Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Herfstig recept
2 personen
15-30 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Lijst van producten die niet in de Schijf van Vijf staan

Sommige producten bevatten te veel zout, suiker of verzadigd vet, of hebben maar weinig vezels. Die producten staan niet in de Schijf van Vijf. Bekijk hier waarom ze niet in de Schijf van Vijf staan en wat een gezondere optie is.
Als je gezonder wil eten, of als je merkt dat je te zwaar bent, kun je er voor kiezen om minder vaak en minder veel buiten de Schijf van vijf te eten. Een andere optie is om ze om te ruilen voor wat wel in de Schijf van Vijf staat. Deze opties geven we weer in de rechterkolom. 

Groente

Niet in de Schijf van Vijf Waarom niet?  Gezondere keuze
uit de Schijf van Vijf
Groente uit blik of pot met toegevoegd suiker en/of zout Aan groenten in blik en pot wordt vaak zout en soms ook suiker toegevoegd. Het eten van minder zout verlaagt de bloeddruk. 
Verse groente en diepvriesgroenten. Potten of blikken waar geen zout of suiker aan is toegevoegd zijn een goed alternatief.
Groentesap, tomatensap
Groentesappen bevatten suiker. Het drinken van suikerhoudende dranken is gelinkt aan overgewicht en diabetes type 2. Aan groentesappen die je in de winkel koopt is bovendien vaak zout toegevoegd.
Kraanwater, thee en koffie zonder suiker. Groente kun je beter eten dan drinken. Lees meer
Groente à la crème Aan groente à la crème is room en zout toegevoegd. Hierdoor is dit een minder gezonde keuze.
Verse groenten en diepvriesgroenten

Fruit

Niet in de Schijf van Vijf Waarom niet? Gezondere keuze uit de Schijf van Vijf
Fruit in blik of pot op siroop
Aan fruit in blik of pot wordt vaak suiker toegevoegd in de vorm van siroop.
Vers fruit, diepvriesfruit of fruit in blik of sap op vruchtensap (uitgelekt).
Vruchtensap
In sappen zit veel suiker. Het drinken van suikerhoudende dranken is gelinkt aan overgewicht en diabetes type 2. 
Als drank zijn kraanwater, thee en koffie zonder suiker betere keuzes. Fruit kun je beter eten dan drinken. Lees meer
Appelmoes, compote, fruitmoes (in cups)
Hier wordt meestal suiker of sap(concentraat) aan toegevoegd. Bovendien is moes makkelijker te eten dan vers fruit en is daardoor minder verzadigend.
Vers fruit of diepvriesfruit. Bijvoorbeeld kleine stukjes appel door je stamppot of kook een appeltje mee. Of gepureerd fruit zonder toegevoegd suiker dat je eet met een lepel.

Smeer- en bereidingsvetten

Niet in de Schijf van Vijf Waarom niet? Gezondere keuze uit de Schijf van Vijf
Harde margarine in een pakje
In harde vetten zitten in verhouding veel verzadigde vetten. 
Zachte margarine of halvarine voor brood uit een kuipje.
Hard bak- en braadvet in een pakje
In harde vetten zitten in verhouding veel verzadigde vetten. 
Vloeibare margarine, vloeibaar bak- en braadvet, of bijvoorbeeld olijfolie.
Hard frituurvet
In harde vetten zitten in verhouding veel verzadigde vetten. 
Olie, zoals zonnebloemolie. Of een bereidingswijze waarbij geen frituurvet nodig is, zoals stomen, wokken of bakken.
Roomboter
In roomboter zitten in verhouding veel verzadigde vetten.
Zachte margarine of halvarine voor brood, of vloeibare margarine of vloeibaar bak- en braadvet om in te bakken. Lees meer
Kokosvet (kokosolie)
Dit is een plantaardig vet waar in verhouding erg veel verzadigde vetten zit.
Andere plantaardige oliën zoals zonnebloemolie of olijfolie. Lees meer

