Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Met rozijnen en pijnboompitten
2 personen
0-15 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Gezond gewicht en zwangerschap

Tijdens je zwangerschap is eten voor 2 niet nodig. Als je naast de normale zwangerschapskilo's niet extra aankomt, is dat goed voor je baby en kom je na de zwangerschap snel weer op je oude gewicht. 
Waarom is eten voor 2 niet nodig? En hoe kun je ervoor zorgen dat je niet te veel aankomt?

Eten voor 2? Welnee!

Als je zwanger bent, eet je voor jezelf én voor je baby. Maar toch hoef je niet te eten voor 2. Want je lichaam neemt sommige voedingsstoffen beter op als je zwanger bent en gaat er efficiënter mee om. Je lichaam verbruikt iets meer energie omdat de baby moet groeien, maar aan het einde van je zwangerschap beweeg je vaak minder. Het komt er op neer dat je ongeveer evenveel kunt eten als voor je zwangerschap.Heb je toch meer trek? Ga geen honger lijden, maar neem een extra boterham of een stuk fruit. Ga vooral niet meer snoepen of snacken.

Wil je weten hoe je eet-dag eruit kan zien tijdens je zwangerschap? 

Excuus eten en aankomen tijdens de zwangerschap

Gemiddeld komen vrouwen 10 á 15 kilo aan tijdens de zwangerschap. Alles wat je meer eet en drinkt dan je nodig hebt, kom je extra aan. En dat moet er na de zwangerschap ook weer af… Sommige vrouwen gebruiken de zwangerschap als excuus om net iets meer dan normaal te eten. Naast dat jij aankomt, heb je daarnaast iets meer kans op een zware baby. Een zwaardere baby heeft in zijn latere leven weer een verhoogde kans op overgewicht. 

 
Waar komen de zwangerschapskilo's vandaan?
3,5 kilo    Uiteindelijke gewicht van de baby 
2 kilo    Vruchtwater 
1,5 kilo     Placenta en baarmoeder 
2 kilo     Extra bloed 
0,5 kilo     Extra borstweefsel 
3 kilo     Extra vetweefsel (reserve om borstvoeding te geven) 
= 12,5 kilo     

Hoe zorg je ervoor dat je niet te veel aankomt?

Over het algemeen geldt: ga niet meer eten, maar let op dat je gezond en gevarieerd eet. Probeer je zoete trek in de hand te houden. 

En blijf bewegen: elke dag 30 minuten of meer. Wandelen, fietsen en zwemmen zijn prima activiteiten. In sommige gemeenten worden speciale zwangerschapsporten gegeven (check bij je zorgverzekering of jouw verzekering dit vergoedt). Bewegen is niet alleen sporten. Ook het huis stofzuigen of de auto wassen telt mee. Contactsporten, sporten waarbij je hard kunt vallen of je iets in je buik kunt krijgen (karate, maar bijvoorbeeld ook hockey of skiën) zijn nu geen goed idee.

Niet lijnen tijdens je zwangerschap

Ga niet lijnen. Te weinig eten kan (uiteindelijk) de groei van je baby in gevaar brengen en je kunt er zelf extreem vermoeid van raken.
 

Eten veilig (ver)kopen op Koningsdag

Geef ziekmakers geen kans

Weer of geen weer, in Nederland gaan wij met Koningsdag de straat op! Waar moet je nu op letten als je op straat eten koopt of verkoopt?