Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Oosters wokgeheim
2 personen
15-30 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Wat is het Eetmaatje?

Het Eetmaatje is een maatbeker voor rijst en pasta. Als je het Eetmaatje gebruikt, kan je porties gemakkelijker afmeten. Zo kan iedereen een bijdrage leveren aan het tegengaan van verspilling. Het zorgt er daarnaast voor dat je gemakkelijker de aanbevolen hoeveelheid per persoon eet. Dit is goed voor het milieu, je gezondheid en je portemonnee. 

Je kunt het Eetmaatje bestellen in onze webshop.

Hoe bestel ik Eetmaatjes?

Bezoek onze webshop om een Eetmaatje per stuk te bestellen. De verzendkosten zijn € 6,95.

sluiten
Waarvoor kun je het Eetmaatje gebruiken?
Je kunt deze maatbeker gebruiken voor :
  • Rijst 
  • Risotto
  • Couscous
  • Macaroni
  • Fusilli
  • Penne
  • Farfalle
  • Pipe Rigate
  • Spaghetti
  • Water
sluiten
Wat is het doel van de Eetmaatje-actie?
Het doel van de actie is om consumenten te helpen gemakkelijker de juiste hoeveelheid rijst en pasta te koken. En om consumenten bewust te maken hoeveel een portie pasta of rijst van 1 tot 4 personen is. 
sluiten
Waarom is de Eetmaatje-actie nodig?
Uit onderzoek van het Voedingscentrum, uitgevoerd door GfK, blijkt dat bijna de helft van de consumenten wel een handig hulpmiddel kan gebruiken om niet langer op gevoel de hoeveelheid pasta of rijst te bepalen. Bovendien wil een ruime meerderheid van de Nederlanders minder eten weggooien. Door op maat te koken en dus de hoeveelheden goed af te meten, voorkom je dat er onnodig te veel gekookte pasta of rijst de prullenbak in gaat.

Het Eetmaatje helpt je eenvoudig om niet teveel pasta of rijst te koken en voorkomt dus voedselverspilling.
sluiten
Wat maakt het Eetmaatje uniek?
De schaal op maatbekers is vaak alleen in milli- of deciliters. Dat zorgt voor een extra stap bij rijst en pasta: je moet alsnog een keukenweegschaal gebruiken om de hoeveelheid af te wegen. Er zijn wel maatbekers die ook hoeveelheden voor bijvoorbeeld suiker, bloem en rijst in grammen aangeven, maar een beker met porties is uniek in zijn soort.

Daarnaast weet niet iedereen de aanbevolen hoeveelheid voor rijst of pasta per persoon.  Een inschatting maken op gevoel pakt vaak niet goed uit. Rijst en pasta hebben namelijk de eigenschap dat ze bij het koken groter en zwaarder worden. Rijst wordt ongeveer 2,5 keer groter en pasta 2 keer zo groot. Door uit te gaan van de hoeveelheid ongekookte rijst of pasta kook je al gauw teveel. 

Het Eetmaatje gaat niet uit van alleen deciliters of grammen, maar van porties voor ‘1 tot 4 personen’. Daarmee draagt deze portiemaatbeker bij aan het voorkomen dat je teveel pasta of rijst kookt en dus daarvan verspilt. Voor het Eetmaatje geldt: de streepjes die de porties aangeven zijn bedoeld als richtlijn.
sluiten
Is het Eetmaatje gratis?

De actie met Albert Heijn is inmiddels afgelopen, maar je kunt het Eetmaatje wel bestellen in de webshop. Dit kost 6,95 verzendkosten. 

sluiten
Hoe en waarvan is het Eetmaatje gemaakt?
International Innovation Company heeft het Eetmaatje ontworpen. De maatbeker is volledig geproduceerd en verpakt in Nederland. 

