Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Gedrenkt in tomatensaus
2 personen
30+ minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Ondergewicht

Mensen met ondergewicht zijn lichter dan goed is voor de gezondheid. Zij zijn ondervoed.

Daarom is gezond eten  belangrijk om alle voedingsstoffen binnen te krijgen die het lichaam nodig heeft en niet verder ondervoed te raken. De nadruk ligt hierbij op voldoende inname van eiwit en energie.

Het is verstandig te proberen aan te komen en zo nodig naar de huisarts te gaan. Deze kan verwijzen naar de diëtist of een medisch specialist.

Omschrijving

Bij ondergewicht weegt iemand minder dan goed is voor de gezondheid. Mensen met ondergewicht zijn ondervoed.

Ondergewicht is eenvoudig vast te stellen met de Body Mass Index (BMI). Iemand heeft ondergewicht bij een BMI onder de 18,5. Voor 65-plussers en voor COPD-patiënten (chronische longziekten) gelden andere grenzen, namelijk een BMI van minder dan 20 voor 65-plussers en van minder dan 21 voor mensen met COPD. 

Ook voor kinderen gelden andere afkapwaarden. Kinderen zijn in de groei en daarom zijn lengte, gewicht en de BMI afhankelijk van de leeftijd. Er zijn voor de leeftijdscategorie 2 tot 19 internationaal afkapwaarden voor de verschillende leeftijden en jongens en meisjes vastgesteld.

Hoeveel mensen hebben ondergewicht? 

Uit de CBS gezondheidsenquête 2014 blijkt dat 2% van de Nederlandse bevolking van 4 jaar en ouder ondergewicht heeft.

Oorzaken

Ondergewicht ontstaat als de hoeveelheid energie die iemand binnenkrijgt via eten en drinken langere tijd minder is dan het lichaam verbruikt (verbrandt). Ondergewicht komt relatief vaak voor bij ouderen in zorginstellingen en ziekenhuizen en bij zieken.  

Ondergewicht kan komen door onder andere:

  • gebrek aan eetlust, bijvoorbeeld door verminderde smaak en geur, een ziekte of bij gebrek aan beweging.
  • kauw- en slikproblemen.
  • een slechtwerkende darm. De darm kan dan minder voedingsstoffen opnemen, bijvoorbeeld door een darminfectie of darmaandoening.
  • bijwerking van medicijnen
  • angst, eenzaamheid, verdriet, depressiviteit. Iemand met een depressie heeft mogelijk geen trek of heeft geen fut om boodschappen te doen en te koken.
  • een eetstoornis.
  • een verhoogd energiegebruik, bijvoorbeeld bij een infectie of kanker.

Gezondheidseffecten

Een te laag gewicht brengt risico’s voor de gezondheid met zich mee omdat er grote kans is op een tekort aan voedingsstoffen zoals eiwitten, essentiële vetzuren, vitamines en mineralen. De afweer gaat dan achteruit en iemand kan zich lusteloos en moe gaan voelen. Het lichaam gebruikt reservevoorraden uit vet- en spierweefsel. Hierdoor wordt het vet- en spierweefsel afgebroken. Vooral de afbraak van spierweefsel is nadelig. Als het ondergewicht lang aanhoudt neemt bovendien de kans op botbreuken toe. 

Voedingsadvies

Voor iemand met ondergewicht is het verstandig niet verder af te vallen en proberen om aan te komen. Met de BMI-meter kun je vaststellen of je ondergewicht hebt.  

Gezond eten 

Wanneer mensen met ondergewicht gezond eten raken ze niet verder ondervoed. Gezond eten is dus belangrijk, zodat ze alle voedingsstoffen binnenkrijgen die het lichaam nodig heeft, waaronder eiwitten, essentiële vetzuren, vitamines en mineralen. Nadruk ligt op een voeding met voldoende eiwit en energie, in combinatie met bewegen voor de spieropbouw.

Gezond aankomen

Voor mensen met ondergewicht is het zaak om aan te komen. Bekijk de voedingsadviezen voor gezond aankomen

Professionele hulp

Vaak zal professionele hulp nodig zijn. De huisarts kan verwijzen naar de diëtist of een medisch specialist. 

Is je koelkast klaar voor de feestdagen?
Elke dag lopen 2.000 mensen in Nederland een voedselinfectie op, ook tijdens de feestdagen. Voorkom dat je ziek wordt en download de checklist met 10 tips!