Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Hamlapje en aardappelen erbij, klaar!
2 personen
30+ minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op twee manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Lekker eten met minder zout
Een praktisch boek voor iedereen die minder... Bestel nu € 9,95
Populair
Gezond eten met de Schijf van Vijf
Geheel vernieuwd! Iedereen weet dat gezond... Bestel nu € 9,95
Ga naar

Eieren bewaar je in de koelkast

Waarom? Presentator en tv-maker Eddy Zoëy en dr.ir.Jenneke Heising duiken het lab in en laten met een proefje zien waarom je eieren beter in de koelkast kunt bewaren.
Bekijk het filmpje

Nikkel

Nikkel is een mineraal dat in de meeste levensmiddelen voorkomt. Het komt alleen in hele kleine hoeveelheden voor. Iets meer nikkel zit in chocolade, drop, noten, peulvruchten, pinda’s en volkorenproducten.

Er is weinig bekend over de functie van Nikkel in het lichaam. 

Alleen mensen met een nikkelallergie krijgen eczeem als ze er via de huid mee in contact komen. Dit effect kan versterkt worden door een hoge inname van nikkel uit de voeding. 

Omschrijving

Nikkel is een mineraal dat in hele kleine hoeveelheden voorkomt in de meeste levensmiddelen. In chocolade, drop, noten, peulvruchten, pinda’s en volkorenproducten zit wat meer nikkel. 

Nikkel komt ook in eten terecht door gebruik van aluminium pannen, aluminium keukengerei en in mindere mate via roestvrijstalen pannen. Hoeveel nikkel in het eten terecht komt hangt af van de samenstelling van de metaalsoort, hoe zuur het eten is en hoelang het eten contact heeft gehad  met het keukengerei. 

Nikkel komt soms in kraanwater voor. Als een kraan een tijd niet gebruikt is, kan het nikkel uit metalen waterleidingen oplossen in het kraanwater. Via het metaal van een boiler of koffieautomaat kan het ook in water terecht komen.

Gezondheidseffecten

Er is nog weinig bekend over de functie van nikkel in het lichaam.

Nikkelallergie

Nikkel heeft een vervelend gezondheidseffect bij mensen met een nikkelallergie. Zij krijgen eczeem als er via de huid contact is met nikkelen voorwerpen. Dit effect kan versterkt worden door een inname van meer dan 500 microgram per dag van nikkel uit de voeding.