Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Wat geef ik te drinken?

In dranken is er zóveel keus. Maar de basis is simpel: water is de beste dorstlesser. Sap, diksap, limonade en frisdrank kun je beter niet geven. Melk(producten)) heeft je dreumes of peuter elke dag nodig, zo'n 2 bekertjes is genoeg.

Elke dag heeft je kind ongeveer 5 tot 7 bekertjes drinken nodig (ongeveer 1 liter), dat is inclusief melk. Van melk heeft je kind 2 bekertjes nodig. Wat zijn geschikte dranken naast melk?

Water en lichte thee: de beste dorstlesser

Water bevat geen calorieën en heeft een neutrale smaak, en is een goede dorstlesser. Een kopje lichte lauwe thee is een goed alternatief.

2 tips om je kind met plezier water te laten drinken

  1. Maak het water bijzonder. Serveer het in een kan met muntblaadjes of een schijfje citroen. Je kunt water ook in een mooie beker schenken en versieren met een schijfje sinaasappel, komkommer, een leuk rietje of fleurig parasolletje. Maar omdat de zuren uit fruit niet goed zijn voor het gebit van je kind, kun je water met fruit erin beter niet al te vaak geven. Een paar stukjes fruit is genoeg.
  2. Geef een kopje lichte thee met een speciaal smaakje. Je kunt het extra leuk maken door het te schenken uit een mooie pot of er een theefeestje van te maken.
Geef je je kind nu vaak zoete drankjes? En wil je hem aanleren om water te drinken? Geef je kind dan langzaamaan een steeds minder zoete smaak. Verdun een sapje of siroop met steeds meer water. Wil hij geen water? Geef het rustig wat tijd en blijf proberen.

Nieuwe waterleidingen in huis of zijn er nog loden leidingen in jouw woning aanwezig?

Drink geen water uit loden leidingen. Bekijk alle adviezen over lood in kraanwater.

Water is het beste drinken voor je kind.

Opletten met papieren rietjes

Gekleurde papieren rietjes zien er leuk uit. Maar laat je kind niet alleen met een papieren rietje. Delen van dit rietje kunnen mogelijk loslaten als je kind er langere tijd op sabbelt. Daardoor kan er een propje ontstaan met verstikking als mogelijk gevolg. Blijf er dus altijd bij als je kindje een rietje gebruikt of giet het drinken om in een beker.

Sap, diksap, limonade en frisdrank: geef ze niet

In frisdrank en in sap zit veel suiker. Wel 4 suikerklontjes per glas. Ook limonadesiroop en diksap zijn erg zoet. In light-frisdrank zit geen suiker, maar het bevat vaak wel fruitzuren. Het zuur in (light) frisdrank tast het tandglazuur aan.

Jonge kinderen hebben de calorieën uit suikerdranken niet nodig. Sterker nog, als ze suikerhoudende dranken nemen hebben ze meer kans op overgewicht, wat niet gezond is. En voor fruit geldt: eten is veel beter dan drinken! Op onze pagina Zijn fruitsappen gezond? lees je er meer over.

Suiker in beeld

Op de foto's hieronder kun je zien hoeveel suikerklontjes er in de verschillende drankjes zit.

Deze afbeeldingen zijn gebaseerd op etiketinformatie uit 2019.

Suiker in vruchtendranken

Suiker in frisdranken

Suiker in zuiveldranken

Lactose is een suiker die van nature in melkproducten zit. Daarom heet het ook wel melksuiker.

Suiker in vruchtendranken met zuivel


Meer weten over gezond drinken voor je kind? Bekijk nu onze folder.

Etiketten checken

Op het pak van sap, diksap, aanmaaklimonade en (light) frisdrank vind je allerlei kreten. Denk aan ‘zonder toegevoegd suiker’, ‘natuurlijk’, ‘puur sap’ of ‘met extra vitamine C’. Blijf kritisch, want deze termen zeggen niets over het aantal calorieën dat in een drank zit. En extra vitamines (behalve vitamine D uit een supplement) heeft je kind niet nodig als hij gezond eet volgens de Schijf van Vijf.
Op het etiket kun je zien hoeveel calorieën er per 100 milliliter inzitten. Bedenk dat in een bekertje ongeveer 150 milliliter past en in een longdrinkglas 250 milliliter.

Koop je wel eens flessen water met een smaakje in de supermarkt? Kijk of er ‘voedingszuren’ op de ingrediëntenlijst van de verpakking staan. Die kun je beter niet kopen: de zuren kunnen de tanden aantasten.

