Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Makkelijk en snel op tafel
2 personen
0-15 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar

Bobotie

 deel dit recept

Zoek een ander recept

Aanmelden Menu van de Week

Bobotie is afkomstig uit de Zuid-Afrikaanse keuken. Deze versie is lekker met komkommersalade en rijst.

  • 2 personen
  • 30+ minuten
  • hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 2 sneetjes (oud) bruinbrood
  • 75 ml halfvolle melk
  • ½ citroen
  • 1 eetlepel rozijnen
  • 2 uien
  • 1 teentje knoflook
  • 1 appel
  • 1 eetlepel olie
  • ½-1 eetlepel kerriepoeder
  • 1 eetlepel abrikozenjam zonder suiker
  • 150 gram rundergehakt
  • 1 ei
  • 2 laurierblaadjes

Materialen

ovenschaal 1 liter inhoud

Bereiding

  1. Warm de oven voor op 175° C
  2. Snijd het brood in stukjes en giet er de melk over.
  3. Boen de citroen goed schoon en rasp wat van de schil. Pers de halve citroen uit.
  4. Was de rozijnen.
  5. Maak de uien en de knoflook schoon en snijd het klein.
  6. Schil de appel en snijd hem in blokjes.
  7. Fruit de ui, de knoflook en de kerrie zacht in de olie.
  8. Druk de melk uit het brood en bewaar de melk. Doe het geweekte brood, de appel, de rozijnen, wat geraspte citroenschil, het citroensap en de jam door het uienmengsel.
  9. Neem de pan van het vuur. Meng er het gehakt door en maak het op smaak met peper.
  10. Doe de massa in de ovenschaal en strijk de bovenkant glad.
  11. Klop het ei los met de overgebleven melk en schenk dit over het gehakt. Leg er de laurierblaadjes op.
  12. Bak de bobotie in het midden van de hete oven in 40 minuten gaar.

Menusuggestie

Lekker met komkommersalade en zilvervliesrijst.

Hiervoor heb je nodig...

  • 1 komkommer
  • peterselie
  • azijn
  • 120 gram zilvervliesrijst

Ingrediënten over?

Jam:
Bij jam zorgt de hoeveelheid suiker er voor dat het heel lang houdbaar is. Een geopende pot jam is dan ook buiten de koelkast wel een half jaar en in de koelkast een jaar houdbaar.
Jam met minder suiker, light jam of halva jam kan snel gaan schimmelen. Gebruik daarom altijd een schone lepel of mes en bewaar de aangebroken pot maximaal 30 dagen in de koelkast.

Informatie over dit recept

Ei Bij ei kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor vrije uitloop, biologisch of Beter Leven.
Rund Bij rundvlees kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor scharrel, biologisch of Beter Leven.

Past in dieet

  • Met weinig zout

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 460 kcal 695 kcal
Eiwit 25 gram 30 gram
Koolhydraten 35 gram 80 gram
Waarvan suikers 15 gram 20 gram
Vet 20 gram 25 gram
Waarvan verzadigd vet 7 gram 8 gram
Vezels 6 gram 9 gram
Zout 0,7 gram 0,8 gram

In de webshop

Nieuw kookboek: Vandaag vegetarisch

'Vandaag vegetarisch' inspireert om eten op een nieuwe manier te benaderen. Steeds meer mensen eten minder of geen vlees. In dit kookboek vind je recepten op basis van peulvruchten, soja, ei, noten en vleesvervangers.