Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Pluk de winter
2 personen
0-15 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 
sinterklaas op de daken

Sinterklaas betekent voor veel Nederlanders smullen van pepernoten, taaitaai, chocolade en stukjes banketletter. Pakjesavond heet niet voor niets ‘het heerlijk avondje’. Geniet van deze gezellige, spannende tijd. Wil jij in deze periode toch een beetje op je gewicht letten? Lees dan deze tips.
Het ene strooigoed is het andere niet. Taaitaai en echte ouderwetse pepernoten Informatie (die grote hoekige) zijn luchtig en bevatten relatief weinig calorieën. Voor schuimpjes geldt hetzelfde.

echte pepernoten

Gevulde speculaas, banketstaaf of (chocolade)kruidnoten bevatten veel meer calorieën. Chocoladekruidnoten bevatten zo’n  500 kcal per 100 gram. Chocoladeletters (melk en puur) staan aan kop: een letter van 100 gram levert zo’n 550 calorieën. 

In de tabel zie je wat dagkeuzes en weekkeuzes zijnInformatie

Overzicht Sinterklaassnoep 

Product Kcal  Dag- of weekkeuze
5 pepernoten
46 dagkeuze 
stukje taaitaai
71 dagkeuze 
een schuimpje 10 dagkeuze 
10 kruidnoten  (1 handje) 48 dagkeuze 
5 chocoladekruidnoten 51 dagkeuze 
speculaasje 48 dagkeuze 
stukje marsepein (25 gram) 105 weekkeuze
blokje gevulde speculaas (25 gram) 120 weekkeuze
stukje banketletter (25 gram) 113 weekkeuze
klein reepje pure chocolade (25 gram) 133 weekkeuze

Verleiding weerstaan

Met al dat lekkers om je heen, kun je misschien meer snoepen dan je eigenlijk wil. Maar er zijn manieren om jezelf in bescherming te nemen. Probeer ze uit en kijk wat werkt voor jou.

  • Het helpt om van tevoren te bedenken wat je wilt snoepen. Kies 1 ding: pepernoten of chocolade. Bedenk ook hoeveel je daar dan van wil eten.
  • Heel simpel: Koop niet te veel. Wat je niet in huis hebt, kun je ook niet opeten.
  • Koop maximaal 2 verschillende soorten snoep. Ongemerkt snoep je meer als er veel schaaltjes met verschillende soorten snoep op tafel staan. 
  • Serveer het snoepgoed in kleine bakjes. Uit kleine bakjes eten mensen minder, is gebleken uit onderzoek. 
  • Zet naast snoepgoed ook iets gezonds op tafel. Leuke bakjes met mandarijnpartjes, wortels en stukjes oranje paprika zijn ook sfeervol en je hebt meteen je dagelijkse portie groente en fruit binnen. 
  • Proef bewust. Probeer elke hap die je neemt, bewust te proeven, goed te kauwen en ervan te genieten. Hoe smaakt het, hoe is de structuur?
‘Kies Ik Gezond?’-app
Gezonder kiezen op basis van wat jíj belangrijk vindt

We lanceren de gratis ‘Kies Ik Gezond?’-app. Daarmee scan, zoek en vergelijk je producten. Je kunt in één oogopslag zien wat een gezondere keuze is.