Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Een feestje op je bord
2 personen
30+ minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Wat kun je nog met iets wat je over hebt na het koken, zoals een halve bloemkool of een kwart bakje zuivelspread? Of misschien blijft er nog iets in de pan over van een maaltijd. Door slim om te gaan met restjes en kliekjes, hoef je minder weg te gooien.

Met restjes bedoelen we een product dat je maar voor een deel hebt gebruikt in een maaltijd, bijvoorbeeld een kwart komkommer of een half pakje verse kruiden. Met kliekjes bedoelen we een left-over van een maaltijd, dus een klein beetje gekookte rijst of een beetje van een ovenschotel.

4 keer inspiratie om restjes op te maken  

voorraadopmaakinspiratie


Klik op de afbeelding voor een vergroting van de voorraadopmaakinspiratie (pdf, 500 kb)

7 extra tips voor restjes

  1. Berg je restje direct op in de koelkast, vriezer of voorraadkast, als je iets overhoudt.
  2. Bedenk wat je ermee kan doen. Op onze receptensite kun je één of meerdere restjes invullen. Zo vind je snel een nieuw recept, waar je restjes in kan verwerken. Of download de Slim Koken-app of recepten en tips.
  3. Geef 'oud' brood een nieuw leven. Maak er een tosti van, een ovengerecht of eigengemaakte croutons.
  4. Verwerk overrijp fruit in een smoothie. Bijvoorbeeld een banaan in de blender met melk.
  5. Vries groenten in als je ze niet op tijd op kunt eten. Dat doe je door ze kort te koken en in te vriezen. Beschadigde of minder verse groente kun je nog goed gebruiken in soep.
  6. Bereid vlees of vis alvast, als je te veel in huis hebt gehaald. In de koelkast is bereid vlees nog 3 tot 4 dagen te bewaren en vis 1 tot 2 dagen. Of vries het in. In de diepvries is bereid vlees en bereide vis nog drie maanden goed te bewaren.
  7. Gooi zuivel niet direct weg na het verstrijken van de THT-datum. Ruik en proef een beetje om de kwaliteit te beoordelen. Schimmel op harde kaas kun je ruim wegsnijden, zodat je de rest nog kunt eten. Bij zachte kazen zoals brie is dit niet meer mogelijk.

3 tips voor kliekjes

  1. Laat kliekjes snel afkoelen, doe ze in goed afsluitbare bakjes en zet in de koelkast of vriezer. Het belangrijkste is: bedenk direct wanneer je het kliekje gaat opeten. Is het ook lekker als lunch of kan je het verwerken tot een nieuw gerecht? Eet kliekjes uit de koelkast binnen 2 dagen op. In de vriezer zijn ze 3 maanden houdbaar.
  2. Voorkom dat je ziek wordt van kliekjes: verwarm ze door en door om alle bacteriën te doden. Schep het eten ook goed om tijdens het verhitten, ook bij opwarmen in de magnetron. Daardoor wordt het hele gerecht overal even heet.
  3. Gooi opnieuw opgewarmde kliekjes weg. Als er alsnog wat van je kliekje overblijft, is het beter om het niet meer op te eten.
Hoe zorg je dat je niet ziek wordt van restjes en kliekjes?  Lees het hier!

Zet je koelkast op 4 °C

Met de nieuwe koelkastthermometer

Met de nieuwe koelkastthermometer van het Voedingscentrum zie je in één oogopslag of je koelkast koud genoeg staat. 4 °C is de ideale temperatuur. Eten en drinken blijft dan langer goed en bacteriën krijgen minder kans.