Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Casus cardiometabole aandoeningen

Hoe ziet een gesprek over voeding er in de praktijk uit? Hoe pak je zo'n gesprek aan? In deze casus lees je hoe een huisarts, praktijkondersteuner en diëtist dat doen bij patiënten met cardiometabole aandoeningen. Ze begeleiden als multidisciplinair team mevrouw Van der Veen.

Mevrouw Van der Veen (68 jaar) heeft sinds 2004 diabetes type 2. Ze is familiair belast: zowel haar vader als broers zijn bekend met een hartinfarct. Daarnaast heeft haar moeder chronische nierschade en diabetes type 2.

In 2021 is mevrouw Van der Veen gestopt met werken. Sindsdien gaat het slechter met haar gezondheid en heeft ze hartproblemen. Ze heeft daarom in 2022 een bypassoperatie (CABG) gehad. Haar nierfunctie is stabiel maar verlaagd. Mevrouw Van der Veen houdt thuis haar bloeddruk in de gaten.

Lees hieronder hoe de huisarts, praktijkondersteuner en diëtist mevrouw Van der Veen begeleiden, welk voedingsadvies ze geven en hoe ze samenwerken.

Huisarts

“Mevrouw Van der Veen komt eens per jaar bij me langs. Ik ben eindverantwoordelijk voor de zorg en ik kijk op grote lijnen mee hoe het zorgproces verloopt. Regelmatig overleg ik met de praktijkondersteuner en/of diëtist om het zorgproces te bespreken, zodat de behandeling en adviezen consistent zijn en op elkaar zijn afgestemd.

Eerder heb ik mevrouw Van der Veen ook naar een podotherapeut doorverwezen voor aangepaste schoenen in verband met zenuwschade in de voeten. Daarnaast verwijs ik haar iedere 3 jaar door naar de fundoscopie om te controleren op schade aan haar netvlies.” 

sluiten
Praktijkondersteuner

“Mevrouw Van der Veen komt 3 keer per jaar bij mij op controle voor haar diabetes. Ik meet dan haar bloeddruk, wat ze thuis zelf ook goed in de gaten houdt. We bespreken de labuitslagen, met speciale aandacht voor de nierfunctie.

Ik heb mevrouw algemene voedingsadviezen volgens de Schijf van Vijf gegeven en haar aangemoedigd om voor uitgebreidere adviezen bij cardiometabole aandoeningen naar een diëtist te gaan. Hierbij heb ik duidelijk uitgelegd dat een diëtist geen strike voedingslijst opstelt, maar juist samen tot passende veranderingen in het eetpatroon komt.

Inmiddels krijgt mevrouw Van der Veen al een aantal maanden voedingsbegeleiding van de diëtist. Ze vertelde me laatst dat ze graag Franse kaas eet en samen met de diëtist heeft afgesproken dat ze dit best af en toen in het weekend kan nemen. Ik zie in het dossier dat ze samen in het online eetdagboek  Mijn Eetmeter hebben berekend dat dit voor haar past binnen de adviezen om maximaal 10 energieprocent verzadigd vet binnen te krijgen. Ik verifieer of dit duidelijk is zo. Mevrouw geeft aan dat ze het goed begrijpt en het fijn vindt zelf keuzes te kunnen maken, omdat ze heeft geleerd te rekenen met Mijn Eetmeter.”  

sluiten
Diëtist

“Mevrouw Van der Veen komt bij mij op consult. Ze vertelt dat ze met het online eetdagboek  Mijn Eetmeter aan de slag is gegaan. In het vorige consult heb ik haar uitgelegd hoe je de voeding kunt bijhouden met Mijn Eetmeter. Het is zeker niet zo dat ik alle patiënten leer hoe ze hun voeding kunnen berekenen, maar dit bleek erg bij mevrouw te passen.  