Vlees en vegetarische keuzes

Niet in de Schijf van Vijf Waarom niet? Gezondere keuzes uit de Schijf van Vijf
Bewerkt vlees en gevogelte, zoals hamburgers, runder- en slavinken en gemarineerd vlees Er is een verband tussen het eten van bewerkt vlees en een hoger risico op beroerte, diabetes type 2 en darmkanker. 
(Gesneden of gemalen) vlees en gevogelte dat voor de verkoop niet is bewerkt en waar geen toevoegingen aan zijn gedaan. Zoals kip, biefstuk en varkenshaas.
Vette vleessoorten, zoals speklappen, gehakt en lamskarbonade
In deze producten zit te veel verzadigd vet.
Magere vleessoorten, zoals kipfilet, kalkoenfilet, biefstuk, varkenshaas en (extra) mager gehakt.
Al het vleesbeleg, zoals worst, ham en paté
Vleeswaren zijn bewerkt vlees. Er is een verband tussen het eten van bewerkt vlees en een hoger risico op beroerte, diabetes type 2 en darmkanker. Daarom moet je het gebruik van deze producten beperken.
Hartig broodbeleg uit de Schijf van Vijf, zoals 100% pindakaas of notenpasta, vis, ei, hummus met weinig zout, (gegrilde) groente, 30+ kaas, zachte geitenkaas, hüttenkäse, zuivelspread. Meer belegideeën
Peulvruchten uit blik of pot met toegevoegd suiker of te veel zout
In deze producten zit toegevoegd suiker of te veel zout. Het eten van minder zout verlaagt de bloeddruk. 
Gedroogde peulvruchten of peulvruchten uit blik of pot met minder dan 0,5 gram zout per 100 gram en/of zonder toegevoegd suiker.
Kant-en-klare vleesvervangers met te veel zout 
In de plantaardige varianten van burgers, wokstukjes en worstjes zit vaak veel zout. Tofu, tempé of plantaardige varianten van burgers, wokstukjes en worstjes met minder dan 1,1 gram zout per 100 gram.

Noten

Niet in de Schijf van Vijf Waarom niet? Gezondere keuze uit de Schijf van Vijf
Gezouten noten 
Noten zijn goed voor je, maar zout niet. Het eten van minder zout verlaagt de bloeddruk. 
Ongezouten noten
Borrelnoten, chocoladenoten of suikerpinda’s
In deze laagjes zit veel zout of suiker en verzadigd vet.
Ongezouten noten
Notenpasta en pindakaas met toegevoegd zout of suiker Hieraan is zout, suiker en soms ook vet met veel verzadigd vet toegevoegd. 
In notenpasta en pindakaas van 100% noten is geen suiker of zout toegevoegd. 

