Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Voor de kruidige trek
2 personen
0-15 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar

Schijf van Vijf

Onderbouwing van onze adviezen

Richtlijnen Schijf van Vijf

De Schijf van Vijf staat voor een optimale combinatie van voedingsmiddelengroepen. De Richtlijnen Schijf van Vijf zijn de onderbouwing van de Schijf van Vijf. Bekijk de richtlijnen hier (pdf 11,4 MB).
 
 

Gezondheidsvoordelen

Welke gezondheidsvoordelen levert eten volgens de richtlijnen van de Schijf van Vijf op? Bekijk per vak wat de grootste voordelen zijn.

In de praktijk

Hoe pas je de richtlijnen van de Schijf van Vijf toe in de praktijk? Met deze handvatten help je je cliƫnten snel op weg.

Materialen en tools

Welke informatie en tools zijn er ontwikkeld voor de Schijf van Vijf? Hier vind je alle materialen die je kunt gebruiken op een rij.

Brondocumenten

De richtlijnen Schijf van Vijf zijn gebaseerd op de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad. Hier vind je de richtlijnen door de jaren heen.
 
 

Beeldmerk Schijf van Vijf

Hoe is het beeldmerk van de Schijf van Vijf tot stand gekomen? En welke afwegingen zijn er gemaakt?
Wat is gezond eten volgens de Schijf van Vijf? Bekijk het filmpje.

Ontstaan adviezen

Hoe wordt besloten welke voedingsmiddelen in de Schijf van Vijf staan en hoeveel ervan gegeten zou moeten worden?