Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Riboflavine (vitamine B2)

Riboflavine (vitamine B2) is een wateroplosbare vitamine. Het is nodig voor de energievoorziening van het lichaam. 

Riboflavine zit vooral in melk en melkproducten, maar ook in vlees, vleeswaren, groente, fruit, brood en graanproducten. 

Een tekort aan riboflavine kan huidafwijkingen bij de mond, tong en ontstekingen bij de neus veroorzaken. Als je meer riboflavine binnenkrijgt dan je nodig hebt, plas je het teveel uit.

Wat is riboflavine?

Riboflavine, ook wel bekend als vitamine B2, is een wateroplosbare vitamine.  

Verschillende vormen van riboflavine

De naam voor de natuurlijke vormen in eten en drinken zijn riboflavine, flavine-mono- en adenine (di-)nucleotide (FMN, FAD). In supplementen zit meestal riboflavine of riboflavine-5’-fosfaat.

Waar zit riboflavine (vitamine B2) in?

Riboflavine zit vooral in melk en melkproducten, maar ook in vlees, vleeswaren, groente, fruit, brood en graanproducten.

Product Hoeveelheid riboflavine (milligram)
1 glas halfvolle melk (150 ml) 0,27
1 stukje vlees (bereid, 75 gram) 0,05
1 eetlepel gekookte groente (50 gram) 0,04
1 sinaasappel (120 gram) 0,04
1 snee bruinbrood (35 gram) 0,02

Waarvoor heb je riboflavine (vitamine B2) nodig?

Riboflavine is onmisbaar voor de energievoorziening van het lichaam. Het speelt namelijk een belangrijke rol bij het vrijmaken van energie voor je lichaam uit koolhydraten, eiwitten en vetten.

Hoeveel riboflavine (vitamine B2) heb je per dag nodig?

In de tabellen hieronder zie je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) of adequate inname (AI) van riboflavine (vitamine B2) voor verschillende groepen. Als je wat minder binnenkrijgt dan de ADH of AI betekent dat voor jou niet direct dat je een tekort hebt. Voor de meeste mensen is de ADH of AI namelijk meer dan ze nodig hebben.

Via je voeding krijg je meestal voldoende riboflavine (vitamine B2) binnen. Wil je nagaan hoeveel riboflavine jij binnenkrijgt? Dat kan met ons online eetdagboek Mijn Eetmeter. Je kunt ook de Schijf van Vijf voor jou invullen voor een voedingsadvies op maat.

Leeftijd Adequate inname riboflavine
(milligram per dag)
7 t/m 11 maanden 0,4
1 t/m 3 jaar 0,5
4 t/m 6 jaar 0,6
7 t/m 10 jaar 0,9
11 t/m 14 jaar 1,2
15 t/m 17 jaar 1,5
Categorie/leeftijd Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid riboflavine
(milligram per dag)
18 jaar en ouder 1,6
Zwangeren 1,9
Bij borstvoeding 2,0

Bronnen

  • 0 t/m 17 jaar: Gezondheidsraad 2025
  • Vanaf 18 jaar: Gezondheidsraad 2018
  • Zwangeren: Gezondheidsraad 2021
  • Bij borstvoeding: Gezondheidsraad 2024

Wat zijn de gevolgen van een tekort aan riboflavine (vitamine B2)?

Van een tekort aan riboflavine (vitamine B2-tekort) kun je huidafwijkingen bij de mond en tong krijgen. Ook kan het ontstekingen bij de neus veroorzaken. 

Wat zijn de gevolgen van te veel riboflavine (vitamine B2)?

Van een grote hoeveelheid riboflavine nemen je darmen maar een klein deel op. Als je meer riboflavine binnenkrijgt dan je nodig hebt, plas je het teveel uit. Er zijn geen negatieve effecten op de gezondheid bekend van riboflavine.

Aanvaardbare bovengrens

Er is geen aanvaardbare bovengrens voor riboflavine (vitamine B2).

Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.