Zuivel

Niet in de Schijf van Vijf Waarom niet? Gezondere keuze uit de Schijf van Vijf
Zuivel- en sojadrank met meer dan 6 gram suiker per 100 gram 
Aan zuiveldrinks is vaak suiker toegevoegd. Het drinken van suikerhoudende dranken is gelinkt aan overgewicht en diabetes type 2. 
Magere en halfvolle melk en karnemelk. Ook magere en halfvolle zuiveldrinks met 6 gram suiker of minder per 100 gram zijn een alternatief.
Pudding en toetjes met toegevoegd suiker
In deze toetjes zit veel toegevoegd suiker en zijn vaak gemaakt van volle zuivel.
Magere en halfvolle yoghurt.
Volle melk, volle yoghurt, volle kwark
Volle melk, volle yoghurt en volle kwark bevatten van nature veel verzadigd vet.
Magere en halfvolle melk en yoghurt, magere kwark.
Vla, yoghurt, en kwark met meer dan 6 gram suiker per 100 gram 
Aan zuiveltoetjes zoals vla, pudding, vruchtenyoghurt en vruchtenkwark is vaak suiker toegevoegd. In de volle varianten zit veel verzadigd vet.
Magere en halfvolle yoghurt, of magere en halfvolle zuiveltoetjes met 6 gram suiker of minder zijn een alternatief.
Roomijs, softijs en yoghurtijs In deze ijssoorten zit veel verzadigd vet en suiker.
Bevroren fruit uit de diepvries, zoals frambozen, bosbessen, aardbeien, bramen en druiven. Waterijs en sorbetijs staan niet in de Schijf van Vijf, maar zijn wel een beter alternatief omdat ze minder kcal bevatten. 
48+ en 60+ kaas
In 48+ en 60+ kaas zit veel verzadigd vet. 
10+, 20+ of 30+ kaas met 2 gram zout of minder.
Feta
In feta zit veel zout.
Mozzarella, verse geitenkaas en hüttenkäse.
Crème fraiche, kookroom, zure room
In deze roomsoorten zit veel verzadigd vet.
In sommige recepten kun je magere yoghurt of magere kwark gebruiken als alternatief.
Slagroom
In slagroom zit veel verzadigd vet en suiker.
Een schep magere kwark.
Plantaardige eiwitdranken, zoals sojadrink, rijstmelk en amandelmelk, met meer dan 6 gram suiker per 100 gram of onvoldoende eiwit, calcium en vitamine B12
In deze plantaardige dranken zitten te weinig voedingsstoffen of te veel suiker.
Magere of halfvolle zuivel, of sojadranken met 6 gram suiker of minder per 100 gram en voldoende eiwit (3 gram), calcium (80 milligram) en vitamine B12 (0,24 microgram)

Brood en graanproducten

Niet in de Schijf van Vijf Waarom niet? Gezondere keuze uit de Schijf van Vijf
Witbrood en wit krentenbrood
In witbrood zit weinig vezels.
Volkoren- en bruinbrood en volkoren mueslibrood
Wit knäckebröd en alle beschuit 
In alle beschuit zit veel verzadigd vet en transvet en in wit knäckebröd zit weinig vezel.
Volkoren en bruin knäckebröd 
Croissant
In bladerdeeg zit veel verzadigd vet en weinig vezel.
Bruine pistolet of volkoren mueslibrood 
Ontbijtgranen met toegevoegd suiker, zoals krokante muesli en cornflakes
In deze bewerkte ontbijtgranen zit vaak veel suiker, zout en verzadigd vet. 
Havermout, simpele muesli en andere volkoren ontbijtgranen zonder toegevoegd suiker en zout 
Witte pasta, witte rijst, witte couscous
Deze bewerkte producten zijn ontdaan van hun vezels.
Volkorenpasta, zilvervliesrijst en volkoren couscous
Kant-en-klare aardappelpuree en aardappelpuree-poeder
In deze producten zit vaak toegevoegd zout en bereidingsvetten die niet in de Schijf van Vijf staan.
Zelfgemaakte aardappelpuree van gekookte aardappelen en een beetje magere of halfvolle melk en bereidingsvet uit de Schijf van Vijf
Friet gebakken in hard frituurvet met zout
Harde bereidingsvetten staan niet in de Schijf van Vijf. Ook bevat friet vaak zout.
Gekookte of gepofte aardappel bevatten minder verzadigd vet. Friet of aardappels gebakken in goede vetten, zoals zonnebloemolie, zonder zout