Het Eetmaatje is gemaakt van Polypropyleen (PP). PP is volledig recyclebaar en licht van gewicht. Het Eetmaatje kan in de vaatwasser en koelkast, maar is niet geschikt voor de vriezer of magnetron.
sluiten
Op welke eter zijn de porties van het Eetmaatje afgestemd?
Het Eetmaatje biedt gemiddelde porties, maar niet iedereen heeft een even grote portie nodig. Je hoeft niet precies de hoeveelheid tot het streepje te eten. De porties op het Eetmaatje vormen een indicatie. Je kunt op basis van je eigen ervaring met de beker de perfecte hoeveelheid voor jezelf vaststellen. Dan is de hoeveel bijvoorbeeld net boven of onder de streep.

De portiemaat ‘1 persoon’ komt overeen met de aanbevelingen van het Voedingscentrum voor 150 tot 200 gram gekookte pasta en rijst. Tijdens het koken worden pasta en rijst groter, omdat ze kokend water opnemen. Voor 200 gram gekookte pasta heb je 100 gram ongekookte pasta nodig. Voor 200 gram bereide rijst heb je 75 gram ongekookte rijst nodig.

De hoeveelheid van 150 tot 200 gram gekookte pasta of rijst houden we aan voor gemiddelde eters in de groepen vrouwen (19-50), meisjes (14-18), oudere volwassenen (51-70) en kinderen (9-13). 

Jongens en mannen hebben meestal meer nodig (250 gram), kleine kinderen minder (100-150 gram) en ouderen boven 71 ook minder (100-200 gram).

Personen met een heel actieve leefstijl, zoals mensen met een lichamelijk actief beroep, of mensen die veel sporten en bewegen, hebben meer nodig dan gemiddeld.
sluiten
Waarom was er een samenwerking met Albert Heijn voor het Eetmaatje?
Het Voedingscentrum werkt al meerdere jaren aan het thema ‘voorkómen van voedselverspilling’. We willen consumenten handvatten bieden om verspilling te voorkomen. Het Eetmaatje is ontstaan uit een samenwerking tussen het Voedingscentrum en Albert Heijn met als doel het tegengaan van voedselverspilling. Daarnaast helpen we mensen met het afmeten van de aanbevolen hoeveelheden per persoon .

Rondom het thema ‘voorkómen van voedselverspilling’ is afgelopen jaren ook samengewerkt met Jumbo, Lidl, Coop en Deen. Samenwerken met bedrijven doen we alleen onder strikte voorwaarden.

Lees meer over samenwerkingen
sluiten
Hoe is het Eetmaatje door consumenten ontvangen?

Er zijn in 2014 1 miljoen Eetmaatjes gratis verspreid onder de klanten van Albert Heijn. Natuurlijk willen we graag weten of consumenten het Eetmaatje  ook gebruiken. Onder klanten van Albert Heijn is een enquête gehouden. Daaruit blijkt dat 42% van de respondenten bekend is met het Eetmaatje. De helft (48%) van deze groep heeft er één in zijn of haar bezit. Maar nog belangrijker om te weten: gebruikers zijn zeer positief over de maatbeker. De overgrote meerderheid ( 85%) vindt het Eetmaatje erg handig, omdat het hen helpt om de juiste portiegrootte te bepalen (89%) en om minder voedsel te verspillen (83%). Bovendien zou 90% zelfs graag meer van dit soort hulpmiddelen willen zien om voedselverspilling tegen te gaan, kosten te besparen en gezond eten te bevorderen.

Benieuwd hoe het Eetmaatje tot stand is gekomen? Bekijk de video ‘ van idee tot product’.

 
sluiten

Klik op de afbeelding voor een vergroting (pdf, 112 kb).

Eetmaatje

Twijfel over de houdbaarheidsdatum?

Verschil THT en TGT

In het kort: producten met een verlopen THT-datum (ten minste houdbaar tot) hoef je vaak niet weg te gooien. Gebruik dan je zintuigen. Producten met een verlopen TGT-datum (te gebruiken tot) kun je beter wél weggooien.