Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Kies jij voor penne, fusilli of farfalle?
2 personen
15-30 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Griekse gyros met venkel en tzatziki

 deel dit recept

Zoek een ander recept

Aanmelden Menu van de Week

  • 2 personen
  • 30+ minuten
  • hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 theelepel oregano
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • ½ theelepel paprikapoeder
  • 200 gram varkensfilet
  • ½ komkommer
  • 100 ml halfvolle yoghurt
  • 1 venkelknol
  • 2 uien
  • 2 bosuitjes
  • 2 eetlepels olie

Bereiding

  1. Pers 1 teentje knoflook boven een kom uit. Roer er het citroensap door met de oregano, komijn, paprikapoeder en peper.
  2. Snijd het vlees in repen schep ze door het kruidenmengsel. Laat het vlees afgedekt in de koelkast 1 uur marineren.
  3. Pers het andere teentje knoflook uit boven een kom.
  4. Was de halve komkommer en rasp hem. Druk vocht uit de komkommer. Doe de komkommer en de yoghurt bij de knoflook en maak de tzatziki op smaak met wat gemalen komijn en royaal peper.
  5. Maak de venkel en de uien schoon. Halveer de venkel en snijd de helften in dunne plakken. Snijd de uien in halve ringen en de bosuitjes in schuine repen.
  6. Verwarm de olie en bak hierin het vlees in ca. 8 minuten gaar en bruin.
  7. Voeg de venkel en de uien toe en stoof het geheel in nog eens 5 minuten gaar.
  8. Geef de tzatziki er bij.

Menusuggestie

Lekker met aardappelen.

Hiervoor heb je nodig...

  • 6 aardappelen

Ingrediënten over?

Bosuitjes:
Gebruik de rest van de bosuitjes gesnipperd op brood, door de soep of in een salade. Bewaar bosuitjes maximaal 1 week in de koelkast.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Venkelknol is deze maand (juli) een seizoensproduct.
Varken Bij varkensvlees kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor scharrel, Milieukeur, biologisch of Beter Leven.

Past in dieet

  • Caloriearm
  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van gluten
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 325 kcal 475 kcal
Eiwit 30 gram 30 gram
Koolhydraten 15 gram 45 gram
Waarvan suikers 10 gram 10 gram
Vet 15 gram 15 gram
Waarvan verzadigd vet 4 gram 4 gram
Vezels 7 gram 9 gram
Zout 0,5 gram 0,5 gram

Hoe herken je volkoren?

Nou zo!

Astrid, onze expert voeding en gezondheid, vertelt in een video hoe je volkoren pasta, brood en rijst kunt herkennen in de supermarkt. Tipje van de sluier: kijk niet naar de kleur of alleen naar de naam, maar check ook het etiket.