Dranken

Niet in de Schijf van Vijf Waarom niet? Gezondere keuze
uit de Schijf van Vijf
Kookkoffie en koffie gezet met een cafetière In koffie uit cafetières en kookkoffie zit veel cafestol. Deze stof verhoogt het LDL-cholesterol. Dat vergroot de kans op bijvoorbeeld een hartaanval of beroerte. Gefilterde koffie, zoals gewone filterkoffie, koffiepads, oploskoffie of uit de percolator. Espresso en koffie gemaakt met koffiecups bevatten iets meer cafestol dan gefilterde koffie. Hier kun je beter iets minder kopjes van drinken. Lees meer
Groente- en vruchtensappen In sappen zit veel suiker. Het drinken van suikerhoudende dranken is gelinkt aan overgewicht en diabetes type 2.  Kraanwater, thee en koffie zonder suiker. Groente en fruit kun je beter eten dan drinken. Lees meer
Alcohol Een hoog alcoholgebruik verhoogt de kans op beroerte en verschillende soorten kanker. Matig alcoholgebruik laat zowel gunstige als ongunstige verbanden zien. Geen alcohol drinken is het advies. Drink je wel wat? Dan is het advies om niet meer dan 1 glas op een dag te drinken.
Frisdrank, sportdrank, energiedrank, ijsthee, vitaminewater In al deze dranken zit veel suiker. Het drinken van suikerhoudende dranken is gelinkt aan overgewicht en diabetes type 2.  Kraanwater en koffie en thee zonder suiker. 
Light-frisdrank met weinig of geen calorieën 
Deze dranken kunnen tanderosie veroorzaken, maar zijn wel een betere optie dan suikerhoudende dranken.
Kraanwater en koffie en thee zonder suiker. 

Koek, snoep en snacks

Niet in de Schijf van Vijf Waarom niet? Gezondere keuze uit de Schijf van Vijf
Snoep, zoals winegums, drop en spekjes
Hierin zit veel toegevoegd suiker.
Fruit, handje gedroogd fruit.
Koeken, mueslirepen, ontbijtkoek
Veel toegevoegd suiker en/of veel verzadigd vet.
Een bruine of volkorenboterham met notenpasta.
Gebak
Veel toegevoegd suiker en/of veel verzadigd vet. Fruitspies 
Chips en zoutjes
Hierin zit veel verzadigd vet en zout.
Snackgroente, ongezouten noten.
Chocolade
Chocolade bevat veel suiker en verzadigd vet.
Fruit en ongezouten noten.
Gefrituurde snacks, zoals bitterballen, kaassoufflés en loempia’s
Veel verzadigd vet, energie en zout. Ook de ovenvarianten van deze snacks staan niet in de Schijf van Vijf. 
Snackgroente, volkoren stokbrood met bijvoorbeeld zalm, zachte geitenkaas of hüttenkäse of een handje ongezouten noten.

Broodbeleg

Niet in de Schijf de Vijf Waarom niet? Gezondere keuze uit de Schijf van Vijf
Zoet broodbeleg, zoals jam, honing, hagelslag en stroop
Hierin zit veel (toegevoegd) suiker. Fruit op brood is een gezond zoet alternatief. Denk aan plakjes banaan, aardbei, appel of peer. 
Hartig broodbeleg, zoals salades, sandwichspread, kant-en-klare hummus met te veel zout
Hierin zit te veel zout. 30+ kaas, hüttenkäse of zuivelspread met plakjes komkommer, tomaat, radijs. Vis, zoals zalm of haring. Notenpasta of pindakaas zonder zout of suiker.

Smaakmakers

Niet in de Schijf van Vijf Waarom niet? Gezondere keuze uit de Schijf van Vijf
Zout, kruidenmixen met zout, sojasaus, sambal, bouillon, mosterd
Dit bevat veel zout.  Verse kruiden, gedroogde kruiden(mixen) zonder zout, ui, knoflook, spaanse peper en (balsamico)azijn 
Kant-en-klare sladressings Hierin zit te veel suiker en zout. Zelfgemaakte olie-azijndressing met peper en kruiden, citroensap of een dressing van magere of halfvolle yoghurt en kruiden.
Sauzen, zoals vleesjus, ketchup, mayonaise en knoflooksaus
Hierin zit te veel zout en suiker en te weinig voedingsstoffen. Jus gemaakt van bereidingsvet uit de Schijf van Vijf, op smaak gemaakt met bijvoorbeeld ui en tomaatjes, saus van gepureerde groente, zoals tomaten, ui en knoflook, magere yoghurt of magere kwark met kruiden.
Suiker of honing in yoghurt
Levert calorieën en geen andere voedingstoffen.
Smaakmakers uit de Schijf van Vijf voor in de yoghurt zijn: vers fruit, diepvriesfruit of gedroogd fruit.
Suiker in koffie, thee Suikerhoudende dranken zijn gelinkt aan overgewicht en diabetes type 2. Koffie en thee zonder suiker of met een zoetje, koffie en thee met halfvolle melk. 

