Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Kies jij voor penne, fusilli of farfalle?
2 personen
15-30 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Rijst met kip en sperzieboontjes

Zoek een ander recept

Aanmelden Menu van de Week

  • 2 personen
  • 30+ minuten
  • hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 400 gram sperziebonen
  • 200 gram kipfilet
  • 2 eetlepels vloeibare margarine
  • 150 gram zilvervliesrijst
  • 1 bosuitje
  • 1 theelepel (gerookt) paprikapoeder

Bereiding

  1. Maak de ui, de knoflook en de sperziebonen schoon.
  2. Snijd de ui en de knoflook klein en breek de sperziebonen eenmaal.
  3. Snijd de kip in blokjes en bestrooi ze met peper.
  4. Bak de kip in de hete margarine bruin.
  5. Fruit de ui en de knoflook mee.
  6. Voeg de rijst toe en bak de rijst mee tot alle korrels glanzen.
  7. Schenk 400 ml water bij de rijst en breng dit aan de kook. Kook de rijst 10 minuten.
  8. Voeg de sperziebonen toe en kook het geheel in nog ca. 10 minuten gaar.
  9. Was het bosuitje en snijd het in ringen. Meng de laatste minuten de uienringetjes door de rijst.
  10. Maak het gerecht op smaak met peper en paprikapoeder.
  11. De rijst mag wat vochtig blijven, voeg eventueel nog wat water toe.

Extra informatie

Allergie info:
Voor het gebruik van margarine raadpleeg je merkartikelenlijst of kijk op het etiket.

Ingrediënten over?

Uien:
Bewaar uien buiten de koelkast op een donkere, droge plek. Uien nemen snel vocht op en dan gaan ze rotten.

Informatie over dit recept

Klimaatkanjer Klimaatkanjer: dit recept heeft een lage milieubelasting.
Duurzaam eten Sperzieboon is deze maand (juli) een seizoensproduct.
Kip Bij kip kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor scharrel, biologisch of Beter Leven.

Past in dieet

  • Caloriearm
  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van gluten
  • Vrij van melk
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 520 kcal 520 kcal
Eiwit 35 gram 35 gram
Koolhydraten 65 gram 65 gram
Waarvan suikers 5 gram 5 gram
Vet 15 gram 15 gram
Waarvan verzadigd vet 2 gram 2 gram
Vezels 9 gram 9 gram
Zout 0,2 gram 0,2 gram

50+: fit en vitaal

Zo blijf je in balans

Als je ouder wordt, neemt je spiermassa af en ga je meestal minder bewegen. Wil je op gewicht blijven, dan is het slim om wat minder te gaan eten.