Magere of halfvolle melk: elke dag

Vanaf 1 jaar kun je gewone melk (koemelk) geven in plaats van opvolgmelk. Als je het idee hebt dat je kind aan de smaak moet wennen kun je het eerst half om half mengen. Geleidelijk geef je steeds meer gewone melk en bouw je de opvolgmelk af.

Een kind van 1 tot 4 jaar heeft per dag ongeveer 300 milliliter = 2 bekertjes melk(producten) nodig. Melk is vooral belangrijk door calcium en de vitamines B2 en B12.

Kies het liefste de halfvolle of magere variant. Verse en houdbare melk kan allebei. Karnemelk is ook een goede keuze. Houd het op 2 bekertjes per dag, anders heeft je kind misschien minder trek in ander eten. In plaats van melk kun je ook halfvolle-, of magere yoghurt, magere kwark of magere vla geven, bijvoorbeeld als toetje. Lees op deze pagina waarom je het beste kunt kiezen voor halfvolle of magere zuivel.

Voor kinderen ouder dan 1 jaar met een koemelkallergie zijn sojadranken met toegevoegd calcium en vitamine B12 een alternatief. Geef jongere kinderen nog geen sojadrink. Sojadrank wordt ook wel sojamelk genoemd. Hoewel de smaak en structuur op melk lijkt, mag sojamelk geen melk heten van de wet. Meer over sojadrink.

Geef je borstvoeding?

Je kunt borstvoeding geven zolang jij en jouw kind dat fijn vinden. Als je kind nog een aantal keer per dag borstvoeding krijgt, dan heeft hij wat minder andere melkproducten nodig zoals halfvolle koemelk of yoghurt. Hoeveel melkproducten precies, hangt af van wat je kind verder eet en drinkt. Maak je je zorgen of hij genoeg binnenkrijgt of twijfel je? Neem contact op met het consultatiebureau.

Onze tip: een jong kind heeft verschillende soorten voedingsstoffen nodig. Belangrijk is dat je kind, naast de borstvoeding, gevarieerd en gezond eet en drinkt. Het is goed om hem genoeg groente, fruit, volkoren graanproducten, vlees, vis en/of vleesvervangers, zuivel en zachte of vloeibare vetten te geven. Ook kun je hem thee en water laten drinken.

Kan het kwaad als mijn kind helemaal geen melk drinkt?

Ja dat kan kwaad. Melk levert eiwitten, calcium, vitamine B2 en vitamine B12. Kinderen hebben deze voedingsstoffen hard nodig om te kunnen groeien. Met name vitamine B2 en B12 haal je niet zo gemakkelijk uit andere producten. Plantaardige zuivelalternatieven, bijvoorbeeld op basis van soja of amandel, leveren niet de gezondheidswinst van zuivelproducten. Maar als er voldoende calcium en vitamine B12 aan is toegevoegd dan is het wel een goede vervanger voor zuivel. Yoghurt kan melk goed vervangen.

sluiten
Zijn speciale melk- en yoghurtdrankjes gezond voor mijn kind?
In yoghurtdranken (bijvoorbeeld met fruitsmaak) of speciale zoete melkdranken zitten goede voedingsstoffen zoals calcium. Maar ze bevatten ook veel toegevoegd suiker en daardoor veel calorieën. Geef deze dranken daarom niet te vaak. Sommige van deze producten hebben ook een GST (Geen Suiker Toegevoegd) variant. Deze bevatten zoetstof in plaats van suiker. Deze kun je af en toe in plaats van melk geven.
sluiten
Moet ik speciale dreumes- of peutermelk geven?
Speciale dreumesmelk of peutermelk is niet nodig. De extra vitamines en mineralen daarin heeft je kind niet nodig, als hij gewoon gezond eet volgens de Schijf van Vijf. Soms bevat deze speciale melk zelfs meer calorieën dan gewone halfvolle melk. Er wordt weleens beweerd dat speciale verrijkte peutermelk nodig is omdat jonge kinderen anders tekorten oplopen van ijzer en vitamine D. Maar als je kind gezond eet en je elke dag 10 microgram vitamine D geeft, krijgt je kind alle bouwstoffen binnen die nodig zijn. En creëer je de beste basis voor je kind. De kans dat het later gezond en gevarieerd eet is veel groter als je je kind zo jong mogelijk kennis laat maken met verschillende smaken en structuren.
sluiten