Veelgestelde vragen

Wat zijn gezonde tussendoortjes?
Veel producten die worden verkocht als ‘verantwoorde tussendoortjes’ zijn calorierijk, te zout of ze bevatten te veel suiker of verzadigd vet. Dat kun je zelf veel beter en misschien zelfs goedkoper. Met deze recepten en tips zijn jouw tussendoortjes helemaal up-to-date.

Wat zo handig is aan de Schijf van Vijf: alles wat erin staat is goed voor je. Dat betekent dat je uit alles kan kiezen en lekkere combinaties kan maken. Wat staat er ook weer in de Schijf van Vijf en wat is jouw advies voor hoeveelheden? Check het met de Schijf van Vijf voor jou.

Voordeel gezonde tussendoortjes

Je lichaam heeft in principe geen tussendoortjes nodig. Als je tussendoor wel zin hebt in iets dan kunnen gezonde tussendoortjes uit de Schijf van Vijf wel helpen voorkomen dat je te veel snoept en snackt. Ook kun je een deel van je maaltijden tussendoor eten, zoals brood, groente, fruit of yoghurt. 
Voor je tanden is het beter om niet vaker dan op 7 tijdstippen iets te eten of drinken op een dag, dus 3 maaltijden en nog op 3 tot 4 momenten iets tussendoor. Water, thee en koffie zonder suiker en melk zijn niet slecht voor je tanden, dus die kunnen altijd.

Voorbeelden uit de Schijf van Vijf

Hieronder een paar voorbeelden van gezonde snacks die 100% Schijf van Vijf zijn. Zelf een gezonde snack verzinnen? Kies ingrediënten uit de Schijf van Vijf en laat de creatieve hobbykok in je los.

Fruit

  • Een portie vers fruit. Zoals appel, sinaasappel, banaan, mandarijn, aardbeien, bosbessen, kiwi, nectarine, perzik, meloen, etc. Bekijk hier hoeveel een portie is.
  • Fruitsalade of fruitspiesje
  • Bevroren fruit (druiven, frambozen, bosbessen)
  • Een paar gedroogde vruchten, zoals pruimen, abrikozen of een handje rozijnen
  • Dadel gevuld met zachte geitenkaas of zuivelspread
  • Stukje dadel- of vijgenbrood met oude 30+ kaas
  • Appel uit de oven met kaneel en rozijnen of deze appelknapper.

Groente

  • Een portie (snack)groente. Zoals komkommer, cherrytomaten, reepjes paprika, geschrapte worteltjes, radijsjes, stukjes rauwe bloemkool, bleekselderij, rettich, etc. Eventueel met dip, zoals deze  tuinbonendip of  paprikadip.
  • Cocktailprikker met cherrytomaatje met bolletje mozzarella en blaadje basilicum.
  • Tomaatjes of komkommerschuitjes gevuld met hüttenkäse op smaak gemaakt met ui en kruiden.
  • Schijfjes komkommer of worteltjes met pindakaas of notenpasta zonder toegevoegd zout of suiker.
  • Rauwkostsalade
  • Edamame bonen (groene sojaboontjes) zonder zout, eventueel met citroensap erover gesprenkeld of chilivlokken, of geroosterd.

