Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Broodfeest
2 personen
0-15 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Hygiënecode

Een hygiënecode is een gids voor bedrijven die met voedsel omgaan, waarin regels staan om de voedselveiligheid en de hygiëne te bewaken.

Veel kleine bedrijven maken gebruik van een hygiënecode. Een bedrijf dat hiermee werkt voldoet aan de wetten van voedselveiligheid.

Omschrijving

Voor veel bedrijfstakken is er een gids voor goede praktijken opgesteld, de hygiënecode. Hierin staan regels om de voedselveiligheid en de hygiëne te bewaken. Het werken volgens een hygiënecode geeft aan dat de producent er alles aan doet om ervoor te zorgen dat de consument veilig voedsel krijgt. 

Een overzicht van alle hygiënecodes is te vinden op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.  

Inhoud van de hygiënecode

Een bedrijf dat werkt volgens de hygiënecode voldoet aan de wettelijke voorschriften van voedselveiligheid. De hygiënecode geeft aandacht aan HACCP en aan de basisvoorwaarden zoals hygiëne, bouwkundige zaken, plaagdierbestrijding en opleiding.   

Werken met de hygiënecode

Grote organisaties zullen zelf een voedselveiligheidssysteem opzetten, maar kleinere ondernemingen kunnen gebruik maken van een hygiënecode. Denk bijvoorbeeld aan slagers, bakkers, horeca en zorginstellingen. Een hygiënecode mag pas gebruikt worden als deze door de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is goedgekeurd. Na 3 tot 5 jaar worden bestaande codes geëvalueerd. 
 
Het Voedingscentrum is beheerder van de ‘Hygiënecodevoor de voedingsverzorging in zorginstellingen en defensie’ en de ‘Hygiënecodevoor de voedingsverzorging in woonvormen’. Ga naar de website van deze Hygiënecodes.

Meer informatie

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit: www.nvwa.nl

De lekkerste kerstrecepten
2 menu's voor jou

Wil je inspiratie voor een kerstmenu waar je helemaal de blits mee maakt? Met onze driegangenmenu's maak je zeker indruk. Ook in vega-variant.