Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Voor de stevige trek
2 personen
30+ minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Koemelkallergie (baby's en jonge kinderen)

Koemelkallergie is de meest voorkomende voedselallergie bij baby's. Bij een koemelkallergie moeten koemelk en kunstvoeding op basis van koemelk vermeden worden.

Het beste alternatief voor gewone kunstvoeding bij bewezen koemelkallergie is hypoallergene kunstvoeding, op basis van sterk gehydrolyseerd (wei) eiwithydrolystaat. Zowel sojaproducten, geitenmelk of schapenmelk worden in de eerste 6 maanden afgeraden als vervangende voeding.

Kinderen met een allergie voor koemelk beginnen net als andere kinderen tussen 4 en 6 maanden met eerste hapjes, zoals fruit- of groentehapjes of brood. 

Omschrijving

Koemelkallergie is de meest voorkomende voedselallergie bij baby’s. Het aantal kinderen dat in het eerste levensjaar een koemelkallergie krijgt, wordt op 2 tot 3% geschat. Bij het vermoeden van een allergie voor koemelk is het belangrijk het consultatiebureau of huisarts te raadplegen. 

Erfelijk

Kinderen met een erfelijke aanleg voor allergie hebben een grotere kans op het ontwikkelen van koemelkallergie dan andere kinderen. Het gaat hierbij om kinderen met minstens één ouder of broertje of zusje met een aangetoonde allergische aandoening, zoals hooikoorts, astma of eczeem. 

Verloop van een koemelkallergie

Koemelkallergie wordt meestal vastgesteld in het eerste levensjaar. Vaak verdwijnen de klachten als de kinderen ouder worden: iets meer dan de helft van de kinderen met een koemelkallergie verdragen koemelk weer rond de eerste verjaardag. De meeste andere kinderen volgen in de daaropvolgende 4 jaar. Er zijn mensen ouder dan 4 jaar met een koemelkallergie, maar dat komt heel erg weinig voor.

Gezondheidseffecten

Koemelkallergie kan net als andere vormen van  voedselallergie veel verschillende klachten veroorzaken. 

De aard en de ernst van de klachten kunnen bij koemelkallergie erg verschillen. Meestal treden verschillende klachten tegelijkertijd op, maar soms kunnen ook afzonderlijke klachten optreden. 

De klachten zijn onder te verdelen in 4 groepen: 

  • Huidklachten, zoals jeuk, eczeem en netelroos (ook wel galbulten genoemd).
  • Maag- en darmklachten, zoals darmkrampen, overgeven en diarree.
  • Luchtwegklachten, zoals astma en niesbuien in combinatie met helder neusvocht
  • Algemene verschijnselen, zoals groeiachterstand en in zeldzame gevallen anafylactische shock

Bovenstaande klachten zijn geen volledige opsomming. Daarnaast kunnen de genoemde klachten ook een heel andere oorzaak hebben dan koemelkallergie.

Daarom is het belangrijk dat je bij klachten een arts raadpleegt. De huisarts, het consultatiebureau of de specialist zijn de enigen die een voedselovergevoeligheid kunnen vaststellen.

Voedingsadvies

Met een bewezen koemelkallergie moeten koemelk en kunstvoeding op basis van koemelk vermeden worden. In dat geval kunnen baby’s wel hypoallergene kunstvoeding, op basis van sterk gehydrolyseerd (wei) eiwithydrolystaat verdragen. Dit staat dan op het etiket. In sommige gevallen reageert een baby met een koemelkallergie allergisch op moedermelk, wanneer de moeder zuivel op basis van koemelk neemt. In die gevallen moet de moeder haar voeding aanpassen.

Omdat koemelkallergie vaak weer overgaat, is het in overleg met de arts goed om regelmatig te proberen of een kind koemelk weer verdraagt. Dit voorkomt onnodige beperkingen in de voeding. 

Eerste hapjes

Kinderen met een allergie voor koemelk beginnen net als andere kinderen tussen 4 en 6 maanden met eerste hapjes, zoals fruit- of groentehapjes of brood.

Advies voor baby’s met een verhoogd risico

Kinderen met een verhoogd risico op koemelkallergie kunnen borstvoeding of gewone kunstvoeding nemen. Hypoallergene kunstvoeding, op basis van partieel eiwithydrolysaat, kan een allergie niet voorkomen. Daarom wordt het niet aangeraden om dit aan baby’s met een verhoogd risico op een koemelkallergie te geven. Intensief gehydrolyseerde kunstvoeding wordt dan zelfs afgeraden. Zowel sojaproducten, geitenmelk of schapenmelk worden in de eerste 6 maanden afgeraden als vervangende voeding. 

Advies om het risico op allergie te verkleinen

Het risico op het ontwikkelen van een voedselallergie is hoger wanneer andere voedingsmiddelen dan borst- of kunstvoeding eerder dan de leeftijd van 4 maanden of later dan de leeftijd van 6 maanden worden geïntroduceerd.

Het is belangrijk om bijvoeding niet tot na de leeftijd van 6 maanden uit te stellen. Dan verandert de behoefte aan voedingsstoffen, en het kind moet leren kauwen. Ook vanwege de ontwikkeling van de smaak is introductie van bijvoeding belangrijk. 

Tip

Folder over koemelkallergie

Meer over koemelkallergie bij baby's lees je in deze folder. Download de pdf.

Download