Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Voor de kruidige trek
2 personen
0-15 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Voedingsbeleid op de basisschool

Gezond eten op school draagt bij aan een goede ontwikkeling van de kinderen. Een voedingsbeleid maakt gezond eten en drinken op school makkelijker.
Wij geven de handvatten om je eigen voedingsbeleid te maken en om samen met ouders aan de slag te gaan met je gezondere school.

In 3 stappen naar een goed voedingsbeleid 

Stap 1: Maak je voedingsbeleid 

Door het beleid van je school over gezond eten en drinken vast te leggen in het schoolbeleid, veranker je gezond eten en drinken binnen de school. Gebruik ons voorbeeld-voedingsbeleid als basis voor je nieuwe beleid. Je kunt hem in zijn geheel overnemen óf je kunt er delen uit gebruiken.

Bekijk ter inspiratie hoe de volgende scholen een eigen draai aan het beleid geven:

Lees ook  de ervaringen van scholen De Buut en De Triade.

Creëer bij voorbaat draagvlak door het voedingsbeleid in een lerarenvergadering te bespreken. En nodig de ouderraad uit om over het voedingsbeleid mee te praten. Daarvoor kun je deze voorbeelduitnodiging (Word) gebruiken.   

Stap 2: Communiceer je nieuwe voedingsbeleid

Zet de gevolgen voor medewerkers en ouders op een rij en licht ze in. Om je te helpen hebben we:

Mogelijk zijn er ouders die vraagtekens hebben bij de veranderingen. Leg dan uit waarom de keuzes zo zijn gemaakt. Je kunt aanhalen dat het Voedingscentrum een voedingsbeleid onderschrijft.

Stap 3: Handhaaf het beleidVervolgens zorg je ervoor dat ouders, leerlingen en leerkrachten zich aan het nieuwe beleid houden. Gun ze de tijd om eraan te wennen. Het kan best een even duren voordat het beleid helemaal onderdeel is van de identiteit van je school. 

Bedenk wat je doet wanneer het beleid niet wordt nageleefd. Een standaardbriefje in de broodtrommel als er iets inzat wat niet past binnen het beleid kan een oplossing zijn. Minder gezonde traktaties kun je bijvoorbeeld mee naar huis geven. Je kunt gebruik maken van de standaardbriefjes (in Word) voor:

Verder kun je gezonde traktaties stimuleren, bijvoorbeeld door leerlingen die gezond trakteren op de foto te zetten en in de nieuwsbrief te  vermelden.

Bij het handhaven hoort natuurlijk ook het informeren van nieuwe ouders en leerkrachten. Reik aan elke ouder en nieuwe leerkracht het voedingsbeleid uit.

Wat kun je nog meer doen?

Zorgen voor een watertap
Water is de beste dorstlesser. Zorg daarom dat de kinderen en het personeel altijd ergens water kunnen halen. Dit mag overal, behalve op het toilet vanwege de hygiëne. De meeste scholen hebben in het klaslokaal een kraan. Heb je geen mogelijkheid voor een kraantje in het lokaal of op de gang? Een waterkoeler op een centrale plek of gewoon kannen kraanwater die de leerkracht meeneemt uit het schoolkeukentje is ook prima.
sluiten
Voedingslessen geven (lespakketten)

Als kinderen nu kennis en vaardigheden opdoen over gezond eten, kunnen ze daar de rest van hun leven profijt van hebben. Er zijn verschillende lespakketten die geschikt zijn om elk schooljaar in te zetten:

Naast deze programma’s is er ook keus uit verdiepende lesmaterialen

sluiten
Ouders betrokken houden (inclusief artikeltjes voor je nieuwsbrief en website)

Met onderstaande artikeltjes informeer je ouders over een onderwerp binnen je voedingsbeleid. Gebruik ze bijvoorbeeld in je nieuwsbrief, zet ze op je website of gebruik ze als input voor social media.

Wil je handige tips en trucs voor het betrekken en stimuleren van ouders? Bekijk dan deze Toolkit. En bekijk het theaterprogramma Voor je het weet zijn ze groOt

sluiten
Signaleren en verwijzen

Wil je een actievere rol spelen in de gezondheid van je leerlingen? Zorg dan dat je problemen op het gebied van voeding en gewicht signaleert. Dit gebeurt bijvoorbeeld door gezondheidsonderzoeken van de JGZ in groep 2 en groep 7. Hierin wordt onder andere aandacht besteed aan de groei en gezondheid van het kind. Wanneer je als school tussendoor problemen signaleert, kun je in gesprek gaan met de ouders en ze wijzen op trajecten voor kinderen met onder- en overgewicht en eetproblemen. Je kunt dat bijvoorbeeld regelen met een zorgteam.

sluiten
Vignet Gezonde School en themacertificaat Voeding

Met een gezond voedingsbeleid, watertap, voedingslessen, ouderbetrokkenheid en het vervullen van een signaleer- en verwijsfunctie voldoe je aan alle pijlers voor het themacertificaat voeding van het vignet Gezonde School.  

sluiten
Nieuw kookboek: Vandaag vegetarisch
'Vandaag vegetarisch' inspireert om eten op een nieuwe manier te benaderen. Steeds meer mensen eten minder of geen vlees. In dit kookboek vind je recepten op basis van peulvruchten, soja, ei, noten en vleesvervangers.