Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Riboflavine (vitamine B2)

Riboflavine (vitamine B2) is een wateroplosbare vitamine. Het is nodig voor de energievoorziening van het lichaam. 

Riboflavine zit vooral in melk en melkproducten, maar ook in vlees, vleeswaren, groente, fruit, brood en graanproducten. 

Een tekort aan riboflavine kan huidafwijkingen bij de mond, tong en ontstekingen bij de neus veroorzaken. Als je meer riboflavine binnenkrijgt dan je nodig hebt, plas je het teveel uit.

Wat is riboflavine?

Riboflavine, ook wel bekend als vitamine B2, is een wateroplosbare vitamine.  

Verschillende vormen van riboflavine

De naam voor de natuurlijke vormen in eten en drinken zijn riboflavine, flavine-mono- en adenine (di-)nucleotide (FMN, FAD). In supplementen zit meestal riboflavine of riboflavine-5’-fosfaat.

Waar zit riboflavine (vitamine B2) in?

Riboflavine zit vooral in melk en melkproducten, maar ook in vlees, vleeswaren, groente, fruit, brood en graanproducten.

Riboflavine per portie Milligram
1 glas halfvolle melk (150 ml) 0,27
1 stukje vlees (bereid, 75 gram) 0,05
1 eetlepel gekookte groente (50 gram) 0,04
1 sinaasappel (120 gram) 0,04
1 snee bruinbrood (35 gram) 0,02

Waarvoor heb je riboflavine (vitamine B2) nodig?

Riboflavine is onmisbaar voor de energievoorziening van het lichaam. Het speelt namelijk een belangrijke rol bij het vrijmaken van energie voor je lichaam uit koolhydraten, eiwitten en vetten.

Hoeveel riboflavine (vitamine B2) heb je per dag nodig?

Om gezond te blijven is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van riboflavine voor volwassenen 1,6 milligram. Voor zwangere vrouwen en kinderen zijn deze hoeveelheden anders. In onderstaande tabel zie je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van riboflavine (vitamine B2) voor verschillende groepen.

Categorie/leeftijd Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid riboflavine
(milligram per dag)
Kinderen
6-11 maanden 0,4
1-3 jaar 0,5
4-8 jaar 0,7
Mannen
9-13 jaar 1,0
14-17 jaar 1,5
18 jaar en ouder 1,6
Vrouwen
9-13 jaar 1,0
14-17 jaar 1,1
18 jaar en ouder 1,6
Zwangere vrouwen 1,9
Vrouwen die borstvoeding geven 1,7

Bronnen:

- Volwassenen van 18 jaar en ouder: Gezondheidsraad 2018
- Zwangere vrouwen: Gezondheidsraad 2021
- Overige leeftijden en vrouwen die borstvoeding geven: Gezondheidsraad 2014


Als je gezond en gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf krijg je voldoende riboflavine binnen. Vul de Schijf van Vijf voor jou in voor een advies op maat.

Wil jij nagaan hoeveel riboflavine jij binnenkrijgt? Dat kan met ons online eetdagboek Mijn Eetmeter.

Wat zijn de gevolgen van een tekort aan riboflavine (vitamine B2)?

Van een tekort aan riboflavine (vitamine B2-tekort) kun je huidafwijkingen bij de mond en tong krijgen. Ook kan het ontstekingen bij de neus veroorzaken. 

Wat zijn de gevolgen van te veel riboflavine (vitamine B2)?

Van grote hoeveelheid riboflavine nemen je darmen maar een klein deel op. Als je meer riboflavine binnenkrijgt dan je nodig hebt, plas je het teveel uit. Er zijn geen negatieve effecten op de gezondheid bekend van riboflavine.

Aanvaardbare bovengrens

Voor riboflavine (vitamine B2) is geen aanvaardbare bovengrens opgesteld.