Het bloedgroepdieet gaat ervan uit dat het van iemands bloedgroep afhangt welke voedingsmiddelen goed voor hem of haar zijn.
Het bloedgroepdieet is niet specifiek ontwikkeld om af te vallen. Het zou het afvallen wel versnellen omdat de stofwisseling wordt gestimuleerd.
Dit dieet is niet gebaseerd op erkende wetenschappelijke inzichten en is erg lastig uitvoerbaar.
Omschrijving
Uitgangspunt van het bloedgroepdieet is dat de bloedgroep zou bepalen welke voedingsmiddelen goed voor iemand zijn en welke beter kunnen worden vermeden. Afhankelijk van het type bloedgroep zou een bepaald product de spijsvertering ondersteunen of juist afweerreacties in het lichaam oproepen.
Het bloedgroepdieet is niet specifiek ontwikkeld om af te vallen. Het zou het afvallen wel versnellen omdat de stofwisseling wordt gestimuleerd. Het idee achter het dieet is dat het lichaam in balans wordt gebracht, waardoor het zich ontdoet van afvalstoffen die in het lichaamsvet zijn opgeslagen.
Het bloedgroepdieet is niet gebaseerd op erkende wetenschappelijke inzichten. Het dieet is ook praktisch lastig uitvoerbaar: er moet steeds worden bekeken welke producten bij welke bloedgroep passen. Koken is niet eenvoudig wanneer gezinsleden verschillende bloedgroepen hebben.
Adviezen binnen het bloedgroepdieet
Het bloedgroepdieet adviseert hoeveelheden in porties per week of dag van de onderstaande voedingsmiddelen, uitgesplitst naar voorgeslacht: Afrikaans, Kaukasisch of Aziatisch. Per productgroep worden producten verdeeld in de categorieën ‘heilzaam’, ‘neutraal’ en ‘te vermijden’.
Bloedgroep O
Volgens het bloedgroepdieet is iemand met bloedgroep O een vleeseter met een sterke spijsvertering en een overactief immuunsysteem. Bij deze bloedgroep wordt het advies gegeven om vooral mager chemicaliënvrij vlees, gevogelte, vis en schaaldieren, olie, noten en zaden, groenten, fruit en sappen te kiezen. Producten die zeer beperkt zijn toegestaan: zuivel, granen, peulvruchten, gluten, bepaalde groenten zoals rodekool en spruiten, thee, koffie en cola.
Bloedgroep A
Volgens het bloedgroepdieet is iemand met bloedgroep A een vegetariër met een gevoelige spijsvertering en een tolerant immuunsysteem. Bij deze bloedgroep wordt het advies gegeven om vooral plantaardige producten, peulvruchten en granen, groenten, tofu, fruit, sappen, water met citroen, rode wijn, koffie en thee te nemen. Producten die zeer beperkt zijn toegestaan: vlees, vis en schaaldieren en zuivel.
Bloedgroep B
Volgens het bloedgroepdieet is iemand met bloedgroep B een zuivelproducteneter met een sterke spijsvertering en een sterk immuunsysteem. Bij deze bloedgroep wordt het advies gegeven om vooral bladgroenten, vlees, lever, eieren, zuivelproducten, rijst, haver, spelt, fruit, sappen en groene thee te nemen. Producten die zeer beperkt zijn toegestaan: maïs, boekweit, linzen, pinda’s, sesamzaad, gluten, schaaldieren, allerlei oliën, brood en graanproducten, tomaten, frisdrank en mineraalwater.
Bloedgroep AB
Volgens het bloedgroepdieet is iemand met bloedgroep AB een combinatie van bloedgroep A en B met een gevoelige spijsvertering. Bij deze bloedgroep wordt het advies gegeven om vooral tofu, vis, zuivel, groene groenten, kelp, ananas, olijfolie, (vrijwel alle soorten) fruit en sappen te nemen. Producten die zeer beperkt zijn toegestaan: rood vlees, kidneybonen, zaden, maïs, boekweit, tarwe, kip, gerookt of geconserveerd vlees, brood en graanproducten, banaan en sinaasappel, frisdrank en zwarte thee.
Gezondheidseffecten
Soms moet iemand voor het bloedgroepdieet zijn voedingspatroon drastisch aanpassen, door bijvoorbeeld heel weinig granen of zuivel te nemen. Daardoor kunnen tekorten aan bepaalde voedingsstoffen ontstaan. Welke dat zijn hangt af van welke producten moeten worden vermeden.
Wetenschappelijk onderzoek naar het bloedgroepdieet laat
zien dat de theorie erachter niet te onderbouwen is.