Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Verrassende smaakbeleving
2 personen
0-15 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Is kaas een goede vegetarische optie?

Op dagen dat je geen vlees eet, zoek je een ander product uit het vak Vis, peulvruchten, vlees en ei. Zo krijg je genoeg eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12 binnen. 

Kaas staat ook in dat vak en levert weliswaar evenveel eiwit als vlees en vitamine B12, maar bevat maar heel weinig ijzer, zo’n 0,1 milligram (mg) per 100 gram. Bovendien bevat kaas vaak veel verzadigd vet, zeker de vette (48+) varianten en veel zout. Daarom zien we kaas niet als een goed vegetarisch alternatief.

Duurzaamheid

Kaas is niet veel duurzamer dan vlees. De productie van kaas vereist veel landverbruik en zorgt voor veel CO2-uitstoot, net zoals vlees.

Variatie op vlees

Eieren, noten, peulvruchten, tofu en tempé leveren wel nagenoeg dezelfde voedingsstoffen als vlees. 
Elke 2 weken de laatste updates
Meld je aan en ontvang

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.