Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Verrassende smaakbeleving
2 personen
0-15 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Word je dik van suiker?

Van suiker op zichzelf word je niet dik. Te veel suiker eten of drinken kan wel bijdragen aan het ontstaan van  overgewicht, maar als je het niet te veel en te vaak gebruikt, word je echt niet meteen dik. Het gaat om de balans. De helft van alle suiker die we in Nederland binnenkrijgen komt uit extra’s zoals snoep, koek, gebak en frisdrank. En die heeft je lichaam niet nodig. Daar valt dus flink wat winst te behalen. 

Onderzoek

Er is veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen overgewicht en (vloeibare) suiker. Een voorbeeld hiervan, waaruit de relatie duidelijk blijkt, is een groot onderzoek onder Nederlandse kinderen. Dit liet zien dat kinderen die anderhalf jaar lang elke dag een blikje suikerhoudende frisdrank dronken, meer toenamen in gewicht dan kinderen die een suikervrij drankje kregen. 

Elke 2 weken de laatste updates
Meld je aan en ontvang

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.