eten en weinig dierlijk vet.

Voor al deze vormen van ontgiften geldt dat de ontgiftende werking wetenschappelijk niet voldoende onderbouwd is. 

Gezondheidseffecten

Het Detox-dieet sluit aan bij bestaande wetenschappelijke inzichten dat het belangrijk is niet te drastisch af te vallen, voldoende te bewegen, voldoende koolhydraten, groente en fruit te eten en weinig dierlijk vet.

Het Detox-dieet adviseert vette vis te vermijden. Hierdoor kan iemand echter te weinig visvetzuren binnenkrijgen. Verder is het slikken van voedingssupplementen, zoals een ander advies van het Detox-dieet luidt, bij een normaal eetpatroon niet nodig. Te veel van sommige vitamines of mineralen kan na verloop van tijd zelfs schadelijk zijn. Ook wordt het advies gegeven om desgewenst actieve kool te gebruiken voorafgaand aan elke maaltijd. Echter, het langdurig gebruik van actieve kool kan juist leiden tot een tekort aan vitamines en mineralen. Deze binden namelijk aan de actieve kool, waardoor er een tekort ontstaat.