Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Seizoenstopper
2 personen
0-15 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Koemelkallergie (baby's)

Koemelkallergie is de meest voorkomende voedselallergie bij baby's. Bij een koemelkallergie moeten koemelk en kunstvoeding op basis van koemelk vermeden worden.

Het beste alternatief voor gewone kunstvoeding bij bewezen koemelkallergie is hypoallergene kunstvoeding, op basis van sterk gehydrolyseerd (wei) eiwithydrolystaat. Voor kinderen met een verhoogd risico op koemelkallergie wordt hypoallergene kunstvoeding, op basis van partieel eiwithydrolysaat, niet algemeen aanbevolen om een allergie te voorkomen. Intensief gehydrolyseerde kunstvoeding wordt dan zelfs afgeraden.

Zowel sojaproducten, geitenmelk of schapenmelk worden in de eerste 6 maanden ontraden als vervangende voeding.

Kinderen met een allergie voor koemelk beginnen net als andere kinderen tussen 4 en 6 maanden met eerste hapjes, zoals fruit- of groentehapjes of brood. 

Omschrijving

Koemelkallergie is de meest voorkomende voedselallergie bij zuigelingen. Het aantal kinderen dat voor het eerste levensjaar een koemelkallergie heeft, wordt doorgaans op 2 tot 3 % geschat. Bij het vermoeden van een allergie voor koemelk is het belangrijk het consultatiebureau of huisarts te raadplegen. 

Kinderen met een allergie voor koemelk beginnen net als andere kinderen tussen 4 en 6 maanden met eerste hapjes, zoals fruit- of groentehapjes of brood. 

Kinderen met een erfelijke aanleg voor allergie hebben een grotere kans op het ontwikkelen van koemelkallergie dan andere kinderen. Het gaat hierbij om kinderen met minstens één ouder of broertje of zusje met een aangetoonde allergische aandoening zoals hooikoorts, astma of eczeem.

Koemelkallergie wordt meestal vastgesteld in het eerste levensjaar. Vaak verdwijnen de klachten als de kinderen ouder worden: iets meer dan de helft van de kinderen met een koemelkallergie verdragen koemelk weer rond de eerste verjaardag. De meeste andere kinderen volgen in de daaropvolgende 4 jaar. In overleg met de arts moet daarom regelmatig worden geprobeerd of koemelk weer verdragen wordt. Dit voorkomt onnodige beperkingen in de voeding.

Bij een voedselallergie is sprake van een ongewenste reactie op voedsel door een abnormale reactie van het immuunsysteem van het lichaam.

Koemelkallergie kan net als andere vormen van voedselallergie veel verschillende klachten veroorzaken. Voorbeelden zijn huidklachten, maag- en darmklachten en luchtwegklachten. Ook groeiachterstand en anafylactische shock zijn mogelijke gevolgen van voedselallergie.

De aard en de ernst van de klachten kunnen bij koemelkallergie erg verschillen. Meestal treden verschillende klachten tegelijkertijd op, maar soms kunnen ook afzonderlijke klachten optreden.

De klachten zijn onder te verdelen in 4 groepen:
Huidklachten, zoals:

  • jeuk
  • eczeem
  • netelroos (ook wel galbulten genoemd)

Maag- en darmklachten, zoals:

Luchtwegklachten, zoals:

  • astma
  • niesbuien in combinatie met helder neusvocht

Algemene verschijnselen, zoals:

  • groeiachterstand
  • anafylactische shock

Bovenstaande klachten zijn geen volledige opsomming. Daarnaast kunnen de genoemde klachten ook een heel andere oorzaak hebben dan koemelkallergie.

Daarom is het belangrijk dat bij klachten een arts wordt geraadpleegd. De huisarts, het consultatiebureau of de specialist zijn de enigen die een voedselovergevoeligheid kunnen vaststellen.

Voedingsadvies

Koemelk en kunstvoeding op basis van koemelk moeten vermeden worden. Het beste alternatief voor gewone kunstvoeding bij bewezen koemelkallergie is hypoallergene kunstvoeding, op basis van sterk gehydrolyseerd (wei) eiwithydrolystaat. Voor kinderen met een verhoogd risico op koemelkallergie wordt hypoallergene kunstvoeding, op basis van partieel eiwithydrolysaat, niet algemeen aanbevolen om een allergie te voorkomen. Intensief gehydrolyseerde kunstvoeding wordt dan zelfs afgeraden. Zowel sojaproducten, geitenmelk of schapenmelkworden in de eerste 6 maanden ontraden als vervangende voeding. 

Kinderen met een allergie voor koemelk beginnen net als andere kinderen tussen 4 en 6 maanden met eerste hapjes, zoals fruit- of groentehapjes of brood.

Het risico op het ontwikkelen van een voedselallergie is hoger wanneer andere voedingsmiddelen dan borst- of kunstvoeding eerder dan de leeftijd van 4 maanden of later dan de leeftijd van 6 maanden worden geïntroduceerd.

Het is belangrijk om bijvoeding niet tot na de leeftijd van 6 maanden uit te stellen. Dan verandert de behoefte aan voedingsstoffen, en het kind moet leren kauwen. Ook vanwege de ontwikkeling van de smaak is introductie van bijvoeding  belangrijk. 

Tip

Folder over koemelkallergie

Meer over koemelkallergie bij baby's lees je in deze folder. Download de pdf.

Download