Zuivel

  • Schaaltje magere yoghurt naturel of met je favoriete extra’s, zoals muesli, vers of gedroogd fruit, noten of zaden.
  • Fruitsoep van gepureerd fruit, magere yoghurt of kwark en wat extra fruit en eventueel wat walnoten als garnering. Lepelen maar!

Noten

  • Een handje ongezouten noten. Kies wat je lekker vindt. Amandelen, cashewnoten, pinda's, walnoten, hazelnoten, macadamia...
  • Plakjes banaan of appel met daarop een beetje pindakaas of notenpasta zonder toegevoegd zout of suiker

Peulvruchten

Graanproducten

  • Een stevige volkorenboterham of volkoren knäckebröd. Kijk hier hoe je hem ook Schijf van Vijf-proof belegt.
  • Volkoren tosti-variaties: met verse geitenkaas met een paar walnoten of pijnboompitten en plakjes druif, met 30+ kaas met ananas of plakjes tomaat.
  • Volkoren mueslibolletje.
  • Restje pastasaus over? Smeer het op een volkoren boterham, wat geraspte 30+ kaas erover en even in de oven.
  • Flensjes van volkorenmeel en halfvolle melk. Heerlijk zoet met aardbeien, bramen of bessen en een lepel magere kwark of hartig met prei, ui en kerrie.

Dranken

  • Chai latte, chai thee met warme halfvolle melk
  • Latte machiatto met halfvolle melk
  • Ook met gewoon thee, koffie en water kun je alle kanten op.
sluiten
Hoe kan ik minder suiker eten?

Het is voor iedereen goed om niet te veel producten met toegevoegd suiker te eten. De meeste producten waaraan suiker is toegevoegd bevatten veel calorieën, maar weinig voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en vezels.

Suiker zit van nature in bijvoorbeeld fruit en melk. Deze producten zijn onderdeel van een gezonde voeding. Wil je minder suiker eten, beperk dan de voedingsmiddelen waaraan suiker is toegevoegd, zoals koek, snoep en gebak. Er zit ook toegevoegd suiker in de producten waarvan je het misschien niet verwacht, zoals ketchup, sauzen en dressings.

Verschillende namen voor suiker

Kijk eens op het etiket als je iets koopt. Er zijn veel verschillende benamingen voor suiker, die niet allemaal heel eenvoudig te herkennen zijn. Voorbeelden zijn: dextrine-maltose, glucosestroop, fructosestroop en glucosefructosestroop. Ook honing, agavesiroop, ahornsiroop en kokosbloesemsuiker rekenen we tot suiker.


Als je minder toegevoegd suiker wil eten, let dan hierop:

Minder toegevoegd suiker tijdens het ontbijt

  • Vervang gesuikerde ontbijtgranen en krokante muesli door een muesli met daarbij wat noten en vers fruit.
  • Vervang zoet broodbeleg door plakjes aardbeien, banaan of appel. 

Minder toegevoegd suiker tussendoor

  • Vervang koekjes, chocolade en snoep door vers(e) groente en fruit zoals snacktomaten, worteltjes en appels.
  • Vervang frisdrank en vruchtensap door water, of koffie en thee zonder suiker.
  • Vervang gebak of gesuikerde banketwaren door een volkorenboterham knäckebröd of rijstwafel.

Minder toegevoegd suiker tijdens het avondeten

  • Vervang kant-en-klare dressing door zelfgemaakte dressing op basis van olie of azijn
  • Vervang ketchup of een kant-en-klare pastasaus door een zelfgemaakte saus  op basis van gezeefde tomaten
  • Vervang appelmoes door vers fruit
  • Vervang suikerrijke toetjes en pudding door yoghurt zonder toegevoegde suikers.

