Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Gezonde leefomgeving

Iedereen heeft het recht om gezonde en duurzame voedselkeuzes te maken, overal waar je komt. Gemeenten hebben grote invloed op de leefomgeving - inclusief de eetomgeving - en hoe deze is ingericht. Met een gezonder en duurzamer voedselaanbod draag je als gemeente bij aan de kwaliteit van de leefomgeving.

Ga aan de slag met de werkwijze voor gezondere en duurzamere eetomgevingen in de gemeente. Deze werkwijze geeft inzicht in hoe je als gemeente stapsgewijs aan de slag kunt met onze Richtlijn Eetomgevingen.

Mogelijkheden per eetomgeving

Om een gezonde en duurzame eetomgeving te stimuleren, kun je je als gemeente - met ondersteuning van het Voedingscentrum - richten op de volgende omgevingen:

Kinderopvang

De kinderopvang is een ideale plek om kinderen een gezonde start mee te geven, geborgen in een omgeving die warmte en uitdaging biedt. Pedagogisch professionals spelen daarin een sleutelrol.

Het Voedingscentrum biedt professionals in de kinderopvang informatie en tips, bijvoorbeeld voor het opstellen van een voedingsbeleid. Daarnaast zijn we partner van Gezonde Kinderopvang en coördineren we het programma samen met het RIVM. Gezonde Kinderopvang leert kinderopvang structurele aandacht te hebben voor een gezonde leefstijl, waaronder voeding, en leidt pedagogisch professionals op tot coach Gezonde Kinderopvang.

Als gemeente of GGD kun je op verschillende niveaus werken aan Gezonde Kinderopvang. Bijvoorbeeld door het aanstellen van een Gezonde Kinderopvang adviseur bij de GGD of door het faciliteren van ondersteuning bij het werken aan Gezonde Kinderopvang door de GGD. Het is ook mogelijk om via een lokale incompany training van Gezonde Kinderopvang binnen jouw gemeente coaches Gezonde Kinderopvang te laten opleiden. Benieuwd naar alle mogelijkheden? Neem via dit formulier contact met ons op.

Voorbeeld: In Tilburg heeft het Servicebureau Kinderopvang in samenwerking met GGD Hart voor Brabant en JOGG Tilburg een incompany training georganiseerd. Lees hun ervaring.

Scholen

Aandacht voor gezond, duurzaam en veilig eten en drinken op school draagt bij aan een gezond voedingspatroon van leerlingen. Door op school gezonde maaltijden aan te bieden, krijgen de leerlingen een gezond steuntje in de rug. Als gemeente kun je scholen hierin zowel financieel als logistiek ondersteunen. Bekijk onze informatie en tips over het organiseren van schoolmaaltijden op het basisonderwijs of op het voortgezet onderwijs (vo) en middelbaarberoepsonderwijs (mbo).

Daarnaast kan een gezond en duurzaam aanbod in de schoolkantine jongeren helpen op een makkelijke manier gezonde en duurzame voedselkeuzes te maken. Het programma De Gezonde Schoolkantine helpt scholen hierbij. Laat vo- en mbo-scholen in je gemeente gebruik maken van deze hulp.

Voorbeeld: Scholen in de gemeente Gouda konden een tijdelijke subsidie aanvragen voor ontbijt, lunch of tussendoortjes op school. Lees hier meer over.

Voorbeeld: In samenwerking met het Voedingscentrum ondersteunt GGD Amsterdam vo- en mbo-scholen in de regio bij het gezonder en duurzamer maken van het aanbod in hun schoolkantines. Lees meer over hun aanpak.

Sport- en buurtlocaties

De sportkantine is de plek waar eten en bewegen bij elkaar komen. Juist hier zou een gezond voedingsaanbod de norm moeten zijn. Ook buurtlocaties, zoals kinderboerderijen, speeltuinen en buurthuizen, zijn plekken waar je als gemeente een gezond en duurzaam aanbod kunt promoten.

JOGG biedt gemeenten hierbij een helpende hand. Met de werkwijze JOGG-Teamfit worden zowel sport- als buurtlocaties door coaches gratis begeleid naar een gezonder voedingsaanbod volgens de Richtlijn Eetomgevingen van het Voedingscentrum. Ook kun je je als gemeente aansluiten bij het Convenant gezonde sportevenementen.

Dagattracties

Bij Gezond Uit, een initiatief van JOGG, wordt samen met dagattracties gewerkt aan het verbeteren van het aanbod. Stimuleer dagattracties in jouw gemeente hierbij aan te laten sluiten, zodat het voor bezoekers makkelijker is om gezondere keuzes te maken. JOGG-Teamfit kan hierbij gratis advies geven en helpen met het opstellen van een actieplan.

Een dagje uit betekent vaak ook buiten de deur eten. Stimuleer horecazaken in jouw gemeente om hun kindermenu gezonder en duurzamer te maken. Het Voedingscentrum biedt met deze menukaart inspiratie aan horecaondernemers om hier stap voor stap aan te werken.

