Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Vibrio parahaemolyticus

Vibrio parahaemolyticus is een bacterie, die kan voorkomen in geïmporteerde vis en schaal- en schelpdieren. 

Je kunt zelf besmetting voorkomen door hygiënisch om te gaan met rauwe vis en schaal- en schelpdieren en deze goed te verhitten.

Omschrijving

Vibrio parahaemolyticus is een bacterie die een voedselinfectie kan veroorzaken, maar komt in Nederland nauwelijks voor.

Veiligheid

De bacterie zit met name in vis en schaal- en schelpdieren. De bacterie gedijt in zeewater waar het hele jaar temperaturen van boven de 15 °C worden gemeten.   

Daardoor is de bacterie niet aanwezig aan de Nederlandse kust. Via geïmporteerde vis en schaal- en schelpdieren zou het wel in Nederland kunnen komen. Monitorend onderzoek van de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) laat zien dat visserijproducten incidenteel besmet zijn, maar niet met soorten die ziekmakend zijn.

Voedingsadvies

Besmetting is te voorkomen door hygiënisch om te gaan met rauwe vis en schaal- en schelpdieren.

  • Eet geen rauwe vis en schaal- en schelpdieren  
  • Bak, braad of kook het voedsel goed. Hitte doodt de bacterie

Haal een gratis koelkastthermometer
en zet je koelkast op 4 °C

Zet je koelkast op 4 °C met de koelkastthermometer van het Voedingscentrum. Deze week ontvang je bij Lidl een gratis thermometer bij aankoop van één zak verse groente uit de koeling.