Lees alles over suiker en zoetstoffen

sluiten
Hoe eet ik minder zout?
Je lichaam heeft zout nodig om de hoeveelheid vocht in je lichaam te regelen. Maar te veel zout verhoogt het risico op een hoge bloeddruk. Wat kun je zelf doen om minder zout te eten? In vrijwel alle voedingsmiddelen komt zout voor: van nature of toegevoegd. Je krijgt er al snel te veel van binnen, in Nederland eten de meeste mensen veel te veel zout. 7 tips om minder zout te eten:

1. Zout is zout

Himalayazout, zeezout, Keltisch zout, het is allemaal gewoon zout. In alle soorten zit ongeveer evenveel natrium, een belangrijk bestanddeel van zout. Ook zit in deze alternatieve soorten zout geen jodium. Wie minder zout wil eten, gebruikt hiervan dus ook zo min mogelijk. Lees meer over verschillende soorten zout.

2. Zelf koken

80% van het zout dat we eten komt uit producten waar zout van nature in zit of waar het aan is toegevoegd door fabrikanten. Maak je zelf sauzen, marinades, dressings of bijvoorbeeld soep, dan bepaal jij hoeveel zout je toevoegt. Het Voedingscentrum heeft honderden eenvoudige recepten zonder kant-en-klare pakjes. Bekijk de recepten

3. Geef je eten smaak zonder zout

De andere 20% van het zout dat we eten, voegen we zelf toe bij het koken of aan tafel, om het eten smaak te geven. Maar er zijn er zoveel andere, gezondere smaakmakers, zoals verse of gedroogde kruiden. Welk kruid past bij welk recept? Laat je inspireren door de kruidentabel.

4. Minder zout

Als je wil matigen met zout kun je beter niet kiezen voor grof zout of een zoutmolen. Een zoutmolen maalt het zout grof waardoor je ongemerkt veel meer zout toevoegt aan het eten.

Wil je toch een keer zout toevoegen aan je eten? Dan kun je ook Jozo bewust of Lo Salt gebruiken. Hierin is een deel van het natrium vervangen door kalium en magnesium. Heb je een slechte nierfunctie of gebruik je plaspillen of ontstekingsremmers? Overleg dan met je arts of diëtist of je kaliumzout mag gebruiken.

5. Eet niet te veel producten buiten de Schijf van Vijf

In de Schijf van Vijf vind je vooral producten zonder toegevoegd zout. Aan brood, kaas, gezouten vis en peulvruchten in blik of glas is wel zout toegevoegd, maar die leveren ook nuttige voedingsstoffen. Er zijn echter ook producten waaraan veel zout is toegevoegd en die weinig voedingstoffen bevatten. Denk aan sauzen, snacks, koek en gebak. Als je vooral uit de Schijf van Vijf eet en minder buiten de Schijf van Vijf dan krijg je niet te veel zout binnen en genoeg voedingsstoffen. Kijk hoe je slim omruilt

6. Check het etiket

Soep, sauzen, bewerkt vlees (zoals hamburgers, rundervink, worst en vleeswaren), kant-en-klare vleesvervangers, kant-en-klaarmaaltijden en pizza's bevatten vaak veel zout. 

Eet je deze wel eens, maar wil je minder zout eten? Bekijk het etiket van voorverpakte producten en vergelijk verschillende producten. Door etiketten te vergelijken kun je voor minder zoute varianten kiezen. Dat scheelt vaak een heleboel. Zo lees je het etiket

7. Hou een online eetdagboek bij

Wanneer je weet wat je eet, krijg je meer inzicht in je zoutgebruik. Het Voedingscentrum heeft de gratis Eetmeter ontwikkeld als website en als app. Daarmee zie je onder andere hoeveel zout je uit je eten binnenkrijgt en vul je in wat je zelf toevoegt.
sluiten
Nieuw kookboek: Vandaag vegetarisch

'Vandaag vegetarisch' inspireert om eten op een nieuwe manier te benaderen. Steeds meer mensen eten minder of geen vlees. In dit kookboek vind je recepten op basis van peulvruchten, soja, ei, noten en vleesvervangers.