Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Het broertje van de appeltaart
2 personen
30+ minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

"Wat eten we vandaag?" Wat je ook klaarmaakt in de keuken, het komt altijd neer op voorbereiding en uitvoering. Bij elke stap lees je tips om efficiënt en veilig met je eten om te gaan.

eten koken moeder en dochter
Om te koken heb je eerst voldoende van de juiste ingrediënten nodig. Op de pagina Eten kopen lees je tips en trucs om slim boodschappen te doen. En alles wat er bij voorraadbeheer komt kijken. 

Stap 1. Goede voorbereiding is het halve werk

Was altijd eerst je handen voordat je eten gaat bereiden: zo spoel je eventueel schadelijke bacteriën weg. Verzamel dan het keukengerei dat je nodig hebt en check of het schoon is. Zet ook de ingrediënten klaar op het aanrecht of in de koelkast.  Voor je begint met bereiden, houd je natuurlijk ook rekening met hoeveel je nodig hebt. Je kan bijvoorbeeld op maat koken door een keukenweegschaal te gebruiken of een maatbeker. Het heeft als voordeel dat je minder eten overhoudt. En met wat hygiëneregels in je achterhoofd, zorg je daarnaast dat jij en de mensen voor wie je kookt, niet ziek worden van het eten. 

Stap 2. Werk in uitvoering

Koken of bakken is de volgende stap. Een goede thuiskok let tijdens het bereiden niet alleen op de smaak, maar ook op gezondheid, veiligheid en duurzaamheid. Onze tips helpen je om gezonder te eten, hygiënisch te werken en geld te besparen. Zo zorg je voor een perfecte uitvoering.

Bekijk onze tips voor het bereiden van eten

Stap 3. Houd je iets over? Eet het later op!

Het kan voorkomen dat je bijvoorbeeld een kwart van een bloemkool overhoudt of een half flesje kookroom. En soms kook je juist wat meer, omdat je een deel van de maaltijd een andere dag op wilt eten. Hoe slimmer je omgaat met restjes en kliekjes, hoe minder goed eten in de prullenbak verdwijnt. 

Heb je een restje over van een maaltijd? Laat het snel afkoelen, verpak het goed of dek het af en zet het in de koelkast van 4°C. Eet het binnen 2 dagen op. Als je ze invriest, dan helpt het om op het plastic bakje een sticker te plakken met de inhoud en datum.

Check wat je allemaal kunt doen moet restjes en kliekjes

En als je het niet al deed, kijk eens in de voorraadkast of koelkast of er misschien nog kruiden, restjes of ingrediënten zijn die op moeten.

Let er ook goed op dat je schoon en hygiënisch te werk gaat tijdens de voorbereiding. Zo voorkom je voedselinfecties. Veilig omgaan met je eten doe je zo.
Veel suiker in pakjes drinken
Er zit nog steeds veel suiker in pakjes drinken. Dat blijkt uit een steekproef van het Voedingscentrum bij de start van het nieuwe schooljaar.