Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Heerlijk gekruid
2 personen
30+ minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Roomboter

Roomboter, kortweg boter, is een smeerbaar vet gemaakt van melk. Roomboter staat niet de Schijf van Vijf omdat er veel verzadigd vet inzit.

Roomboter bevat vitamine A, D en E en heeft een vetgehalte van tussen de 80 en 90%. Het bevat vooral verzadigd vet. Dit vet staat erom bekend niet goed te zijn voor de gezondheid. 

Er is veel melk nodig voor het maken van roomboter. Daarom is de milieubelasting hoog. 

Omschrijving

Roomboter is een smeerbaar vet dat grotendeels bestaat uit afgeroomd melkvet, dus room, en een beetje water. Soms staat er grasboter op de verpakking. Grasboter is gemaakt van melk uit de periode dat de koeien in de wei lopen en vers gras eten.   

Roomboter staat niet in de Schijf van Vijf omdat er veel verzadigd vet inzit.

Herkomst

Roomboter komt meestal uit Nederland. Bijna alle Nederlandse boter gaat naar het buitenland, vooral naar België, Frankrijk en Duitsland. 

Gezondheidseffecten

Roomboter bevat vitamine A, D en E. Roomboter heeft een vetgehalte van tussen de 80 en 90%. Er bestaat ook halfvolle boter met een vetgehalte van 40%. 

Verzadigd vet

Roomboter bevat vooral verzadigd vet en heel weinig onverzadigd vet. Het vervangen van verzadigd vet door onverzadigd vet verlaagt het LDL-cholesterol van het bloed. LDL-cholesterol staat erom bekend niet goed te zijn voor de bloedvaten. Lees meer over de gezondheidseffecten van vetten.

Voedingsadvies

Het advies is om producten met veel verzadigd vet zoveel mogelijk te vervangen door producten met veel onverzadigd vet, zodat het grootste gedeelte van de vetinname uit onverzadigd vet bestaat. Daarmee daalt de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk. Dit kan bijvoorbeeld door roomboter te vervangen door halvarine, zachte en vloeibare margarine of oliën. 

Het advies is daarom roomboter bij uitzondering te eten. Roomboter bevat ook veel minder vitamine D dan halvarine en margarine. Mensen die toch roomboter dagelijks gebruiken als broodsmeersel moeten erop letten dat ze voldoende vitamine D en minder verzadigd vet binnenkrijgen uit andere producten. 

Lees meer over het voedingsadvies bij vetten.

Bewaren

Roomboter is 1 tot 2 weken houdbaar in de koelkast. Het kan langer in de vriezer bewaard worden.

Etiket

Eisen ten aanzien van etikettering zijn vastgelegd in de Warenwet etikettering.  

Boter is altijd gemaakt van melk. Halvarine en margarine niet en mag daarom dus ook geen boter heten. Roomboter wordt gezouten en ongezouten verkocht.

Kijk naar het online etiket voor meer uitleg over de verschillende onderdelen van het etiket.

Duurzaamheidsaspecten

Voor iedere kilo boter is ongeveer 25 liter melk nodig. De milieudruk van roomboter is fors hoger dan van halvarine. De klimaatbelasting is zo’n 9 keer hoger, energiegebruik 6 keer en landgebruik 5 keer.

De milieudruk van margarine is bijna 2 keer hoger dan van halvarine, omdat halvarine deels uit water bestaat. Plantaardige olie is vergelijkbaar met margarine.

Er is wel een kanttekening te plaatsen. In halvarine en margarine zit vaak palmolie en/of sojaolie. Deze oliesoorten worden in verband gebracht met ontbossing van tropisch regenwoud. Er zijn initiatieven voor ‘duurzame’ palmolie en sojaolie. Ontbossing geldt niet voor de oliesoorten waar halvarine en margarine voornamelijk uit bestaan, die uit de Europese regio komen zoals zonnebloemolie, koolzaadolie of olijfolie. 

Boter heeft verder grotendeels dezelfde duurzaamheidsaspecten als andere melkproducten.

Eten veilig (ver)kopen op Koningsdag

Geef ziekmakers geen kans

Weer of geen weer, in Nederland gaan wij met Koningsdag de straat op! Waar moet je nu op letten als je op straat eten koopt of verkoopt?

 

Voedingskenmerken

Voedingswaarden
Gegevens per 100 g / ml (bron: NEVO)
Energie
Energiewaarde in kJ3030 kJ
Energiewaarde in kcal737 kcal
Vet
Vet totaal81,1 g
Vetzuur
Vetzuren verzadigd52,9 g
Vetzuren trans1,5 g
Vetzuren enkelvoudig onverzadigd cis17,7 g
Vetzuren meervoudig onverzadigd2,2 g
Vetzuren n-3 meervoudig onverzadigd cis0,5 g
Vetzuren n-6 meervoudig onverzadigd cis1,3 g
Linolzuur1,1 g
ALA0,37 g
EPA0,05 g
DHA0,01 g
Vezel
Voedingsvezel0,0 g
Eiwit
Eiwit plantaardig0 g
Eiwit totaal1 g
Vitamines
Beta-caroteen453 µg
Foliumzuur toegevoegd0,0 µg
Nicotinezuur0,0 mg
Retinol act equivalent866 µg
Vitamine B10,01 mg
Vitamine B120,30 µg
Vitamine B20,03 mg
Vitamine B60,000 mg
Vitamine C0 mg
Vitamine D0,3 µg
Vitamine E2,5 mg
Overigen
Alcohol0 g
Cholesterol221,0 mg
Water15 g
Koolhydraten
Koolhydraten1,1 g
Polyolen0,00 g
Mono- en disacchariden1,1 g
Polysacchariden0,0 g
Natrium/zout
Natrium0,400 g
Zout1,000 g
Mineralen
Calcium17 mg
Fosfor23 mg
IJzer0,1 mg
Jodium2 µg
Kalium27 mg
Koper0,01 mg
Magnesium2 mg
Selenium1 µg
Zink0,09 mg
sluit venster
Informatie over bewaren, bereiden en duurzaam eten
Duurzaamheid
Klimaatbelasting
1 = 100 gram CO2-eq
Landgebruik
1 = 1 m2
sluit venster