Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Sulfietallergie

Sulfieten (E-nummers E220 t/m E228) zijn conserveermiddelen.

Sommige mensen kunnen overgevoeligheidsreacties krijgen als ze sulfiet binnenkrijgen. Dit komt het meest voor onder astmapatiënten.

Omschrijving

Sulfieten (E-nummers E220 t/m E228) zijn conserveermiddelen. In de etiketteringwetgeving met betrekking tot allergenen staan sulfieten vermeld als verplicht te etiketteren als er meer dan 10 mg sulfiet per kg of 10 mg per liter in een product zit.

De reden hiervan is dat sommige mensen overgevoeligheidsreacties op sulfiet kunnen krijgen. Dit komt het meest voor onder astmapatiënten. Naar schatting loopt minder dan 4% van de astmapatiënten het risico op overgevoeligheidsreacties op sulfiet.

Overgevoeligheidsreacties op sulfiet kunnen heel mild maar ook heftig zijn.

Het mechanisme van deze overgevoeligheidsreacties is nog niet bekend.

Veiligheid

Mensen die overgevoelig zijn voor sulfiet kunnen heel milde maar ook heftige reacties krijgen op sulfiet. Het kan gaan om:

  • hartkloppingen
  • huiduitslag
  • vochtophoping

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.