Gemeente-en provinciehuizen

Als gemeente kun je het goede voorbeeld geven door in het bedrijfsrestaurants en in de koffiecorners te zorgen voor een gezond en duurzaam aanbod dat aantrekkelijk gepresenteerd wordt. Denk ook aan het aanbieden van water, fruit en gezonde lunches bij vergaderingen, bijeenkomsten en recepties. Dit is een mooie eerste stap; practice what you preach.

Neem in de aanbesteding voor catering van alle gemeentelijke instanties de randvoorwaarde op: werk met Overheidsniveau Gezonde Catering op basis van de Richtlijn Eetomgevingen van het Voedingscentrum. Heb je lopende contracten? Ga in gesprek met de cateraar en bekijk op welke termijn een cateraar aan deze criteria kan voldoen. Ook kun je als gemeente de JOGG-ambitie Gezonder Voedingsaanbod in gemeentehuizen en provinciehuizen ondertekenen.

Ziekenhuizen en zorginstellingen

Op een plek waar alles om gezondheid draait, hoort een gezond voedingsaanbod. In ziekenhuizen en zorginstellingen draagt een gezonder voedingsaanbod bij aan het herstel van patiënten. Ook zorgt het voor een gezonde werkomgeving voor medewerkers en een gezonde keuze voor bezoekers.

Stimuleer als gemeente ziekenhuizen en zorginstellingen zich aan te sluiten bij Goede Zorg Proef Je. Dit project biedt mogelijkheden voor het realiseren van een gezonder voedingsaanbod. De Richtlijn Eetomgevingen van het Voedingscentrum biedt hierbij houvast voor verbeterstappen in het voedingsaanbod. Inmiddels zetten 57 ziekenhuizen en 30 andere zorginstellingen zich in om dit doel vóór 2030 te realiseren.

Borstvoedingsvriendelijke gemeente

Baby’s die borstvoeding krijgen hebben minder kans op overgewicht, ziekten en infecties. Alle reden dus om als gemeente het geven van borstvoeding overal aan te moedigen en te faciliteren. Dit kan door horecagelegenheden, zorginstellingen, bibliotheken en andere openbare gelegenheden aan te moedigen om het beeldmerk 'voeden kan hier' te gebruiken. Zijn er genoeg van deze beeldmerken? Dan krijg je als gemeente de titel borstvoedingsvriendelijke gemeente en bijbehorende plaquette.

Beleidsmogelijkheden

Naast bovenstaande programma's kunnen gemeenten ook via beleid en regelgeving bijdragen aan een gezonde en duurzame eetomgeving. De werkgroep Citydeal Voedsel op de Stedelijke Agenda biedt een overzicht van de instrumenten die je als gemeente kunt inzetten.

Hieronder lees je over 2 beleidsmogelijkheden met daarbij een praktijkvoorbeeld.

Gebiedsbeleid

In het bestemmingsplan kun je als gemeente de bijdrage aan een gezondere leefomgeving meenemen als toetsingscriteria. Ook kunnen gemeenten aanbieders van ongezond voedsel weren op basis van ruimtelijke motieven (denk aan afval, geluids- of geurhinder) om de leefbaarheid van de omgeving te vergroten.    

Ook kun je als gemeente in het vergunningenbeleid maatregelen opnemen om eetomgevingen te verbeteren. Zo kun je bepalen welk type voedselverkooppunt waar mag komen en waar het aanbod aan moet voldoen. Voor het aanpakken van de dichtheid aan ongezonde voedselverkooppunten kun je beginnen met specifieke locaties waar veel inwoners komen. Neem bijvoorbeeld een minimale afstand van ‘ongezonde aanbieders’ tot schoollocaties en/of sportvelden op. Het Raamwerk eetomgeving vo- en mbo-scholen (pdf) geeft handvatten hoe je vanuit de gemeente integraal aan de slag kunt gaan met de omgeving rondom school.  

Voorbeeld: Gemeente Groningen heeft in haar? Nota Standplaatsen opgenomen dat in een straal van 250 meter rond scholen geen gefrituurde producten mogen worden verkocht. 

sluiten
Reclamebeleid

Als gemeente kun je in het reclamebeleid regels vastleggen over reclame voor voedingsmiddelen in publieke ruimtes. Je kunt bijvoorbeeld vastleggen dat er geen kindermarketing mag zijn voor ongezonde producten buiten de Schijf van Vijf op openbare ruimten waar veel kinderen en jongeren komen. Een algeheel reclameverbod op ongezond voedsel op bepaalde locaties kan ook een optie zijn.  

Voorbeeld: Gemeente Amsterdam heeft zich aangesloten bij de Alliantie Stop Kindermarketing Ongezonde Voeding. Zo is er in Amsterdam al een verbod op kindermarketing in de metro. Dit is onderdeel van de Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht. Daarmee zet Amsterdam flink in op het voorkomen en terugdringen van overgewicht bij kinderen.

sluiten