Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Voor de kruidige trek
2 personen
0-15 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Meer plantaardig eten

Steeds meer mensen kiezen ervoor om meer plantaardig te eten. Het aantal flexitariërs, vegetariërs en veganisten neemt toe. Minder vlees eten is goed voor het dierenwelzijn en het milieu. Ook voor je gezondheid is het beter om minder vlees en meer granen, peulvruchten, groente, fruit en vleesvervangers te nemen. Waarom is een meer plantaardig dieet een goed idee? En waarop kun je letten?
Meer plantaardig eten, plantaardig dieet, minder vlees

Beter voor het milieu

De productie van eten vraagt veel van de wereld. Voedsel is verantwoordelijk voor 20 tot 35% van de uitstoot van alle broeikasgassen. Meer dan de helft daarvan komt van vlees en zuivel. Eten produceren kost ook veel water en er gaat bos en natuur verloren. Bovendien is er vervuiling door mest. Door minder vlees en zuivel te nemen help je het milieu.
klimaatimpact in broeikasgassen (CO2) van rood en wit vlees, kaas, vis, vleesvervangers, noten, eieren, melkproducten en peulvruchten

Beter voor je gezondheid

Ook voor je gezondheid is gunstig om meer plantaardig te eten. Als je minder vlees neemt en méér volkoren graanproducten, peulvruchten, groenten, fruit en plantaardige vleesvervangers, dan heb je een lager risico op hart- en vaatziekten.

Minder vlees

Onbewerkt vlees staat wel in de Schijf van Vijf en past in een gezond eetpatroon. Maar eet er niet meer van dan 500 gram per week. Het is niet nodig om vlees te eten; je kunt vlees prima vervangen. Let er wel op dat je genoeg vitamine B12, vitamine B1, ijzer en eiwit binnenkrijgt.

Let op rood en bewerkt vlees

Bewerkt en rood vlees kun je beter laten staan. Als je deze vleessoorten eet, loop je meer risico op ziekten zoals (darm)kanker, diabetes type 2 en een beroerte. Bewerkt vlees is vlees dat is behandeld om de smaak of houdbaarheid te beïnvloeden; door te roken, zouten, drogen en/of het toevoegen van conserveringsmiddelen. Van rood vlees (rund, varken, schaap, geit) adviseren we maximaal 300 gram per week te eten.

Minder zuivel en vis

Melk en melkproducten zoals yoghurt, kaas en vis passen in een gezond voedingspatroon. Maar kaas bijvoorbeeld bevat vaak te veel zout en (verzadigd) vet en heeft een hoge milieubelasting. Je kunt het aantal porties daarom beperken tot de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Tips om meer plantaardig en minder dierlijk te eten

  • Vervang vlees door ei, noten, peulvruchten (o.a. bonen, kikkererwten, linzen), groente en volkoren graanproducten. Deze producten hebben een veel lagere milieubelasting dan vlees en zuivel. Bekijk hier het overzicht met alternatieven voor vlees of doe inspiratie op voor vegetarische recepten.
  • Vervang vleeswaren op brood door bijvoorbeeld banaan, aardbei, hummus, komkommer, doperwtjesspread, notenspread of pindakaas (zonder zout) etc. Vind hier inspiratie voor broodbeleg.
  • Eet niet meer dan 40 gram kaas per dag. Dat komt overeen met beleg voor 2 boterhammen, voorgesneden plakken zijn meestal al 30 gram.
  • Neem niet meer dan een paar porties melk, yoghurt of kwark (350-400 ml). Vervang eventueel door water of ongezoete plantaardige melk of yoghurt, zoals sojadrink.
  • Zet niet meer dan 1 keer per week vis op het menu en neem een klein stuk (100 gram). Kies een vette soort vis die duurzaam is gevangen (te herkennen aan keurmerken ASC en MSC).
  • Als je vlees wilt eten: beperk je inname tot 500 gram vlees per week, waarvan maximaal 300 gram rood vlees (rund, varken, schaap, geit).
    Kies voor mager vlees:
    - wit vlees (gevogelte) zoals kipfilet of kalkoenfilet;
    - of mager rood vlees als biefstuk, magere runderlappen, sukadelap, varkenshaas, haaskarbonades, magere varkenslappen, varkensfiletlapjes, hamlap of mager lamsvlees.
    Vermijd al het bewerkte vlees zoals:
    - hamburgers, hotdogs, schnitzels, worst, gemarineerd vlees;
    - en ook vleeswaren als ham, worst en paté.
  • Maak een weekplanning en noteer wat je eet op welke dag. Het wordt dan concreter en makkelijker om meer plantaardig te eten. Je kunt ook briefjes ophangen die je helpen herinneren aan je voornemen, bijvoorbeeld: “Zaterdag en maandag eet ik vegetarisch”.
Als je duurzamer wilt eten, kun je nog meer doen dan alleen plantaardig eten. Bekijk de 7 tips om duurzamer te eten.
Zo eten kinderen gezond buiten de deur
ook tijdens de herfstvakantie

Met deze tips blijft het gezonde eetritme van je kinderen tijdens de herfstvakantie in balans.