Het advies voor mevrouw Van der Veen is om regelmatig te eten en goed te letten op de zoutinname. Ik adviseer niet standaard een koolhydraatbeperkt dieet, maar ik vind het belangrijk dat mensen met diabetes weten dat koolhydraten invloed hebben op de glucosewaarden. Met hulp van visueel materiaal, zoals het Voedings- en Leefstijlboek en Mijn Eetmeter heb ik aan mevrouw duidelijk gemaakt welke producten veel koolhydraten bevatten. Ik heb haar uitgelegd hoe ze Mijn Eetmeter kan gebruiken, zodat zij inzicht kan krijgen in de hoeveelheid koolhydraten, maar ook in verzadigd vet en zout. Op deze manier heb ik haar nieuwe voedselvaardigheden geleerd, waardoor haar zelfmanagement versterkt is. In het KIS (ketenzorg informatie systeem) heb ik dit gerapporteerd.

Ook besteed ik aandacht aan beweging. Mevrouw Van der Veen heeft thuis een loopband waar ze dagelijks een half uur op loopt. Dit was voor haar een goede oplossing, omdat buiten lopen door haar aangepaste schoenen moeizaam gaat.”

sluiten
huisarts, praktijkondersteuner en diëtist samen in overleg

Multidisciplinaire aanpak

Een goede samenwerking tussen huisarts, praktijkondersteuner en diëtist is essentieel voor een optimale begeleiding van patiënten met cardiometabole aandoeningen. Als huisarts of praktijkondersteuner kun je, indien nodig, een patiënt doorverwijzen naar een diëtist. Een diëtist kan aanvullende, en soms afwijkende, voedingsadviezen geven, afgestemd op de persoonlijke situatie van een patiënt. Het is belangrijk dat je als huisarts of praktijkondersteuner deze adviezen ondersteunt.

Handige materialen

Het Voedingscentrum heeft diverse voorlichtingsmaterialen die je kunt gebruiken in je praktijk. Deze kun je gratis downloaden in onze webshop. Een groot deel is ook gratis te bestellen als je je in de webshop aanmeldt als professional. Hieronder een greep uit de materialen passend bij bovenstaande casus.

Download of bestel de folder <a href="https://webshop.voedingscentrum.nl/producten/gezond-eten/vetten-minder-verzadigd-vet-meer-onverzadigd-vet/">Vetten - Zo kies je gezonder</a>. Deze bevat praktische tips om pati&euml;nten te helpen kiezen voor goede onverzadigde vetten. Raad de online tool <a href="/professionals/huisartsen/mijn-betere-keuze.aspx">Mijn Betere Keuze</a> aan om gezonde stappen te zetten naar minder calorie&euml;n, suiker, zout of verzadigd vet. Download of bestel de <a href="https://webshop.voedingscentrum.nl/producten/gezond-eten/promotiekaart-eetmeter-kiesikgezond-app/">uitdeelkaartjes over Mijn Eetmeter en de 'Kies Ik Gezond?'-app</a> om mee te geven aan pati&euml;nten. Hierop worden beide apps toegelicht. Download of bestel de folder <a href="https://webshop.voedingscentrum.nl/producten/ziekte-en-allergie/diabetes-type-2-het-belang-van-gezonde-voeding/">Diabetes type 2 - Tips om gezond te eten en drinken</a>. Deze helpt de pati&euml;nt op weg met tips en inspiratie. Download of bestel de uitgebreide brochure <a href="https://webshop.voedingscentrum.nl/producten/ziekte-en-allergie/voedingsadviezen-bij-diabetes-type-2/">Voedingsadvies bij diabetes type 2</a> met praktische adviezen. Download of bestel de <a href="https://webshop.voedingscentrum.nl/producten/gezond-eten/praatplaat-gezonder-eten/">Praatplaat gezonder eten</a>. Dit is een handig hulpmiddel voor het gesprek met een pati&euml;nt over voeding. Download of bestel de folder <a href="https://webshop.voedingscentrum.nl/producten/gezond-eten/minder-zout-eten/">Minder zout eten</a>. Hierin lezen pati&euml;nten hoe ze stap voor stap minder zout kunnen eten. Download of bestel het <a href="https://webshop.voedingscentrum.nl/producten/gezond-eten/scheurblok-informatiekaartjes/">scheurblok met informatiekaartjes</a>. Hiermee kun je pati&euml;nten stimuleren zelf informatie op te zoeken op de website van het Voedingscentrum.