Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Herfstig recept
2 personen
15-30 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Mangaan

Mangaan is een spoorelement dat onderdeel is van een aantal enzymen in het lichaam die betrokken zijn bij de energiestofwisseling.

Mangaan zit in volkorenbrood en volkoren graanproducten, thee, groente en fruit.
Er is weinig bekend over de effecten van een mangaantekort bij de mens. Een overschot aan mangaan kan neurologische klachten veroorzaken, maar dat komt zelden voor.

Omschrijving

Mangaan is een mineraal dat voorkomt in volkorenbrood en volkoren graanproducten, thee, groente en fruit.

Aanbevolen Inname

De Gezondheidsraad geeft geen aanbevelingen voor mangaan. Recent heeft de Europese Voedselveiligheid Autoriteit (EFSA 2013) een aanbeveling voor mangaan opgesteld die ook in Nederland wordt gebruikt. Voor volwassenen is dit 3 milligram per dag.

Gezondheidseffecten

Mangaan is een spoorelement dat onderdeel is van een aantal enzymen in het lichaam die betrokken zijn bij de energiestofwisseling.

Mangaantekort

Voor de mens zijn geen specifieke symptomen bekend van een mangaantekort. Wel zijn in een experimentele studie bij proefpersonen die een voeding kregen met weinig mangaan huidafwijkingen vastgesteld. Bij proefdieren zijn afwijkingen in de hersenen en het skelet vastgesteld.

Te veel mangaan

Een overschot aan mangaan kan neurologische klachten veroorzaken, maar dat komt zelden voor. Door de EU is geen bovengrens vastgesteld, maar in de VS heeft het Institute of Medicine de aanvaardbare veilige inneming van mangaan vastgesteld op:

  • 2 milligram per dag voor kinderen van 1 tot 3 jaar
  • 11 milligram per dag voor volwassenen

Nieuw kookboek: Vandaag vegetarisch

'Vandaag vegetarisch' inspireert om eten op een nieuwe manier te benaderen. Steeds meer mensen eten minder of geen vlees. In dit kookboek vind je recepten op basis van peulvruchten, soja, ei, noten en vleesvervangers.