Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg
Menu van de Week Recept van de dag
Een zoetje en een zuurtje
2 personen
0-15 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op twee manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Lekker eten met minder zout
Een praktisch boek voor iedereen die minder... Bestel nu € 9,95
Populair
Gezond eten met de Schijf van Vijf
Geheel vernieuwd! Iedereen weet dat gezond... Bestel nu € 9,95
Ga naar

Tip

Op gezond gewicht blijven?

Een handig hulpmiddel om gezond te eten en op gewicht te blijven is de Schijf van Vijf. Je hebt oneindig veel mogelijkheden om te variëren. Het gaat om de juiste balans. De Schijf helpt je om de gezonde keuze te maken. Het boek 'Gezond eten met de Schijf van Vijf' geeft je informatie én inspiratie om gezond te eten.

Bestel direct!

Energiebalans

Als je niet méér eet dan je nodig hebt, kom je ook niet aan. Zo simpel is het. Dit heet energiebalans. Wie in energiebalans is, blijft dus op gewicht.
Lees hoe je in energiebalans blijft.

Eten en drinken geeft je de energie die je lichaam nodig heeft om te kunnen functioneren en te bewegen. Je blijft op gewicht als er balans is tussen de hoeveelheid energie uit je eten en drinken en de hoeveelheid energie die je lichaam verbruikt.

Kort gezegd: wat je eet, moet je ook verbranden. Of je in energiebalans bent, heb je grotendeels zelf in de hand. Je bepaalt immers zelf hoeveel je eet en hoe actief je bent. Als je niet zo actief bent, gebruik je minder energie dan als je wel actief bent.

Jouw lichaam als batterij

Hoe werkt die energiebalans precies? Vergelijk je lichaam maar met een batterij. De batterij laadt op door voeding. Hij loopt weer leeg door die energie uit je eten te gebruiken. Wie veel in beweging is, verbruikt veel energie. Maar eet je meer dan je verbruikt, dan slaat je lichaam de niet gebruikte energie op in de vorm van vet. Je wordt dikker. Eet je minder dan je verbruikt, dan val je af.

Energiebalans helpt je omgaan met teveel. Gezond en niet te veel eten is de oplossing voor veel hedendaagse gezondheidsproblemen.